Έγιναν τα αποκαλυπτήρια: Αυτό είναι το νέο νόμισμα μετά το ευρώ (Φωτογραφία)

Αποκάλυψη για το νέο νόμισμα που ετοιμάζουν, μετά από δύο δεκαετίες μεγάλης κρίσης.

Ευτυχώς, δεν μιλάμε για κάποια χώρα της Ευρώπης ή για την Ελλάδα. Εμείς θα παραμείνουμε στο ευρώ.

Αναφερόμαστε στη Ζιμπάμπουε, που εδώ και μια εικοσαετία μαστίζεται από μία σοβαρή οικονομική κρίση. Σήμερα, λοιπόν ανακοίνωσε πως υιοθετεί ένα νέο νόμισμα, που θα λέγεται ZiG.

Το νέο νόμισμα έρχεται να αντικαταστήσει το δολάριο Ζιμπάμπουε, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός και να σταθεροποιηθεί η οικονομία της χώρας.

Να σημειωθεί ότι πληθωρισμός της Ζιμπάμπουε είναι ένας από τους υψηλότερους παγκοσμίους – επισήμως τον Μάρτιο ανερχόταν στο 55% αλλά πέρσι έφτασε σε τριψήφιο νούμερο, ξυπνώντας οδυνηρές μνήμες στους κατοίκους.

«Αρχής γενομένης από σήμερα, οι τράπεζες θα μετατρέψουν τους λογαριασμούς στο νέο νόμισμα, τον Χρυσό της Ζιμπάμπουε» (Zimbabwe Gold ή ZiG) είπε ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας Τζον Μουσαγιαβάνου.

Οι πολίτες θα έχουν στη διάθεσή τους 21 ημέρες προκειμένου να ανταλλάξουν τα παλαιά χαρτονομίσματα.

Το τοπικό νόμισμα απώλεσε σχεδόν το 100% της αξίας του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ την περασμένη χρονιά. Σήμερα η ισοτιμία του είχε διαμορφωθεί στα 30.000 δολάρια Ζιμπάμπουε έναντι 1 δολαρίου ΗΠΑ (40.000 στη μαύρη αγορά), σύμφωνα με το παρατηρητήριο Zim Price Check.

Δείτε πώς θα είναι το νέο νόμισμα

Το ευρώ τελειώνει: Η εφιαλτική συμφωνία που έκαναν τα κράτη της Ευρώπης

Καμπανάκια χτυπούν οι παράγοντες της οικονομίας που γνωρίζουν όσο κανείς άλλος τις εξελίξεις γύρω από τα νομίσματα μετά τη συμφωνία για τους νέους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, στην οποία κατέληξαν τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ.

Για τους νέους κανόνες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ τους επικρότησε λέγοντας πως αυτοί «συνδυάζουν τους ξεκάθαρους στόχους για χαμηλά ελλείμματα και ποσοστά χρέους με τα κίνητρα για επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Από την άλλη όμως τα γερμανικά Μέσα, όπως η tageszeitung επέκρινε τη συμφωνία: «Αυτό έλειπε τώρα: μετά τη Γερμανία θεσπίζεται χρεόφρενο και στην Ε.Ε. Ειδικά σε μία περίοδο που απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις λόγω της κλιματικής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, η Ευρωζώνη θέλει να κάνει οικονομία. O υπουργός Οικονομικών Λίντνερ έχει κάνει….. σπουδαία δουλειά – μετά το πρόγραμμα για περικοπές στο Βερολίνο, ο πολιτικός του FDP άφησε το στίγμα του και στις Βρυξέλλες.

Το δημοσίευμα είναι κόλαφος και συνεχίζει… «Η μεταρρύθμιση κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Θα ήταν πιο λογικό να στείλουμε το ξεπερασμένο Σύμφωνο Σταθερότητας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας». Ή τουλάχιστον θα μπορούσε «να συνεχιστεί το πάγωμα των κανονισμών που ανεστάλησαν κατά την πανδημία. Με αυτόν τον τρόπο η Ε.Ε. θα είχε περισσότερο χρόνο να διαμορφώσει μία πραγματική, βιώσιμη μεταρρύθμιση και όχι ένα ελλιπές σχέδιο. Όμως ο Λίντνερ ήταν αντίθετος σε αυτό».

«Το τέλος της υπόσχεσης σταθερότητας του ευρώ» τιτλοφορείται σχόλιο της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt. Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως «όποιος βρίσκει αξία στο ίδιο το γεγονός ότι τα κράτη-μέλη, που μονίμως διαφωνούν, κατέληξαν σε συμφωνία, μπορεί να είναι ικανοποιημένος. Αυτό όμως είναι το μοναδικό ευχάριστο νέο αναφορικά με τους νέους κανόνες για το χρέος». Και αυτό διότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι ένας «τυπικός ευρωπαϊκός συμβιβασμός, ο οποίος προστατεύει τα συμφέροντα όλων των μερών και ως εκ τούτου δεν λύνει κανένα πρόβλημα».

Μάλιστα κάνει μία εφιαλτική πρόβλεψη για πολλούς, αναφέροντας πως η συμφωνία θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο ευρώ. Συγκεκριμένα αναφέρει πως «αυξάνει τον κίνδυνο να μετατραπεί το ευρώ σε ένα αδύναμο νόμισμα» και δεδομένου του εμμένοντος πληθωρισμού πρόκειται τελικά για έναν συμβιβασμό που «δεν συνάδει με έναν προσανατολισμό προς τη σταθερότητα».

Η Süddeutsche Zeitung φαίνεται να συμφωνεί περισσότερο με τον Κρίστιαν Λίντνερ, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ως «μία επιτυχία, αλλά και ένα σημαντικό μήνυμα» και εκτιμώντας ακόμη πως η Ε.Ε. καταφέρνει με αυτήν «να χαράξει μία μέση οδό ανάμεσα στην “κουλτούρα σταθερότητας” του Λίντνερ και στην απαραίτητη ελευθερία κινήσεων στο πλαίσιο των κρατικών δαπανών για την προώθηση της ανάπτυξης».

Αν και η εφημερίδα του Μονάχου παραδέχεται πως υπάρχουν ορισμένα αρνητικά στοιχεία, διακρίνονται πάντως και θετικά – όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι «οι κατευθυντήριες γραμμές για τη μείωση του χρέους θα λαμβάνουν υπόψιν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το εκάστοτε κράτος».

Τέλος το ευρώ και στην Ελλάδα: Η πρώτη περιοχή της χώρας που καταργεί τα μετρητά

Κι όμως ένας Δήμος της Ελλάδος σταματά τις συναλλαγές με ευρώ, δηλαδή με χρήματα. Ακόμη ένα βήμα για συναλλαγές αποκλειστικά και μόνο μέσω καρτών και τράπεζας.

Στο… κλίμα της εποχής που βάζουν τέρμα στις συναλλαγές με μετρητά μπήκε ο Δήμος Θέρμης της Θεσσαλονίκης. Από την 1η Νοεμβρίου οι υπηρεσίες του Δήμου σταμάτησαν να δέχονται μετρητά.

Για κάθε πληρωμή που θέλει να κάνει ο πολίτης με φυσική παρουσία στο Ταμείο του Δήμου, θα μπορεί πλέον να την κάνει μόνο με χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας όλων των Τραπεζικών Ιδρυμάτων.

Παρακάτω θα δείτε ποιες συναλλαγές θα γίνονται μόνο μέσω κάρτας:

  • Ηλεκτρονική πληρωμή οφειλών μέσω της υπηρεσίας »πληρώνω ηλεκτρονικά» στο https://www.thermi.gov.gr/ με χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.
  • Ηλεκτρονική πληρωμή της οφειλής μέσω e-banking ή σε οποιοδήποτε τραπεζικό ίδρυμα διατηρούν λογαριασμό, με χρήση του κωδικού ηλεκτρονικής πληρωμής RF που αναγράφεται στη σχετική ειδοποίηση
  • .Στην Ταμειακή υπηρεσία του Δήμου, Δευτέρα έως Πέμπτη, 08:30 – 13:00, μέσω POS με χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

Όλες οι αλλαγές στον Δήμο Θέρμης

Πιο συγκεκριμένα η Οικονομική Διεύθυνση προχώρησε στην εισαγωγή νέων λειτουργιών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών τόσο στην αποτύπωση όσο και στην είσπραξη οφειλών προς το Δήμο και συγκεκριμένα σε:

α) νέο τρόπο αποτύπωσης των βεβαιωμένων οφειλών με την έκδοση οφειλής και πληρωμών αυτών εύκολα και γρήγορα από οπουδήποτε, μέσω του Ηλεκτρονικού Διατραπεζικού Συστήματος ΔΙΑΣ Α.Ε. και

β) νέα δυνατότητα για τους πολίτες, πληρωμής οφειλών μέσω εφαρμογής

Η Ταυτότητα Οφειλής είναι ένας μοναδικός κωδικός πληρωμής (𝗥𝗙) που αναγνωρίζει οφειλέτη και είδος οφειλής και παρέχει στους πολίτες την δυνατότητα πληρωμής χωρίς να απαιτείται από αυτούς η γνώση των λογαριασμών IBAN του Δήμου.

Η μεταφορά της πίστωσης σε λογαριασμό του Δήμου γίνεται μέσω του Ηλεκτρονικού Διατραπεζικού Συστήματος ΔΙΑΣ Α.Ε. Με την Ταυτότητα Οφειλής, οι οφειλέτες του Δήμου έχουν την δυνατότητα να πληρώνουν τις οφειλές τους από όπου αυτοί κρίνουν σκόπιμο ακόμη και μέσω του κινητού τους. H πληρωμή αυτή είναι άμεσα ταυτοποιήσιμη (ως προς τον συναλλασσόμενο και το είδος της οφειλής) από το Ταμείο του Δήμου, και η απόδειξη είσπραξης εκδίδεται και αποστέλλεται άμεσα στον ενδιαφερόμενο.