Απίστευτο: Πωλείται πλέον το κρέας χωρίς σφαγή – Ξεκίνησε το κοτόπουλο, έρχονται και οι… μπριζόλες

Τρόφιμα: Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο, που παρασκευάζεται από κύτταρα κοτόπουλου που καλλιεργούνται σε χαλύβδινες δεξαμενές, μπορεί τώρα να παραχθεί και να πωληθεί στις ΗΠΑ για πρώτη φορά. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Την Τετάρτη (21 Ιουνίου), δύο εταιρείες με έδρα την Καλιφόρνια -η Upside Foods και η Good Meat, θυγατρική της Eat Just- έγιναν οι πρώτες στη χώρα που έλαβαν έγκριση από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για την παραγωγή και την πώληση προϊόντων εργαστηρίου κοτόπουλου, ανέφερε η Washington Post.

Η Joinn Biologics, κατασκευαστής συνεργάτης της Good Meat, έλαβε επίσης έγκριση για την καλλιέργεια του κρέατος.

Η διαδικασία παρασκευής κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο, που ονομάζεται επίσης «καλλιεργημένο» ή «καλλιεργημένο» κρέας, ξεκινά με τη δειγματοληψία κυττάρων από τους ιστούς ενός ζωντανού ζώου, σύμφωνα με το USDA.

Η συλλογή των κυττάρων «συνήθως δεν βλάπτει μόνιμα ούτε σκοτώνει το ζώο», σημειώνει το τμήμα. Στη συνέχεια τα κύτταρα ελέγχονται και αποθηκεύονται σε τράπεζα κυττάρων.

Αργότερα, τα κύτταρα συλλέγονται από την τράπεζα και μεταφέρονται σε μεγάλα, κλειστά δοχεία – συχνά χαλύβδινες δεξαμενές, σύμφωνα με το Associated Press.

Οι δεξαμενές λειτουργούν ως βιοαντιδραστήρες όπου τα κύτταρα μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα.

Οι κατασκευαστές παρέχουν στα κύτταρα θρεπτικά συστατικά, επιφάνειες στις οποίες αναπτύσσονται τα κύτταρα και πρωτεϊνικούς αυξητικούς παράγοντες που οδηγούν τα κύτταρα να διαφοροποιηθούν σε μυς, λίπος και συνδετικούς ιστούς όπως αυτοί που βρίσκονται σε ένα κανονικό κοτόπουλο, εξηγεί η δήλωση του USDA.

Αφού διαφοροποιηθούν και είναι έτοιμα για συγκομιδή, τα κύτταρα συλλέγονται από τις δεξαμενές και «παρασκευάζονται χρησιμοποιώντας συμβατικές μεθόδους επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων».

Το 2019, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και η Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων του USDA καθιέρωσαν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για να διασφαλίσουν ότι το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο είναι ασφαλές και φέρει ειλικρινή επισήμανση.

Ως μέρος αυτής της διαδικασίας έγκρισης, τόσο τα προϊόντα καλλιέργειας κοτόπουλου της Upside Foods όσο και της Good Meat έχουν αξιολογηθεί και επιβεβαιωθεί ότι είναι ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση.

Την Τετάρτη, και οι δύο εταιρείες έλαβαν «επιχορήγηση επιθεώρησης», την τελική σφραγίδα έγκρισης του USDA που απαιτείται για να φέρουν τα προϊόντα τους στην αγορά, ανέφερε η NPR .

Προς το παρόν, το κοτόπουλο που καλλιεργείται στο εργαστήριο δεν θα βρεθεί σε κανένα μέσο παντοπωλείο και θα είναι ακριβό. Η Upside Foods συνεργάζεται με τον Dominique Crenn, ιδιοκτήτη του εστιατορίου Atelier Crenn με τρία αστέρια Michelin, ο οποίος θα σερβίρει το καλλιεργημένο κρέας στο Bar Crenn στο Σαν Φρανσίσκο.

Ομοίως, το προϊόν της Good Meat θα σερβιριστεί σε ένα άγνωστο μέχρι στιγμής εστιατόριο του διάσημου σεφ José Andrés, ενός από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, σύμφωνα με το NPR.

Μετά από αυτή την αρχική διάθεση σε φανταχτερά εστιατόρια, η Δρ. Uma Valeti , ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Upside, είπε στο Yahoo Finance ότι η εταιρεία φιλοδοξεί να «νικήσει τις συμβατικές τιμές» του παραδοσιακά αυξημένου κρέατος και προβλέπει ότι τα προϊόντα της Upside θα είναι «ισότιμα» με τα συμβατικά προϊόντα κρέατος εντός πέντε έως 15 ετών.

Εκτός από το γεγονός ότι τα καλλιεργούμενα κρέατα είναι «χωρίς σφαγή», οι υποστηρικτές των προϊόντων διαφημίζουν τα πιθανά περιβαλλοντικά οφέλη τους, σε σύγκριση με το συμβατικά εκτρεφόμενο κρέας.

Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Ντέιβις , έχουν επισημάνει ότι το καλλιεργημένο κρέας δεν παράγει απαραίτητα λιγότερες εκπομπές άνθρακα από τη συμβατική κτηνοτροφία, εν μέρει λόγω της ενεργοβόρας διαδικασίας που απαιτείται σήμερα για την ανάπτυξη μέσο που χρησιμοποιείται κατά την παραγωγή.

Επιπλέον, δεν είναι ακόμη σαφές πώς οι εταιρείες μπορούν να κλιμακώσουν πρακτικά την παραγωγή για να κάνουν το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο διαθέσιμο για γενική κατανάλωση, ανέφερε το CNBC.

Τρόφιμα: Τιμές και κλιματική αλλαγή

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει αυξητικές πιέσεις στις τιμές των τροφίμων. Ο πληθωρισμός στο 80% των αναπτυσσόμενων οικονομιών, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, κυμαίνεται άνω του 5%.

Σύμφωνα, όμως, με έρευνα της ομάδας αναλυτών του Πίτερ Αλεξάντερ του Edinburgh University, ο σημαντικότερος παράγοντας της αύξησης των τιμών αυτών δεν είναι οι ελλείψεις των ουκρανικών εξαγωγών, αλλά το αυξημένο κόστος της ενέργειας και των λιπασμάτων.

Η έρευνα υποδεικνύει πως εάν οι υψηλές τιμές των λιπασμάτων συνεχιστούν και φέτος, περίπου ένα εκατομμύριο επιπλέον άτομα ενδέχεται να χάσουν τη ζωή τους σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής λόγω της επισιτιστικής κρίσης η οποία θα δημιουργηθεί.

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, η εικόνα είναι ακόμα πιο περίπλοκη. Η κλιματική αλλαγή και οι ακραίες καιρικές συνθήκες ήδη πλήττουν την παγκόσμια τροφική αλυσίδα.

Ο Αλεξάντερ τονίζει πως «οι τελικές επιπτώσεις του προβλήματος αυτού δεν είναι ακόμα ξεκάθαρες.

Η ξηρασία, η ζέστη, οι πλημμύρες και όλα τα παρεμφερή καιρικά φαινόμενα τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα παραγωγής γεωργικών προϊόντων, όμως, θα έχουν σημαντικές και μόνιμες συνέπειες».

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μία «τέλεια καταιγίδα» κρίσεων σε πολλά σημεία του πλανήτη η οποία θα προκαλέσει γενικευμένη έλλειψη βασικών αγαθών και θα οδηγήσει σε σωρεία επισιτιστικών, οικονομικών, κοινωνικών και υγειονομικών κρίσεων.

Ο τρόπος αποφυγής ή αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών παραμένει άγνωστος.

Παρ’ όλα αυτά, ο Αλεξάντερ τονίζει πως η άνοδος των τιμών των τροφίμων μπορεί να μην αποτελεί τόσο αρνητικό φαινόμενο: «Αντί να χρειάζεται να στηρίζουμε τις τεχνητά χαμηλές τιμές των τροφίμων οι οποίες δεν εκπροσωπούν το πραγματικό κόστος παραγωγής τους, θα μπορούσαμε να προωθήσουμε τα υγιέστερα και κλιματικά βιώσιμα προϊόντα.

Χρειαζόμαστε ένα πιο δίκαιο τρόπο διαμοίρασης των τροφίμων, κάτι το οποίο ενδέχεται να αλλάξει ριζικά τις διατροφικές συνήθειες των Δυτικών οι οποίοι καταναλώνουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες κρέατος σε σχέση με τις αναπτυσσόμενες οικονομίες».

Ένας άλλος τρόπος αντιστάθμισης του προβλήματος θα ήταν και η επαναπροσέγγιση του ζητήματος της χρήσης σιτηρών για βιοκαύσιμα. Σύμφωνα με το World Resources Institute, η μείωση της χρήσης σίτου για την παραγωγή αιθανόλης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη κατά 50% θα αντισταθμίσει τις απώλειες ουκρανικών σιτηρών.

«Έχουμε ακόμα υπερβολικά υψηλές ποσότητες σιτηρών οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή καυσίμων και όχι για βρώση ανά τον πλανήτη», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Γουάιτλο.

Τρόφιμα: «Σιτοβολώνας» της Ευρώπης

Ο χαρακτηρισμός «σιτοβολώνας» της Ευρώπης για την Ουκρανία δεν είναι καθόλου τυχαίος. Η σημασία της χώρας για την διατροφή του πλανήτη είναι κομβική.

To 2021 η Ουκρανία ήταν ο 6ος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο και ο 3ος σε καλαμπόκι και κριθάρι.

Ευρωζώνη ΗΠΑ Ευρωζώνη

Ρωσία Αργεντινή Αυστραλία

ΗΠΑ Ουκρανία Ουκρανία

Αυστραλία

Καναδάς

Ουκρανία

H λίστα δεν τελειώνει εδώ, 1η στο ηλιέλαιο, 3η στην ελαιοκράμβη και 6η σε λάδι από ελαιοκράμβη. Υπολογίζεται ότι οι Ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών το 2021 έθρεψαν κοντά στα 400 εκατομμύρια ανθρώπου κυρίως σε χώρες της Υποσαχάριας και Βορειανατολικής Αφρικής αλλά και σε χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ασίας.

Ολόκληρες χώρες εξαρτώνται από τις σοδειές στα Ουκρανικά λιβάδια.
Τα στοιχεία του παγκόσμιου οργανισμού τροφίμων είναι χαρακτηριστικά όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα :
  • Λίβανος 63%
  • Τζιμπουτί 56%
  • Πακιστάν 50%
  • Σομαλία 49%
  • Ερυθραία 48%
  • Μαυριτανία 48%
  • Λιβύη 43%