Απίστευτη απόφαση από COSMOTE, VODAFONE και WIND: Δείτε τι κάνουν

Cosmote, Vodafone, Wind: Το τέλος του «χρόνου ομιλίας». Νέα εποχή στην κινητή τηλεφωνία με τις εταιρείες να μην χρεώνουν πλέον την επικοινωνία μέσω κλήσης. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

«Έχετε ακόμη 100 λεπτά διαθέσιμο χρόνο ομιλίας». Μηνύματα σαν αυτό, που έχουν λάβει ανά καιρούς όλοι οι συνδρομητές, σύντομα θα ανήκουν οριστικά στο παρελθόν, καθώς η κινητή τηλεφωνία μπαίνει στην εποχή του απεριόριστου χρόνου ομιλίας για το σύνολο των συμβολαίων και της καρτοκινήτης.

Η Cosmote προχώρησε πριν από λίγες ημέρες στην απελευθέρωση του χρόνου ομιλίας προς όλα τα δίκτυα σε όλα τα συμβόλαια κινητής, τόσο για τους υφιστάμενους όσο και για τους νέους συνδρομητές.

Η κίνηση αυτή αλλάζει τα δεδομένα, καθώς μέχρι πριν από μερικά χρόνια, απεριόριστη ομιλία προσέφεραν μόνο τα ακριβότερα συμβόλαια κινητής, ανεξαρτήτως παρόχου.

Από την αγορά θεωρείται δεδομένο πως σε αντίστοιχες κινήσεις θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι πάροχοι.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, Vodafone και Wind εδώ και καιρό προσφέρουν σε νέους συνδρομητές αλλά και σε ανανεώσεις συμβολαίων προγράμματα με απεριόριστη ομιλία σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, ακόμη και κάτω από 30 ευρώ.

Cosmote, Vodafone, Wind: Η κυριαρχία των data

Οι απεριόριστες κλήσεις είναι μια αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς με την αύξηση της χρήσης εφαρμογών άμεσων μηνυμάτων και συνομιλίας (π.χ. Messenger, WhatsApp κλπ) ο χρόνος ομιλίας αποκτά ολοένα και λιγότερη σημασία τόσο για τους συνδρομητές, όσο και για τα έσοδα των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.

Αντίθετα, ολοένα και πιο σημαντικά γίνονται τα δεδομένα κινητής, τα οποία σύντομα θα είναι και η μοναδική υπηρεσία κινητής που θα διαφοροποιεί τα διάφορα προγράμματα συμβολαίου.

Τα στοιχεία δείχνουν εκθετική έκθεση της χρήσης data τα τελευταία χρόνια:

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) το 2020 η κατανάλωση δεδομένων ανήλθε σε 388 δισ. Mb όταν πριν από επτά χρόνια η συνολική χρήση δεδομένων είχε διαμορφωθεί σε 36 δισεκατομμύρια Mb.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Tefficient για τη χρήση δεδομένων σε 46 χώρες παγκοσμίως, η Ελλάδα, όπου διαχρονικά η χρήση data ήταν χαμηλή, εμφανίζει πλέον υψηλούς ρυθμούς αύξησης, με την κίνηση, σε μηνιαία βάση, να είναι 3,1 Gb ανά κάρτα SIM.

Και όσο προχωράμε στην εποχή του 5G που φέρνει ακόμη πιο υψηλές ταχύτητες και νέες εφαρμογές, τόσο θα αυξάνεται και η χρήση δεδομένων.

Cosmote, Vodafone, Wind: Προηγήθηκε η καρτοκινητή

Εξάλλου τα προγράμματα καρτοκινητής των Cosmote, Wind και Vodafone έχουν περάσει εδώ και μήνες στην εποχή της απεριόριστης ομιλίας με όλα τα δίκτυα, αλλά και των περισσότερων data.

Η αρχή έγινε από τη Wind με τα νέα πακέτα F2G Unlimited Talk Plus και Unlimited Talk Max, τα οποία προσφέρουν απεριόριστη ομιλία, και διαφοροποιούνται μόνο ως προς τα data και τον αριθμό των. Το πρώτο προσφέρει δεδομένα 2GB και 200 sms προς όλους, με κόστος 15 ευρώ και το δεύτερο 4GB και 400 sms προς όλους με κόστος 20 ευρώ.

Ακολούθησε η Cosmote παρουσιάζοντας και αυτή πακέτα με απεριόριστη ομιλία προς όλους για το What’s Up αλλά και διπλάσια data στην ίδια τιμή.

Το Unlimited Calls δίνει απεριόριστη ομιλία προς όλους, 1,5 GB και 600 SMS στα 13,5 ευρώ, ενώ με κάθε ανανέωση υπολοίπου η καρτοκινητή προσφέρει επιβραβεύσεις για επιπλέον data ή και χρόνο ομιλίας σε όσους δεν έχουν απεριόριστα.

Στη μάχη μπήκε και η Vodafone που ανακοίνωσε νέα πακέτα για καρτοκινητά για CU και Vodafone Καρτοκινητό με unlimited λεπτά ομιλίας, 600 sms και 1,9 GB για 1 μήνα με 13,5 ευρώ το μήνα, ενώ προχώρησε και σε νέα bonus online ανανέωσης αλλά και επιπλέον δεδομένα στα υφιστάμενα πακέτα, χωρίς καμία αλλαγή στην τιμή τους.

Cosmote, Vodafone, Wind: Στα χαρακώματα

Παράλληλα, μέχρι τέλους θα πάει το θέμα με τις ταχύτητες των ευρυζωνικών δικτύων η Vodafone δίνοντας ραντεβού με τον ΟΤΕ στην… Κομισιόν!

Πολύ σύντομα θα κλείσει το θέμα της αναβάθμισης των ευρυζωνικών συνδέσεων από την πλευρά του ΟΤΕ. Αν και η Vodafone ετοιμάζεται να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην περίπτωση που η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) απορρίψει τα ασφαλιστικά μέτρα που υπέβαλε, εν τούτοις όλα δείχνουν ότι το θέμα θα κλείσει πολύ σύντομα και σίγουρα πριν το Πάσχα.

Η ΕΕΤΤ προσανατολίζεται να απορρίψει τα ασφαλιστικά μέτρα και να προχωρήσει στην έγκριση των εμπορικών πακέτων του ΟΤΕ που θα καταστήσουν εφικτή την αναβάθμιση των συνδέσεων των πελατών του. Αυτός είναι ένας στόχος τόσο του ΟΤΕ όσο και της πολιτείας, αφού με τον τρόπο αυτό, το ελληνικό διαδίκτυο θα λάβει μια ισχυρή «τόνωση».

Η βάση εκκίνησης του πλέον δεν θα είναι τα 24 Μbps και οι χάλκινες συνδέσεις τεχνολογίας ADSL, αλλά τα 50 Mbps και το μίγμα οπτικής ίνας και χάλκινης σύνδεσης που επιτρέπει τις υψηλότερες αυτές ταχύτητες (VDSL).

Αναφορικά με την προσφυγή της Vodafone στην Κομισιόν, αυτή θεωρείται ότι δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Οι αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) εκτός από πολιτικά αρεστές είναι και νόμιμες.

Το μοντέλο ελέγχου της συμπίεσης περιθωρίου κέρδους του ΟΤΕ, το οποίο και βάλλει η Vodafone, είναι μεν παλιό (του 2011) και η ΕΕΤΤ καθυστέρησε να το αλλάξει, αλλά κανένας μέχρι στιγμής από τους παρόχους δεν είχε πιέσει για αυτήν την αλλαγή του.

Αντίθετα, φαίνεται ότι μέχρι πρόσφατα όλοι «βολεύονταν» στο ξεπερασμένο μοντέλο ελέγχου της συμπίεσης του περιθωρίου κέρδους που θα επιφέρουν τα νέα πακέτα του ΟΤΕ. «Κανένας μέχρι σήμερα δεν ήρθε να πει ότι το υφιστάμενο μοντέλο συμπιέζει το περιθώριο κέρδους μου, κάντε κάτι», παραδέχεται παράγοντας κοντά στην διαδικασία.

Η κατάσταση αυτή άρχισε να αλλάζει μόνον από την στιγμή που ο ΟΤΕ γνωστοποίησε ότι πρόκειται να αναβαθμίσει τις συνδέσεις των πελατών του λιανικής, διπλασιάζοντας την ταχύτητα των ευρυζωνικών συνδέσεων χωρίς επιβάρυνση του πελάτη.

Επιπλέον στην κόντρα αυτή με τον ΟΤΕ και την EETT, φαίνεται ότι η Vodafone είναι μόνη της, με την Wind-Νova να βρίσκεται αποστασιοποιημένη. Η τελευταία σίγουρα δεν είναι ευχαριστημένη από την «σφήνα» αυτή του ΟΤΕ, αλλά δεν φαίνεται και να δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στην εξέλιξη αυτή.

Οι αποφάσεις της ΕΕΤΤ αναμένεται να ληφθούν μέχρι και τη Μεγάλη Εβδομάδα, αν όχι και νωρίτερα.

Τα νέα πακέτα του ΟΤΕ «περνούν» το μοντέλο ελέγχου συμπίεσης περιθωρίου κέρδους (Price Squeeze Model ή PSM) και ο διπλασιασμός των ταχυτήτων θα προχωρήσει. Στην απόφαση της ΕΕΤΤ πιθανώς να συμπεριληφθεί κάποιος αστερίσκος που θα αφορά στην έγκριση του νέου μοντέλου PSM.

Ο αστερίσκος αυτός θα προβλέπει ότι τα πακέτα που θα περάσουν από το υφιστάμενο παλιό μοντέλο PSM στο νέο PSM.

H EETT, μετά και τη κόντρα αυτή, βάζει σε πρώτη προτεραιότητα την έγκριση του νέου μοντέλου PSM στις χρεώσεις συνδέσεων σταθερής.

Όταν αυτό έρθει μέσα στους επόμενους μήνες, τα πακέτα του ΟΤΕ θα ξαναπεράσουν από έλεγχο για τη συμπίεση του περιθωρίου κέρδους στους ανταγωνιστές του.

Cosmote, Vodafone, Wind: Η κίνηση που έφερε τα πάνω… κάτω!

Την ίδια ώρα σε μια κίνηση που έφερε πολλά χαμόγελα στους χρήστες του δικτύου της, προχωρά η Cosmote καθώς αναβαθμίζει τα δίκτυά της και φέρνει εξωπραγματικές ταχύτητες!

Ξεκινά η σταδιακή δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων του σταθερού ευρυζωνικού internet για οικιακούς και εταιρικούς συνδρομητές COSMOTE, σε περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμη η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι και την επιχείρηση και όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό. Η αναβάθμιση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2022.

Οι συνδρομητές σταθερής COSMOTE, οικιακοί και εταιρικοί, στους οποίους είναι τεχνικά εφικτή η αναβάθμιση, θα μεταφερθούν στην αμέσως επόμενη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα Internet, διατηρώντας την ίδια τιμή.

Ειδικότερα, συνδρομητές με οικονομικό πρόγραμμα ταχύτητας έως 24Mbps, έως 50Mbps και έως 100Mbps, θα αναβαθμιστούν σε ταχύτητα έως 50Mbps, έως 100Mbps και έως 200Mbps αντίστοιχα, χωρίς να προβούν σε καμία ενέργεια και χωρίς καμία μεταβολή στη διάρκεια του συμβολαίου τους ή του μηνιαίου παγίου.

Η αναβάθμιση θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με την κάθε σύνδεση είτε αυτόματα και απομακρυσμένα, είτε σε ορισμένες περιπτώσεις μετά από τεχνική υλοποίηση και επικοινωνία με τους συνδρομητές. Οι συνδρομητές στους οποίους είναι εφικτή η αναβάθμιση, θα ενημερωθούν, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της, μέσω του λογαριασμού σταθερής, της εφαρμογής My COSMOTE App και με γραπτό μήνυμα (sms). Περισσότερες πληροφορίες στο www.cosmote.gr/fiber.

Η στρατηγική απόφαση του Ομίλου ΟΤΕ για δωρεάν αναβάθμιση στην αμέσως επόμενη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα, ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, κ. Tim Höttges και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλη Τσαμάζ, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Στόχος της αναβάθμισης ταχυτήτων είναι η αξιοποίηση των σύγχρονων δυνατοτήτων του δικτύου COSMOTE Fiber από μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Μεγαλύτερες ταχύτητες internet, σημαίνει καλύτερη καθημερινότητα και μεγαλύτερη παραγωγικότητα στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο», δήλωσε σχετικά ο Chief Marketing Officer Consumer Segment Ομίλου ΟΤΕ, κ. Παναγιώτης Γαβριηλίδης.