Πράσινο τιμολόγιο: Αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τους λογαριασμούς ρεύματος τον Φεβρουάριο. Οι κρίσιμοι παράγοντες που κρίνουν την άνοδο και ποιες είναι οι εναλλακτικές σας. Όλες οι πληροφορίες στο xristika.gr.
Δεν σταματά να προκαλεί προβληματισμό στους καταναλωτές η επιλογή τους για τα νέα τιμολόγια ρεύματος. Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία έχει παραμείνει στο πράσινο τιμολόγιο, στο οποίο μεταφέρθηκαν αυτόματα όσοι δεν έκαναν κάποια άλλη επιλογή. Αυτή η απόφαση ωστόσο, μία θα έχει τα αρνητικά της και μια τα θετικά της.
Ο επόμενος μήνας προμηνύεται μάλλον δύσκολος για τα δύο κυμαινόμενα τιμολόγια. Και για το πράσινο και για το κίτρινο τιμολόγιο, αφού τα στοιχεία μέχρι στιγμής ότι η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάσσεται, λόγω πτώσης της θερμοκρασίας.
Αυτά τα δύο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, καθώς όσο περισσότερο κρύο κάνει, τόσο αυξάνεται η συμβολή των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής και κατά συνέπεια η τιμή του ρεύματος που φτάνει στους λογαριασμούς.
Ποια είναι η τιμή της κιλοβατώρας
Τα πιο τελευταία στοιχεία δείχνουν τα εξής:
- Η τιμή της χονδρικής το Σάββατο διαμορφώθηκε στα 99,55 ευρώ ανά μεγαβατώρα μειωμένη κατά 7,54% με χαμηλότερη τιμή τα 76,05 ευρώ ανά μεγαβατώρα και υψηλότερη τα 135 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το υψηλότερο μερίδιο στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής κατέχουν οι ΑΠΕ με 36,42%. Ακολουθούν το φυσικό αέριο με ποσοστό 28,77%, οι εισαγωγές που έφτασαν σε 21,06%, τα υδροηλεκτρικά με 5,33% και ο λιγνίτης με 4,39%.
- Την περασμένη εβδομάδα (8-14 Ιανουαρίου) η μέση τιμή ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά αυξήθηκε κατά 19,9% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο και διαμορφώθηκε στα 104,10 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καταγράφοντας υψηλό πέντε εβδομάδων.
Τα υπέρ και τα κατά σε πράσινο και κίτρινο τιμολόγιο
Το πράσινο τιμολόγιο έχει αρκετά πλεονεκτήματα, όπως το γεγονός ότι έχει «κλειδωμένη» τιμή χρέωσης αυτήν που θα ανακοινώνει ο πάροχος στην αρχή κάθε μήνα, ωστόσο είναι εκτεθειμένο στη ρήτρα αναπροσαρμογής η οποία βαφτίστηκε μηχανισμός διακύμανσης. Ταυτόχρονα, δεν προβλέπεται πέναλτι σε περίπτωση αλλαγής παρόχου ρεύματος στο τέλος του μήνα.
Ρήτρα αναπροσαρμογής δεν υπάρχει στο μπλε τιμολόγιο, το οποίο όμως περιλαμβάνει ρήτρα αποχώρησης ενώ αρκετά ελκυστικό είναι και το πορτοκαλί τιμολόγιο, ωστόσο, από τις κυμαινόμενες χρεώσεις μπορούν να επωφεληθούν μόνο όσοι έχουν έξυπνο μετρητή.
Τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Όλοι μπορούν να συγκρίνουν τις τιμές και να εξακριβώσουν τον φθηνότερο και τον ακριβότερο πάροχο με τους καταναλωτές που το επιλέγουν να μπορούν κάθε μήνα να ενημερώνονται για τις τιμές και να πηγαίνουν σε άλλο πάροχο χωρίς κάποιο πέναλτι, ακόμα και κάθε μήνα. Παράλληλα, έχει πολύ χαμηλό πάγιο.
Το πλεονέκτημα όμως με τα σταθερά μπλε τιμολόγια, είναι ότι οι τιμές που προσφέρουν για 3, 6, ή 12 μήνες δεν είναι και πολύ υψηλότερες από εκείνες στα κυμαινόμενα (πράσινα και κίτρινα). Όμως, αν καταρρεύσουν οι διεθνείς τιμές, τότε ο πελάτης θα βρεθεί εγκλωβισμένος σε ένα ακριβό τιμολόγιο και για να φύγει θα έχει να πληρώσει και τη ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.
Πώς αλλάζουμε πάροχο ρεύματος με τα νέα τιμολόγια
Υπενθυμίζεται, ότι ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να αλλάζει πάροχο στα συμβόλαια κυμαινόμενης τιμολόγησης (πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί). Όμως, στα συμβόλαια σταθερής τιμολόγησης (μπλε τιμολόγιο) υπάρχει σχετική ρήτρα αποχώρησης με πέναλτι.
Τι πρέπει να προσέχει κάποιος που αλλάζει πάροχο:
- Δεν επιτρέπεται χρέωση σε περίπτωση που επιλέξει ο καταναλωτής να του έρχεται ο λογαριασμός στο σπίτι όπως επιθυμούν πάρα πολλοί. Απαγορεύεται να μπει μια έξτρα χρέωση λόγω του ότι θα είναι έγχαρτος ο λογαριασμός του. Η χρέωση αυτή είναι παράνομη.
- Πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής στους λογαριασμούς ρεύματος που θα παραλαμβάνει εάν αναγράφεται ο σύνδεσμος που τον παραπέμπει στον ιστότοπο εργαλείου σύγκρισης τιμών της ΡΑΕ. Δηλαδή έχει ένα QR1 κωδικό που θα μπορεί ο καταναλωτής να μπαίνει και να βγαίνει κατευθείαν στην ιστοσελίδα, έτσι ώστε να συγκρίνει τις τιμές σε σχέση με τις ανταγωνίστριες εταιρείες, τους ανταγωνιστές παρόχους. Όπως επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης “υπάρχουν κάποιοι πάροχοι που μπορεί να μην έχουν αυτό το εργαλείο σύγκρισης σε αυτόν τον κωδικό QR κι εκεί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός ο καταναλωτής, γιατί σημαίνει ότι έχει ελεγχθεί από τη σχετική πλατφόρμα και το e-καταναλωτής και έχει παρατηρηθεί ότι είναι εκτός πλαισίου της ΡΑΕ. Άρα θα πρέπει να είναι επιφυλακτικός σε τέτοιου είδους λογαριασμούς”.
- Nα προσέχουν οι καταναλωτές στις προσφορές που δίνουν διάφοροι πάροχοι προς άγρα πελατών, π.χ στις εκπτώσεις συνέπειας, θα πρέπει να προσέχει και να διασταυρώνει κατά πόσο το ποσό της έκπτωσης είναι σωρευτικό για όλη τη διάρκεια της σύμβασης. Δηλαδή πολύ απλά μην του επιφέρουν τον πρώτο μήνα λόγω συνέπειας την έκπτωση και μετά τους επόμενους μήνες παρότι είναι συνεπής, δεν το συνυπολογίζουν αυτό ως προς το ποσό της έκπτωσης.
- Προσοχή στις καμπάνιες παρόχων που αφορούν νέα προϊόντα, χωρίς αυτό να είναι ευδιάκριτο.
Σκάνδαλο με τέσσερις παρόχους για παραπλανητικές διαφημίσεις
Στο μεταξύ, η ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων) έχει στείλει επιστολές σε τέσσερις εταιρείες προμήθειας για παραπλανητικές διαφημίσεις και αθέμιτες πρακτικές μέσα στην πρώτη εβδομάδα εφαρμογής των νέων τιμολογίων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για τις εξής εταιρείες:
- ΗΡΩΝ
- Voltera
- Solar Energy
- Φυσικό Αέριο
Μάλιστα, φαίνεται ότι οι παραπάνω παρέκκλιναν από το θεσμικό πλαίσιο ειδικά σε ό,τι αφορά το πράσινο τιμολόγιο.
Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα – Οι δικαιούχοι και η προθεσμία
Μέχρι την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου μπορούν οι δικαιούχοι να κάνουν αίτηση για το επίδομα θέρμανσης με ρεύμα.
Τα νοικοκυριά που δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης για ρεύμα είναι αυτοί η οποίοι χρησιμοποιούνε το ηλεκτρικό ρεύμα αποκλειστικά για να ζεσταθούνε, δηλαδή, κλιματιστικό, αντλία θερμότητας ή κάποιο θερμαντικό σώμα. Επίσης δεν θα πρέπει να έχουν λάβει κάποιο άλλο επίδομα θέρμανσης για κάποιο άλλο καύσιμο (πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο πέλετ, ξύλα κ.α.).
Το επίδομα θέρμανσης με ρεύμα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους (είτε αυτή είναι ιδιόκτητη είτε μισθώνεται είτε έχει παραχωρηθεί δωρεάν).
Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, αυτά ορίζονται ως εξής:
Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα θα πρέπει να ανέρχεται:
- Έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει.
- Έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που το υποβάλλου ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα.
Για κάθε τέκνο, το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ.
- Για μία μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 29.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα περιλαμβάνεται το εισόδημα εκείνο, το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.
- Για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων, κατά τον ν. 4172/2013 τέκνων, δεν υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ.
Ως προς τα περιουσιακά κριτήρια, αυτά είναι τα εξής:
- Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2023, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και αντιστοίχως το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.