Απίστευτο κι όμως αληθινό: Τι έδειξαν έρευνες για τις οδοντόκρεμες Colgate

Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι οδοντόκρεμες που περιέχουν ψευδάργυρο ή κασσίτερο και στοματικά διαλύματα με χλωριούχο κετυλπυριδίνιο (CPC) εξουδετερώνουν τον ιό που προκαλεί COVID-19 κατά 99,9%.

Οι μελέτες αποτελούν μέρος ενός ερευνητικού προγράμματος της Colgate, το οποίο περιλαμβάνει κλινικές μελέτες σε άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό, ώστε να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των προϊόντων στοματικής φροντίδας στη μείωση του ιικού φορτίου στο στόμα, επιβραδύνοντας δυνητικά τη μετάδοση του ιού COVID-19.

Στις εργαστηριακές μελέτες – τις πρώτες που περιλαμβάνουν οδοντόκρεμα – οι οδοντόκρεμες Colgate Total και Meridol εξουδετέρωσαν το 99,9% του ιού μετά από δύο λεπτά επαφής.

Τα στοματικά διαλύματα Colgate Plax και Colgate Total είχαν αντίστοιχη αποτελεσματικότητα μετά από 30 δευτερόλεπτα.

Οι μελέτες που ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο διεξήχθησαν σε συνεργασία με το Ερευνητικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του New Jersey (NJMS) του Πανεπιστημίου Rutgers και με Περιφερειακά Εργαστήρια Βιοασφάλειας.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ορισμένες οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της εξάπλωσης του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί COVID-19, μειώνοντας προσωρινά το ιικό φορτίο στο στόμα.

Ο ιός εξαπλώνεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων ή μικρών σωματιδίων που παράγονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει, φτερνίζεται, τραγουδάει, μιλάει ή αναπνέει, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ.

«Βρισκόμαστε στα πρώιμα στάδια των κλινικών μας ερευνών, αλλά τα προκαταρκτικά εργαστηριακά και κλινικά μας αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα», δήλωσε η Δρ. Maria Ryan, Επικεφαλής του Τμήματος Κλινικών Δοκιμών της Colgate.

«Ενώ το βούρτσισμα και η χρήση στοματικού διαλύματος δεν αποτελούν θεραπεία ή τρόπο πλήρους προστασίας ενός ατόμου από τη μόλυνση, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της μετάδοσης και την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού, συμπληρώνοντας το όφελος που εξασφαλίζουμε από τη χρήση μάσκας, την κοινωνική αποστασιοποίηση και το συχνό πλύσιμο των χεριών.»

Ο Δρ. David Alland, Επικεφαλής του Τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων και Διευθυντής του Κέντρου για την Αντιμετώπιση του COVID-19 και την Ετοιμότητα σε Περιπτώσεις Πανδημίας, που διεξήγαγε τη μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Rutgers μαζί με τους συναδέλφους του Δρ. Pradeep Kumar και Δρ. Riccardo Russo, δήλωσε:

«Δεδομένου ότι το σάλιο μπορεί να περιέχει ποσότητες ιού συγκρίσιμες με εκείνες που βρίσκουμε στη μύτη και το λαιμό, είναι πιθανό ο ιός SARS-CoV-2 που προέρχεται από το στόμα να συμβάλει στη μετάδοση της νόσου, ειδικά σε ασυμπτωματικούς φορείς COVID-19, οι οποίοι δε βήχουν. Αυτό δείχνει ότι η μείωση του ιικού φορτίου στο στόμα θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης κατά το διάστημα στο οποίο είναι ενεργά τα προϊόντα στοματικής υγιεινής.»

Παράλληλα με την εργαστηριακή μελέτη, η Colgate χρηματοδότησε μια κλινική μελέτη σε περίπου 50 άτομα που νοσηλεύονταν με COVID-19. Η μελέτη αυτή έδειξε την ικανότητα των στοματικών διαλυμάτων Colgate Total (με CPC και ψευδάργυρο), Colgate Peroxyl και Colgate PerioGard να μειώνουν ουσιαστικά το ιικό φορτίο στο στόμα, προσωρινά.. Οι ερευνητές σκοπεύουν να κοινοποιήσουν τα αποτελέσματά τους το Δεκέμβριο.

Περαιτέρω κλινικές ερευνητικές μελέτες σχετικά με την οδοντόκρεμα και το στοματικό διάλυμα, υπό τη χορηγία της Colgate, βρίσκονται σε πρωταρχικά στάδια στο Rutgers, στο Ινστιτούτο Albert Einstein στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, και στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στην Οδοντιατρική Σχολή Chapel Hill Adams, με περίπου 260 άτομα με COVID-19 να συμμετέχουν σε αυτές τις μελέτες.

«Η Colgate συνεργάζεται με πληθώρα ερευνητών σε όλο τον κόσμο για τη διεξαγωγή κλινικής έρευνας σχετικά με τη διερεύνηση της δυνατότητας ορισμένων προϊόντων στοματικής φροντίδας να μειώνουν το στοματικό φορτίο, ως στρατηγική μείωσης κινδύνου», είπε η Δρ. Ryan.

«Πιστεύουμε ότι η στοματική υγιεινή μπορεί να παίξει ρόλο στην καταπολέμηση της παγκόσμιας πανδημίας, από κοινού με άλλα προληπτικά μέτρα.»

Ο Δρ. Mark Wolff, Κοσμήτορας Morton Amsterdam της Οδοντιατρικής Σχολής Penn στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania είπε:

«Με αυτή την πανδημία, όσο περισσότερα κατανοήσουμε για τον ιό, τόσο πιο αποτελεσματικοί μπορούμε να είμαστε στην καταπολέμησή του, επομένως ανυπομονώ να δω το εντυπωσιακό ερευνητικό πρόγραμμα που έχει αναλάβει η Colgate.

Πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προφύλαξης που συστήνουν οι υγειονομικές αρχές, και με αυτές τις μελέτες μπορούμε να δείξουμε έναν επιπλέον τρόπο αντιμετώπισης της μετάδοσης της νόσου μεταξύ ατόμων που έρχονται σε κοντινή επαφή, ειδικά κατά την παροχή οδοντιατρικής φροντίδας. Αυτό θα αποτελούσε σημαντική πρόοδο.»

Ως ο #1 αξιόπιστος ειδικός στα θέματα στοματικής φροντίδας παγκοσμίως, η Colgate δεσμεύεται να ηγηθεί στην επιστήμη και να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα της θα αντιμετωπίζουν προκλήσεις σχετικές με την υγεία και θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επίδραση της στοματικής υγιεινής στη συνολική υγεία και επιπλέον πληροφορίες για την κακοσμία του στόματος μέσα από τη μάσκα και για άλλα θέματα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.colgate.com.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτη ανακοίνωση της COSMOTE: Η προσφορά που όλοι περιμέναμε ήρθε

Κοινωνικό Μέρισμα 2020: Όλη η αλήθεια για τις αιτήσεις και τους δικαιούχους

Έκτακτη ανακοίνωση από ACS, ΕΛΤΑ Courier και Γενική Ταχυδρομική

Μετακίνηση εκτός νομού: Το «παραθυράκι» και οι 4 λόγοι που επιτρέπεται

Σχετικά με την Colgate-Palmolive:

Η Εταιρεία Colgate-Palmolive είναι μια εταιρεία φροντίδας και καινοτόμου ανάπτυξης, που οραματίζεται ένα πιο υγιές μέλλον για όλους τους ανθρώπους, τα κατοικίδιά τους και τον πλανήτη μας.

Εστιάζοντας στη Στοματική Υγιεινή, την Ατομική Υγιεινή, την Οικιακή Φροντίδα και τη Διατροφή των Κατοικιδίων, και φτάνοντας σε περισσότερες από 200 χώρες και εδάφη, οι ομάδες της Colgate αναπτύσσουν και πωλούν προϊόντα υγείας, υγιεινής και διατροφής κατοικιδίων, που είναι βασικά για την κοινωνία, μέσω brands όπως Colgate, Palmolive, elmex, meridol, Tom’s of Maine, hello, Sorriso, Speed Stick, Softsoap, Irish Spring, Protex, Sanex, Filorga, eltaMD, PCA Skin, Ajax, Axion, Fabuloso, Soupline και Suavitel, καθώς και Hill’s Science Diet και Hill’s Prescription Diet.

Η Colgate επιδιώκει να παρέχει βιώσιμη, επικερδή ανάπτυξη και υψηλά κέρδη για τους μετόχους και να παρέχει στο προσωπικό της ένα καινοτόμο εργασιακό περιβάλλον που δεν αποκλείει κανέναν.

Η Colgate το επιτυγχάνει αυτό αναπτύσσοντας και πωλώντας προϊόντα παγκοσμίως, τα οποία κάνουν υγιέστερες και πιο ευχάριστες τις ζωές των ανθρώπων, ασπαζόμενη τις στρατηγικές της περί βιωσιμότητας, πολυπολιτισμικότητας, ισότητας και μη αποκλεισμού και κοινωνικής ευθύνης σε όλο το φάσμα της οργάνωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παγκόσμια δράση της Colgate, τις προσπάθειές της να βελτιώσει τη στοματική υγεία των παιδιών μέσω του προγράμματος Bright Smiles, Bright Futures και τον τρόπο με τον οποίο η Εταιρεία χτίζει ένα μέλλον για το οποίο θα αξίζει να χαμογελάμε, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.colgatepalmolive.com.

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr