Απίστευτο παρασκήνιο: Οργή της COSMOTE για την κίνηση της VODAFONE

Σε ανοιχτό… πόλεμο είναι πλέον OTE και Vodafone με φόντο το ίντερνετ και τις ταχύτητες. Διαβάστε όλο το παρασκήνιο στο xristika.gr

Καθυστερήσεις σημειώνονται στην πολυπόθητη αναβάθμιση των ταχυτήτων στο διαδίκτυο που υποσχέθηκε ο ΟΤΕ και η οποία θα μπορούσε να βελτιώσει την εικόνα του ελληνικού διαδικτύου.

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) δεν ενέκρινε την περασμένη Δευτέρα τα πακέτα του ΟΤΕ που θα αξιοποιούνταν προς αυτή τη κατεύθυνση, δημιουργώντας εμπόδια στη αναβάθμιση.

Η Vodafone μέσω δύο επιστολών, τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο, ζήτησε από την ΕΕΤΤ, τη λήψη μέτρων, όχι μόνον να μην εγκρίνει τα νέα πακέτα του ΟΤΕ, αλλά ακόμη να μην υλοποιηθεί ο διπλασιασμός των ταχυτήτων στο διαδίκτυο, για τα πακέτα που ήδη έχουν εγκριθεί.

Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ έχει καταθέσει πάνω από 450 εμπορικά πακέτα για έγκριση, προκειμένου να διπλασιάσει τις ταχύτητες στο διαδίκτυο, και μέχρι σήμερα η ΕΕΤΤ έχει εγκρίνει το 1/3. Θεωρητικά, μετά την ανασυγκρότηση της Επιτροπής στις επόμενες συνεδριάσεις της, θα ενέκρινε και τα υπόλοιπα πακέτα.

Ειδικότερα η Vodafone στην τελευταία επιστολή της, περιέλαβε τέσσερα αιτήματα:

 • Να θέσει η ΕΕΤΤ σε ισχύ το νέο μοντέλο ελέγχου των οικονομικών προγραμμάτων του ΟΤΕ.
 • Να εκδώσει η ΕΕΤΤ άμεσα προσωρινή διαταγή με την οποία ο ΟΤΕ θα υποχρεωθεί να παύσει την εμπορική διάθεση του συνόλου των οικονομικών προγραμμάτων που εγκρίθηκαν μέχρι σήμερα βάσει του υφιστάμενου «παρωχημένου» -όπως το χαρακτηρίζει η Vodafone- μοντέλου εξέτασης εμπορικών πακέτων. Η διάθεση των πακέτων θα γίνει μόνον εφόσον ελεγχθούν από το νέο μοντέλο ελέγχου εφόσον βεβαίως εξασφαλιστεί η οικονομική αναπαραγωγιμότητα τους και από την λοιπή αγορά.
 • Η εξέταση των λοιπών προς έγκριση οικονομικών προγραμμάτων, πέραν των ανωτέρω ήδη δημοσιευμένων, να διενεργηθεί αποκλειστικά μέσω του νέου μοντέλου ελέγχου συμπίεσης περιθωρίου κέρδους.
 • Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία αλλαγής του μοντέλου καθορισμού των νέων τελών χονδρικής (Bottom Up LRIC+) προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι τρέχουσες εξελίξεις και αλλαγές που επέρχονται στην αγορά, βάσει της αλλαγής της ζήτησης.

Στην πράξη, με την επιστολή-αίτημα λήψης προσωρινών μέτρων η ΕΕΤΤ καλείται να παγώσει τον διπλασιασμό των ταχυτήτων στο διαδίκτυο, μια κίνηση η οποία φέρεται να έδωσε ώθηση στον ΟΤΕ και ταυτόχρονα πάγωσε την αγορά, καθώς οι καταναλωτές αναμένουν την υλοποίηση του μέτρου.

Η Vodafone υποστηρίζει ότι με τις νέες τιμές που εφαρμόζει ο ΟΤΕ θα υποστεί συμπίεση περιθωρίου κέρδους, καθώς οι τιμές που θα αγοράζει η ίδια από τον ΟΤΕ, θα είναι πολύ υψηλότερες απ’ εκείνες που θα πουλά ο ΟΤΕ στην λιανική. Έτσι ζητεί την μείωση των χρεώσεων χονδρικής που πουλά ο ΟΤΕ στους άλλους παρόχους. Συγκεκριμένα ζητεί:

 • Τη μείωση της εφάπαξ χρέωσης μετάβασης ενός πελάτη από το Αστικό Κέντρο στην Καμπίνα (αποτελεί τεχνικό μέτρο που θεωρείται απαραίτητο για τον διπλασιασμό των ταχυτήτων) και κοστίζει 33 ευρώ ανά πελάτη.
 • Τη μείωση της εφαρμοζόμενης μηνιαίας τιμής χονδρικής μιας σύνδεσης από τον ΟΤΕ στους παρόχους που κυμαίνεται ανάλογα με την ταχύτητα της σύνδεσης στα 7-10 ευρώ.

Ο ΟΤΕ έχει δώσει εκπτώσεις μόνον στο εφάπαξ κόστος μετάβασης μιας σύνδεσης από το αστικό κέντρο στην καμπίνα. Οι εκπτώσεις αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, φτάνουν ακόμη και το 60% αν υπάρχει μεγάλος αριθμός μεταβάσεων από το κέντρο σε μια καμπίνα. Οι εκπτώσεις ωστόσο δεν κρίθηκαν επαρκείς, από την Vodafone η οποία υποστηρίζει ότι το συνολικό κόστος ανέρχεται σε περισσότερα από 90 εκατ. ευρώ για το σύνολο των ανταγωνιστών του ΟΤΕ.

Βεβαίως η κατάσταση αυτή θα ήταν εντελώς διαφορετική, αν οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ είχαν καταφέρει να κινηθούν πιο γρήγορα στα δίκτυα NGA. Αν είχε συμβεί αυτό, τότε το κόστος δεν θα ήταν τόσο υψηλό.

Τώρα τις λύσεις θα πρέπει να τις βρει η ΕΕΤΤ μετά την ακρόαση που έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή. Πάντως για να σταματήσει το μέτρο θεωρείται μάλλον απίθανο, δεδομένο ότι η πολιτική βούληση για τη μείωση του κόστους στις τηλεπικοινωνίες και τη βελτίωση της κατάστασης στο ελληνικό διαδίκτυο, θεωρείται δεδομένη και σε υψηλό επίπεδο.

Ίντερνετ: Αυτές οι περιοχές αποκτούν Ultra-Fast Broadband

Οι υπερυψηλές ταχύτητες ίντερνετ έφτασαν και στην Ελλάδα και πλέον το… σύρσιμο των γραμμών αποτελεί παρελθόν! Δείτε στο xristika.gr ποιες περιοχές της Ελλάδας μπαίνουν στο χορό των υψηλών ταχυτήτων.

Ειδικότερα, με την 221/15.02.2022 απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη εγκρίθηκαν τα αντίστοιχα πρακτικά της Επιτροπής Διενέργειας / Αξιολόγησης Αποτελεσμάτων του διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για την ανάθεση σύμβασης σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με τίτλο «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας ULTRA-FAST BROADBAND».

Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία του έργου και προσωρινοί ανάδοχοι για τις επτά γεωγραφικές ζώνες (LOTs) υλοποίησης του έργου, που ορίζει η σχετική πρόσκληση, αναδείχθηκαν οι εξής:

ΟΤΕ ΑΕ: Γεωγραφικές Ζώνες 1, 3 και 7
Ένωση Εταιρειών ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ ΑΕ/GRID TELECOMS ΑΕ: Γεωγραφικές Ζώνες 2, 4, 5 και 6
Μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, αναμένεται η υλοποίηση του έργου να ξεκινήσει εντός του 2022.
Το έργο αποτελεί μια μεγάλης κλίμακας δημόσια παρέμβαση για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, αλλά και την προώθηση της πολιτικής συνοχής, αφού το έργο θα υλοποιηθεί κυρίως σε ημι-αστικές και αγροτικές περιοχές, που δεν είχαν συμπεριληφθεί στα σχέδια των ιδιωτικών επενδύσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο πλαίσιο του έργου θα καλυφθούν, μεταξύ άλλων, και 2.950 απομακρυσμένοι οικισμοί.

Συγκεκριμένα, μέσω των υποδομών που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου, εκτιμάται ότι περισσότερα από 837.500 νοικοκυριά και επιχειρήσεις (άνω του 18% του συνόλου της χώρας) θα αποκτήσουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με υπερυψηλή ταχύτητα (100 Mbps / 1 Gbps). Επιπλέον, 10.300 δημόσια κτίρια (σχολεία, κέντρα υγείας, ΚΕΠ, κλπ.) θα συνδεθούν στο διαδίκτυο με συμμετρικές ταχύτητες 1 Gbps.

Αναλυτικά οι περιοχές

Αναλυτικά, το πλήθος των νοικοκυριών / επιχειρήσεων, ανά γεωγραφική ζώνη (LOT), που θα αποκτήσουν δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο με υπερυψηλή ταχύτητα, έχει ως εξής:

 • Lot 1 (προσωρινός ανάδοχος ΟΤΕ Α.Ε.): Περίπου 124.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Ζακύνθου, Ηλείας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας)
 • Lot 2 (προσωρινός ανάδοχος Ένωση Εταιρειών ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ Α.Ε./GRID TELECOMS Α.Ε.): Περίπου 137.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 11 Περιφερειακές Ενότητες (Πέλλας, Πιερίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Λάρισας, Μαγνησίας, Σποράδων, Κέρκυρας)
 • Lot 3 (προσωρινός ανάδοχος ΟΤΕ Α.Ε.): Περίπου 122.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 13 Περιφερειακές Ενότητες (Εύβοιας, Σύρου, Άνδρου, Θήρας, Κέας – Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου Τήνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων)
 • Lot 4 (προσωρινός ανάδοχος Ένωση Εταιρειών ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ Α.Ε./GRID TELECOMS Α.Ε.): Περίπου 110.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Χαλκιδικής, Θάσου, Καβάλας, Σερρών, Λέσβου, Ικαρίας, Λήμνου, Σάμου, Χίου
 • Lot 5 (προσωρινός ανάδοχος Ένωση Εταιρειών ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ Α.Ε./GRID TELECOMS Α.Ε.): Περίπου 127.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Ιθάκης, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας)
 • Lot 6 (προσωρινός ανάδοχος Ένωση Εταιρειών ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ Α.Ε./GRID TELECOMS Α.Ε.): Περίπου 117.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 8 Περιφερειακές Ενότητες (Κοζάνης, Γρεβενών, Άρτας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ημαθίας, Αργολίδας, Λακωνίας)
 • Lot 7 (προσωρινός ανάδοχος ΟΤΕ Α.Ε.): Περίπου 101.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 14 Περιφερειακές Ενότητες (Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Κ.Τ. Αθηνών, Β.Τ. Αθηνών, Δ.Τ. Αθηνών, Ν.Τ. Αθηνών, Αν. Αττικής, Δ. Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Λασιθίου).

Η αναβάθμιση των υποδομών συνδεσιμότητας αναμένεται να έχει θετική επίδραση στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας συγχρόνως στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον ωφελούμενο πληθυσμό σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση και ο τουρισμός. Ειδικότερα, η δράση αναμένεται να συμβάλει στα ακόλουθα:

 • Ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών νέας γενιάς με βάση και τους στόχους ευρυζωνικότητας που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2025 (Gigabit Society) και το 2030 (Digital Compass).
 • Επίτευξη «ουσιαστικής αλλαγής» (step change) σε όρους ευρυζωνικής διαθεσιμότητας, σε περιοχές και αγορές στις οποίες έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει μηδενικό ή μειωμένο ενδιαφέρον ανάπτυξης σχετικών υποδομών και υπηρεσιών
 • Διαμόρφωση ευνοϊκού περιβάλλοντος για τη διείσδυση ευρυζωνικών υπηρεσιών επόμενης γενιάς.

Η σύμβαση παραχώρησης θα έχει διάρκεια 26 έτη

Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω Σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και η σύμβαση παραχώρησης θα έχει διάρκεια 26 έτη. Το έργο χρηματοδοτείται ως προς την κατασκευή από το ΕΣΠΑ (ΕΣΠΑ 2014-2020 και ΕΣΠΑ 2021-2027) και μέσω ιδίων και δανειακών κεφαλαίων των αναδόχων, ενώ η λειτουργία του θα καλυφθεί από τους ιδιωτικούς φορείς σύμπραξης. Μετά το πέρας των 26 ετών το σύστημα θα μεταβιβαστεί εξ ολοκλήρου στο Ελληνικό Δημόσιο. Η συνολική αξία των συμβάσεων ανέρχεται σε περίπου 884 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, με ενωσιακή χρηματοδότηση 249 εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την ουσιαστική αναβάθμιση της συνδεσιμότητας στη χώρα, όπως αυτός αποτυπώνεται στο επικαιροποιημένο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο, που πρόσφατα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Μαζί με τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, αποτελούν ένα σύνολο πρωτοβουλιών που σηματοδοτούν την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας στην αναβάθμιση των υποδομών συνδεσιμότητας της χώρας, αλλά λειτουργούν και ως καταλύτες για την επιτάχυνση των ιδιωτικών επενδύσεων σε σύγχρονες ευρυζωνικές υποδομές, με στόχο να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο η σύγκλιση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στους δείκτες συνδεσιμότητας.

Τι δήλωσαν Πιερρακάκης, Γεωργιάδης, Παπαθανάσης, Τσακίρης

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε: «Το Ultra-Fast Broadband αποτελεί ένα από τα πιο κομβικά βήματα για την αναβάθμιση της συνδεσιμότητας σε όλη την επικράτεια. Στόχος μας είναι να επιταχύνουμε την “αποχαλκοποίηση” των δικτύων, ώστε να εξασφαλίσουμε ταχύτερες και πιο αξιόπιστες συνδέσεις για όλους τους πολίτες, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας και αν βρίσκονται. Με έργα όπως το Ultra-Fast Broadband και με τις ιδιωτικές επενδύσεις που διαρκώς ανακοινώνονται στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, πλησιάζουμε αυξανόμενα στον ευρωπαϊκό στόχο».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Ένα από τα κορυφαία έργα για την ψηφιακή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας ξεκινάει. Με συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων καταφέραμε να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και να οριστούν προσωρινοί ανάδοχοι ώστε εντός του 2022 να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου κατασκευής υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας, η ωφέλεια του οποίου θα είναι για την ελληνική οικονομία αθροιστικά τεράστια».

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε: «Με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και την ανακήρυξη προσωρινών αναδόχων, ξεκινά εντός του 2022 η υλοποίηση των έργων ανάπτυξης και λειτουργίας δικτύων υπερυψηλής ευρυζωνικότητας στο σύνολο της επικράτειας. Με την εν λόγω ΣΔΙΤ, αυξάνεται η διαθεσιμότητα τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε περιοχές που δεν διαθέτουν διαδικτυακή πρόσβαση υπερυψηλής ταχύτητας, αναβαθμίζοντας σημαντικά όλες τις Περιφέρειες της χώρας μας. Μέσω των έργων ΣΔΙΤ διασφαλίζονται ο χρόνος, το κόστος υλοποίησης αλλά και η ποιότητα του έργου. Μοχλεύοντας δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους, τα αναπτυξιακά έργα ΣΔΙΤ παράγουν προστιθέμενη αξία για το Δημόσιο, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και σωστό σχεδιασμό».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης δήλωσε: «Πρόκειται για ένα έργο που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια και αναμφίβολα θα έχει καταλυτική συμβολή στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας που αποτελεί έναν σε έναν από τους στρατηγικούς στόχους της ελληνικής οικονομίας. Σχεδόν το 20% των νοικοκυρών και των επιχειρήσεων της χώρας καθώς και περισσότερα από 10.000 δημόσια κτίρια θα αποκτήσουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με υπερυψηλή ταχύτητα, αναβαθμίζοντας έτσι τις υποδομές τους και δημιουργώντας ένα ισχυρό αποτύπωμα στην οικονομία. Παράλληλα θα συμβάλει στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας, ενώ θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον ωφελούμενο πληθυσμό σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση και ο τουρισμός».