Άνοιγμα Σχολείων 2020: Την ημερομηνία της έναρξης της σχολικής χρονιάς επανεξετάζουν – σύμφωνα με πληροφορίες – η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, καθώς τις τελευταίες μέρες το επιδημιολογικό φορτίο του κορονοϊού στη χώρα μας είναι ακόμα επιβαρυμένο.
Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι είναι τα σχολεία να ανοίξουν μια εβδομάδα αργότερα από ό,τι έχει ανακοινωθεί, δηλαδή στις 14 Σεπτεμβρίου.
Κάτι τέτοιο ωστόσο είναι ακόμα σε επίπεδο συζητήσεων, αφού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει ξεκαθαρίσει πως η ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων θα είναι η 7η Σεπτεμβρίου.
Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στους ειδικούς για την πορεία της πανδημίας.
Η Αττική και η Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε «κόκκινο συναγερμό», αφού είναι δύο πόλεις που βρίσκονται σταθερά στις πρώτες δύο θέσεις της κατανομής των κρουσμάτων.
Μόνο την Παρασκευή, 21 Αυγούστου, σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ καταγράφηκαν 76 κρούσματα στην Αττική και 46 στη Θεσσαλονίκη.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορoνοϊού και τη Δευτέρα αναμένονται οι ανακοινώσεις με τις λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσουν όλες τις εκπαιδευτικές δομές που εποπτεύει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα, δεν παύει να επαναλαμβάνει ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται έχουν «οδηγό» τις εισηγήσεις των ειδικών.
Γι’ αυτό και έγινε δεκτή η πρόταση της Επιτροπής προς το υπουργείο Παιδείας.
Η υπουργός, ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε την εισήγηση, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι εκπαιδευτικοί και μαθητές (από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο) θα φορούν μάσκα, ότι θα γίνονται διαφορετικά διαλείμματα ανά τάξη, ότι θα γίνεται καθαρισμός των σχολείων κατά τη λειτουργία τους και μετά το πέρας των μαθημάτων και ότι θα υπάρχουν, με ευθύνη των δήμων, αντισηπτικά σε όλα τα σχολεία.
Η υπουργός χαρακτήρισε τις προηγούμενες ημέρες τη χρήση μάσκας ως «το πιο σημαντικό εργαλείο» που υπάρχει αυτή τη στιγμή για να θωρακιστούν ενήλικες και παιδιά από τη νόσο COVID-19 και για αυτόν τον λόγο θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις ηλικίες του νηπιαγωγείου και των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού στην εκπαίδευση για την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.
Ερωτηματικό παραμένει, πάντως, τι θα γίνει με την Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση, η οποία αναπτύχθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα την περασμένη ‘Ανοιξη, και το εάν –και πώς– θα έχει επικουρικό ρόλο με την δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.
Άνοιγμα Σχολείων 2020: Μάσκες όχι στα διαλείμματα
Σχετικά με το άνοιγμα στα σχολεία και το αν τα παιδιά θα φορούν μάσκες, μίλησε στο OPEN ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.
«Τα παιδιά δεν είναι υπερμεταδότες του κορονοϊού», ήταν το μήνυμα που έστειλε, για να προσθέσει ότι ο δείκτης R δεν θα αυξηθεί από τα παιδιά αλλά από συμπεριφορές και χαλαρότητα των μεγάλων, όπως αυτές οι συμπεριφορές που επέδειξαν κάποιοι το καλοκαίρι.
«Με πολύ αυστηρούς κανόνες θα ανοίξουν τα σχολεία», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Σύψας, εξηγώντας πότε τα παιδιά θα φορούν μάσκες στα διαλείμματα:
Τα παιδιά θα φορούν μάσκες στα διαλείμματα μόνο όταν συγχρωτιστούν, όταν δηλαδή πλησιάσουν άλλα παιδιά
Τα παιδιά στα σχολεία θα λειτουργούν σε ομάδες
Οι τάξεις δεν θα είναι μαζί με άλλες τάξεις
Τα διαλείμματα θα είναι ξεχωριστά
Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, είχε αποκαλύψει το πρωί ότι με εντολή του πρωθυπουργού θα δοθούν δωρεάν μάσκες σε όλα τα σχολεία προκειμένου να μοιραστούν στους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σε συνεννόηση με την επιτροπή των ειδικών, προετοιμαζόμαστε για να καλύψουμε τις ανάγκες για μάσκες όλων των μαθητών μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης».
Στη συνέχεια με ανάρτησή του στο twitter ανέφερε πως θα δοθεί στους δήμους ειδική έκτακτη επιχορήγηση 5,2 εκατ. ευρώ.
Τις δωρεάν μάσκες στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη για τον κορονοϊό.
«Όλες οι χώρες του κόσμου ανοίγουν και πάλι τα σχολεία τους. Αυτή είναι και η ομόφωνη εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής και με αυτή συντάσσεται και η ελληνική κυβέρνηση.
Τα σχολεία, προφανώς, θα ανοίξουν λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πρόνοιες που μας εισηγούνται οι ειδικοί, έτσι ώστε να μειώσουμε στο ελάχιστο τη διασπορά του ιού.
Μία από αυτές τις προβλέψεις είναι και η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις τάξεις για όλα τα παιδιά, ξεκινώντας από το Νηπιαγωγείο και καταλήγοντας στην τελευταία τάξη του Λυκείου.
Η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει να διαθέσει δωρεάν μάσκες σε όλα τα παιδιά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να ανταποκριθεί στην ελάχιστη υποχρέωσή της να μπορεί να παρέχει στα παιδιά τη μάσκα, για την οποία ζητά την υποχρεωτική χρήση της στα σχολεία».
Η νέα σχολική χρονιά θα βρει στις έδρες των σχολείων 3.445 νέους μόνιμους εκπαιδευτικούς στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.
Η απόφαση για τον διορισμό τους έχει ήδη δημοσιευθεί στο ΦΕΚ και οι εκπαιδευτικοί αναμένεται να έχουν αναλάβει καθήκοντα έως τις 26 Αυγούστου.
Όσον αφορά στους νέους μόνιμους εκπαιδευτικούς της Γενικής Εκπαίδευσης, η διαδικασία προσλήψεων βρίσκεται στη φάση των ενστάσεων, κάτι που σημαίνει ότι το πρώτο κουδούνι δεν θα βρει νεοδιορισθέντες στις έδρες, παρά μόνο αναπληρωτές.
Ο αριθμός των αναπληρωτών που αναμένεται να προσληφθεί σε πρώτη φάση -κατ’ εκτίμηση μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι ανακοινώσεις- αναμένεται να είναι περίπου ίδιος με πέρυσι, γύρω στις 20.000.
Στην ουσία, πρόκειται για αύξηση του αριθμού του εκπαιδευτικού δυναμικού στα σχολεία, εάν υπολογιστεί ότι μαζί με τους αναπληρωτές, θα βρεθούν στις τάξεις και οι νέοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί της Ειδικής Αγωγής.