Ακίνητα: Σε ένα… γαϊτανάκι χωρίς τέλος έχει μπει το ελληνικό δημόσιοα καθώς διεκδικεί περιουσίες για πάνω από έναν αιώνα!
Το μείζον και διαχρονικό πρόβλημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος για ακίνητα σε περιοχές (κυρίως εκτός σχεδίου) έρχεται ξανά στο προσκήνιο λόγω της αδυναμίας ολοκλήρωσης του κτηματολογίου.
Βάσει της νομοθεσίας (που σκοπίμως δεν λέει να αλλάξει) το Δημόσιο μπορεί να διεκδικεί «τα πάντα και για πάντα»!
Μπορεί, δηλαδή να διεκδικήσει οποιοδήποτε ακίνητο περιουσιακό στοιχείο ως δικό του αν ο πολίτης δεν μπορέσει να βρει και να επικαλεσθεί μεταγραμμένα συμβόλαια αναγόμενα τουλάχιστον στο 1885!
Οι ιδιοκτήτες μέσω της ΠΟΜΙΔΑ ζητούν να εισαχθεί και στα εκτός σχεδίου ακίνητα (όπως έγινε με τα εντός, σύμφωνα με το ν. 3127/2003) η γενική ρύθμιση ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να διεκδικεί περιουσιακά δικαιώματα υπό τις προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 3127/2003 ήτοι ότι ο νομέας του ακινήτου «νέμεται, μέχρι την έναρξη ισχύος του σχετικού νόμου, αδιαταράκτως για δέκα (10) έτη το ακίνητο, με νόμιμο τίτλο από επαχθή αιτία, υπέρ του ιδίου ή του δικαιοπαρόχου του, που έχει καταρτισθεί και μεταγραφεί μετά την 23.2.1945, εκτός εάν κατά την κτήση της νομής βρισκόταν σε κακή πίστη, ή νέμεται, μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, το ακίνητο αδιαταράκτως για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ετών, εκτός εάν κατά την κτήση της νομής βρισκόταν σε κακή πίστη».
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, «πέραν του ότι ουδείς Έλληνας ή αλλοδαπός αγοραστής εκτός σχεδίου γης μπορεί να είναι βέβαιος για τα περιουσιακά του δικαιώματα, η διαδικασία σύνταξης Κτηματολογίου θα μετατραπεί σε εργαλείο δήμευσης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας εκατοντάδων χιλιάδων έντιμων πολιτών από το κράτος με το πρόσχημα της μη ύπαρξης τίτλων ιδιοκτησίας ή αποδεδειγμένων πράξεων νομής χρονολογουμένων προ του 1885!
Έξαλλου, την 31.12.2022 λήγει η προθεσμία διόρθωσης των ανακριβών αρχικών εγγραφών για εκατομμύρια ακίνητα σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Τι σημαίνει αυτό;
Από την 01.01.2023 οι αρχικές εγγραφές καθίστανται οριστικές και παράγουν αμάχητο τεκμήριο υπέρ των εγγεγραμμένων στο Κτηματολόγιο.
Αυτό σημαίνει ότι μετά την οριστικοποίηση των εγγραφών αυτών:
Όλα τα αδήλωτα και «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα περιέρχονται αυτοδικαίως στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα πρέπει να δημιουργήσει ειδική υπηρεσία παραλαβής τους, και επιστροφής τους σε όσους τα διεκδικήσουν ή ζητήσουν αποζημίωση γι’ αυτά.
Όποιος ιδιοκτήτης ακινήτου δεν αναγράφεται ως δικαιούχος στις οριστικές εγγραφές, χάνει οριστικά την κυριότητα του ακινήτου του, και μπορεί μόνον να προσπαθήσει να διεκδικήσει χρηματική αποζημίωση από οποιονδήποτε τρίτο το δήλωσε ψευδώς ως δικό του στο Κτηματολόγιο!
Με το επιχείρημα ότι η νομοθεσία αυτή παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις και τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες περί προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας η ΠΟΜΙΔΑ ζητά η προθεσμία για τη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος των πολιτών για διόρθωση των ανακριβών πρώτων εγγραφών στις περιοχές που έχουν κτηµατογραφηθεί να ορίζεται εικοσαετής από την έναρξη λειτουργίας κάθε Κτηματολογικού Γραφείου.
Ακίνητα: Πώς τα έχασαν όλα Πηλαδάκης – Ρέμος
Άλλαξαν χέρια το οικόπεδο Ρέμου – Πηλαδάκη στο Κορωπί και το νεοκλασικό στο Θησείο. Το ιλιγγιώδες ποσό που «χτυπήθηκαν». Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Δύο «επώνυμα» ακίνητα που τους τελευταίους μήνες είχαν πιάσει «μόνιμη θέση» στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, άλλαξαν χέρια σήμερα Παρασκευή 22/9.
Το πρώτο είναι το οικόπεδο στο Κορωπί, «απομεινάρι» των επενδυτικών πρωτοβουλιών του δημοφιλούς τραγουδιστή Αντώνη Ρέμου και του επιχειρηματία Κώστα Πηλαδάκη.
Πρόκειται για το 30% εξ αδιαιρέτου της πλήρους κυριότητας αδόμητου αγροτεμαχίου 22,4 στρεμμάτων στο Κορωπί της «R.&P. Real Estate Investments», της εταιρείας δηλαδή με την οποία δραστηριοποιήθηκαν κατά το παρελθόν στην αγορά ακινήτων οι δύο φίλοι και κουμπάροι.
Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, η αγοραία αξία του όλου αγροτεμαχίου υπολογίστηκε στα 2.933.000 ευρώ και για το 30% στις 792.000 ευρώ, που ήταν και η αρχική τιμή πρώτης προσφοράς.
Ο πρώτος πλειστηριασμός, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς, έγινε λοιπόν, με τιμή εκκίνησης 792.000 ευρώ και είχε προγραμματιστεί για τις 21 Ιανουαρίου 2022, ο δεύτερος έγινε στις 9 Μαρτίου και ο τρίτος στις 15 Ιουνίου, αλλά όλοι κατέληξαν άγονοι.
Στις 20 Ιουλίου έγινε ο τέταρτος με την τιμή εκκίνησης μειωμένη κατά 20%, στις 633.600 ευρώ, αλλά και πάλι χωρίς αποτέλεσμα.
Ακολούθησαν άλλες δύο προσπάθειες μέχρι σήμερα που χτύπησε ξανά το σφυρί με την τιμή να έχει υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, στις 514.800 ευρώ, δηλαδή στο 65% της αρχικώς ορισθείσας.
Τελικά αυτή την φορά το ακίνητο κατακυρώθηκε στις 514.801 ευρώ.
Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης, το οικόπεδο είναι επικλινές σε διάφορα σημεία του και εντός αυτού υπάρχουν διάσπαρτα δέντρα (αγριελιές, θάμνοι, ελιές κ.ά.), ενώ παλαιότερα είχε εκδοθεί άδεια οικοδόμησης για ανέγερση τριώροφου κτιρίου, η οποία όμως ποτέ δεν υλοποιήθηκε.
Αποκτήθηκε από την εταιρεία τον Δεκέμβριο του 2008, βαρύνεται με προσημείωση υποθήκης υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 2,3 εκατ. ευρώ, και η αναγκαστική κατάσχεση έγινε στις 14 Ιουνίου 2021.
Το οικόπεδο που βρίσκεται στο Δήμο Κρωπίας Αττικής, στη θέση «ΤΖΙΜΑ ΠΡΟΦΑΡΤΑ ΜΑΝΤΡΑ ΤΣΕΒΑΛ» επί της οδού Ηφαίστου, είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, εκτός του εγκεκριμένου σχεδίου και εντός βιομηχανικής ζώνης και δεν είναι υπόχρεο εισφοράς σε γη και χρήμα.
Ακίνητα: Έφτασε ο Big Brother – Φακελώνουν ακόμη και τα κεραμίδια!
Πλέον και τα ακίνητά μας θα είναι φακελωμένα καθώς έρχεται νέα ηλεκτρονική εφαρμογή που καλούμαστε να εγγραφούμε.
Σε μια ηλεκτρονική εφαρμογή θα συγκεντρωθούν 17 δικαιολογητικά έγγραφα που αφορούν στα ακίνητα, με σκοπό τη διευκόλυνση των μεταβιβάσεων, καθώς και όλων των συναλλαγών των φορολογουμένων.
Πρόκειται για τον «Ηλεκτρονικό Φάκελο Ακινήτου» στον οποίο θα περάσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα κάθε ακινήτου.
Στην εφαρμογή αυτή, που θα είναι φυσικά ηλεκτρονική, θα έχουν πρόσβαση οι συμβολαιογράφοι, προκειμένου να διεκπεραιώνουν μεταβιβάσεις ακινήτων, αλλά και οι αρμόδιες Αρχές, για την τροφοδοσία της με στοιχεία και μεταβολές επί των ακινήτων, αλλά και για ελέγχους και διασταυρώσεις της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων.
Το έργο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης με απόφαση στην οποία αναφέρεται, ότι στόχος είναι η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση της διαδικασίας για τη μεταβίβαση ακινήτων και στόχος είναι να υλοποιηθεί εντός του 2023, αν και το προηγούμενο χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ προέβλεπε την ολοκλήρωσή του εντός του 2022.
Η «Τράπεζα» των πληροφοριών ακινήτων θα τροφοδοτηθεί αρχικά με στοιχεία από το Taxisnet, το Κτηματολόγιο και την Πολεοδομία και για κάθε ακίνητο θα σχηματιστεί ένας πλήρης φάκελος, με όλα τα δικαιολογητικά και τα έγγραφα, τα οποία σήμερα ο αγοραστής ή ο πωλητής του ακινήτου θα πρέπει να τα αναζητήσει σε πολλές υπηρεσίες «τρώγοντας» αρκετές μέρες.
Κατόπιν, θα τροφοδοτείται αυτόματα, κάθε φορά, που υπάρχουν μεταβολές στα στοιχεία των ακινήτων.
Επίσης, για τη διευκόλυνση της λειτουργίας της νέας πλατφόρμας θα προωθηθούν και οι ακόλουθες δράσεις:
Η Διασύνδεση του συστήματος e-Αδειες με άλλα συστήματα (ΕΦΚΑ, Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΔΕΔΔΗΕ, Δασική Υπηρεσία και ΔΕΣΦΑ)Η κατάργηση της κοινοποίησης της επιφάνειας του κτιρίου στον ΔΕΔΔΗΕ και ολοκλήρωση της ενοποίησης του συστήματος δήλωσης τετραγωνικών μέτρων στους δήμους
Η θέσπιση νομοθεσίας για τη δημιουργία πλαισίου ασφαλών συναλλαγών σε κινητά περιουσιακά στοιχεία
Η λειτουργία της πλατφόρμας για την απόκτηση άδειας κατασκευής
Η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα παρέχει στους αγοραστές τη δυνατότητα εκπλήρωσης όλων των απαιτήσεων για τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας στο Διαδίκτυο.
Σύμφωνα με το σχέδιο, στην ηλεκτρονική εφαρμογή θα υπάρχουν περίπου 17 δικαιολογητικά έγγραφα, τα οποία θα είναι άμεσα διαθέσιμα στους συμβολαιογράφους.
Υποτίθεται ότι με την ολοκλήρωση του έργου του «Ηλεκτρονικού Φακέλου Ακινήτου» τα δικαιολογητικά θα είναι άμεσα διαθέσιμα τόσο από τον συμβολαιογράφο, όσο και από την Εφορία ή από άλλες υπηρεσίες και Αρχές.
Στο πλαίσιο λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ο εξουσιοδοτημένος συμβολαιογράφος, δύναται:
Να αιτείται την έκδοση ή την εξαγωγή εγγράφων ή την άντληση πληροφοριών από την ΑΑΔΕ, τον e-ΕΦΚΑ, το Ελληνικό Κτηματολόγιο, το Τεχνικό Επιμελητήριο.
Να αιτείται τη διόρθωση των ως άνω εγγράφων ή πληροφοριών και
Να αναρτά έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου αυτά δεν είναι δυνατόν να εκδοθούν ή να εξαχθούν ηλεκτρονικά κατά τα ανωτέρω, υπέχοντας ευθύνη ως προς την ακρίβεια και την πληρότητα αυτών.