Ηλεκτρικό ρεύμα: Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος ότι παίρνουν παράταση τα μέτρα.
Το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος έβγαλε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει ότι παίρνουν παράταση τα μέτρα για τους λογαριασμούς ρεύματος και τις επιδοτήσεις που «κατεβάζουν» το κόστος της ενέργειας.
Υπενθυμίζεται ότι οι επιδοτήσεις ξεκίνησαν πέρσι, στην αρχή της ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας και είχαν ημερομηνία λήξης την 1η Ιουλίου 2023.
Όμως, τα μέτρα παίρνουν πλέον και επίσημα τον δρόμο της παράτασης, για να μπουν «ανάχωμα» σε πιθανές αυξήσεις που θα έρθουν στα τιμολόγια ρεύματος, ενώ και αυτή τη φορά θα περιλαμβάνουν επιπλέον μπόνους επιδότηση στα νοικοκυριά που έχουν κάνει εξοικονόμηση ρεύματος.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Τα έκτακτα μέτρα που παίρνουν παράταση
Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, τα έκτακτα μέτρα τα οποία αναμένεται να παραταθούν είναι τα εξής:
- Ο μηχανισμός ανάκτησης εσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς στη χονδρεμπορική αγορά. Πρόκειται για το πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής.
- Η χορήγηση επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, αν και εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο.
- Η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος.
- Η δυνατότητα της μετακίνησης των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο χωρίς την επιβολή οικονομικού πέναλτι.
- Η ανακοίνωση από τους παρόχους των τιμολογίων ρεύματος του επόμενου μήνα στις 20 του τρέχοντος.
Επιδοτήσεις ρεύματος: Η επίσημη ανακοίνωση για την παράταση
Με Υπουργική Απόφαση, παρατείνονται οι θεσμικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης τόσο στη χονδρεμπορική όσο και στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Συγκεκριμένα, ο Μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών που εφαρμόζεται με εξαιρετική επιτυχία από τον Ιούλιο 2022, έχοντας ήδη συνεισφέρει πάνω από 3,25 δισ. ευρώ έως σήμερα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, για την απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους της αύξησης κόστους για τους καταναλωτές λόγω της ενεργειακής κρίσης, παρατείνεται έως και την 30ή Σεπτεμβρίου 2023.
Παράλληλα στην ίδια Υπουργική Απόφαση προβλέπεται και η παράταση, έως την 30η Σεπτεμβρίου 2023, της αναστολής εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.
Συνεχίζεται με αυτό τον τρόπο και για το μεταβατικό διάστημα ανάδειξης της νέας Κυβέρνησης, που θα προκύψει από την επικείμενη εκλογική διαδικασία, η ενίσχυση του ΤΕΜ μέσω των ποσών που προέρχονται από το μηχανισμό επιβολής πλαφόν στους ηλεκτροπαραγωγούς.
Επίσης, διασφαλίζεται μεταβατικά η προσήκουσα ενημέρωση των καταναλωτών, μέσω του μέτρου αναστολής εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια, καθώς οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθούν και τους επόμενους μήνες να ανακοινώνουν έως την 20η ημέρα του προηγούμενου μήνα τιμολόγησης, τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που θα ισχύουν για τον επόμενο μήνα, τηρώντας τη διαφάνεια και τη δυνατότητα σύγκρισης των τιμολογίων για τους καταναλωτές.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε:
«Συνεχίζουμε τις επιτυχημένες θεσμικές παρεμβάσεις για την άμβλυνση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, παρατείνοντας τη λειτουργία του μηχανισμού παρακράτησης των υπερεσόδων, που έχει ήδη αποφέρει πάνω από 3,25 δισ. ευρώ προς όφελος των καταναλωτών. Παράλληλα παρατείνουμε την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια, με σκοπό την στήριξη των συμπολιτών μας αλλά και τη διευκόλυνση της νέας Κυβέρνησης, που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές, ώστε να υπάρχει ένα κατάλληλο χρονικό διάστημα για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων.
Όπως έχουμε αποδείξει από την αρχή της ενεργειακής κρίσης, στεκόμαστε δίπλα στους καταναλωτές και τους στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο, με το πλέγμα μέτρων που έχουμε θεσπίσει, διασφαλίζοντας προσιτές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για όλους».
Ηλεκτρικό ρεύμα: 500 εκατ. ευρώ απλήρωτοι λογαριασμοί από τον Αύγουστο
Οι «ενεργειακοί τουρίστες» που μετακινούνται από πάροχο σε πάροχο αφήνοντας ανεξόφλητους τους προηγούμενους λογαριασμούς εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές -μόλις από τον Αύγουστο- να φτάνουν κοντά στα 500 εκατ. ευρώ. Συνολικά μάλιστα, τα απλήρωτα τιμολόγια ρεύματος φτάνουν το 1 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες, λόγω της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων, δόθηκε η δυνατότητα στους καταναλωτές να μετακινούνται από εταιρεία σε εταιρεία χωρίς να έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές τους στον προηγούμενο πάροχο. Ο πάροχος από την πλευρά του, με «σφραγίδα» και του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν μπορεί να δώσει εντολή διακοπής ρεύματος, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένας τεράστιος αριθμός στρατηγικών κακοπληρωτών.
Έτσι, οι ανεξόφλητες οφειλές εκτινάχθηκαν στο 1 δισ. ευρώ συνολικά, με τα 500 εξ αυτών να έχουν προστεθεί στο υπέρογκο ποσό, μόνο μέσα στο δεκάμηνο Αυγούστου 2022-Μαΐου 2023.
Τα νούμερα αυτά μετέφερε στους δημοσιογράφους ο Γενικός Διευθυντής της «Φυσικό Αέριο» και πρόεδρος του ΕΣΠΕΝ (Συνδέσμου των Εταιρειών Προμήθειας Ενέργειας), Γιάννης Μητρόπουλος, που έκανε λόγο για «πληγή» της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού.
Πάγιο αίτημα των προμηθευτών είναι να ενεργοποιηθεί εκ νέου το Άρθρο 42 στον Κώδικα Προμήθειας, ώστε οι εταιρείες να μπορούν υπό προϋποθέσεις να ζητήσουν τη διακοπή ηλεκτροδότησης πρώην πελατών τους που έχουν αφήσει ανεξόφλητους λογαριασμούς και έχουν μετακινηθεί σε άλλο πάροχο.
Λογαριασμοί ρεύματος: Τι θα πληρώσουμε τον Ιούνιο
Νέα βουτιά αναμένεται στις χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος για τον μήνα Ιούνιο σύμφωνα με πληροφορίες.
Οι πάροχοι θα ανακοινώσουν τους τιμοκαταλόγους το Σάββατο 20 Μαΐου. Και μαζί με αυτούς θα διαμορφωθούν για τα νοικοκυριά και οι τελικές χρεώσεις καθώς ως γνωστόν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας γνωστοποίησε και τις επιδοτήσεις του επόμενου μήνα.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Η Κομισιόν ενέκρινε ελληνικό κονδύλι 600 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα
H Κομισιόν ενέκρινε τροποποιήσεις σε ελληνικό σχέδιο, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του προϋπολογισμού κατά 600 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη μη οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος στο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Οι τροποποιήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα έχουν εγκριθεί βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για την κρίση και τη μετάβαση, το οποίο εγκρίθηκε από την Κομισιόν στις 9 Μαρτίου 2023 για τη στήριξη μέτρων σε τομείς που είναι βασικοί για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και τη μείωση της εξάρτησης από τα καύσιμα. Το νέο Πλαίσιο τροποποιεί και παρατείνει εν μέρει το Προσωρινό Πλαίσιο για την Κρίση, το οποίο εγκρίθηκε στις 23 Μαρτίου 2022, για να επιτρέψει στα κράτη μέλη να στηρίξουν την οικονομία στο πλαίσιο της τρέχουσας γεωπολιτικής κρίσης, που έχει ήδη τροποποιηθεί στις 20 Ιουλίου 2022 και στις 28 Οκτωβρίου 2022.
Η Επιτροπή ενέκρινε το αρχικό καθεστώς στις 3 Οκτωβρίου 2022. Η Ελλάδα ενημέρωσε για τις ακόλουθες τροποποιήσεις στο αρχικό καθεστώς: (α) συνολική αύξηση του προϋπολογισμού κατά 600 εκατ. ευρώ, β) προσαρμογή των ανώτατων ορίων ενίσχυσης για περιορισμένα ποσά ενίσχυσης και (γ) παράταση της περιόδου κατά την οποία μπορούν να χορηγηθούν τα περιορισμένα ποσά ενίσχυσης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το καθεστώς ενίσχυσης, όπως τροποποιήθηκε, είναι σύμφωνο με τους όρους που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο για την κρίση και τη μετάβαση. Ειδικότερα, η ενίσχυση (α) δεν θα υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ ανά εταιρεία που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, τα 300.000 ευρώ ανά εταιρεία που δραστηριοποιείται στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και τα 2 εκατομμύρια ευρώ ανά εταιρεία που δραστηριοποιείται σε όλους τους άλλους τομείς και (β) θα χορηγηθεί το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2023.