Ο πληθωρισμός που μαστίζει τη χώρα και η υποτίμηση του νομίσματος, έκαναν σχεδόν αναγκαία την κυκλοφορία νέο χαρτονομίσματος μεγαλύτερης αξίας.
Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής έθεσε σε κυκλοφορία τα πρώτα χαρτονομίσματα των 10 χιλιάδων πέσο. Ο λόγος ήταν να διευκολύνει τους πολίτες να μην κουβαλούν σωρούς μετρητών.
Τα νέα χαρτονομίσματα έχουν αξία 11 δολάρια. Με την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία της χώρας, είναι πέντε φορές πιο πολύτιμα από το προηγούμενο μεγαλύτερο χαρτονόμισμα, των 2.000 πέσος — το οποίο άρχισε να κυκλοφορεί πέρυσι και παραμένει σχετικά σπάνιο — και 10 φορές πιο πολύτιμα από το πιο κοινό… χιλιάρικο.
Άλλωστε οι Αργεντίνοι προτιμούν να πληρώνουν με μετρητά. Πολλοί έμποροι αναγκάζονται να κουβαλούν πάκους με χαρτονομίσματα για τις συναλλαγές τους, λόγω της υποτίμησης του νομίσματος.
Η κεντρική τράπεζα ανέφερε σε δήλωση την Τρίτη ότι τα νέα νομοσχέδια θα «διευκολύνουν τις συναλλαγές μεταξύ των χρηστών» και «θα κάνουν τα logistics του χρηματοπιστωτικού συστήματος πιο αποτελεσματικά και λιγότερο δαπανηρά».
Το πέσο της Αργεντινής έχει χάσει το 95% της αξίας του τα τελευταία πέντε χρόνια καθώς επικρατεί μια σοβαρή οικονομική κρίση , οδηγώντας τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού στο 287% τον Μάρτιο.
Τα νέα χαρτονομίσματα των 10.000 πέσο τυπώθηκαν στην Κίνα από την κρατική China Banknote Printing and Minting Corporation. Η κυβέρνηση της Αργεντινής βασίζεται σε χαρτονομίσματα που τυπώθηκαν στην Κίνα, τη Βραζιλία και την Ισπανία, καθώς η αυξανόμενη ζήτηση για μετρητά κατακλύζει το εθνικό νομισματοκοπείο της.
Για παράδειγμα, ο αριθμός των χιλιάρικων που είναι σε κυκλοφορία διπλασιάστηκε τον περασμένο χρόνο σε περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η αργεντίνικη εφημερίδα La Nación.
Ένα χαρτονόμισμα των 20.000 πέσο θα αρχίσει να κυκλοφορεί προς το τέλος του έτους, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα.
Κυκλοφόρησε νέο χαρτονόμισμα – Δείτε πώς είναι (φωτογραφία)
Τα νέα χαρτονομίσματα παρουσιάστηκαν στον κόσμο. Δείτε πώς είναι. Πού θα τα βρείτε.
Ο διοικητής της τράπεζας της Αγγλίας παρουσίασε τα νέα χαρτονομίσματα, στα οποία απεικονίζεται ο Βασιλιάς Κάρολος.
Βλέποντάς τα, ο βασιλιάς Κάρολος είπε ότι τα χαρτονομίσματα είπε ότι είναι «πολύ καλά σχεδιασμένα» και έλαβε ένα δερματόδετο φυλλάδιο που περιείχε το ιστορικό χαρτονόμισμα από τον Andrew Bailey, στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.
Όπως προστάζει η βρετανική παράδοση, τα χαρτονομίσματα αξίας 5, 10, 20 και 50 βρετανικών λιρών παρουσιάστηκαν πρώτα στον Βασιλιά στο Μπάκιγχαμ Πάλας. Απεικονίζουν το πορτρέτο του το οποίο είναι βασισμένο σε μια φωτογραφία του 2013.
Τα υφιστάμενα χαρτονομίσματα, αυτά που εκδόθηκαν επί βασιλείας Ελισάβετ Β’, θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται μαζί με τα νέα, έως ότου φθαρούν ή καταστραφούν.
Ο Βασιλιάς που έλαβε τα χαρτονομίσματα με σειριακό αριθμό 00001.
Η κυκλοφορία τους έχει προγραμματιστεί για τις 5 Ιουνίου.
Έγιναν τα αποκαλυπτήρια: Αυτό είναι το νέο νόμισμα μετά το ευρώ (Φωτογραφία)
Αποκάλυψη για το νέο νόμισμα που ετοιμάζουν, μετά από δύο δεκαετίες μεγάλης κρίσης.
Ευτυχώς, δεν μιλάμε για κάποια χώρα της Ευρώπης ή για την Ελλάδα. Εμείς θα παραμείνουμε στο ευρώ.
Αναφερόμαστε στη Ζιμπάμπουε, που εδώ και μια εικοσαετία μαστίζεται από μία σοβαρή οικονομική κρίση. Σήμερα, λοιπόν ανακοίνωσε πως υιοθετεί ένα νέο νόμισμα, που θα λέγεται ZiG.
Το νέο νόμισμα έρχεται να αντικαταστήσει το δολάριο Ζιμπάμπουε, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός και να σταθεροποιηθεί η οικονομία της χώρας.
Να σημειωθεί ότι πληθωρισμός της Ζιμπάμπουε είναι ένας από τους υψηλότερους παγκοσμίους – επισήμως τον Μάρτιο ανερχόταν στο 55% αλλά πέρσι έφτασε σε τριψήφιο νούμερο, ξυπνώντας οδυνηρές μνήμες στους κατοίκους.
«Αρχής γενομένης από σήμερα, οι τράπεζες θα μετατρέψουν τους λογαριασμούς στο νέο νόμισμα, τον Χρυσό της Ζιμπάμπουε» (Zimbabwe Gold ή ZiG) είπε ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας Τζον Μουσαγιαβάνου.
Οι πολίτες θα έχουν στη διάθεσή τους 21 ημέρες προκειμένου να ανταλλάξουν τα παλαιά χαρτονομίσματα.
Το τοπικό νόμισμα απώλεσε σχεδόν το 100% της αξίας του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ την περασμένη χρονιά. Σήμερα η ισοτιμία του είχε διαμορφωθεί στα 30.000 δολάρια Ζιμπάμπουε έναντι 1 δολαρίου ΗΠΑ (40.000 στη μαύρη αγορά), σύμφωνα με το παρατηρητήριο Zim Price Check.
Δείτε πώς θα είναι το νέο νόμισμα
Το ευρώ τελειώνει: Η εφιαλτική συμφωνία που έκαναν τα κράτη της Ευρώπης
Καμπανάκια χτυπούν οι παράγοντες της οικονομίας που γνωρίζουν όσο κανείς άλλος τις εξελίξεις γύρω από τα νομίσματα μετά τη συμφωνία για τους νέους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, στην οποία κατέληξαν τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ.
Για τους νέους κανόνες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ τους επικρότησε λέγοντας πως αυτοί «συνδυάζουν τους ξεκάθαρους στόχους για χαμηλά ελλείμματα και ποσοστά χρέους με τα κίνητρα για επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Από την άλλη όμως τα γερμανικά Μέσα, όπως η tageszeitung επέκρινε τη συμφωνία: «Αυτό έλειπε τώρα: μετά τη Γερμανία θεσπίζεται χρεόφρενο και στην Ε.Ε. Ειδικά σε μία περίοδο που απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις λόγω της κλιματικής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, η Ευρωζώνη θέλει να κάνει οικονομία. O υπουργός Οικονομικών Λίντνερ έχει κάνει….. σπουδαία δουλειά – μετά το πρόγραμμα για περικοπές στο Βερολίνο, ο πολιτικός του FDP άφησε το στίγμα του και στις Βρυξέλλες.
Το δημοσίευμα είναι κόλαφος και συνεχίζει… «Η μεταρρύθμιση κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Θα ήταν πιο λογικό να στείλουμε το ξεπερασμένο Σύμφωνο Σταθερότητας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας». Ή τουλάχιστον θα μπορούσε «να συνεχιστεί το πάγωμα των κανονισμών που ανεστάλησαν κατά την πανδημία. Με αυτόν τον τρόπο η Ε.Ε. θα είχε περισσότερο χρόνο να διαμορφώσει μία πραγματική, βιώσιμη μεταρρύθμιση και όχι ένα ελλιπές σχέδιο. Όμως ο Λίντνερ ήταν αντίθετος σε αυτό».
«Το τέλος της υπόσχεσης σταθερότητας του ευρώ» τιτλοφορείται σχόλιο της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt. Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως «όποιος βρίσκει αξία στο ίδιο το γεγονός ότι τα κράτη-μέλη, που μονίμως διαφωνούν, κατέληξαν σε συμφωνία, μπορεί να είναι ικανοποιημένος. Αυτό όμως είναι το μοναδικό ευχάριστο νέο αναφορικά με τους νέους κανόνες για το χρέος». Και αυτό διότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι ένας «τυπικός ευρωπαϊκός συμβιβασμός, ο οποίος προστατεύει τα συμφέροντα όλων των μερών και ως εκ τούτου δεν λύνει κανένα πρόβλημα».
Μάλιστα κάνει μία εφιαλτική πρόβλεψη για πολλούς, αναφέροντας πως η συμφωνία θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο ευρώ. Συγκεκριμένα αναφέρει πως «αυξάνει τον κίνδυνο να μετατραπεί το ευρώ σε ένα αδύναμο νόμισμα» και δεδομένου του εμμένοντος πληθωρισμού πρόκειται τελικά για έναν συμβιβασμό που «δεν συνάδει με έναν προσανατολισμό προς τη σταθερότητα».
Η Süddeutsche Zeitung φαίνεται να συμφωνεί περισσότερο με τον Κρίστιαν Λίντνερ, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ως «μία επιτυχία, αλλά και ένα σημαντικό μήνυμα» και εκτιμώντας ακόμη πως η Ε.Ε. καταφέρνει με αυτήν «να χαράξει μία μέση οδό ανάμεσα στην “κουλτούρα σταθερότητας” του Λίντνερ και στην απαραίτητη ελευθερία κινήσεων στο πλαίσιο των κρατικών δαπανών για την προώθηση της ανάπτυξης».
Αν και η εφημερίδα του Μονάχου παραδέχεται πως υπάρχουν ορισμένα αρνητικά στοιχεία, διακρίνονται πάντως και θετικά – όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι «οι κατευθυντήριες γραμμές για τη μείωση του χρέους θα λαμβάνουν υπόψιν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το εκάστοτε κράτος».