Αντεπίθεση των JUMBO: Το… είπε και το έκανε ο Βακάκης

Jumbo: Στο… φουλ δουλεύουν οι μηχανές των Jumbo με τον Απόστολο Βακάκη να προχωράει σε ρελάνς μετά το lockdown. Διαβάστε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις…

Αύξηση κατά 3% παρουσίασαν τον Μάϊο 2021, οι πωλήσεις του Ομίλου Jumbo, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές πωλήσεις για τον Όμιλο κατά το πεντάμηνο (Ιανουάριος-Μάϊος 2021), αυξήθηκαν 17% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εταιρεία στην Ελλάδα, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας κατά τον Μάιο του 2021 -χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές- παρουσίασαν αύξηση κατά 5% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα με αποτέλεσμα να διατηρηθεί για το πεντάμηνο (Ιανουάριος-Μάϊος 2021) η αύξηση κατά 5% περίπου των πωλήσεων.

Tον Μάιο του 2021, λειτούργησαν όλα τα καταστήματα του Ομίλου στην Ελλάδα, αλλά με περιορισμούς ως προς τον αριθμό των επιτρεπόμενων πελατών εντός των καταστημάτων, δυσανάλογα αυστηρότερους για το μέγεθός τους σε σχέση με τα Υπερ-market.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι από την 14η Μαΐου τα καταστήματα λειτούργησαν χωρίς την μέθοδο click inside ή click away.

Στην Κύπρο, από τις 10 Μαΐου του 2021 τα καταστήματα ξεκίνησαν να λειτουργούν και πάλι, με περιορισμό στον αριθμό των επιτρεπόμενων πελατών εντός των καταστημάτων.

Oι πωλήσεις κατά τον Μάιο του 2021 σημείωσαν οριακή αύξηση κατά 0,39% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Κατά συνέπεια οι πωλήσεις κατά το πεντάμηνο του 2021 να είναι αυξημένες 23% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό πεντάμηνο.

Στην Βουλγαρία, τα καταστήματα συνέχισαν να λειτουργούν με περιορισμό στον αριθμό των επιτρεπόμενων πελατών εντός των καταστημάτων.

Οι πωλήσεις του δικτύου κατέγραψαν αύξηση κατά 3% περίπου τον Μάιο του 2021, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Κατά συνέπεια οι πωλήσεις κατά το πεντάμηνο του 2021 να είναι αυξημένες 22% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό πεντάμηνο.

Στη Ρουμανία, τον Μάιο συνέχισαν να λειτουργούν όλα τα καταστήματα Jumbo στη χώρα, ενώ άρθηκαν οι περιορισμοί ως προς το ωράριο λειτουργίας τους.

Οι πωλήσεις του δικτύου ήταν μειωμένες κατά 2% περίπου τον Μάιο του 2021, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Οι πωλήσεις κατά το πεντάμηνο του 2021 ήταν αυξημένες κατά 49% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό πεντάμηνο.

Η διοίκηση της εταιρείας θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους μετόχους αναφορικά με την πορεία του Ομίλου και κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου στις 15:00 από απόσταση σε πραγματικό χρόνο μέσω τηλεδιάσκεψης.

Jumbo: Η πίεση των πρώτων υλών

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ισχυρός άνδρας της Jumbo θα αναλύσει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα ενώ θα κάνει ειδική αναφορά στην «εκτόξευση» του κόστους των ναύλων που επηρεάζουν αρνητικά τις επιχειρήσεις που εισάγουν προϊόντα από την Κίνα, η οποία έχει καταστεί ο μεγαλύτερος προμηθευτής των οικονομικών του Δυτικού κόσμου.

Θα σταθεί επίσης και στο «ράλι» που καταγράφουν το τελευταίο διάστημα οι πρώτες ύλες αλλά και το πετρελαίου, η τιμή του οποίου ανεβαίνει σταθερά τους τελευταίους μήνες.

O έμπειρος επιχειρηματίας είχε αναφερθεί στην πίεση που ασκεί το μεταφορικό κόστος και οι πρώτες ύλες στην εφοδιαστική αλυσίδα σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές πριν από περίπου ενάμιση μήνα, προειδοποιώντας μάλιστα για τις συνέπειες του πληθωρισμού στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

«Εάν συνεχισθούν οι πληθωριστικές πιέσεις που παρατηρούνται σήμερα σε πρώτες ύλες (από 15% έως 30%) και στα μεταφορικά (έως και 500%) και αυξηθεί το κόστος χρήματος, χωρίς να υπάρχει ανάλογη αύξηση εισοδημάτων, τότε θα οδηγηθούμε σε ένα περιβάλλον ανισορροπίας. Κάτι που δημιουργεί ανησυχία και για την επόμενη χρονιά. Όλα ωστόσο θα φανούν μετά τους καλοκαιρινούς μήνες», είχε πει χαρακτηριστικά.

Η Jumbo βέβαια, όπως έσπευσε να τονίσει, έχει φροντίσει να επαναδιαπραγματευθεί τα μεταφορικά κόστη από ένα χρόνο πριν και έτσι τα συμβόλαια παραμένουν σταθερά στην παρούσα φάση. Και για αυτό, όπως σημείωσε ο έμπειρος επιχειρηματίας, «δεν έχει αντιμετωπίσει την τραγωδία που αντιμετωπίζουν οι ανταγωνιστές της…».

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο «Mr Jumbo» δεν θα παραλείψει να μιλήσει για την έκτακτη χρηματική επιβράβευση που έχει υποσχεθεί στους μετόχους, μόλις ομαλοποιηθούν οι συνθήκες.

Η Jumbo έχει προαναγγείλει έκτακτη χρηματική διανομή ίση με το μέρισμα της 12μηνης χρήσης 2018/2019 δηλαδή μικτού ποσού 0,47 ευρώ ανά μετοχή, διατηρώντας την παράδοση που έχει «χτίσει» η εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια να αποζημιώνει τους μετόχους που την ακολουθούν πιστά.

Από την άλλη πλευρά, άγνωστο παραμένει εάν ο Απόστολος Βακάκης θα αναφερθεί στα τηλεοπτικά σποτ, και εάν σχεδιάζει να τα επαναφέρει στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Υπενθυμίζεται ότι αποφάσισε να κόψει… «μαχαίρι» τις διαφημίσεις λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2020, όταν η κυβέρνηση επέλεξε να διατηρήσει κλειστά τα εμπορικά καταστήματα και να επιτρέψει μόνο το click away. Η παραδοσιακή αντίστροφη μέτρηση της εταιρείας εξαφανίστηκε ως δια μαγείας από τις οθόνες, αφού δεν υπήρχε λόγος να συνεχισθεί η διαφημιστική καμπάνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έμπειρος επιχειρηματίας θα ενεργοποιήσει τις διαφημιστικές καμπάνιες μόλις επιστρέψει η κανονικότητα.

Jumbo: Μαζικές απολύσεις στην αλυσίδα

Την καταγγελία έκανε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας τονίζοντας πως στα Jumbo απολύθηκε εργαζόμενη μητέρα, με δικαστικό κλητήρα και ενώ βρισκόταν με αναρρωτική στο σπίτι της ενώ στο Πλαίσιο, δύο εργολαβικοί εργαζόμενοι απολύθηκαν, λόγω «συμμετοχής τους στην 4ωρη στάση εργασίας στις 22 Απρίλιου και στην απεργία στις 6 Μαΐου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΑ:

«Συναδελφισσες, Συνάδελφοι

Οι εργοδότες μας κηρύσσουν τον πόλεμο!

Με αέρα στα πανιά τους από το νέο νομοσχέδιο – έκτρωμα που ετοιμάζεται να φέρει η Κυβέρνηση στη Βουλή, σχεδιάζουν ένα πογκρόμ στα δικαιώματα μας με απολύσεις και αλλαγές συμβάσεων.

Στον σχεδιασμό τους πρωταγωνιστές για άλλη μια φορά είναι οι γνωστοί λαγοί των μεγαλεμπόρων, οι εργοδοσίες των Jumbo & Πλαίσιο. Αυτοί που εφαρμόζουν χρόνια το 10ωρο και τα ευέλικτα ωράρια, αυτοί που καιρό πριν παρήγγειλαν με δηλώσεις τους τη 7ήμερη εργασία & τα 12ωρα. Σήμερα, προχωρούν ένα βήμα παραπέρα.

Καταγγέλλουμε την εργοδοσία των Jumbo γιατί, την ώρα που η κυβέρνηση παρουσιάζει το νομοσχέδιο – έκτρωμα ως «ευκαιρία» για τις εργαζόμενες μητέρες και υπόσχεται περισσότερο χρόνο της μάνας με το παιδί της, η Jumbo απολύει εργαζόμενη μητέρα!

Το έκανε μάλιστα στέλνοντάς της την καταγγελία της σύμβασής της με δικαστικό κλητήρα και ενώ η συναδέλφισσα βρισκόταν με αναρρωτική στο σπίτι της!

Αφού δεν κατάφερε στο παρελθόν μέσω συνεχόμενων επιπλήξεων να την «ξεφορτωθεί», τώρα το κάνει με συνοπτικές διαδικασίες. Οι νόμοι τους δεν απαγορεύουν ούτε τις απολύσεις σε αναρρωτική! Όταν δεν μπορείς να εργαστείς γιατί αρρώστησες, τότε τους είσαι βάρος.

Πολύ περισσότερο δε, όταν είσαι μέλος του σωματείου και αγωνίζεσαι ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία.

Την ίδια ακριβώς ημέρα, η εργοδοσία στο Πλαίσιο απέλυσε 2 εργαζόμενους που εργάζονταν με το άθλιο καθεστώς των εργολαβικών. Το επιχείρημα: «Έχει πέσει η δουλειά», την ίδια ώρα που τα 10ωρα είναι καθημερινό φαινόμενο!

Ο πραγματικός λόγος είναι η συμμετοχή των εργαζομένων στην 4ωρη στάση εργασίας στις 22 Απρίλιου και στην απεργία στις 6 Μαΐου, το γεγονός ότι δεν αποδέχονται να εργάζονται σε σύγχρονα κάτεργα με τους όρους των δουλεμπορικών. Αυτό για την εργοδοσία σημαίνει πως «οι συνάδελφοι δημιουργούν κάποια προβλήματα»!

Οι απολύσεις σε Jumbo & Πλαίσιο δεν θα περάσουν! Απαιτούμε να γυρίσουν οι συνάδελφοι στην δουλειά τους και να καταργηθούν τα δουλεμπορικά!

Απαντάμε με Απεργία για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο – έκτρωμα που θα δώσει κι άλλη δύναμη στους εργοδότες να ξεμπερδεύουν με δικαιώματα κι «ενοχλητικές φωνές» μέσα στους χώρους δουλειάς.

Καλούμε το Σωματείο Εργαζομένων στο Πλαίσιο να πάρει θέση και να απαιτήσουν την επιστροφή των εργαζόμενων στη δουλειά τους».