Απίστευτη κίνηση από τα Zara: Δείτε πού ρίχνει 1,6 δισ. ευρώ

Zara: Το νέο μεγάλο σχέδιο των Zara. Τα σχέδια περιλαμβάνουν επέκταση σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, ένα νέο Zara στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι και την επέκταση μιας πλατφόρμας για την πώληση μεταχειρισμένων ρούχων στη Γαλλία και τη Γερμανία. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Ως «έκπληξη» χαρακτηρίστηκε από τους επενδυτές η ανακοίνωση του σχεδίου της Inditex για σημαντική αύξηση των δαπανών για νέα καταστήματα και ηλεκτρονικό εμπόριο, παρά το κλείσιμο περισσότερων από 1.000 καταστημάτων τα τελευταία τρία χρόνια και εν μέσω μιας ευρύτερης επιβράδυνσης της αγοράς στην ανάπτυξη του διαδικτύου.

Οι μετοχές της διαχειρίστριας των αλυσίδων Zara και Bershka υποχώρησαν έως και 3,6% την Τρίτη, αφού η εταιρεία λιανικής πώλησης ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει 1,6 δισ. ευρώ σε καταστήματα και επέκταση αποθηκών.

Το νέο επενδυτικό σχέδιο έρχεται μετά την ανακοίνωση των λειτουργικών κερδών της Inditex, αυξημένα κατά 29% το έτος έως τον Ιανουάριο.

Οι εταιρείες λιανικής πώλησης ειδών ένδυσης αντιμετωπίζουν δυσκολίες το 2023, δεδομένης της περσινής έκρηξης των πωλήσεων, η οποία βοηθήθηκε από τη συσσωρευμένη ζήτηση μετά την άρση των περιορισμών λόγω της πανδημίας.

Τα ηλεκτρονικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 4% το έτος μέχρι τον Ιανουάριο, καθώς οι αγοραστές επέστρεψαν στην επίσκεψη σε φυσικά καταστήματα.

Η Hennes & Mauritz AB ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν 3% σε τοπικά νομίσματα τους τρεις μήνες έως τον Φεβρουάριο, υπολειπόμενες των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Μεταξύ των προκλήσεων της Inditex είναι η αντιστροφή της μείωσης των κερδών στις αλυσίδες ρούχων γραφείου Massimo Dutti και εσωρούχων Oysho.

Η ισπανική εταιρεία λιανικής πώλησης έχει κλείσει τα πιο αδύναμα καταστήματά της και τώρα αποκομίζει τα οφέλη μιας πιο αποτελεσματικής πλατφόρμας brick-and-mortar (χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει μια επιχείρηση που λειτουργεί συμβατικά και όχι (ή και) μέσω του διαδικτύου), η οποία παρουσιάζει υψηλότερες πωλήσεις με λιγότερα καταστήματα.

Αυτό βοήθησε στην αύξηση των καθαρών ταμειακών διαθεσίμων στα 10 δισ. ευρώ (10,7 δισ. δολάρια), τα οποία θα βοηθήσουν στη χρηματοδότηση των επενδύσεων που έχουν προγραμματιστεί για φέτος.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν επέκταση σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, ένα νέο Zara στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι και την επέκταση μιας πλατφόρμας για την πώληση μεταχειρισμένων ρούχων στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Η εταιρεία διέκοψε τη λειτουργία 514 καταστημάτων στη Ρωσία και 82 καταστημάτων στην Ουκρανία πέρυσι λόγω του πολέμου.

Για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια σχεδιάζει να επεκτείνει το δίκτυο καταστημάτων της, σχεδιάζοντας να συστήσει την αλυσίδα Oysho στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη μάρκα γυναικείων ενδυμάτων Stradivarius στη Γερμανία.

Στις ΗΠΑ, η Inditex στοχεύει επίσης σε καταστήματα σε μεγάλες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Μαϊάμι, η Βοστώνη και το Λας Βέγκας.

Η Inditex εισάγει επίσης μια νέα τεχνολογία για την αντικατάσταση των ετικετών ασφαλείας στα προϊόντα και αυξάνει την ετήσια καταβολή μερίσματος σε 1,20 ευρώ ανά μετοχή.

Zara: Αλλάζει τα πάντα – Τι ετοιμάζει στις πωλήσεις ρούχων

Νέα εποχή στις πωλήσεις ρούχων φέρνουν τα Zara και τα H&M αλλάζοντας τα πάντα!

Η ισπανική πολυεθνική Inditex θέλει να «συστήσει» στο καταναλωτικό κοινό το Zara Pre Owned.

Η Inditex ξεκίνησε μια νέα «περιπέτεια» στο Ηνωμένο Βασίλειο στα τέλη του 2022: ο ισπανικός γίγαντας της μόδας εισήγαγε το Zara Pre Owned, όπου οι πελάτες μπορούν να αγοράζουν και να πωλούν μεταχειρισμένα ρούχα.

Πλέον, η εταιρεία στοχεύει να εφαρμόσει αυτήν την ιδέα σε όλο τον κόσμο.

Στις 3 Νοεμβρίου 2022, ο διευθυντής της Inditex, Óscar García Maceiras, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του στο Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαινιάσει τη νέα πλατφόρμα Zara Pre Owned.

Μέσω αυτής της πλατφόρμας, οι πελάτες της Zara θα μπορούν να αγοράζουν αλλά και να πωλούν τα μεταχειρισμένα είδη τους.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το Zara Pre Owned, όπως αναφέρει το inspain.news, εφαρμόστηκε πιλοτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία θέλει να δει πόσο επιτυχημένο είναι αυτό και πώς η ιδέα μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η Inditex.

Το Zara Pre Owned είναι προς το παρόν διαθέσιμο μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο στον ιστότοπο και την εφαρμογή της Zara.

Όμως, η νέα στρατηγική της εταιρείας εντάσσεται στο πλαίσιο της βιώσιμης προσέγγισης, με την οποία η Zara ελπίζει να αποτελέσει παράδειγμα για μια κυκλική οικονομία.

Η Inditex δήλωσε ότι η ιδέα θα δοκιμαστεί και σε άλλες αγορές προτού επεκταθεί στην Ισπανία.

Η αγορά και η πώληση μεταχειρισμένων ρούχων θεωρείται μια (δυνητικά) πολύ επιτυχημένη στρατηγική βιωσιμότητας.

Επιπλέον, είναι επίσης απαραίτητο να αξιοποιηθεί μια νέα θέση στην αγορά, καθώς ο αριθμός των καταναλωτών συνεχίζει να αυξάνεται κάθε χρόνο.

Το 2022 πραγματοποιήθηκε έρευνα αγοράς από τη διεθνή εταιρεία συμβούλων μάρκετινγκ και επικοινωνίας Samy Alliance.

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, το 2030 ο όγκος των πωλήσεων μεταχειρισμένων ενδυμάτων θα διπλασιαστεί σε σχέση με το fast-fashion.

Παράλληλα, ο όμιλος H&M και η Remondis έχουν ιδρύσει μαζί μια εταιρεία για τη συλλογή, διαλογή και πώληση μεταχειρισμένων και ανεπιθύμητων ενδυμάτων και υφασμάτων.

Η εταιρεία, με την ονομασία «Looper Textile Co», έχει ως στόχο να γίνει ο προτιμώμενος πάροχος πρώτων υλών για τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην επαναπώληση και την ανακύκλωση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Η εταιρεία θα αρχίσει να δραστηριοποιείται στην Ευρώπη και στοχεύει να παρατείνει τη διάρκεια ζωής περίπου 40 εκατομμυρίων ενδυμάτων μέχρι το τέλος του 2023, όπως αναφέρει το theindustry.fashion.

Η Emily Bolon, διευθύνουσα σύμβουλος της Looper Textile Co., σχολίασε:

«Σήμερα, λιγότερο από το 40% των μεταχειρισμένων ρούχων συλλέγεται στην ΕΕ.

Κατά συνέπεια, το 60% των μετά την κατανάλωση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων καταλήγει απευθείας στα απορρίμματα.

Με τη δημιουργία υποδομών και λύσεων για τη συλλογή και τη διαλογή, ελπίζουμε να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο κοντά στην ενεργοποίηση της κυκλικότητας, ελαχιστοποιώντας έτσι τον αντίκτυπο σε CO² και βελτιώνοντας την αποδοτικότητα των πόρων».

Το πρόγραμμα συλλογής ενδυμάτων Garment Collecting ξεκίνησε το 2013. Η H&M διαθέτει κουτιά ανακύκλωσης σε καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Λειτουργεί ως εξής:

  1. Πηγαίνετε οποιαδήποτε ανεπιθύμητα ρούχα ή υφάσματα, οποιασδήποτε μάρκας και σε οποιαδήποτε κατάσταση, σε ένα από τα καταστήματα της γνωστής αλυσίδας.
  2. Παραδώστε τη σακούλα με τα παλιά ρούχα στο ταμείο και λάβετε ένα κουπόνι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την επόμενη αγορά σας.

Αφού αφήσετε τα πρώην αγαπημένα σας ρούχα σε ένα από τα κουτιά συλλογής ρούχων, αναλαμβάνει ο αρμόδιος υπάλληλος.

Αδειάζει τα κουτιά και ταξινομεί το περιεχόμενο σε τρεις κατηγορίες:

  • Rewear: Τα ρούχα που φοριούνται διατίθενται στην αγορά ως μεταχειρισμένα ρούχα.
  • Επαναχρησιμοποίηση: Εάν τα ρούχα ή τα υφάσματα δεν είναι κατάλληλα για επαναφορά, μετατρέπονται σε άλλα προϊόντα, όπως συλλογές remake ή πανιά καθαρισμού.
  • Ανακύκλωση: Όλα τα υπόλοιπα ρούχα και υφάσματα τεμαχίζονται σε υφαντικές ίνες και χρησιμοποιούνται για την κατασκευή, για παράδειγμα, μονωτικών υλικών.

Zara: Τι αναφέρει για τα ρούχα υπάλληλος της εταιρείας

Υπάλληλος των Zara αποκαλύπτει μυστικά που έχουν σχέση με τα ρούχα της μεγάλης αλυσίδας, σ’ ένα από τα πιο δημοφιλή sites της αμερικανικής ηπείρου, το Buzzfeed. Δείτε στο xristika.gr όλα τα… βρώμικα μυστικά!

Ειδικότερα, οι συντάκτες του Buzzfeed επικοινώνησαν με μία εργαζόμενη μεγάλου καταστήματος της διάσημης αλυσίδας ρούχων, η οποία εξομολογήθηκε τι δεν γνωρίζει ένας απλός πελάτης, τι πρέπει να προσέχει όταν αγοράζει ένα ρούχο και τι δεν θα ήθελαν να γνωρίζει οι υπεύθυνοι του καταστήματος.

Τα μυστικά που αποκάλυψε μία υπάλληλος των Zara 1. Ολόκληρο το προσωπικό ελέγχεται από την ασφάλεια του καταστήματος κάθε πρωί, πριν μπει στο κατάστημα.

2. Οι ημέρες των εκπτώσεων είναι ο εφιάλτης κάθε εργαζόμενου αφού η δουλειά δεν σταματάει ποτέ.

3. Οι υπάλληλοι που έχουν πόστο εκτός των ταμείων έχουν μόνο μία, βασικότατη αρμοδιότητα. Να ξεδιπλώνουν και να διπλώνουν.

4. Αν οι εργαζόμενοι καθυστερήσουν στη δουλειά ο προϊστάμενος του στέλνει σπίτι.

5. Οι υπάλληλοι δουλεύουν τόσο πιεστικά που πρέπει να ρυθμίζουν μεταξύ τους ακόμα και τις επισκέψεις τους στην τουαλέτα.

6. Τα γυναικεία ρούχα είναι πάντα πολύ βρώμικα μέχρι την ώρα που θα κλείσει το κατάστημα.

7. Παρόλα αυτά, ακόμα κι όταν τα ρούχα έχουν λεκέδες, το κατάστημα θα επιχειρήσει να τα πουλήσει.

8. Αν ένας πελάτης μπει στο κατάστημα κρατώντας φαγητό ή καφέ είναι ευθύνη του υπαλλήλου να τον παρακολουθεί ώστε να σιγουρευτεί ότι δεν θα καταστρέψει κάποιο προϊόν.

9. Οι υπάλληλοι που εργάζονται στο κατάστημα για λιγότερο από μήνες είναι υποχρεωμένοι να φοράνε μία συγκεκριμένη στολή.

10. Στην πορεία μπορείς να φορέσεις τα δικά σου ρούχα αλλά μόνο εφόσον τα εγκρίνει η πολιτική του καταστήματος.

11. Όσο για την έκπτωση που δικαιούνται οι υπάλληλοι, αυτή δεν ισχύει παραμόνο όταν έχεις συμπληρώσει ήδη κάποιους μήνες στη δουλειά.

12. Τα ρούχα που έχουν μείνει στα ράφια στο τέλος κάθε σεζόν επιστρέφονται στην Ισπανία.

13. Την περίοδο των εκπτώσεων οι πελάτες καλά θα κάνουν να διπλοτσεκάρουν τα καρτελάκια με τις τιμές.

14. Οι καλύτερες μέρες για ψώνια είναι η Δευτέρα, η Τρίτη και η Τετάρτη.

15. Υπάρχουν μυστικές εκπτώσεις όλο το χρόνο. Απλά πρέπει να ξέρεις που να κοιτάξεις.

Zara: Δείτε τι κάνει πλέον η γνωστή αλυσίδα ρούχων

Μια μεγάλη αλλαγή ετοιμάζει το Zara καθώς δίνει… after sales service!

Από τον επόμενο μήνα, οι καταναλωτές θα μπορούν να επιδιορθώνουν ρούχα που έχουν αγοράσει από τα καταστήματα Zara, όποτε και αν έκαναν τις αγορές.

Η υπηρεσία θα περιλαμβάνει αντικατάσταση κουμπιών, φερμουάρ, επιδιόρθωση στριφωμάτων και θα είναι ενεργή τόσο στα καταστήματα όσο και online.

Σύμφωνα με το Bloomberg, με τη νέα πρωτοβουλία, οι Βρετανοί καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να μεταπωλούν ή να αγοράζουν μεταχειρισμένα ρούχα Zara, μέσω μιας πλατφόρμας, ενώ θα μπορούν να δωρίζουν ρούχα, οποιασδήποτε μάρκας, για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Η προσπάθεια της Zara – που ανήκει στην Inditex, τη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης ρούχων στον κόσμο – να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των ρούχων της έρχεται έπειτα από πιέσεις που ασκούνται προς τις αλυσίδες της «γρήγορης μόδας» να γίνουν πιο βιώσιμες, καθώς ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας ευθύνεται για έως και το 10% των εκπομπών ρύπων παγκοσμίως.

Η πλατφόρμα μεταπώλησης θα οργανωθεί ανά κατηγορία προϊόντων και θα περιλαμβάνει εικόνες που θα αναρτά ο πωλητής, ενώ οι πληροφορίες για το αρχικό προϊόν θα παρέχονται από τη Zara.

Με διαδικτυακές δραστηριότητες σε περίπου 200 χώρες, τα προϊόντα της Zara συγκαταλέγονται ήδη μεταξύ των πιο μεταπωλούμενων εμπορικών σημάτων στο διαδίκτυο. Φθαρμένα ρούχα, τσάντες και παπούτσια Zara μπορούν να βρεθούν για μεταπώληση σε ιστότοπους όπως οι Depop, Vestiaire, Asos Marketplace και Re-fashion.

Η πλατφόρμα μεταπώλησης θα είναι οργανωμένη ανά κατηγορία προϊόντων και θα περιλαμβάνει εικόνες που θα έχουν ληφθεί από τον πωλητή, όπως οι εναλλακτικές ιστοσελίδες, ενώ οι πρωτότυπες πληροφορίες για τα προϊόντα θα παρέχονται από τη Zara.

Τα ρούχα μπορούν να δωριστούν μέσω συλλογής στο σπίτι και θα αποστέλλονται στον Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος τα επαναχρησιμοποιεί ή τα ανακυκλώνει, βασιζόμενος σε μια σύνδεση που υπάρχει ήδη με δοχεία δωρεάς στα καταστήματα Zara.

Νωρίτερα φέτος, η Zara άρχισε να χρεώνει τις ηλεκτρονικές επιστροφές στο Ηνωμένο Βασ