Πότε ανοίγουν τα σχολεία το Σεπτέμβριο 2020 – Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια

Πότε ανοίγουν τα σχολεία το Σεπτέμβριο 2020: Αγωνία για χιλιάδες γονείς καθώς το δεύτερο κύμα κορονοϊού βρίσκεται προ των πυλών και όπως είναι φυσιολογικό επηρεάζει και την έναρξη του σχολικού έτους.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, η νέα σχολική χρονιά 2020-2021 θα ξεκινήσει στις 7 Σεπτεμβρίου.

Είθισται τα σχολεία να ανοίγουν κάθε χρόνο στις 11 Σεπτεμβρίου φέτος όμως θα υποδεχθούν τους μαθητές λίγο νωρίτερα, προκειμένου οι επιπλέον αυτές ημέρες να αξιοποιηθούν προκειμένου να γίνουν επαναλήψεις και να κλείσουν κενά που τυχόν προέκυψαν από την αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η σχολική χρονιά 2019-2020 έχει ήδη ολοκληρωθεί για τα Λύκεια και τα Γυμνάσια, ενώ στις 30 Ιουνίου «πέφτει» η αυλαία και στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Όσον αφορά τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία, τα μαθήματα θα τερματιστούν στις 26 Ιουνίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας:

«Η έναρξη του σχολικού έτους 2020-2021 σε όλες τις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020. Το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει φέτος νωρίτερα, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι επιπλέον ημέρες για επαναλήψεις και κάλυψη τυχόν κενών που προέκυψαν από την αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων εξ αιτίας του κορονοϊού.»

Πότε ανοίγουν τα σχολεία το Σεπτέμβριο 2020: Τα δυο σενάρια

Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην ΕΡΤ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων, τα οποία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου. Το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει νωρίτερα, προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να αξιοποιήσουν τον χρόνο αυτό για να κάνουν επαναλήψεις.

Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανέφερε ότι υπάρχουν δύο εναλλακτικές για τη λειτουργία των σχολείων:

Η πρώτη είναι να ξεκινήσουν τα μαθήματα με όλους τους μαθητές κάθε τμήματος σε μία αίθουσα, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Η δεύτερη εναλλακτική είναι να συνεχιστεί η εκ περιτροπής διδασκαλία με τμήματα έως 15 μαθητών και με όλα τα μέτρα προστασίας.

Το Υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο και για τις δύο εναλλακτικές, όπως τόνισε η κυρία Κεραμέως, η οποία συμπλήρωσε ότι είναι αρκετά νωρίς για να ληφθούν αποφάσεις, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχώς αλλάζουν.

Οι ειδικοί θα αποφασίσουν τον τρόπο που θα ανοίξουν τα σχολεία, όταν πλησιάζει η ώρα για το πρώτο κουδούνι.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία το Σεπτέμβριο 2020: Οι σχολικές αργίες του έτους

Oι σχολικές αργίες για τα σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης είναι:

  • 1η Οκτωβρίου
  • 28η Οκτωβρίου
  • 23η Δεκεμβρίου – 6η Ιανουαρίου
  • 30ή Ιανουαρίου
  • 25η Μαρτίου
  • 1η Απριλίου
  • 1η Μαΐου
  • 11η Ιουνίου
  • Καθαρά Δευτέρα
  • Μεγάλη Δευτέρα – Παρασκευή Διακαινησίμου
  • Αναλήψεως
  • Αγίου Πνεύματος
  • Ονομαστική γιορτή του Αρχιεπισκόπου
  • Γιορτή του/της Αγίου/ας της Κοινότητας/Ενορίας

Κάθε σχολείο δηλώνει στο οικείο επαρχιακό γραφείο μία ημέρα που θα θεωρείται ως τοπική γιορτή του/της Αγίου/ας της Κοινότητας/Ενορίας. Τα μαρωνίτικα σχολεία, ανεξάρτητα από τον/την Άγιο/Αγία που τιμάται στην Κοινότητα/Ενορία που εδρεύει το σχολείο, μπορούν να ορίσουν ως αργία την 9η Φεβρουαρίου που είναι η γιορτή του Αγίου Μάρωνα.

  • Θερινές διακοπές

Από την Πέμπτη πριν από την προτελευταία Παρασκευή του Ιουνίου μέχρι την Παρασκευή πριν από τη δεύτερη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου (για τους/τις μαθητές/μαθήτριες).
Από τη Δευτέρα μετά την προτελευταία Παρασκευή του Ιουνίου μέχρι την Παρασκευή πριν από την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου (για τους/τις εκπαιδευτικούς).

Άνοιγμα σχολείων: Οι σχολικοί εορτασμοί μέσα στη χρονιά

Oι πιο κάτω καθιερωμένες γιορτές οργανώνονται ενδοσχολικά και αποτελούν μέρος του προγραμματισμού που γίνεται στην αρχή του σχολικού έτους σε συνεδρία του διδασκαλικού συλλόγου:

  • Αγιασμός για την έναρξη των μαθημάτων (Σεπτέμβριος)
  • Hμέρα Ανεξαρτησίας (1η Οκτωβρίου)*
  • Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου και γιορτή της Σημαίας*
  • Ημέρα Μνήμης Κατεχομένων – Καταδίκη Ανακήρυξης του Ψευδοκράτους (15η Νοεμβρίου)
  • Ημέρα Μνήμης Αγώνων και Θυσιών για την προάσπιση της Δημοκρατίας (17η Νοεμβρίου)
  • Ημέρα Μνήμης και Τιμής των Μαχητών Αντίστασης (7η Δεκεμβρίου)
  • Γιορτή των Χριστουγέννων (Δεκέμβριος)
  • Hμέρα Ονομαστηρίων Εθνάρχη Μακαρίου (19η Ιανουαρίου)
  • Γιορτή του Δέντρου (Ιανουάριος)
  • Γιορτή των Γραμμάτων -Τριών Ιεραρχών (30ή Ιανουαρίου)*
  • Εθνική Επέτειος 25ης Μαρτίου*
  • Εθνική Επέτειος 1ης Απριλίου*
  • Ημέρα της Ευρώπης (9η Μαΐου)
  • Ημέρα Μνήμης και Απόδοσης Τιμής σε όσους θυσιάστηκαν ως αποτέλεσμα της φονικής έκρηξης της 11ης Ιουλίου 2011 στη Ναυτική Βάση “Ευάγγελος Φλωράκης” (11η Μαΐου)
  • Γιορτή για τη λήξη των μαθημάτων (Ιούνιος)

* Όπου υπάρχει αστερίσκος, σημαίνει ότι για τις πιο πάνω γιορτές χρησιμοποιούνται μέχρι δύο περίοδοι της προηγούμενης ημέρας. Αν η προηγούμενη ημέρα συμπέσει να είναι Σάββατο ή Κυριακή, η γιορτή γίνεται Παρασκευή.

(2) H γιορτή των Χριστουγέννων και η γιορτή για τη λήξη των μαθημάτων γίνονται και για τους γονείς σε μη εργάσιμο χρόνο, κατά προτίμηση στους σχολικούς χώρους, νοουμένου ότι υπάρχουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις. Στις εκδηλώσεις μετέχουν όλα τα μέλη του διδακτικού προσωπικού.

(3) Oι εθνικές γιορτές γίνονται σε εργάσιμο χρόνο και σε αυτές μπορεί να προσκαλούνται και οι γονείς.

(4) Άλλες εκδηλώσεις που προάγουν τους σκοπούς του σχολείου ή συνάδουν με αυτούς μπορεί να οργανώνονται σε μη εργάσιμο χρόνο ή σε εργάσιμο χρόνο, κατά την κρίση του διδασκαλικού συλλόγου.

Νοείται ότι σε περιπτώσεις εκδηλώσεων σε μη εργάσιμο χρόνο θα προηγείται συνεννόηση με τον οικείο Σύνδεσμο Γονέων.

Άνοιγμα σχολείων: Τι ισχύει με τις απουσίες των παιδιών

Κάθε απουσία παιδιού από το σχολείο πρέπει να δικαιολογείται με γραπτή βεβαίωση του/της γονιού ή του/της κηδεμόνα/ος που να ικανοποιεί τον/τη διευθυντή/διευθύντρια.

Για απουσίες πάνω από πέντε μέρες για λόγους υγείας απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού του/της γιατρού που παρακολούθησε το παιδί, εκτός αν ο/η διευθυντής/διευθύντρια ικανοποιηθεί με άλλο τρόπο.

Για συνεχόμενες απουσίες πάνω από έξι μέρες χωρίς να υπάρχει λόγος που να αξιολογείται από τον/τη διευθυντή/διευθύντρια του σχολείου ως σοβαρός λόγος, ο/η διευθυντής/ διευθύντρια του σχολείου ειδοποιεί αμέσως τον Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης (οικείο Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας).

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τους περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης Νόμους (Υποχρεωτική Φοίτηση και Παροχή Δωρεάν Παιδείας) του 1993 έως 2019 [Ν.24(Ι)/1993, Ν.220(Ι)/2004, Ν.1(Ι)/2019]:

«Η φοίτηση στην υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση, στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο είναι υποχρεωτική, μέχρις ότου ο μαθητής συμπληρώσει το γυμνασιακό κύκλο ή το δέκατο πέμπτο έτος της ηλικίας του, οποιοδήποτε από τα δύο επισυμβεί πρώτο.

Νοείται ότι, «υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση» σημαίνει την υποχρεωτική φοίτηση παιδιού στο νηπιαγωγείο, η οποία περιλαμβάνει και την προδημοτική τάξη.

Νοείται περαιτέρω ότι, «προδημοτική τάξη» σημαίνει την υποχρεωτική τάξη φοίτησης παιδιού στο νηπιαγωγείο, διάρκειας ενός έτους, πριν από τη φοίτησή του στο δημοτικό σχολείο, στην οποία φοιτούν παιδιά με ηλικία εισδοχής όπως αυτή ορίζεται εκάστοτε από το Υπουργικό Συμβούλιο.»

Επίσης, «Όποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου του μαθητή και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 3, διαπράττει αδίκημα τιμωρούμενο με ποινή φυλάκισης μέχρι τρεις μήνες ή με χρηματική ποινή μέχρι 1.000 ευρώ ή και με τις δύο αυτές ποινές.»

Άνοιγμα σχολείων: Ηλικία Πρώτης Εγγραφής

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (Υ.Π.Π.A.N.), με απώτερο στόχο τη συνέχιση της προσπάθειας που καταβάλλει για ποιοτική βελτίωση και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και έχοντας ως πρώτιστο μέλημά του το καλώς νοούμενο συμφέρον και την πρόοδο όλων των παιδιών, μελέτησε το θέμα της ηλικίας πρώτης εγγραφής στην προδημοτική τάξη και στην Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου. Στη βάση αυτών των δεδομένων, το Υ.Π.Π.A.N. εξέτασε το θέμα της επέκτασης του ορίου ηλικίας και για τον σκοπό αυτό ετοίμασε σχετικό Κείμενο Πολιτικής. Ως αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής, και αξιοποιώντας τις απόψεις που εξέφρασαν οι εμπλεκόμενοι φορείς, το Υ.Π.Π.A.N. προώθησε σχετική πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, στη συνεδρία του με ημερομηνία 9 Ιανουαρίου 2018, αποφάσισε (Αρ. Απόφ. 84.078) τη διατήρηση του ορίου ηλικίας για υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών στο νηπιαγωγείο στην ηλικία των 4 χρονών και 8 μηνών, ως έχει σήμερα. Ταυτόχρονα, αποφάσισε τη σταδιακή αύξηση της ηλικίας πρώτης εγγραφής των παιδιών:

  • στην προδημοτική τάξη, από 4 χρονών και 8 μηνών που είναι σήμερα, σε 5 χρονών και
  • στην Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου, από 5 χρονών και 8 μηνών που είναι σήμερα, σε 6 χρονών. Επομένως, όλα τα παιδιά θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τις συγκεκριμένες ηλικίες πριν από την 1η Σεπτεμβρίου της σχολικής χρονιάς που θα φοιτήσουν στο σχολείο.

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr