Απίστευτες καταγγελίες για τα JUMBO: Μπαράζ απολύσεων

Jumbo: Σε πογκρόμ απολύσεων φέρεται να προχώρησαν τα Jumbo όπως καταγγέλλει η Ομάδα Γυναικών Ηρακλείου της ΟΓΕ. Διαβάστε στο xristika.gr τι έχει συμβεί.

Όπως τονίζει η Ομάδα Γυναικών, «η εργοδοσία προέβη σε έξι εκδικητικές απολύσεις λίγες μέρες πριν την πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 10 Ιούνη, τη μαζικότερη των τελευταίων χρόνων ενάντια στο νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο, την κυριακάτικη αργία και που δίνει ακόμα περισσότερη δύναμη στους εργοδότες να ξεμπερδεύουν με τους εργαζόμενους που σηκώνουν κεφάλι μέσα στο χώρο δουλειάς. 

Μάλιστα, μία εργαζόμενη δουλεύει στην εν λόγω επιχείρηση 10 χρόνια, είναι μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας με 2 παιδιά. Όλο το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι στο “Jumbo” οργάνωσαν τις διεκδικήσεις τους, για μισθό και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για όλους τους συναδέλφους, μέσα από το Σωματείο τους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση-καταγγελία:

«Η ΟΓΕ καταγγέλλει τις απολύσεις 3 εργαζομένων από την επιχείρηση Jumbo.

Μάλιστα μία εργαζόμενη δουλεύει στην εν λόγω επιχείρηση 10 χρόνια, είναι μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας με 2 παιδιά. Όλο το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι στο Jumbo οργάνωσαν τις διεκδικήσεις τους, για μισθό και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για όλους τους συναδέλφους, μέσα από το Σωματείο τους.

Η εργοδοσία απάντησε με 3 εκδικητικές απολύσεις, στερώντας το δικαίωμα στη δουλειά σε αυτούς που λειτουργούν το κατάστημα, που παράγουν αμύθητα κέρδη και αγωνίζονται για την επιβίωση.

Η στάση της εν λόγω επιχείρησης δεν είναι κάτι καινούριο, αφού και στον παρελθόν έχει δείξει «την ευαισθησία της» όταν αρνήθηκε να ικανοποιήσει αίτημα που είχαν εργαζόμενες μητέρες να μη δουλεύουν συνεχόμενα ως τις 11 το βράδυ για να μπορούν να βλέπουν τα παιδιά τους, να μπορούν να πάρουν τις άδειες ειδικού σκοπού κλπ.

Όλα αυτά τη στιγμή που την Τετάρτη συζητείται προς ψήφιση στη βουλή το νομοσχέδιο-έκτρωμα, που παρουσιάζει ως ευκαιρία και προνόμιο για τις εργαζόμενες μητέρες να δουλεύουν 10ωρο για να έχουν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους. Η επιχείρηση “Jumbo” αποδεικνύει ποιον εξυπηρετούν και πού στοχεύουν τέτοια νομοσχέδια.

Το νομοσχέδιο για την καθιέρωση της 10ωρης δουλειάς, που φέρνει η κυβέρνηση, θα δώσει παραπάνω αέρα στα πανιά των εργοδοτών, να «ξεμπερδεύουν» ακόμα πιο εύκολα με τους παλιούς εργαζόμενους που έχουν περισσότερα κεκτημένα δικαιώματα και στη θέση τους να παίρνουν νέους με τους εξευτελιστικούς μισθούς των 400 ευρώ.

Καθόλου τυχαίες δε μπορεί να είναι τέτοιες απολύσεις, και μάλιστα λίγες μέρες πριν την πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 10 Ιούνη, τη μαζικότερη των τελευταίων χρόνων ενάντια στο νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο, την κυριακάτικη αργία και που δίνει ακόμα περισσότερη δύναμη στους εργοδότες να ξεμπερδεύουν με τους εργαζόμενους που σηκώνουν κεφάλι μέσα στο χώρο δουλειάς.

Δε σκύβουμε το κεφάλι! Έχουμε δύναμη, έχουμε φωνή!

Απαιτούμε από την εργοδοσία των “Jumbo”

Να παρθούν πίσω οι άδικες και εκδικητικές απολύσεις των τριών εργαζομένων στο “Jumbo”.

Να καταργηθεί το διακεκομμένο ωράριο.

Να μετατραπούν οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε πλήρους.

Οργανώνουμε τον αγώνα μας για να μην περάσει το νομοσχέδιο-έκτρωμα που καταργεί το 8ωρο και νομιμοποιεί την απλήρωτη δουλειά!

Το νομοσχέδιο:

  • Θεσμοθετεί τη 10ωρη δουλειά που θα επιβάλλεται από τους εργοδότες με ατομικές συμβάσεις εργασίας
  • Αυξάνει τις υπερωρίες στις 150 ώρες και τις κάνει πιο φθηνές για τους εργοδότες.
  • Χαρίζει νέα όπλα στις επιχειρήσεις για πιο “εύκολες” και πιο “φθηνές” απολύσεις.
  • Θέτει νέα εμπόδια στις απεργίες και στη συνδικαλιστική δράση με ηλεκτρονικές συνελεύσεις και ψηφοφορίες που διευκολύνουν τους εκβιασμούς σε βάρος των εργαζομένων και θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις γυναίκες, που είναι σε μικρότερο ποσοστό οργανωμένες στα σωματεία τους.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα. Καμία απώλεια εισοδήματος. Καμία απόλυση.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Όχι στα διακεκομμένα ωράρια.
  • Να καταργηθούν οι νόμοι της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Παλεύουμε και διεκδικούμε σταθερή και μόνιμη δουλειά, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο
  • Κανένας περιορισμός και εμπόδιο στο δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων.

Δε δεχόμαστε να ισοπεδωθούν εργατικές κατακτήσεις που κερδήθηκαν με σκληρούς αγώνες πριν έναν αιώνα προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί.

Σήμερα, τον 21ο αιώνα, την εποχή των απίστευτων επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων είναι ρεαλιστικό για όλες τις εργαζόμενες να έχουμε σταθερή εργασία και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στο χώρο δουλειάς, με ιδιαίτερα μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας. Σήμερα είναι ρεαλιστική η μείωση του εργάσιμου χρόνου, έτσι ώστε, όχι μόνο να αναπληρώνουμε τις ψυχικές και σωματικές μας δυνάμεις, αλλά και να έχουμε καθημερινά ελεύθερο χρόνο για τα ενδιαφέροντα μας, για την κοινωνική μας ζωή και δράση».

Jumbo: Έρχεται… εκτίναξη τιμών!

Μπορεί η αυτοκρατορία των Jumbo να χτίστηκε πάνω στις χαμηλές τιμές και την ποικιλία των προϊόντων ωστόσο φαίνεται πως το… έργο πολύ σύντομα θα αλλάξει! Διαβάστε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις.

«Χαμένη χρονιά» χαρακτήρισε το 2020 η διοίκηση του Ομίλου Jumbo, λόγω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο στο πλαίσιο της σημερινής ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Θέλοντας να ανταποδώσει στους μετόχους την εμπιστοσύνη που έδειξαν και επιδεικνύουν στον Όμιλο, η διοίκηση προ-κατέβαλε αυξημένο μέρισμα για τη χρήση του 2020, σε σχέση με το μέρισμα της 12μηνης χρήσης που έληξε 30.06.2019. Το συνολικό ποσό των 0,615 ευρώ ανά μετοχή δόθηκε στους μετόχους, με τη μορφή έκτακτης χρηματικής διανομής χρησιμοποιώντας την πολύ καλή οικονομική της θέση που προήλθε από την χρηστή διαχείριση των οικονομικών της αποτελεσμάτων, για την στήριξη των μετόχων.

Αναλύοντας τις τάσεις που διαμορφώνονται στην ελληνική και τη διεθνή αγορά η διοίκηση επεσήμανε ότι η τροφοδοτική αλυσίδα έχει διαταραχθεί με βίαιο τρόπο και εκτίμησε ότι -αν δεν υπάρξει θεαματική αλλαγή- το 2021, πιθανόν και το 2022, να αποδειχθούν επίσης «χαμένες χρονιές».

Ενδεικτικά επισημάνθηκε, μία από τις πολλές παραμέτρους της αναστάτωσης που έχει προκληθεί στις αγορές και αφορά την αύξηση τιμής των πρώτων υλών. Είναι γεγονός ότι οι αναλύσεις των κεντρικών τραπεζών θεωρούν αυτή την αρρυθμία στις αγορές «προσωρινή».

Από την άλλη πλευρά, η αίσθηση από την μικροοικονομική, επιχειρηματική καθημερινότητα, είναι ότι πιθανότατα οι τιμές θα σταθεροποιηθούν κάποια στιγμή, αλλά σε υψηλότερα επίπεδα των σημερινών.

Επιπλέον, το μεταφορικό κόστος έχει αυξηθεί δραματικά. Σήμερα η τιμή μεταφοράς ενός Container έχει φτάσει στα 12.000 δολάρια, τιμή πολλαπλάσια των περυσινών τιμών. Η εκτίμηση είναι ότι η νέα ισορροπία που θα διαμορφωθεί θα συνεχίσει να είναι σημαντικά υψηλότερη από τα επίπεδα πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.

Η διοίκηση του Ομίλου Jumbo, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη της τις ανωτέρω παραμέτρους προχωρά σε επαναξιολόγηση του πλάνου αγορών για τους επόμενους μήνες καθώς και του σχεδίου λειτουργίας νέων καταστημάτων, τουλάχιστον μέχρι να διαφανούν τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης της κρίσης στην τροφοδοτική αλυσίδα.

Σήμερα, ο Όμιλος διαθέτει 80 καταστήματα. Τα 52 βρίσκονται στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 9 στην Βουλγαρία, και 14 στη Ρουμανία.

Μέχρι τον Οκτώβριο του 2021, θα λειτουργήσει στην Craiova, στη Ρουμανία, ένα νέο ιδιόκτητο κατάστημα με τις αποθήκες (περίπου 24.500 τ.μ). Η λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος στη Ρουμανία καθώς και το άνοιγμα ενός ακόμη καταστήματος στην Ελλάδα, μετατίθενται για το 2022.

Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι η διοίκηση της εταιρείας παραμένει πιστή στην πολιτική της για διανομή μερίσματος κάθε χρόνο. Οι μέτοχοι JUMBO απολαμβάνουν του μερίσματος ακόμη και στις πιο δύσκολες οικονομικές συγκυρίες.

Για το 2021, όπως είχε προαναγγελθεί, ο Όμιλος θα προχωρήσει πάλι σε καταβολή έναντι του μερίσματος για τη φετινή χρήση. Αυτό ισοδυναμεί με μικτό ποσό 0,47 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή είναι ακριβώς ίσο με το μέρισμα που διανεμήθηκε για τη 12μηνη χρήση που έληξε την 30η Ιουνίου 2019. Η καταβολή του μερίσματος για την χρήση 2021, δηλαδή το ποσό των 0,47 ευρώ ανά μετοχή θα καταβληθεί στους μετόχους του Ομίλου, μέχρι το τέλος Ιουλίου και πάλι με τη μορφή έκτακτης χρηματικής διανομής.