Σοκολάτα: Ράλι τιμής για τη σοκολάτα. Απλησίαστα τα γλυκά. Πού θα φτάσουν οι τιμές τα Χριστούγεννα. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Φαρμάκι για τους καταναλωτές η τιμή της σοκολάτας, καθώς τον τελευταίο χρόνο έχει πάρει την ανιούσα. Σύμφωνα με τον Guardian, η τιμή έχει αυξηθεί μετά την υπερδιπλασιασμό των τιμών του κακάο στις παγκόσμιες αγορές ενόψει της ασθένειας των δέντρων και των δυσμενών καιρικών συνθηκών στις αναπτυσσόμενες χώρες που επιδεινώθηκαν από την κλιματική κρίση.
Τα καιρικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας πιο υγρής από το συνηθισμένο εποχής βροχών, οδήγησαν σε έλλειψη κακάο στη δυτική Αφρική, ιδιαίτερα στη Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού, όπου συγκομίζονται περισσότεροι από τους μισούς κόκκους κακάο στον κόσμο.
Ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο (ICO) αναθεώρησε πρόσφατα την πρόβλεψή του για το παγκόσμιο έλλειμμα κακάο για την περίοδο 2023/24 σε 462.000 τόνους, προβλέποντας χαμηλό λόγο αποθεμάτων προς άλεσμα 45 ετών.
Η αυξημένη παγκόσμια ζήτηση για κακάο συμβάλλει επίσης στη σπανιότητα και τις επακόλουθες αυξήσεις των τιμών, παράλληλα με το αυξανόμενο κόστος των λιπασμάτων, την αποψίλωση των δασών και τις παράνομες πρακτικές εξόρυξης που υποβαθμίζουν τη γη. Η τιμή της ζάχαρης έχει επίσης αυξηθεί εν μέσω ξηρών καιρικών συνθηκών στη Βραζιλία και μιας καθυστερημένης περιόδου μουσώνων στην Ινδία.
Σύμφωνα με τους ζαχαροπλάστες, η τιμή της σοκολάτας έχει αυξηθεί κατά 100%, ενώ όσοι είχαν μεριμνήσει να γεμίσουν τις αποθήκες τους με απόθεμα πριν από μήνες, τώρα βλέπουν πια να έχει εξαντληθεί.
Πιο αναλυτικά, η «κακή» φετινή χρονιά για τις χώρες-παραγωγούς σοκολάτας και κακάο, πυροδότησε ένα «ντόμινο» αντιδράσεων, ανεβάζοντας την τιμή της χονδρικής από 6 ευρώ το κιλό, σε 11-12 ευρώ το κιλό, με ανοδικές τάσεις.
Μιλώντας στο Thesstoday.gr ο πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης και ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου, Μάριος Παπαδόπουλος, σημείωσε: «Βλέπουμε ότι θα πρέπει να βρεθούν λύσεις, που δε θα είναι εύκολες, για να συγκρατήσουμε τις τιμές».
«Μέχρι τα τέλη Απριλίου, η αύξηση ήταν 60% και όσοι ζαχαροπλάστες είχαν τη χρηματική και τη χωροαποθηκευτική δυνατότητα, πήραν απόθεμα τόνων σοκολάτας, όμως σήμερα από αρκετούς έχουν τελειώσει. Κι αν ο κόσμος δεν βλέπει ακόμη στις βιτρίνες την αύξηση της τελικής τιμής, αυτό οφείλεται στο ότι προσπαθούμε όλοι να ισορροπήσουμε το κόστος. Είναι πάρα πολλά τα γλυκά που επηρεάζονται και το χειρότερο θα είναι να μη μπορεί κάποιος να επιβιώσει λόγω της μη έλευσης καταναλωτών», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η αύξηση οφείλεται και στο ότι το βούτυρο κακάο μπήκε στο χρηματιστηριακό δίκτυο. «Αυτό αύξησε την τιμή μαζί με τα προβλήματα παραγωγικής διαδικασίας.
Αυτήν τη στιγμή, οι τιμές του στο χρηματιστήριο είναι πτωτικές, αλλά οι τιμές της έτοιμης και παραχθείσας σοκολάτας, ακριβές.
Σε σχέση με το 2023, η τιμή της σοκολάτας έχει ξεπεράσει το 100% και τον Νοέμβριο αναμένεται να φτάσει στο 110-120%», υπογραμμίζει.
«Η σοκολάτα είναι το best seller των ζαχαροπλαστείων, το πρώτο που σκέφτεται κάποιος που πηγαίνει να αγοράσει ένα γλυκό.
Με τα νέα δεδομένα, θα γίνει απλησίαστη και αν και έχει απορροφηθεί ένα μεγάλο μέρος του κόστους, αναμένεται να ανέβουν οι τιμές», τονίζει στο ίδιο τοπικό μέσο ο ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου στη Θεσσαλονίκη, Ανδρέας Αλτίνογλου.
«Μία λύση που σκεφτόμαστε είναι να αλλάξουν οι συνταγές με σοκολάτα, ή να υπάρχει μια μείξη όπου γίνεται με βούτυρο κακάο, όμως για να μην πέσει η ποιότητα θα πρέπει να αυξηθεί πολύ η τιμή.
Αν συνεχιστεί η αύξηση, τα κεράσματα που σήμερα πωλούνται 17 ευρώ το κιλό, θα φτάσουν από 23 έως 25 ευρώ το κιλό.
Τα Χριστούγεννα θα είναι εμφανής η διαφορά στις βιτρίνες αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση και οι λάτρεις της σοκολάτας που δεν μπορούν να την αντικαταστήσουν με άλλο γλυκό, θα απογοητευτούν».
Για τις αιτίες του προβλήματος μίλησε ο ζαχαροπλάστης Αντώνης Βάρσος ο οποίος ανέφερε ότι τώρα η τιμή έχει διπλασιαστεί με ανοδική τάση που σημαίνει ότι δυστυχώς θα έρθουν σημαντικές ανατιμήσεις. «Αν έχει 2,20 θα πάει 2,60 ευρώ ενώ πολλά ζαχαροπλαστεία δεν έχουν μεγάλες ποσότητες γλυκών από σοκολάτα».
Φανταστείτε να μαζεύετε ένα ωραίο ζουμερό μήλο, αλλά αντί να το δαγκώσετε, κρατάτε τους σπόρους και πετάτε τα υπόλοιπα.
Αυτό έκαναν παραδοσιακά οι παραγωγοί σοκολάτας με τους καρπούς κακάο, χρησιμοποιούν τους κόκκους και πετούν τα υπόλοιπα.
Αλλά τώρα επιστήμονες τροφίμων στην Ελβετία έχουν βρει έναν τρόπο να φτιάχνουν σοκολάτα χρησιμοποιώντας ολόκληρο τον καρπό του κακάο και όχι μόνο τους κόκκους και χωρίς να προσθέτουν ζάχαρη.
Σύμφωνα με το BBC, η συγκεκριμένη σοκολάτα, που αναπτύχθηκε στο διάσημο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης από τον επιστήμονα Kim Mishra και την ομάδα του περιλαμβάνει τον πολτό φρούτων κακάο, τον χυμό και τον φλοιό ή το ενδοκάρπιο.
Η διαδικασία έχει ήδη προσελκύσει την προσοχή των εταιρειών βιώσιμων τροφίμων.
Λένε ότι η παραδοσιακή παραγωγή σοκολάτας, χρησιμοποιώντας μόνο τους κόκκους, συνεπάγεται ότι αφήνουμε το υπόλοιπο καρπό του κακάο, με μέγεθος κολοκύθας και γεμάτο θρεπτική αξία να σαπίσει στα χωράφια.
Το κλειδί για τη νέα σοκολάτα βρίσκεται στον πολύ γλυκό χυμό της, ο οποίος έχει γεύση, εξηγεί ο κ. Mishra, «πολύ φρουτώδες, λίγο σαν ανανάς».
Αυτός ο χυμός, που αποτελείται από 14% ζάχαρη, αποστάζεται για να σχηματίσει ένα εξαιρετικά συμπυκνωμένο σιρόπι, σε συνδυασμό με τον πολτό και στη συνέχεια, ανεβάζοντας τη βιωσιμότητα σε νέα επίπεδα, αναμιγνύεται με τον αποξηραμένο φλοιό ή το ενδοκάρπιο, για να σχηματιστεί ένα πολύ γλυκό τζελ κακάο.
Το τζελ, όταν προστίθεται στους κόκκους κακάο για να γίνει σοκολάτα, εξαλείφει την ανάγκη για ζάχαρη.
Ο κ. Mishra θεωρεί την εφεύρεσή του ως την τελευταία σε μια μακρά σειρά καινοτομιών από Ελβετούς παραγωγούς σοκολάτας. Τον 19ο αιώνα, ο Rudolf Lindt, της διάσημης οικογένειας σοκολάτας Lindt, εφηύρε κατά λάθος το κρίσιμο βήμα του «κοψίματος» της σοκολάτας – κυλώντας τη ζεστή μάζα κακάο για να γίνει λεία και να μειώσει την οξύτητά της – αφήνοντας ένα μίξερ κακάο σε λειτουργία όλη τη νύχτα.
Το αποτέλεσμα το πρωί; Νόστιμα λεία, γλυκιά σοκολάτα.
«Πρέπει να είσαι καινοτόμος για να διατηρήσεις την κατηγορία των προϊόντων σου ή απλά θα φτιάξεις μέτρια σοκολάτα», λέει ο κ. Mishra».
Ο κ. Mishra συνεργάστηκε στο έργο του με την KOA, μια ελβετική start-up που εργάζεται στη βιώσιμη καλλιέργεια κακάο. Ο συνιδρυτής του, Anian Schreiber, πιστεύει ότι η χρήση ολόκληρου του καρπού κακάο θα μπορούσε να λύσει πολλά από τα προβλήματα της βιομηχανίας κακάο, από την ραγδαία αύξηση της τιμής των κόκκων έως την ενδημική φτώχεια μεταξύ των καλλιεργητών κακάο.
Ένα ανησυχητικό εύρημα ανακάλυψαν επιστήμονες για την αγαπημένη μας… σοκολάτα!
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Consumer Reports (CR), αποδείχθηκε ότι ορισμένες μαύρες σοκολάτες περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως μόλυβδο και κάδμιο.
Για τη μελέτη, η CR εξέτασε στις ΗΠΑ 28 μαύρες σοκολάτες για να μετρήσει τα επίπεδα των βαρέων μετάλλων που περιέχουν. Μόλυβδος και κάδμιο ανιχνεύθηκαν σε όλα τα προϊόντα, σύμφωνα με το CNCB.
Για να προσδιορίσει ποιες σοκολάτες ενέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, η CR χρησιμοποίησε το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο δόσης της Καλιφόρνια (MADL) για το μόλυβδο και το κάδμιο ως βάση.
5 μάρκες των οποίων η σοκολάτα μπορεί να περιέχει υψηλά επίπεδα μολύβδου, καδμίου Trader Joe’s:
Η έκθεση χαμηλού επιπέδου σε μόλυβδο μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις γνωστικές ικανότητες των παιδιών, σύμφωνα με τον Δρ Fred Henretig, ανώτερο τοξικολόγο στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας.
Και η έκθεση σε υψηλά επίπεδα μολύβδου μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, αναιμία και νεφρική ή εγκεφαλική βλάβη, επηρεάζοντας τα παιδιά περισσότερο από τους ενήλικες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Επιπλέον, «όταν καταναλωθεί το κάδμιο σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να ερεθίσει σοβαρά το στομάχι και να προκαλέσει εμετό και διάρροια», αναφέρει η έκθεση.
Έχουν υποβληθεί αρκετές αγωγές κατά ορισμένων brands σοκολάτας, συμπεριλαμβανομένων των Trader Joe’s και Hershey’s – με τους καταναλωτές στις ΗΠΑ να ισχυρίζονται ότι παραπλανήθηκαν και τέθηκαν σε κίνδυνο λόγω της περιεκτικότητας των προϊόντων σε βαρέα μέταλλα.
Οι Alter Eco, Endangered Species, Theo και Trader Joe’s δεν απάντησαν στην αναφορά από το Consumer Reports.
Η εισπνοή υψηλών συγκεντρώσεων Καδμίου μπορεί να βλάψει σοβαρά τους πνεύμονες.
Η κατανάλωση τροφίμων ή πόσιμου νερού με πολύ υψηλά επίπεδα Καδμίου ερεθίζει έντονα το στομάχι, οδηγώντας σε εμετό και διάρροια.
Η μακροχρόνια έκθεση σε χαμηλότερα επίπεδα Καδμίου στον αέρα, στην τροφή ή το νερό οδηγεί σε συσσώρευση του Καδμίου στους νεφρούς και πιθανά σε νεφρική νόσο.
Άλλες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις είναι βλάβες στους πνεύμονες και δημιουργία εύθραυστων οστών.
Το Κάδμιο και οι ενώσεις του Καδμίου είναι γνωστά καρκινογόνα για τον άνθρωπο.
Τα συμπτώματα από την παρουσία του μολύβδου κυμαίνονται από πονοκέφαλο, εμετό, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία, πόνο στην κοιλιά, απώλεια μαλλιών, ακόμη και αναιμία.
Ακόμη και μικρές συγκεντρώσεις μολύβδου μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην ανάπτυξη των παιδιών, όπως μαθησιακές δυσκολίες, ελλειμματική προσοχή, μαθησιακές δυσκολίες.
Γενικότερα, τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στην έκθεση τους απέναντι στον μόλυβδο.
Τα βασικά σημεία όπου εντοπίζονται υψηλές συγκεντρώσεις μολύβδου στο ανθρώπινο σώμα είναι ο σκελετός, όπου και εντοπίζεται η μεγαλύτερη ποσότητα, το δέρμα και οι μύες, το αίμα και οι μαλακοί ιστοί.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…