Σάλος με τα Zara: Οργή και από τους καταναλωτές

Zara: Σε μια ανακοίνωση η οποία διόλου κολακευτική δεν είναι για τα Zara, προχώρησε ο ΣΕΑ, καθώς η αλυσίδα των δισεκατομμυρίων ευρώ τζίρου, αποφάσισε να μη δώσει μεροκάματο εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ελπίδα»!

Με μία ανάρτηση – ντοκουμέντο, το ΣΕΑ αναφέρει πως η γνωστή αλυσίδα προχώρησε σε περικοπή του μισθού για τις ημέρες του χιονιά.

«Τα “Zara” των δισ. κερδών ανακοίνωσαν ότι κόβουν από τους εργαζόμενους των 500 ευρώ το μεροκάματο της Δευτέρας 24 Γενάρη σε όσους έφυγαν νωρίτερα από τη δουλειά για να φτάσουν σπίτι τους ή δεν πήγαν λόγω του χιονιά».

Το παραπάνω καταγγέλλει o Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (ΣΕΑ) με ανάρτησή του στο Τwitter παραθέτοντας το μήνυμα του τμήματος Προσωπικού προς τους εργαζομένους.

«Διεκδικούμε και απαιτούμε να μη ζούμε σε ένα κράτος που είναι εχθρικό απέναντι στις ζωές μας, που μας πνίγει και παγώνει το χειμώνα και μας καίει το καλοκαίρι, αλλά είναι ταχύτατο στο «συντονισμό» του όταν αποφασίζει σε μια νύχτα να ανοίξει τα καταστήματα Κυριακές, να διευρύνει το ωράριο των καταστημάτων, να βγάλει εργαζόμενους σε αναστολή, συνολικά να στηρίξει την εργοδοσία.

Ένα κράτος που με οποιαδήποτε κυβέρνηση ήταν πάντα απέναντι στις δικές μας ανάγκες, γιατί λειτουργεί με κριτήριο τα κέρδη των λίγων. Γι’ αυτό πληρώνουμε πανάκριβα τους δρόμους, το ρεύμα, τη μετακίνηση.

Η θέση κάθε εμποροϋπάλληλου είναι το Σάββατο 29 Ιανουαρίου στις 11:30π.μ. στο Σύνταγμα» αναφέρει στο κάλεσμά του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, όπου μαζί με άλλα σωματεία και φορείς απαιτούν «μέτρα προστασίας της υγείας, της ασφάλειας και του εισοδήματος μας.

Για να υποδεχτούμε αγωνιστικά τη μηχανοκίνητη πορεία που διοργανώνουν η Δημοτική Αρχή και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας με αιτήματα που μας αφορούν όλους».

Zara: Τι αναφέρει για τα ρούχα υπάλληλος της εταιρείας

Υπάλληλος των Zara αποκαλύπτει μυστικά που έχουν σχέση με τα ρούχα της μεγάλης αλυσίδας, σ’ ένα από τα πιο δημοφιλή sites της αμερικανικής ηπείρου, το Buzzfeed. Δείτε στο xristika.gr όλα τα… βρώμικα μυστικά!

Ειδικότερα, οι συντάκτες του Buzzfeed επικοινώνησαν με μία εργαζόμενη μεγάλου καταστήματος της διάσημης αλυσίδας ρούχων, η οποία εξομολογήθηκε τι δεν γνωρίζει ένας απλός πελάτης, τι πρέπει να προσέχει όταν αγοράζει ένα ρούχο και τι δεν θα ήθελαν να γνωρίζει οι υπεύθυνοι του καταστήματος.

Τα μυστικά που αποκάλυψε μία υπάλληλος των Zara
1. Ολόκληρο το προσωπικό ελέγχεται από την ασφάλεια του καταστήματος κάθε πρωί, πριν μπει στο κατάστημα.

2. Οι ημέρες των εκπτώσεων είναι ο εφιάλτης κάθε εργαζόμενου αφού η δουλειά δεν σταματάει ποτέ.

3. Οι υπάλληλοι που έχουν πόστο εκτός των ταμείων έχουν μόνο μία, βασικότατη αρμοδιότητα. Να ξεδιπλώνουν και να διπλώνουν.

4. Αν οι εργαζόμενοι καθυστερήσουν στη δουλειά ο προϊστάμενος του στέλνει σπίτι.

5. Οι υπάλληλοι δουλεύουν τόσο πιεστικά που πρέπει να ρυθμίζουν μεταξύ τους ακόμα και τις επισκέψεις τους στην τουαλέτα.

6. Τα γυναικεία ρούχα είναι πάντα πολύ βρώμικα μέχρι την ώρα που θα κλείσει το κατάστημα.

7. Παρόλα αυτά, ακόμα κι όταν τα ρούχα έχουν λεκέδες, το κατάστημα θα επιχειρήσει να τα πουλήσει.

8. Αν ένας πελάτης μπει στο κατάστημα κρατώντας φαγητό ή καφέ είναι ευθύνη του υπαλλήλου να τον παρακολουθεί ώστε να σιγουρευτεί ότι δεν θα καταστρέψει κάποιο προϊόν.

9. Οι υπάλληλοι που εργάζονται στο κατάστημα για λιγότερο από μήνες είναι υποχρεωμένοι να φοράνε μία συγκεκριμένη στολή.

10. Στην πορεία μπορείς να φορέσεις τα δικά σου ρούχα αλλά μόνο εφόσον τα εγκρίνει η πολιτική του καταστήματος.

11. Όσο για την έκπτωση που δικαιούνται οι υπάλληλοι, αυτή δεν ισχύει παραμόνο όταν έχεις συμπληρώσει ήδη κάποιους μήνες στη δουλειά.

12. Τα ρούχα που έχουν μείνει στα ράφια στο τέλος κάθε σεζόν επιστρέφονται στην Ισπανία.

13. Την περίοδο των εκπτώσεων οι πελάτες καλά θα κάνουν να διπλοτσεκάρουν τα καρτελάκια με τις τιμές.

14. Οι καλύτερες μέρες για ψώνια είναι η Δευτέρα, η Τρίτη και η Τετάρτη.

15. Υπάρχουν μυστικές εκπτώσεις όλο το χρόνο. Απλά πρέπει να ξέρεις που να κοιτάξεις.

Zara: Μεγάλη ανησυχία για το μέλλον τους

Σε μια κλωστή κρέμεται πλέον ο κολοσσός Inditex καθώς ο ανταγωνιστμός έχει σαρώσει τους τζίρους. Δείτε στο xristika.gr τα σχέδια για την διάσωση των Zara, Zara Home, Massimo Dutti, Bershka, Pull&Bear, Stradivarius, Oysho, Uterque…

Το μέλλον της Inditex κρατάει στα χέρια της η… Βενιαμίν της οικογένειας Ορτέγα, της ισχυρότερης επιχειρηματικής δυναστείας λιανικών πωλήσεων στην Ευρώπη, καθώς η Μάρτα Ορτέγα Περέζ αναλαμβάνει τα ηνία του ομίλου την άνοιξη.

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο ισπανικός όμιλος αξίας 87 δισεκατομμυρίων ευρώ -περιλαμβάνει τις εταιρίες Zara, Zara Home, Massimo Dutti, Bershka, Pull&Bear, Stradivarius, Oysho, Uterque- ανακοίνωσε πως η 37χρονη Μάρτα θα είναι η νέα πρόεδρος, αντικαθιστώντας τον επί δεκαετίας επικεφαλής Πάμπλο Ισλα.

Η κόρη του 85χρονου Αμάνθιο Ορτέγα, ιδρυτή της μεγαλύτερης ισπανικής εταιρίας, ο οποίος αποχώρησε από την προεδρία του ομίλου το 2011 και κατέχει μέχρι σήμερα το πλειοψηφικό πακέτο, εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση εδώ και 15 χρόνια, χωρίς, ωστόσο, να έχει περάσει από διοικητικές θέσεις. Το νέο «αίμα» στον όμιλο προκάλεσε ανησυχία στους επενδυτές και η είδηση της διαδοχής οδήγησε σε υποχώρηση κατά 6% της μετοχής της Inditex, ποσοστό που ανέκαμψε, ωστόσο, την επομένη. Η χρονική στιγμή της απόφασης κρίνεται από πολλούς ακατάλληλη, δεδομένου ότι η εταιρία προσπαθεί να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της πανδημίας, αφού οι πωλήσεις επηρεάστηκαν από τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα.

Ιθύνοντες της εταιρίας υποστηρίζουν, πάντως, πως ήταν η κατάλληλη στιγμή για να αναλάβει η Μάρτα, αφού ο Αμάνθιο Ορτέγα διατηρεί ενεργή παρουσία στην εταιρία και θα είναι καθοριστικός «οδηγός» για ομαλή μετάβαση στην προεδρία, ενώ δεν αναμένεται να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στο μοντέλο διαχείρισης του κολοσσού.

Το σημείο-κλειδί για το μέλλον του ομίλου αποτελεί η ψηφιακή μεταμόρφωσή του, εν μέσω σφοδρού ανταγωνισμού από δεκάδες εταιρίες λιανικού εμπορίου και δεδομένης της εξωστρέφειας που δείχνουν κινεζικές εταιρίες που κερδίζουν έδαφος στην αγορά (όπως οι Shein, Zaful).

Αλλωστε, η διαδικτυακή παρουσία των θυγατρικών εταιριών βοήθησε να ανακάμψουν μετά το δύσκολο 2020, εν μέσω της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης. Πέρυσι, ο όμιλος ανακοίνωσε «βουτιά» των καθαρών κερδών κατά 70%, που διαμορφώθηκαν στο 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ. Σταδιακά ανακάμπτει, καθώς τα καθαρά κέρδη το δεύτερο τετράμηνο του 2021 έφτασαν τα 850 εκατομμύρια ευρώ, σχεδόν τετραπλάσια από το ίδιο διάστημα του 2020 και 4% υψηλότερα σε σχέση με το 2019.

Ο όμιλος επένδυσε εκατομμύρια ευρώ στη δημιουργία ενός σύνθετου ψηφιακού συστήματος που βασίζεται στη δική του πλατφόρμα, μια «ομπρέλα» που φιλοξενεί προϊόντα από τα φυσικά και διαδικτυακά καταστήματά της. Η Μάρτα εκτιμάται πως θα επενδύσει χρόνο και χρήμα, ώστε να βελτιώσει και να κάνει ακόμη πιο ανταγωνιστικές της εταιρίες του ομίλου στο ψηφιακό περιβάλλον.

Αγνωστη παραμένει η τύχη των φυσικών καταστημάτων, καθώς εν μέσω της υγειονομικής κρίσης σε κάποια μπήκε «λουκέτο». Παράλληλα, στόχος της Μάρτα είναι να επενδύσει σε χώρους που βρίσκονται σε καλύτερες τοποθεσίες, κοντά σε ακριβούς οίκους μόδας και μπουτίκ υψηλής ραπτικής. Η ίδια δεν έχει κρύψει την αδυναμία της σε γνωστούς οίκους, δίνοντας το «παρών» στις πρώτες σειρές των Εβδομάδων Μόδας.

Το… βαρύ πυροβολικό του ομίλου είναι η Zara, που έχει εξελιχθεί σε ανταγωνιστή γνωστών οίκων μόδας, παράγοντας ποιοτικά ρούχα με την αισθητική που βλέπει κανείς στα μεγάλα ντεφιλέ, σε πολύ πιο προσιτές τιμές για τον καταναλωτή. Την προτίμησή της στις «πρίμιουμ» κολεξιόν της Zara έχει δείξει και η βασίλισσα της Ισπανίας, Λετίθια.

Η «γρήγορη μόδα», που εκπροσωπεί ο όμιλος, βρίσκεται στο κέντρο επικρίσεων, καθώς γιγαντώνονται οι εκκλήσεις για βιώσιμη παραγωγή ρούχων που σέβεται το περιβάλλον και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Παράλληλα, η Inditex κατηγορείται ότι «κλέβει» ιδέες άλλων σχεδιαστών, κοπιάροντας τα ενδύματα που παρουσιάζουν άλλες κολεξιόν, κάτι που η ίδια αρνήθηκε στη συνέντευξή της.

Η Μάρτα Ορτέγα αναμένεται να πατήσει στα θεμέλια που έχει θέσει ο πατέρας της, εξελίσσοντας όμως το όραμά του. Οπως όλα δείχνουν, ίσως είναι πιο εξωστρεφής -τουλάχιστον στον Τύπο- σε σχέση με τον Αμάνθιο Ορτέγα. Η ίδια έδωσε το καλοκαίρι την πρώτη της συνέντευξη στη «Wall Street Journal», κάτι που ο Ορτέγα δεν έκανε ποτέ στα 45 χρόνια από την ίδρυση της εταιρίας. Η νέα πρόεδρος σημείωσε πως θα διαφυλάξει την προσωπική της ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μένοντας στην κωμόπολη γενέτειρά της Λα Κορούνια, και θα διατηρήσει το γραφείο του πατέρα της, που βρίσκεται στο κεντρικό κτίριο της Inditex στο Αρτέσιο.

Zara: Ποια είναι η 37χρονη που αναλαμβάνει τα ηνία

Η Μάρτα Ορτέγα Περέζ (στη φωτό με τον πατέρα της και ιδρυτή των Zara, Αμάνθιο Ορτέγα) φοίτησε σε ελβετικό οικοτροφείο, πριν σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στο European Business School στο Λονδίνο το 2007, ενώ εκπαιδεύτηκε ως πωλήτρια στο Zara στην Οξφορντ Στριτ. Μιλάει πέντε γλώσσες, είναι δεινή ιππέας και είναι μητέρα δύο παιδιών από δύο γάμους – παντρεύτηκε τον συνεργάτη της Inditex, Κάρλος Τορέτα, το 2018.

Η «γενιά Ζ» ψωνίζει από την κινεζική Shein
Η πανδημία έφερε ισχυρό πλήγμα στις εταιρίες λιανικού εμπορίου με είδη ένδυσης, κυρίως λόγω των κλειστών καταστημάτων, όμως η πορεία ήταν αντιστρόφως ανάλογη για την κινεζική Shein (Σιίν), που αναπτύχθηκε εκθετικά. Εκτιμάται, άλλωστε, πως είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο. Εχει χαρακτηριστεί ως το «TikTok του ηλεκτρονικού εμπορίου» και το δυνατό… χαρτί της αποτελούν οι νέοι πελάτες της, της «γενιάς Ζ», που αγοράζουν αφειδώς τα προϊόντα της, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούν και ως διαφημιστές της ή ινφλουένσερ της Shein.

Η ετήσια έρευνα της αμερικανικής εταιρίας τραπεζικών επενδύσεων Piper Sander έδειξε πως η Shein κατέχει τη δεύτερη θέση, μετά την Amazon, στις προτιμήσεις των νέων για διαδικτυακές αγορές. Την ίδια ώρα, ήταν η κορυφαία επιλογή για τους Αμερικανούς καταναλωτές φέτος – ξεπερνώντας τη Zara και την H&M.

To BBC σημειώνει πως η Shein… ποντάρει στο γεγονός ότι οι καταναλωτές θέλουν να ακολουθήσουν τα τελευταία τρεντ της μόδας και να εξοικονομήσουν μερικά χρήματα και, έτσι, η εταιρία προσθέτει περίπου 6.000 νέα σχέδια καθημερινώς, ενώ το μέσο κόστος των προϊόντων ανέρχεται στα 10 δολάρια.

Τον διεθνή τους λογαριασμό (@shein) ακολουθούν 22,2 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Είναι κοινότοπο πλέον, κυρίως, νεαρά κορίτσια να αναρτούν βίντεο στο YouTube, στο Instagram και το TikTok, παρουσιάζοντας και αξιολογώντας τις αγορές τους από τη διαδικτυακή πλατφόρμα. Μάλιστα, η εταιρία έχει δημιουργήσει ένα «ανταποδοτικό πρόγραμμα συνεργασία» και, έτσι, οι πελάτες που εγγράφονται σε αυτό μπορούν να κερδίζουν χρήματα ή εκπτωτικά κουπόνια, προωθώντας την εταιρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media).

Ο ιδρυτής και CEO της Shein, Γιανγκτζιάν Σου, διατηρεί χαμηλό προφίλ, δεν δίνει συνεντεύξεις και οι πληροφορίες σχετικά με την επιχειρηματική δράση του και την εκτόξευση τις εταιρίας είναι περιορισμένες. Ιδρυσε την εταιρία το 2008 ως Sheinside -μετονομάστηκε πέντε χρόνια αργότερα- και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα τεχνολογικά ζητήματα της πλατφόρμας, καθώς ασχολείται με τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων για τις μηχανές αναζήτησης (SEO).

Καταγγελίες
Οι επικρίσεις για την εταιρία «ταχύτατης μόδας», όπως έχει χαρακτηριστεί, έχουν πυροδοτήσει σειρά ερευνών από αρμόδιους φορείς σχετικά με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων και την αντιγραφή σχεδίων από ανώνυμους σχεδιαστές που διεκδικούν την «πατρότητα» ενδυμάτων που πωλούνται στη Shein.

Οι καταγγελίες για καταπάτηση κινεζικών εργασιακών νόμων (η τελευταία τον προηγούμενο μήνα από την Public Eye) φαίνεται να μην επηρεάζουν την πορεία της Shein. Πέρυσι τα εκτιμώμενα έσοδά της έφτασαν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που αντιστοιχεί σε αύξηση 250% από τον προηγούμενο χρόνο. Από την άλλη, το 2020, τα έσοδα των διαδικτυακών ανταγωνιστών της Asos και της Boohoo έφτασαν τα 4,4 και 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.