Γαλακτοβιομηχανίες: Με βαριά πρόστιμα κινδυνεύουν 13 επιχειρήσεις γάλακτος και παραγωγής τυροκομικών προϊόντων, οι οποίες παραπέμπονται από τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» για παρατυπίες στα ισοζύγια γάλακτος.
Οι επτά επιχειρήσεις παραπέμπονται για μη ακριβή δήλωση ισοζυγίου εισροών/εκροών γάλακτος το διάστημα Απριλίου – Ιουλίου 2021, ενώ άλλες έξι επειδή διαπιστώθηκε ότι προέβησαν σε ουσιώδεις τροποποιήσεις των μηνιαίων δηλώσεων ισοζυγίου εισροών / εκροών γάλακτος, μετά την προβλεπόμενη καταληκτική προθεσμία υποβολής τους.
Το πρόστιμο στις πρώτες επιχειρήσεις ανέρχεται στο 1% της αξίας του γάλακτος που παρέλαβε η επιχείρηση + 2.500 ευρώ, ενώ για τις δεύτερες επιχειρήσεις στο 20% της αξίας των πρώτων προστίμων.
«Η διασφάλιση της διαφάνειας και της νομιμότητας αποτελεί κορυφαία στρατηγική πολιτική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η ηγεσία του οποίου, έχει δεσμευτεί ότι οι έλεγχοι όχι μόνο θα συνεχισθούν αλλά και θα ενταθούν ώστε το «μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου.
Γαλακτοβιομηχανίες: Πρόστιμο – μαμούθ σε ελληνική γαλακτοβιομηχανία
Παράλληλα, πρόστιμο 260.000 ευρώ, ένα από τα υψηλότερα πρόστιμα για παραβάσεις προϊόντων ΠΟΠ που έχουν επιβληθεί ποτέ, υπέβαλε σε γαλακτοβιομηχανία η Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αφορμή υπόθεση παραγωγής και διακίνησης προϊόντων της σε αγορά του εξωτερικού με την ένδειξη ΦΕΤΑ ΠΟΠ για τα οποία δεν είχαν τηρηθεί οι προδιαγραφές παραγωγής προϊόντος.
Το ως άνω πρόστιμο αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της πολιτικής βούλησης του ΥΠΑΑΤ Σπήλιου Λιβανού και του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για διεξαγωγή εντατικών ελέγχων για την ποιότητα των τροφίμων, ιδιαίτερα δε εκείνων που φέρουν τις ενδείξεις ΠΟΠ, καθώς αποτελούν αντιπροσωπευτικά προϊόντα της ελληνικής παραγωγής.
Οι έλεγχοι διεξάγονται πάντα κατ’ εφαρμογή της νομοθεσίας και με στόχο την προστασία τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών. Πολιτική βούληση που αποδεικνύεται περαιτέρω από την συγκρότηση των Επιτροπών Εξέτασης Παραβάσεων που δεν συνεδρίαζαν τα τελευταία χρόνια.
Στην περίπτωση των καταγγελιών για τη φέτα, η Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με ευσυνειδησία, επαγγελματισμό και προσήλωση στην νομιμότητα, αφού εξέτασε λεπτομερώς τα στοιχεία που συγκέντρωσε κατόπιν ενδελεχούς ελέγχου ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας, προχώρησε στην επιβολή προστίμου βάσει των άρθρων 12 & 13 της ΚΥΑ 261611/2007, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
Υπενθυμίζεται ότι για την ίδια υπόθεση εξετάζονται και καταγγελίες για τα παραβάσεις σχετιζόμενες με τα ισοζύγια γάλακτος στην παραγωγή της φέτας, επί των οποίων αναμένεται η έκδοση απόφασης.
Προκειμένου να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως αυτό της φέτας αλλά και για να σταλεί ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η κ. Αραμπατζή κινείται προς δύο κατευθύνσεις.
Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το στοκ των παλαιών υποθέσεων, κάτι που έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της Επιτροπής να γίνει με τάχιστους ρυθμούς. Επίσης, με ερώτημα που απηύθυνε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους η αρμόδια υφυπουργός ζητά να αποσαφηνισθούν ζητήματα που άπτονται της εκκαθάρισης των εκκρεμών υποθέσεων και συγκεκριμένα:
- Αν προβλέπεται παραγραφή υποθέσεων
- Αν μπορεί να προηγηθεί η εξέταση από την Επιτροπή των σοβαρότερων υποθέσεων
-
Αν μπορεί να υπάρξει ομαδοποίηση των υποθέσεων, με βάση το είδος της παράβασης (όπως μη ένταξη στο μητρώο, παρατυπίες στην επισήμανση, παραβάσεις στην παραγωγική διαδικασία) προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός εξέτασής τους.
- Δεύτερον, να επανεξετάσει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Επιτροπή με στόχο τη σύντμηση του χρόνου μεταξύ της διαπίστωσης της παράβασης και της επιβολής κυρώσεων.
- Την αναμόρφωση της σύνθεσης της Επιτροπής με πληροφορίες να αναφέρουν συμμετοχή ακαδημαϊκού ή δικαστικού λειτουργού
- και τον προσδιορισμό ρητού χρονοδιαγράμματος, εντός του οποίου θα έχουν επιβληθεί οι κυρώσεις.
Τα στοιχεία της καταγγελίας επιβεβαιώθηκαν από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού διατάχθηκε η διενέργεια επιτόπιου, αιφνιδιαστικού ελέγχου στις εγκαταστάσεις της καταγγελλόμενης εταιρείας παραγωγής τυροκομικών προϊόντων.
Για το σκοπό αυτό οργανώθηκε τριμελές κλιμάκιο από έμπειρους ελεγκτές του Οργανισμού, το οποίο την Παρασκευή 12 Μαρτίου διενήργησε επιτόπιο έλεγχο στις εγκαταστάσεις της υπό έλεγχο εταιρείας. Το κλιμάκιο συνέλεξε στοιχεία και δείγματα προϊόντων, σύμφωνα με το σχέδιο ελέγχου που είχε συνταχθεί με βάση το περιεχόμενο της καταγγελίας.
Η αξιολόγηση των στοιχείων και των ευρημάτων είναι υπό εξέλιξη και πολύ σύντομα αναμένονται τα σχετικά αποτελέσματα, τα οποία θα καθορίσουν τις επόμενες ενέργειες.
Από την πλευρά της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας ζητήθηκε από την καταγγελθείσα εταιρεία να τοποθετηθεί επίσημα επί του θέματος, το οποίο και έκανε. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε, σύμφωνα με την Οργάνωση, η σύσταση 3μελούς επιτροπής η οποία θα διερευνήσει σε βάθος το θέμα με ειλικρίνεια και σεβασμό απέναντι στο σύνολο του κλάδου και θα καταλήξει σε πόρισμα το αμέσως επόμενο διάστημα.
Να σημειωθεί ότι η καταγγελλόμενη εταιρεία συμμετείχε στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας και της ζητήθηκε η παραίτηση της, η οποία και τελικά υποβλήθηκε.
Να αυστηροποιηθούν οι κυρώσεις για τις εταιρίες που παραβιάζουν την νομοθεσία παραγωγής φέτας και άλλων ΠΟΠ προϊόντων, ζητά με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος των Εργαζόμενων στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (ΣΥΛΕΕΓΟ), με αφορμή τη νομική έρευνα για νοθεία της φέτας που έγινε στο εξωτερικό.
Ο ΣΥΛΕΕΓΟ αναφέρεται στις «ελληνοποιήσεις» και στη νοθεία, ζητά να μη δίνεται πιστοποίηση για την παραγωγή φέτας και ΠΟΠ προϊόντων σε γαλακτοβιομηχανίες που έχουν μηχανήματα εφαρμογής της μεθόδου της υπερδιήθησης (θα πρέπει να προστεθούν και τα μηχανήματα CreamoProt, συμπληρώνουμε εμείς), αλλά ούτε να επιτρέπεται η παραγωγή φέτας στην ίδια γραμμή παραγωγής με άλλα προϊόντα.
Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Παναγιώτης Κάτσαρης, πρόεδρος των εργαζομένων και μέλος του ΔΣ στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, «από τους υπηρεσιακούς παράγοντες υπάρχουν εισηγήσεις για την επιβολή προστίμων στην συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία. Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ δεν μπορεί να επιβάλει πρόστιμα αλλά το ΥπΑΑΤ. Επίσης έγινε μια προσωρινή άρση του ΠΟΠ με προσωρινή ανάκληση της άδειας πιστοποίησης για την παραγωγή της από την συγκεκριμένη επιχείρηση. Εκείνη όμως έκανε προσφυγή στα δικαστήρια και με απόφαση την πήρε πίσω. Έτσι δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τη νοθεία στην χώρα μας».
Γαλακτοβιομηχανίες: Ο δισεκατομμυριούχος που μπαίνει στη ΜΕΒΓΑΛ
Σε μια κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα στη «χρυσή» αγορά της γαλακτοβιομηχανίας προχωρά ο «Mr.Chipita», Σπύρος Θεοδωρόπουλος, καθώς μπαίνει στη ΜΕΒΓΑΛ! Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες στο xristika.gr…
Ο ισχυρός άνδρας της Chipita, απέκτησε το μισό από το ποσοστό που κατείχε στην βορειοελλαδική γαλακτοβιομηχανία ο όμιλος της Vivartia, δηλαδή 21,5%.
Το υπόλοιπο 21,5% απέκτησε η οικογένεια Χατζάκου η οποία ενίσχυσε τη θέση της στα επίπεδα του 64,5% περίπου.
Πληροφορίες θέλουν το CVC να έκανε προσφορά για την απόκτηση του ποσοστού 43,18% που διέθετε η οικογένεια Χατζάκου, το τίμημα της οποίας δεν κρίθηκε ικανοποιητικό από την επικεφαλής της εταιρείας.
Συνεπώς προτίμησε να αποσυρθεί και να εστιάσει, τη δεδομένη στιγμή, στην ενδυνάμωση του γαλακτοκομικού κλάδου μέσω της συνεργασίας Δέλτα-Δωδώνη, καθώς η περίπτωση εξαγοράς της Κολιός που έπαιζε τους τελευταίους μήνες, απομακρύνθηκε.
Από την πλευρά του ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος παραμένει πιστός στις επιλογές του για ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό κλάδο, καθώς θεωρεί ότι έχουν πολύ σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.
Ειδικά σε μία περίοδο όπου η υγεία, η ποιότητα και η υψηλή διατροφική αξία βρίσκονται στην κορυφή των καταναλωτικών προτιμήσεων, με τα ελληνικά προϊόντα να ξεχωρίζουν βάσει αυτών των χαρακτηριστικών.
Με βάση την πολύχρονη εμπειρία του από την Chipita, στόχος του είναι να ενισχύσει την παρουσία της ΜΕΒΓΑΛ σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Το σίγουρο είναι πως ο συγκεκριμένος κλάδος έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων funds αλλά και κορυφαίων Ελλήνων επιχειρηματιών, στους οποίους προστέθηκε πλέον και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος θυμίζουμε ότι έχει ισχυρή μετοχική συμμετοχή στη Νίκας και τη Wonderplant.