Εκλογές 2023: Και ενώ τα επικρατέστερα σενάρια έδειχναν στο ότι πάμε σε κάλπες ακόμα και τον Φεβρουάριο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έριξε «βόμβα» και έδειξε νέα ημερομηνία.
Χειμώνα, άνοιξη ή καλοκαίρι; Πληθαίνουν οι φωνές που αναφέρουν ότι οι εκλογές 2023 έρχονται πριν το τέλος της θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη, όμως, κυβερνητικοί παράγοντες θολώνουν τα νερά αναφορικά με το πότε τελικά θα στηθούν οι κάλπες.
Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η νέα δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, που μίλησε για εκλογές μετά την Άνοιξη, δηλαδή στις αρχές του καλοκαιριού:
«Έχουμε το γεγονός ότι θα γίνει μια εκλογική αναμέτρηση που δε θα βγάλει κυβέρνηση εξαιτίας της μεθόδευσης του ΣΥΡΙΖΑ με τη νάρκη της απλής αναλογικής. Από την άνοιξη και μετά κανείς μπορεί να περιμένει τις εκλογικές διαδικασίες. Η ΝΔ έχει πει καθαρά ότι θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου για αυτοδυναμία ώστε να λαμβάνονται γρήγορα και ουσιαστικά αποφάσεις».
Τα παραπάνω δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, ωστόσο, πρόκειται για ένα σενάριο που είναι δύσκολο να επαληθευτεί.
Και αυτό γιατί εάν οι εθνικές εκλογές γίνουν Μάιο-Ιούνιο, δεν θα πρέπει οι ημερομηνίες που θα στηθούν οι κάλπες να πέσουν μέσα στις Πανελλήνιες.
Ένα από τα βασικά σενάρια είναι στις 2 ή στις 9 Απριλίου. Τα σενάρια κλίνουν προς τις 2 Απριλίου 2023 όπου θα γίνει ο πρώτος γύρος, να περάσει το Πάσχα και μετά διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος.
Βορίδης: Οι 70 ημέρες που κρίνουν την ημερομηνία των εκλογών
Την τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου κλήθηκε να σχολιάσει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.
«Είμαστε στο τελευταίο εξάμηνο τις κυβερνητικής θητείας» δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ και συνέχισε, τονίζοντας πως αυτές οι εκλογές έχουν το χαρακτηριστικό ότι εξαιτίας της απλής αναλογικής και των αντίστοιχων τοποθετήσεων που έχουν κάνει οι πολιτικές δυνάμεις, πιθανολογείται ότι οι πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε Βουλή η οποία μπορεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση.
«Επιθυμία της ΝΔ είναι να δημιουργήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση» σημείωσε ακόμη και πρόσθεσε:
«Στις πρώτες εκλογές πιθανολογώ σφοδρώς ότι δεν θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση και θα πρέπει να πάμε σε δεύτερες. Αυτός ο συνδυασμός μάς δημιουργεί έναν εκλογικό κύκλο μεγαλύτερο από συνήθως. Ενώ ο εκλογικός κύκλος είναι κατ’ ελάχιστον 21 μέρες και μέγιστο 30 μέρες, τώρα πρέπει να το κάνουμε επί 2, συν όσος χρόνος χρειάζεται για να εξαντληθούν οι διερευνητικές εντολές κατά το Σύνταγμα. Επίσης πρέπει να συγκροτηθεί η Βουλή, πρέπει να εκλέξει πρόεδρο και αντιπροέδρους και μετά να αποφασιστεί η διάλυση της Βουλής. Με αυτά τα δεδομένα έχουμε ένα χρονικό διάστημα, που όσο πιεσμένο και να είναι, θέλει 50, 60,70 μέρες».
«Αυτό επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τον σχεδιασμό για τις εκλογές. Πότε να τις κάνουμε; Δεν είναι ότι θέλουμε 20 μέρες. Είναι ότι θέλουμε κάτι πολύ περισσότερο. Αυτό νομίζω είναι που είπε κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι στην πραγματικότητα μιλάμε για την άνοιξη» επισήμανε ο κ. Βορίδης, καταλήγοντας πως το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο έως τον Μάιο θα είναι αυτό το δίμηνο.
Εκλογές 2023: Οι 2 παράγοντες που επισπεύδουν τις κάλπες
«Βρισκόμαστε περίπου ένα μήνα πριν το 2023, όπως με συνέπεια είχαμε πει, οι εκλογές θα γίνουν στο 2023, στο τέλος της 4ετίας, ένα χρονικό διάστημα στο οποίο και πλησιάζουμε» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτών συντακτών, αναφορικά με την δήλωση του πρωθυπουργού ότι «μυρίζει εκλογές».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας πρόσθεσε λέγοντας: «Το 2023 είναι προ των πυλών. Και πάντα λέγαμε από την αρχή ότι θα γίνουν εκλογές το 2023, το οποίο φτάνει. Δεν μπορώ να πω εγώ τις πιθανές ημερομηνίες. Αν το βάλει κανείς έτσι και ανοίξει το ημερολόγιο θα βρει πολλές Κυριακές. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι ό,τι είχε πει ο πρωθυπουργός ότι θα γίνουν την άνοιξη. Κοντά είμαστε επομένως, ώστε όπως είπα και πριν να αρχίσουμε να απευθυνόμαστε στους πολίτες για το τι κάναμε και τι θα κάνουμε μετά».
Η αλήθεια είναι ότι στο εσωτερικό της ΝΔ πληθαίνουν οι φωνές που επιθυμούν πρόωρες κάλπες εντός του 2023, κυρίως έχοντας ως επιχειρήματα δύο βασικούς λόγους:
- Να εκμεταλλευθεί η γαλάζια παράταξη την δημοσκοπική υπεροχή που εμφανίζει ακόμα και τώρα παρά τα προβλήματα που δημιουργεί το θέμα των υποκλοπών και η υπόθεση Πάτση… Αρκετοί εκτιμούν ότι μέχρι την Άνοιξη του 2023 κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά και συνεπώς προτάσσεται το δόγμα «στη βράση κολλάει το σίδερο». Ο στόχος λοιπόν είναι από τη μία να αποφευχθεί το ενδεχόμενο απρόβλεπτων εξελίξεων στην υπόθεση των υποκλοπών, που θα αμαυρώσουν την εικόνα της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού και, από την άλλη, να εκμεταλλευθούν την συγκυρία των θετικών για τη ΝΔ δημοσκοπήσεων και να αιφνιδιάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
- Επειδή ακριβώς η εκλογική διαδικασία θα είναι διπλή, λόγω των επαναληπτικών εκλογών, πρέπει όλα να έχουν τελειώσει και η χώρα να έχει κυβέρνηση πριν από τις τουρκικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν το καλοκαίρι του 2023. Υποστηρίζουν δηλαδή αρκετοί αναλυτές ότι δεν πρέπει να συμπέσουν οι τουρκικές εκλογές με μια υπηρεσιακή κυβέρνηση στην Ελλάδα.
«Βήμα» και «ΤΑ ΝΕΑ» προτρέπουν για εκλογές
Με τα κύρια άρθρα τους «Το Βήμα» και «Τα Νέα» προτρέπουν (κατ΄ άλλους «υποδεικνύουν») στον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην καθυστερήσει την προσφυγή στις κάλπες!
«Η χώρα δεν επιτρέπεται σε περιβάλλον πολιτικής αστάθειας και ακυβερνησίας σε τούτες τες τις απολύτως ασταθείς γεωπολιτικές συνθήκες. Τη λύση προφανώς θα τη δώσει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός με την ψήφο του, η κατάθεση της οποίας δεν μπορεί πλέον να βραδύνει πολύ», σημειώνει στο κύριο άρθρο του «Το Βήμα της Κυριακής».
«Το μόνο που απομένει πια να οριστεί είναι η ημερομηνία. Ακριβώς γι’ αυτό, θα ήταν καλό να μην εξαντληθεί και το τελευταίο περιθώριο για τη διεξαγωγή των εκλογών», τονίζουν στο άρθρο τους «Τα Νέα» της Δευτέρας – και καταλήγουν: «Όσο περισσότερο κρατήσει το σημερινό ύφος της αντιπαράθεσης τόσο πιθανότερο είναι τελικά να διατηρηθεί. Χρειάζεται ορίζοντας, ένα χρονικό εύλογο τέλος, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει αυξημένη πιθανότητα οι κάλπες να είναι διπλές, άρα η διαδικασία να «τραβήξει» περισσότερο. Η εκλογική οσμή μπορεί εύκολα να γίνει τοξική, ειδικά αν μείνει στην ατμόσφαιρα περισσότερο απ’ όσο αντέχουν όλοι».