Αναδρομικά συντάξεων 2021: «Kλείδωσε» ο χρόνος καταβολής αυξήσεων και αναδρομικών σε τρεις κατηγορίες συνταξιούχων με πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Δείτε στο xristika.gr ποιοι πάνε… ταμείο!
Σύμφωνα με το Capital.gr από αρμόδια στελέχη αναφέρουν πως στα τέλη Οκτωβρίου θα πληρωθούν αυξήσεις και αναδρομικά σε κοντά 150.000 “παλιούς” συνταξιούχους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, στους “νέους” συνταξιούχους που ανήκουν σε ειδικές περιπτώσεις (π.χ. απασχολούμενοι συνταξιούχοι, συντάξεις λόγω θανάτου όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019, καθώς και περιπτώσεις δικαιούχων που απεβίωσαν επίσης μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα ποσά θα καταβληθούν στους κληρονόμους τους) αλλά και στους “νέους” συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 1η Οκτωβρίου 2019.
Ειδικά, σε ό,τι αφορά τους “παλιούς” συνταξιούχους, δηλαδή εκείνους οι οποίοι βγήκαν στη σύνταξη πριν από τις 13 Μαΐου 2016, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν στο Capital.gr, πως οι αυξήσεις τις οποίες θα δουν θα ανέλθουν μεσοσταθμικά στο 2%-3%. Δηλαδή θα είναι στο μισό περίπου των αυξήσεων τις οποίες είδαν οι “νέοι” συνταξιούχοι, δηλαδή εκείνοι που βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου του 2016 (γύρω στο 5%).
Έτσι και τα αναδρομικά, τα οποία μεσοσταθμικά (λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι θα τα λάβουν αργότερα από τους “νέους”) θα λάβουν οι “παλιοί” συνταξιούχοι θα είναι στο μισό περίπου. Ειδικότερα, αν για τους “νέους” συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα τα αναδρομικά τους ανήλθαν, μεσοσταθμικά στα 850 ευρώ, για τους “παλιούς” θα ανέλθουν στα 400 ευρώ – 450 ευρώ. Όσον αφορά τους “παλιούς” συνταξιούχους του δημοσίου, τα αναδρομικά τους θα ανέλθουν περίπου σε 500 ευρώ έναντι 1.000 ευρώ που ήταν, μεσοσταθμικά, για τους “νέους”.
Από εκεί πέρα, οι ίδιες πηγές τονίζουν στο Capital.gr πως το σύνολο όσων “παλιών” συνταξιούχων (150.000) θα λάβουν “στο χέρι” αυξήσεις και αναδρομικά αντιστοιχούν στο 8% του “παλαιών” συνταξιούχων (1.800.000). Παραπέρα, από τους 1.800.000 “παλιούς” συνταξιούχους, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία τα οποία έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, οι 1.050.000 (δηλαδή η απόλυτη πλειοψηφία) έχουν κάτω από 30 έτη ασφάλισης. Οι υπόλοιποι 750.000 έχουν μεν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, αλλά από αυτούς μόνο οι 150.000 -όπως αναφέρθηκε παραπάνω- θα δουν διαφορά στις αποδοχές τους. Κοντά στους 500.000 θα δουν “λογιστική” αύξηση, δηλαδή θα μειωθεί η αρνητική “προσωπική διαφορά” τους.
Παράγοντες των ταμείων αναφέρουν στο Capital.gr πως εκτιμάται ότι για περίπου 100.000 “παλιούς” συνταξιούχους υπάρχουν ελλιπή στοιχεία ή αποτελούν σύνθετες περιπτώσεις για τις οποίες δεν προλαβαίνει ο e-ΕΦΚΑ να τις ελέγξει έως τα τέλη Οκτωβρίου, έτσι ώστε να καταβληθούν αυξήσεις και αναδρομικά σε όσους δικαιούνται κάτι τέτοιο (σ.σ. εκτιμώνται γύρω στους 30.000).
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, θα ελεγχθούν οι περιπτώσεις αυτές έως το τέλος του τρέχοντος έτους και θα καταβληθούν αυξήσεις-αναδρομικά σε όσους είναι δικαιούχοι.
Την ίδια ώρα στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που θα συνεδριάσει στις 15 Σεπτεμβρίου, στρέφουν το βλέμμα τους οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, καθώς η Μείζονα Ολομέλεια καλείται να απαντήσει σε προδικαστικά ερωτήματα σχετικά με τις αποζημιωτικές αξιώσεις των συνταξιούχων.
Οι αποφάσεις που θα εκδοθούν σχετικά σύντομα, όπως εκτιμούν οι νομικοί, αφορούν περί τους 300.000 συνταξιούχους και το κόστος μπορεί να ανέλθει έως και 2 δισ. ευρώ, τοποθετώντας μια νέα δημοσιονομική βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος.
Τα προδικαστικά ερωτήματα που επικεντρώνονται στη συνταγματικότητα των μνημονιακών ρυθμίσεων αφορούν:
Υπενθυμίζουμε ότι με την 1277/2018 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχαν κριθεί αντισυνταγματικές οι περικοπές του ν.4093/2012, χωρίς το δικαστήριο να προβεί σε περιορισμό της διαγνωσθείσας αντισυνταγματικότητας, όπως είχαν πράξει οι αποφάσεις 2287-2288/2015 της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης που χειρίζεται την υπόθεση από την πλευρά των συνταξιούχων επισημαίνει ότι «πρόκειται για μια σημαντικότατη δίκη, από την έκβαση της οποίας θα κριθεί το εύρος των αναδρομικών που δικαιούνται οι συνταξιούχοι του Δημοσίου εκ των περικοπών που είχαν υποστεί με το ν.4093/2012 καθώς και την κατάργηση των επιδομάτων των δώρων των εορτών και αδείας. Το Δημόσιο, λογαριάζοντας το κόστος, θα αντιπαλέψει τις αξιώσεις των δικαιούχων σκληρά. Ελπίζω βάσιμα η αίτηση των συνταξιούχων, που καταθέσαμε προς κρίση στο αρμόδιο δικαστήριο, να ευδοκιμήσει για όλες τις αποζημιωτικές αξιώσεις. Με τις αποφάσεις που θα εκδοθούν από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ίσως κλείσει ο ένας ιστορικός κύκλος, του δικαίου της ανάγκης με τον δικαστικό έλεγχο των μνημονιακών ρυθμίσεων για τις περικοπές των συνταξιούχων. Η Πολιτεία οφείλει να σεβαστεί και να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις στο σύνολο και όχι εν μέρει».
Παράλληλα, ανάρπαστα γίνονται τα πλασματικά έτη για έξοδο στη σύνταξη 5 ως και 7 χρόνια νωρίτερα πριν τις αλλαγές του 2022, που θα ανεβάσουν υποχρεωτικά και αυτόματα τα όρια ηλικίας που είναι κάτω των 62 και των 67 ετών.
Με τις εξαγορές πλασματικού χρόνου όλοι οι παλαιοί κατά κανόνα ασφαλισμένοι, εκείνοι δηλαδή που έβαλαν τα πρώτα ένσημα πριν το 1993, μπορούν να αποφύγουν την απότομη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και να «κλειδώσουν» την έξοδο στη σύνταξη στα 55-57 αντί 62 (για μειωμένη) και στα 60, ή ακόμη και στα 62, για πλήρη, αντί 67, όπως αναφέρει το eleftherostypos.gr.
Οι αλλαγές του 2022 συνίστανται στο ότι όσοι παλαιοί ασφαλισμένοι δεν έχουν κατοχυρώσει την έξοδο στη σύνταξη με τα όρια ηλικίας που ισχύουν ως το τέλος του 2021 θα έχουν αύξηση των ορίων ηλικίας από το 2022 και δεν θα μπορούν να αποχωρήσουν αν δεν έχουν 40 έτη ασφάλισης και ηλικία 62 ετών ή την ηλικία των 67 ετών με λιγότερα από 40 έτη.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ακόμη και με 35ετία από το 2022, η σύνταξη θα είναι μειωμένη και για να πάρει πλήρη ένας ασφαλισμένος θα πρέπει είτε να εξαγοράσει 5 έτη για να συμπληρώσει 40ετία και να συνταξιοδοτηθεί στα 62 είτε να περιμένει τα 67. Το κρίσιμο ζήτημα όμως είναι αν από το 2022 και μετά οι πλασματικοί χρόνοι θα μπορούν να αξιοποιηθούν για τις κατοχυρώσεις των ορίων ηλικίας που ισχύουν ως το 2021.
Σήμερα αυτό επιτρέπεται και έτσι ένας ασφαλισμένος μπορεί να πάει και να προσθέσει πλασματικό χρόνο στο παρελθόν και να συμπληρώσει τα συντάξιμα έτη που απαιτούνταν ως το 2012 με τα οποία κατοχυρώνονται οι παλιές ηλικίες συνταξιοδότησης και αποφεύγονται τα 62 ή τα 67 για πολλές χιλιάδες ασφαλισμένων. Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο αν διατηρηθεί το ίδιο καθεστώς και μετά το 2022, που λήγουν τα μεταβατικά όρια ηλικίας που ισχύουν από 19/8/2015 ως 31/12/2021.
Με τις νέες εισφορές που ισχύουν από 1ης/1/2020 το ελάχιστο μηναίο κόστος εξαγοράς πλασματικού χρόνου είναι 155 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, 130 ευρώ για τους μισθωτούς και 89 ευρώ για τους αγρότες.
Οι εισφορές εξαγοράς αναγνωριζόμενων χρόνων για μη μισθωτούς ασφαλισμένους (επαγγελματίες και αγρότες) με αίτηση από 1ης/1/2020 υπολογίζονται με βάση την αντίστοιχη μηνιαία εισφορά που έχουν επιλέξει κατά το έτος υποβολής αίτησης αναγνώρισης.
Για τους μισθωτούς δεν έχει επέλθει αλλαγή και η αναγνώριση πλασματικού χρόνου είναι όπως και πριν, δηλαδή με την εισφορά 20% επί του μικτού μηνιαίου μισθού. Το ελάχιστο ποσό για το κόστος εξαγοράς όσον αφορά τους μισθωτούς διαμορφώνεται στα 130 ευρώ το μήνα με βάση τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ (650Χ20%=130).
Για τους επαγγελματίες ο κάθε μήνας αναγνώρισης κοστίζει κατ’ ελάχιστο 155 ευρώ, που είναι η εισφορά τής πρώτης κατηγορίας, ενώ για τους αγρότες ο κάθε μήνας αναγνώρισης πλασματικού χρόνου ασφάλισης για το 2021 κοστίζει 89 ευρώ.
Με το νέο σύστημα και τη θέσπιση των ελάχιστων ποσών εξαγοράς δεν θα ισχύουν στις περιπτώσεις πλασματικών ετών οι εκπτώσεις που έχουν ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων κατά την πληρωμή των τρεχουσών εισφορών τους.
Για παράδειγμα, όπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του ΕΦΚΑ:
Οι νέοι κάτω 5ετίας ελεύθεροι επαγγελματίες, που πληρώνουν τακτική μηνιαία εισφορά με έκπτωση στα 93 ευρώ, δεν θα έχουν την έκπτωση αν θελήσουν να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο και θα καταβάλουν την ελάχιστη εισφορά κλάδου σύνταξης με 155 ευρώ το μήνα.
Οι γυναίκες ελεύθεροι επαγγελματίες που αποκτούν παιδί και οι οποίες βάσει νόμου πληρώνουν τη μισή εισφορά για 12 μήνες, αν κάνουν αίτηση εξαγοράς πλασματικού χρόνου, θα πληρώσουν τον κάθε μήνα με το ελάχιστο ποσό των 155 ευρώ, παρότι η τακτική τους μηνιαία εισφορά λόγω μητρότητας μπορεί να είναι στα 77,5 ευρώ.
Το κόστος εξαγορών στις αναγνωρίσεις πλασματικών ετών ανά κατηγορία διαμορφώνεται ως εξής:
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…