Απίστευτη προσφορά της Wind: Δείτε τι δίνει… τζάμπα

Wind: Πώς το deal της Wind αλλάζει το τοπίο σε τηλεπικοινωνίες και συνδρομητική τηλεόραση. Οι νέες ισορροπίες δυνάμεων. Η συμφωνία εξαγοράς της από την United Group που έφερε πανικό σε Cosmote και Vodafone. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Το μεγάλο deal με το οποίο η Wind Hellas περνάει στον έλεγχο της United Group, μητρικής της Nova, έρχεται να αλλάξει άρδην τις ισορροπίες στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά και ειδικότερα τις υπηρεσίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας αλλά και συνδρομητικής τηλεόραση.

Οι εν Ελλάδι εδρεύουσες επιχειρήσεις της United (η οποία ελέγχεται από το βρετανικό επενδυτικό κεφάλαιο BC Partners ) θα ελέγχουν αθροιστικά περί τους 5 εκατομμύρια συνδρομητές ξεπερνώντας τα 4,5 εκατομμύρια της Vodafone και πλησιάζοντας την πρώτη σε μερίδιο αγοράς στη χώρα, Cosmote.

Κύκλοι της αγοράς τονίζουν πως η ενδυνάμωση του σχήματος Wind-Nova από μια μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία όπως η United που με τη σειρά της διαθέτει έναν ισχυρό κεφαλαιακά μέτοχο όπως η BC Partners, θα αυξήσει σημαντικά τον ανταγωνισμό με την Cosmote ενώ θα πιέσει ακόμα περισσότερο την, τρίτη πλέον, Vodafone.

Στην United εκτιμούν πως μπορεί να μειώσουν σημαντικά τα κόστη στους δύο ομίλους, Wind και Nova, οι οποίοι πρόκειται να ενοποιηθούν εταιρικά και λειτουργικά, λόγω των συνεργιών που μπορούν να πετύχουν με τις άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και μέσων ενημέρωσης που ελέγχουν στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και όχι μόνο. Παράλληλα το business plan προβλέπει επενδύσεις όχι μόνο σε υποδομές αλλά και σε περιεχόμενο ενώ μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών.

Πωλητές της Wind Hellas είναι τα δυο hedge fund-μέτοχοί της, Golden Tree Asset Management και Cyrus Capital Partners. Τα δυο αυτά funds αναμένεται να λάβουν σε μετρητά περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ ενώ το υπόλοιπο ποσό έως τα 950-970 εκατ. αφορά σύμφωνα με πληροφορίες την ανάληψη του δανεισμού της Wind.

Ο Νίκος Σταθόπουλος, επικεφαλής της BC Partners και πρόεδρος της United Group, σημειώνει πως «η εξαγορά και η ενσωμάτωση ισχυρών εγχώριων εταιριών τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης στην πλατφόρμα μας, αποτελεί βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής στρατηγικής της United Group».

Συμπληρώνει δε ότι «η Ελλάδα είναι μία κομβικής σημασίας αγορά για εμάς και με την εξαγορά της Wind είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε έναν κορυφαίο, ολιστικό πάροχο και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του κλάδου τηλεπικοινωνιών της χώρας, μέσω επενδύσεων σε υποδομές δικτύου, σε περιεχόμενο, σε τεχνολογία και σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, αποτελώντας ηγετική δύναμη στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας».

Παρέχοντας υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, σταθερής και τηλεόρασης, η Wind διαθέτει σήμερα συνολικά 4,2 εκατομμύρια συνδρομητές και έχει έσοδα άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Αντίστοιχα η Nova στα τέλη του 2020 είχε συνολικά 869 χιλ συνδρομητές και έσοδα 276,4 εκατομμύρια ευρώ.

Η εξαγορά της Wind δίνει τη δυνατότητα στη United Group να συνδυάσει τη Wind με την υφιστάμενη εταιρία της και πάροχο συνδρομητικής τηλεόρασης, Nova, δημιουργώντας έναν ισχυρό όμιλο τον δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα τόσο στις υπηρεσίες τηλεφωνίας όσο και τηλεόρασης.

Η United χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά «ελκυστική, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης» και επιδιώκει το ενοποιημένο σχήμα Wind-Nova με τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει αλλά και με τα οποία θα προικιστεί από τις άλλες εταιρείες του ομίλου United να αυξήσει την παρεχόμενη αξία προς τους έλληνες καταναλωτές στην Ελλάδα μέσω συνδυαστικών προσφορών και νέων τεχνολογιών και υπηρεσιών, σημειώνουν πηγές του ομίλου.

Σε δηλώσεις της μετά την ανακοίνωση του deal, η CEO της United Group, Victoriya Boklag, αναφέρει πως «η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της United Group στην ελληνική αγορά.

Η Wind, χάρη στην ισχυρή δραστηριότητά της στην κινητή τηλεφωνία, συνδυάζεται εξαιρετικά με την τεχνογνωσία που διαθέτουν η Nova και η United Group στους τομείς των μέσων ενημέρωσης και σταθερής τηλεφωνίας».

Η εδρεύουσα στην Ολλανδία United Group, αποτελεί τον μεγαλύτερο φορέα τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Από τον Μάρτιο του 2019, η United ανήκει στην BC Partners, μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες παγκοσμίως με επικεφαλής τον διακεκριμένο διεθνώς έλληνα διαχειριστή κεφαλαίων Νίκο Σταθόπουλο. Η United δραστηριοποιείται σε οχτώ χώρες και έχει περίπου 11 εκατομμύρια πελάτες και 14.500 υπαλλήλους, ενώ παράγει ετήσια έσοδα 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Wind: Πουλήθηκε με αμύθητο ποσό

Εκλεισε το deal οριστικά. H United Group εξαγοράζει την WIND Ελλάς με το ποσό να αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Τι περιλαμβάνει η ασύλληπτη συμφωνία. Τι ισχύει πλέον για τους πελάτες της. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Σε οριστική συμφωνία με την United Group (UG) για την εξαγορά του 100% των μετοχών της WIND Ελλάς ήρθε η Crystal Almond Holdings Limited, μητρική εταιρεία τηςν ελληνικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ του newmoney.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney, το τίμημα της εξαγοράς του 100% της Wind κινείται στην περιοχή του 1 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα εκτιμάται στα επίπεδα των 970 εκατ. ευρώ. Το deal ολοκληρώνεται έπειτα από διαπραγματεύσεις που κράτησαν αρκετές εβδομάδες μεταξύ των funds – ιδιοκτητών της WIND και της Unitet Group, που βρίσκεται στον έλεγχο του γνωστού επενδυτικού ομίλου BC Partners.

Η συμφωνία που έρχεται μερικούς μήνες μετά την εξαγορά της NOVA (Forthnet) από την United Group δημιουργεί ένα νέο, ισχυρότερο, σχήμα στην εγχώρια τηλεπικοινωνιακή αγορά που θεωρείται βέβαιο ότι θα εντείνει τον ανταγωνισμό και θα οδηγήσει σε ανακατατάξεις δυνάμεων.

Το 2020 η WIND είχε συνολικά έσοδα από υπηρεσίες €508,6 εκατ. και EBITDAal ύψους €135,9 εκατ.

Σε επίπεδο συνδρομητικής βάσης, οι πελάτες κινητής με συμβόλαιο έφθασαν τις 924 χιλιάδες, οι πελάτες σταθερής τους 630 χιλιάδες συνολικά, οι εταιρικοί πελάτες αυξήθηκαν σε 80.500, ενώ τα νοικοκυριά με συνδυαστικές υπηρεσίες ξεπέρασαν τις 252 χιλιάδες.

Oπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η αποδοχή, από τους μετόχους της WIND Ελλάς, της πρότασης εξαγοράς που κατέθεσε η United Group, είναι ένα σημαντικό βήμα στην επιτυχημένη πορεία της WIND Ελλάς και στο όραμα της να αποτελεί έναν ολοκληρωμένο πάροχο υπηρεσιών επικοινωνίας, επενδύοντας με συνέπεια σε δίκτυα υπερ-υψηλών ταχυτήτων και σε νέες τεχνολογίες.

WIND: Η ανακοίνωση της εταιρείας

Η WIND Ελλάς ανακοινώνει σήμερα ότι η μητρική της εταιρεία Crystal Almond Holdings Limited έχει έρθει σε οριστική συμφωνία με την United Group (UG), κορυφαίου φορέα τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, για την εξαγορά του 100% των μετοχών της.

«H WIND έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην τεχνολογική πρόοδο της χώρας, στην 30χρονη πορεία της στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνίων, έχοντας επενδύσει περισσότερα από 4 δις ευρώ για την ανάπτυξη κορυφαίων υποδομών.

Η τελευταία πενταετία υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχημένη, με συνεχή άνοδο σε όλους τους οικονομικούς και λειτουργικούς δείκτες και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως δίκτυα οπτικών ινών και 5G που αλλάζουν την καθημερινότητά μας.

Είμαι πολύ περήφανος για όσα έχουμε επιτύχει ως οργανισμός, κυρίως όμως για τους ανθρώπους μας και τους συνεργάτες μας, που κερδίζουν καθημερινά την εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταναλωτών και επιχειρήσεων, με στέρεα βάση τις αξίες μας.

Τώρα ξεκινάει μια νέα, συναρπαστική εποχή στην ιστορία της WIND με την ένταξή της στην United Group, τον μεγαλύτερο όμιλο τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης στην ΝΑ Ευρώπη.

Είμαι ενθουσιασμένος για τη συμφωνία, που δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για ταχύτερη ανάπτυξη, συστηματικές επενδύσεις, καλύτερες υπηρεσίες για τους Έλληνες καταναλωτές, προοπτικές για τους ανθρώπους μας.», σημειώνει ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της WIND Ελλάς, Νάσος Ζαρκαλής σχολιάζοντας τη συμφωνία.

Η αποδοχή, από τους μετόχους της WIND Ελλάς, της πρότασης εξαγοράς που κατέθεσε η United Group, είναι ένα σημαντικό βήμα στην επιτυχημένη πορεία της WIND Ελλάς και στο όραμα της να αποτελεί έναν ολοκληρωμένο πάροχο υπηρεσιών επικοινωνίας, επενδύοντας με συνέπεια σε δίκτυα υπερ-υψηλών ταχυτήτων και σε νέες τεχνολογίες.

Η ένταξη της WIND Ελλάς στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο της United Group ενισχύει σημαντικά το αποτύπωμα της UG στην ΝΑ Ευρώπη και καθιστά την Ελλάδα στρατηγικό κόμβο για την περαιτέρω ανάπτυξη του Ομίλου, αποτελώντας την μεγαλύτερη αγορά (31%) του συνολικού του τζίρου.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται το 2022, κατόπιν των σχετικών εγκρίσεων από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Σημειώνεται πως η United Group αποτελεί έναν από τους κορυφαίους παρόχους υπηρεσιών επικοινωνίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με παρουσία στη Σερβία, τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία.

Παρέχει πλήρη γκάμα τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, ευρυζωνικών δικτύων και συνδρομητικής τηλεόρασης με πλούσιο περιεχόμενο.

Στόχος της είναι να αναπτύσσεται σε αγορές συνδρομητικής τηλεόρασης και ευρυζωνικών δικτύων που παρουσιάζουν σημαντικές ευκαιρίες διείσδυσης σε σχέση με άλλες χώρες της Κεντρικής και της Δυτικής Ευρώπης. Από την έναρξη της λειτουργίας της έως σήμερα, η United Group ενσωμάτωσε επιτυχώς στο δυναμικό της περισσότερες από 100 εταιρείες. Οι πρόσφατες μεγάλες εξαγορές περιλαμβάνουν τη βουλγαρική VivaCom, την Tele2 Κροατίας, την ελληνική εταιρεία Forthnet, τη NOVA Broadcasting στη Βουλγαρία και την Optima Telekom στην Κροατία.

Η United Group έχει ως κύριο μέτοχο την βρετανική επενδυτική εταιρεία BC Partners, από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια παγκοσμίως, έχοντας επενδύσει σε ΗΠΑ και Ευρώπη, σε 117 εταιρείες, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 150 δισ. ευρώ. Τα τελευταία 15 χρόνια, η BC Partners έχει επενδύσει στην Ελλάδα πάνω από 3 δισ. ευρώ και συνεχίζει να επενδύει σε εταιρείες της Ελλάδας που παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές.

WIND: Η ανακοίνωση της United Group

Η United Group, ο κορυφαίος πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και μέσων ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Crystal Almond Holdings Limited για την εξαγορά της Wind Hellas.

Παρέχοντας υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, σταθερής και τηλεόρασης, η Wind διαθέτει συνολικά 4,2 εκατομμύρια χρήστες και έχει έσοδα άνω των €500 εκατομμυρίων ετησίως.

Η συναλλαγή αυτή δίνει τη δυνατότητα στη United Group να συνδυάσει τη Wind με την υφιστάμενη εταιρία της και πάροχο συνδρομητικής τηλεόρασης, Nova, δημιουργώντας έναν ισχυρό, ολιστικό πάροχο, τον δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα τόσο στις υπηρεσίες σταθερής, όσο και τηλεόρασης.

Σε μία ελκυστική αγορά, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, το ενοποιημένο σχήμα Wind -Nova θα διαθέτει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, αυξάνοντας την παρεχόμενη αξία για τους καταναλωτές στην Ελλάδα μέσω συνδυαστικών προσφορών, νέων τεχνολογιών και υπηρεσιών κορυφαίας ποιότητας.

Ο κύριος Νίκος Σταθόπουλος, Επικεφαλής της BC Partners και Πρόεδρος της United Group, δήλωσε: «Η εξαγορά και η ενσωμάτωση ισχυρών εγχώριων εταιριών τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης στην πλατφόρμα μας, αποτελεί βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής στρατηγικής της United Group.

Η Ελλάδα είναι μία κομβικής σημασίας αγορά για εμάς. Mε την εξαγορά της Wind είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε έναν κορυφαίο, ολιστικό πάροχο και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του κλάδου τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας, μέσω επενδύσεων σε υποδομές δικτύου, σε περιεχόμενο, σε τεχνολογία και σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, αποτελώντας ηγετική δύναμη στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας».

Η CEO της United Group, κυρία Victoriya Boklag, δήλωσε σχετικά: «Η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της United Group στην ελληνική αγορά.

Η Wind, χάρη στην ισχυρή δραστηριότητά της στην κινητή τηλεφωνία, συνδυάζεται εξαιρετικά με την τεχνογνωσία που διαθέτουν η Nova και η United Group στους τομείς των μέσων ενημέρωσης και σταθερής τηλεφωνίας. Με την απόκτηση της Wind, εντάσσουμε στο δυναμικό μας μία επιτυχημένη επιχείρηση, η οποία θα μας δώσει τη δυνατότητα να ενισχύσουμε την παρουσία μας και τις υπηρεσίες που παρέχουμε στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα».

Η εν λόγω συναλλαγή υπόκειται στις συνήθεις κανονιστικές εγκρίσεις και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022.