Απίστευτη εφαρμογή: Κάνε κλικ και δες πόση αξία έχει το σπίτι σου – Πόσα μπορεί να… πιάσει

Ακίνητα: Αλλάζει η αγορά ακινήτων καθώς μέσα από το gov.gr θα μπορούμε να ενημερωθούμε για την αξία του σπιτιού μας.

Τέλος η αναζήτηση σε κτηματομεσιτικά ή σε αγγελίες.

Πλέον τα στοιχεία για αγορά ακινήτων αναρτώνται στο gov.gr και στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων».

Συγκεκριμένα:

Μέσα από αυτήν την εφαρμογή μπορείτε να πάρετε ένα εύρος τιμών για το ακίνητο που επιθυμείτε, ανάλογα με τις μεταβιβάσεις που έχουνε γίνει τα τελευταία 10 χρόνια.

Η συγκριμένη εφαρμογή είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερομένους (πολίτες, επαγγελματίες, φορείς κλπ) να παρακολουθούν τη διαμόρφωση της αγοράς ακινήτων.

Η χρήση είναι απλή και γίνεται ανώνυμα.

Ο χρήστης μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες για τις αξίες των μεταβιβάσεων ακινήτων ανά περιοχή, βάσει κριτηρίων τα οποία επιλέγει ο ίδιος από τα διαθέσιμα στην εφαρμογή, έχοντας τη δυνατότητα να πραγματοποιεί είτε γενικές είτε πιο εξειδικευμένες αναζητήσεις.

Η εφαρμογή έχει αναπτυχθεί από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Εφαρμογών της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ., με τρόπο που να εξασφαλίζεται η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και η ανωνυμία των εμπλεκομένων μερών.

Πρακτικά, μπαίνετε στο σύνδεσμο https://www1.gsis.gr/dsae2/trxregistry/faces/pages/mainmenu/edit.xhtml και επιλέγετε «είσοδος».

Στα κριτήρια αναζήτησης καταχωρείτε υποχρεωτικά Νομαρχία, Δήμο και το αλφαριθμητικό της εικόνας και προαιρετικά τα υπόλοιπα κριτήρια (ακέραιες τιμές ) που ζητούνται.

Βέβαια, όσο περισσότερα στοιχεία δίνεται τόσο πιο «ειδικό» είναι και το αποτέλεσμα της αναζήτησης.

Για κάθε μεταβίβαση ανοίγει και μια ξεχωριστή καρτέλα (το εικονίδιο με τον μεγεθυντικό φακό) με περισσότερα στοιχεία για το ακίνητο.

Με μια άλλη εφαρμογή που βρίσκεται στην ιστοσελίδα https://maps.gsis.gr/valuemaps/ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εντοπίζουν άμεσα, εύκολα και με ακρίβεια τη ζώνη του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού στην οποία ανήκει το ακίνητο που τους ενδιαφέρει, αλλά και να υπολογίζουν την αντικειμενική αξία του.

Το minimum της αξίας που ορίζει η εφορία.

Ειδικότερα, στην εφαρμογή εύρεσης ων αντικειμενικών αξίων θα πρέπει να προσέξετε τα εξής:
• Οι κυκλικές ζώνες απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα, οι γραμμικές με πορτοκαλί (σε κλίμακα 1:36.000 ή μεγαλύτερη) και με ετικέτα Όνομα Ζώνης-Τιμή (€/τ.μ.). Η τιμή ζώνης αναφέρεται σε νεόδμητο διαμέρισμα πρώτου ορόφου συνήθους θέσης και κατασκευής με πρόσοψη σε ένα δρόμο.

• Η εναλλαγή μεταξύ των ζωνών της αναπροσαρμογής του 2018 και της αναπροσαρμογής του 2021 γίνεται μέσω του σχετικού ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΥ κουμπιού αριστερά που αναφέρει τη χρονολογία είτε 2018 είτε 2021.

• Για εντοπισμό ζώνης του αντικειμενικού συστήματος, εισάγετε διεύθυνση, τοπωνύμιο ή τον κωδικό ζώνης στο πεδίο αναζήτησης και πατώντας το μεγεθυντικό φακό εστιάζετε στη ζώνη ενδιαφέροντος.

• Επιλέγοντας μια ζώνη, σε κλίμακα 1:72.000 ή μεγαλύτερη, εμφανίζεται παράθυρο με τις πληροφορίες της ζώνης, τον αντίστοιχο Πίνακα και Χάρτη του ΦΕΚ του Αντικειμενικού Συστήματος και τους ενημερωμένους συντελεστές εμπορικότητας. Η ενημερωμένη τιμή ζώνης εμφανίζεται στο χάρτη.

• Η εφαρμογή υπολογισμού αντικειμενικής αξίας για μεταβίβαση ακινήτων για συγκεκριμένα έντυπα ενεργοποιείται από το σχετικό κουμπί πάνω δεξιά. Αφού επιλέξετε στο χάρτη το ακίνητο, καθώς συμπληρώνετε τα απαραίτητα στοιχεία, η αντικειμενική αξία εμφανίζεται στον τίτλο του παραθύρου

Ακίνητα: Tο Δημόσιο διεκδικεί περιουσίες από… το 1885!

Σε ένα… γαϊτανάκι χωρίς τέλος έχει μπει το ελληνικό δημόσιο καθώς διεκδικεί περιουσίες για πάνω από έναν αιώνα!

Το μείζον και διαχρονικό πρόβλημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος για ακίνητα σε περιοχές (κυρίως εκτός σχεδίου) έρχεται ξανά στο προσκήνιο λόγω της αδυναμίας ολοκλήρωσης του κτηματολογίου.

Βάσει της νομοθεσίας (που σκοπίμως δεν λέει να αλλάξει) το Δημόσιο μπορεί να διεκδικεί «τα πάντα και για πάντα»!

Μπορεί, δηλαδή να διεκδικήσει οποιοδήποτε ακίνητο περιουσιακό στοιχείο ως δικό του αν ο πολίτης δεν μπορέσει να βρει και να επικαλεσθεί μεταγραμμένα συμβόλαια αναγόμενα τουλάχιστον στο 1885!

Οι ιδιοκτήτες μέσω της ΠΟΜΙΔΑ ζητούν να εισαχθεί και στα εκτός σχεδίου ακίνητα (όπως έγινε με τα εντός, σύμφωνα με το ν. 3127/2003) η γενική ρύθμιση ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να διεκδικεί περιουσιακά δικαιώματα υπό τις προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 3127/2003 ήτοι ότι ο νομέας του ακινήτου «νέμεται, μέχρι την έναρξη ισχύος του σχετικού νόμου, αδιαταράκτως για δέκα (10) έτη το ακίνητο, με νόμιμο τίτλο από επαχθή αιτία, υπέρ του ιδίου ή του δικαιοπαρόχου του, που έχει καταρτισθεί και μεταγραφεί μετά την 23.2.1945, εκτός εάν κατά την κτήση της νομής βρισκόταν σε κακή πίστη, ή νέμεται, μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, το ακίνητο αδιαταράκτως για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ετών, εκτός εάν κατά την κτήση της νομής βρισκόταν σε κακή πίστη».

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, «πέραν του ότι ουδείς Έλληνας ή αλλοδαπός αγοραστής εκτός σχεδίου γης μπορεί να είναι βέβαιος για τα περιουσιακά του δικαιώματα, η διαδικασία σύνταξης Κτηματολογίου θα μετατραπεί σε εργαλείο δήμευσης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας εκατοντάδων χιλιάδων έντιμων πολιτών από το κράτος με το πρόσχημα της μη ύπαρξης τίτλων ιδιοκτησίας ή αποδεδειγμένων πράξεων νομής χρονολογουμένων προ του 1885!

Έξαλλου, την 31.12.2022 λήγει η προθεσμία διόρθωσης των ανακριβών αρχικών εγγραφών για εκατομμύρια ακίνητα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Τι σημαίνει αυτό;

Από την 01.01.2023 οι αρχικές εγγραφές καθίστανται οριστικές και παράγουν αμάχητο τεκμήριο υπέρ των εγγεγραμμένων στο Κτηματολόγιο.

Αυτό σημαίνει ότι μετά την οριστικοποίηση των εγγραφών αυτών:

Όλα τα αδήλωτα και «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα περιέρχονται αυτοδικαίως στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα πρέπει να δημιουργήσει ειδική υπηρεσία παραλαβής τους, και επιστροφής τους σε όσους τα διεκδικήσουν ή ζητήσουν αποζημίωση γι’ αυτά.

Όποιος ιδιοκτήτης ακινήτου δεν αναγράφεται ως δικαιούχος στις οριστικές εγγραφές, χάνει οριστικά την κυριότητα του ακινήτου του, και μπορεί μόνον να προσπαθήσει να διεκδικήσει χρηματική αποζημίωση από οποιονδήποτε τρίτο το δήλωσε ψευδώς ως δικό του στο Κτηματολόγιο!

Με το επιχείρημα ότι η νομοθεσία αυτή παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις και τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες περί προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας η ΠΟΜΙΔΑ ζητά η προθεσμία για τη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος των πολιτών για διόρθωση των ανακριβών πρώτων εγγραφών στις περιοχές που έχουν κτηµατογραφηθεί να ορίζεται εικοσαετής από την έναρξη λειτουργίας κάθε Κτηματολογικού Γραφείου.