«Κλείδωσε»: Πότε θα γίνουν οι εκλογές το 2023 – Η απόφαση του Μητσοτάκη

Εκλογές 2023: Πληθαίνουν τα σενάρια για κάλπες ακόμα και τον Ιανουάριο. Το πιο πιθανό σενάριο και η φημολογία για Άνοιξη.

Σε προεκλογική περίοδο μπαίνει η χώρα, καθώς τα σενάρια για εκλογές νωρίτερα από τη λήξη της τετραετίας και πληθαίνουν και σίγουρα θα επιβεβαιωθούν.

Το επόμενο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι το πότε, με τις πιθανότητες να ανακοινώσει την προσφυγή στις κάλπες ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση του προϋπολογισμού στα μέσα Δεκεμβρίου να είναι μάλλον το πιο δύσκολο, όχι όμως και το πιο απίθανο αναλόγως των εξελίξεων.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος Ιανουαρίου του 2023, ενώ άλλα σενάρια κάνουν λόγο για το τέλος Φεβρουαρίου.

Ήδη, πάντως, η ανακοίνωση των ημερομηνιών για τις Πανελλήνιες του 2023 από τον Σεπτέμβριο κιόλας -νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, είχαν ξεσηκώσει συζητήσεις ότι «δίνουν» την ημερομηνία των εκλογών.

Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Καλλιθέα, μάλιστα, ότι «το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές, μπαίνουμε στην τελική ευθεία», αλλά και η informal εμφάνισή του στη Ναταλία Γερμανού, έδειξαν ότι είμαστε πολύ κοντά.

Χειμώνας, άνοιξη ή καλοκαίρι, λοιπόν;

Πότε θα γίνουν εκλογές

Δεδομένου ότι η Κυριακή που θα στηθεί η πρώτη κάλπη (λόγω της απλής αναλογικής) δεν αναμένεται να δώσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν σε 28 ημέρες οι δεύτερες κάλπες με το νέο σύστημα, το Μέγαρο Μαξίμου σταθμίζει σειρά στοιχείων για το πότε τελικά οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν.

Ένα από τα βασικά σενάρια είναι στις 2 ή στις 9 Απριλίου. Τα σενάρια κλίνουν προς τις 2 Απριλίου 2023 όπου θα γίνει ο πρώτος γύρος, να περάσει το Πάσχα και μετά διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος.

Το σενάριο, που δείχνει να κερδίζει αρκετούς «πόντους», είναι οι κάλπες να στηθούν μέσα στον Φεβρουάριο. Εφόσον κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί τελικά, τότε θα πρόκειται για πρόωρες εκλογές. Θα έχει προηγηθεί ο Ιανουάριος, στη διάρκεια του οποίου τίθενται σε ισχύ σειρά φοροελαφρύνσεων και μέτρων στήριξης των πολιτών, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και οι αυξήσεις στις συντάξεις, ύψους 7,75%. Επίσης, τα Χριστούγεννα περίπου 2,5 εκατομμύρια δικαιούχοι θα λάβουν το έκτακτο επίδομα στήριξης (σ.σ. επιταγή ακρίβειας) εν μέσω ενεργειακής κρίσης και αυξήσεων στις τιμές προϊόντων. Παράλληλα, τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Φεβρουάριο θα υπάρξουν νέες επιδοτήσεις στο ρεύμα, οι οποίες συγκρατούν τις τιμές και μειώνουν τους λογαριασμούς για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Εκλογές τον Φεβρουάριο σημαίνει ότι οι δεύτερες κάλπες στήνονται τον Μάρτιο, πριν όμως από την 25η Μαρτίου. Επίσης, το σενάριο η πρώτη κάλπη να στηθεί μέσα στον Μάρτιο δεν θεωρείται πιθανό, καθώς φέτος το Πάσχα «πέφτει» νωρίς και συγκεκριμένα στις 17 Απριλίου.

Το ενδεχόμενο οι εθνικές εκλογές να γίνουν Μάιο-Ιούνιο δεν μπορεί επίσης να αποκλειστεί, αρκεί οι ημερομηνίες που θα στηθούν οι κάλπες να μην πέσουν μέσα στις Πανελλήνιες.

Εκλογές τον Μάιο: Σε αυτό το σενάριο οι πρώτες κάλπες στήνονται πριν από τις γραπτές εξετάσεις των τελειοφοίτων. Ακολουθούν οι 28 ημέρες μέχρι να γίνουν οι διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης και να πραγματοποιηθούν οι δεύτερες εκλογές. Σε αυτό το χρονικό διάστημα οι Πανελλήνιες ολοκληρώνονται. Αυτό το σενάριο, όμως, έχει δύο βασικά μείον, σύμφωνα με αυτούς που εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για κάλπες τον Μάιο-Ιούνιο:

Περαιτέρω κυβερνητική φθορά, κυρίως λόγω της ακρίβειας και τουρκικές εκλογές.

Γιατί επιταχύνονται οι διαδικασίες για εκλογές

«Βρισκόμαστε περίπου ένα μήνα πριν το 2023, όπως με συνέπεια είχαμε πει, οι εκλογές θα γίνουν στο 2023, στο τέλος της 4ετίας, ένα χρονικό διάστημα στο οποίο και πλησιάζουμε» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτών συντακτών, αναφορικά με την δήλωση του πρωθυπουργού ότι «μυρίζει εκλογές».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας πρόσθεσε λέγοντας: «Το 2023 είναι προ των πυλών. Και πάντα λέγαμε από την αρχή ότι θα γίνουν εκλογές το 2023, το οποίο φτάνει. Δεν μπορώ να πω εγώ τις πιθανές ημερομηνίες. Αν το βάλει κανείς έτσι και ανοίξει το ημερολόγιο θα βρει πολλές Κυριακές. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι ό,τι είχε πει ο πρωθυπουργός ότι θα γίνουν την άνοιξη. Κοντά είμαστε επομένως, ώστε όπως είπα και πριν να αρχίσουμε να απευθυνόμαστε στους πολίτες για το τι κάναμε και τι θα κάνουμε μετά».

Η αλήθεια είναι ότι στο εσωτερικό της ΝΔ πληθαίνουν οι φωνές που επιθυμούν πρόωρες κάλπες εντός του 2023, κυρίως έχοντας ως επιχειρήματα δύο βασικούς λόγους:

  • Να εκμεταλλευθεί η γαλάζια παράταξη την δημοσκοπική υπεροχή που εμφανίζει ακόμα και τώρα παρά τα προβλήματα που δημιουργεί το θέμα των υποκλοπών και η υπόθεση Πάτση… Αρκετοί εκτιμούν ότι μέχρι την Άνοιξη του 2023 κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά και συνεπώς προτάσσεται το δόγμα «στη βράση κολλάει το σίδερο». Ο στόχος λοιπόν είναι από τη μία να αποφευχθεί το ενδεχόμενο απρόβλεπτων εξελίξεων στην υπόθεση των υποκλοπών, που θα αμαυρώσουν την εικόνα της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού και, από την άλλη, να εκμεταλλευθούν την συγκυρία των θετικών για τη ΝΔ δημοσκοπήσεων και να αιφνιδιάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Επειδή ακριβώς η εκλογική διαδικασία θα είναι διπλή, λόγω των επαναληπτικών εκλογών, πρέπει όλα να έχουν τελειώσει και η χώρα να έχει κυβέρνηση πριν από τις τουρκικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν το καλοκαίρι του 2023. Υποστηρίζουν δηλαδή αρκετοί αναλυτές ότι δεν πρέπει να συμπέσουν οι τουρκικές εκλογές με μια υπηρεσιακή κυβέρνηση στην Ελλάδα.

«Βήμα» και «ΤΑ ΝΕΑ» προτρέπουν για εκλογές

Με τα κύρια άρθρα τους «Το Βήμα» και «Τα Νέα» προτρέπουν (κατ΄ άλλους «υποδεικνύουν») στον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην καθυστερήσει την προσφυγή στις κάλπες!

«Η χώρα δεν επιτρέπεται σε περιβάλλον πολιτικής αστάθειας και ακυβερνησίας σε τούτες τες τις απολύτως ασταθείς γεωπολιτικές συνθήκες. Τη λύση προφανώς θα τη δώσει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός με την ψήφο του, η κατάθεση της οποίας δεν μπορεί πλέον να βραδύνει πολύ», σημειώνει στο κύριο άρθρο του «Το Βήμα της Κυριακής».

«Το μόνο που απομένει πια να οριστεί είναι η ημερομηνία. Ακριβώς γι’ αυτό, θα ήταν καλό να μην εξαντληθεί και το τελευταίο περιθώριο για τη διεξαγωγή των εκλογών», τονίζουν στο άρθρο τους «Τα Νέα» – και καταλήγουν: «Όσο περισσότερο κρατήσει το σημερινό ύφος της αντιπαράθεσης τόσο πιθανότερο είναι τελικά να διατηρηθεί. Χρειάζεται ορίζοντας, ένα χρονικό εύλογο τέλος, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει αυξημένη πιθανότητα οι κάλπες να είναι διπλές, άρα η διαδικασία να «τραβήξει» περισσότερο. Η εκλογική οσμή μπορεί εύκολα να γίνει τοξική, ειδικά αν μείνει στην ατμόσφαιρα περισσότερο απ’ όσο αντέχουν όλοι».