Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι γίνεται στην περίπτωση που αλλάξετε πάροχο ρεύματος χωρίς να αποπληρώσετε το χρέος στον προηγούμενο προμηθευτή.
«Ναι μεν αλλά» προσέγγιση έχει στηθεί από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, που επιτρέπει τη μετακίνηση από έναν πάροχο ρεύματος σε άλλο, όμως με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για να αποφύγετε τη διακοπή ηλεκτροδότησης.
Το νέο ισχύον πλαίσιο προβλέπει κανόνες που βάζουν «φρένο» στις μετακινήσεις καταναλωτών με ανεξόφλητες οφειλές με τη δημιουργία ενός συστήματος τύπου «Τειρεσία». Με πολύ απλά λόγια, εάν έχετε χρέος σε άλλο πάροχο που δεν αποπληρώνετε ή δεν πληρώνετε κανονικά τις δόσεις του διακανονισμού, τότε μπορεί ο νέος προμηθευτής να ενημερώνεται και να «κόβει» το ρεύμα.
Η νέα λογική επιτρέπει τις ελεύθερες μετακινήσεις των πελατών από πάροχο σε πάροχο αλλά ταυτόχρονα θα υπάρχει η δυνατότητα διακοπής ρεύματος για όσους χρωστούν στον προηγούμενο πάροχο.
Χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας στην οποία συμμετέχει η αγορά, οι σύνδεσμοι, η ΡΑΕ και σύμβουλοι του YΠΕΝ.
Από την πλευρά των προμηθευτών σημειώνεται πως οι επικαιροποιημένες προτάσεις τους θα υποβληθούν άμεσα προς το ΥΠΕΝ, το αργότερο έως την επόμενη εβδομάδα. Στη συνέχεια θα πρέπει το ΥΠΕΝ και η ΡΑΕ να αξιολογήσουν το προτεινόμενο από την αγορά σχέδιο και να καταλήξουν στις επόμενες κινήσεις που θα περιλαμβάνουν εκ νέου τροποποιήσεις στον Κώδικα Προμήθειας.
Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο διάστημα οι πάροχοι είχαν αρχίσει να ανεβάζουν την πίεση προς την κυβέρνηση, προκειμένου να μπει ένα τέλος στον λεγόμενο «ενεργειακό τουρισμό». Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ωστόσο, να ξεπερνούν ήδη το 1 δισ. ευρώ και το νέο σύστημα να επιτρέπει τις μετακινήσεις των καταναλωτών ανεξαρτήτως οφειλών, οι εταιρείες φοβούνται μία νέα έκρηξη των καθυστερήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα υπήρχαν και συζητήσεις από τους εκπροσώπους της αγοράς προκειμένου να δημιουργηθεί ένα είδος ενεργειακού «Τειρεσία».
Τα χαρτιά που χρειάζονται για την αλλαγή παρόχου είναι τα εξής:
Εάν πρέπει η διαδικασία να γίνει από εξουσιοδοτημένο άτομο, τότε αυτό πρέπει να έχει μαζί του:
Σύμφωνα με τη δικηγόρο Αριάδνη Δούκα η οποία μίλησε στο OPEN πριν από λίγες μέρες, ο καταναλωτής πρέπει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω:
Μηνιαία πάγια χρέωση 5 ευρώ: «Οι καταναλωτές πρέπει να προσέξουν στη σύμβαση αν τα πάγια των 5 ευρώ σε πρώτη φάση αναφέρονται σε κάποιους μήνες ή αναφέρονται για όλη τη διάρκεια της σύμβασης. Αυτό που πρέπει να αναφέρεται είναι πως τα 5 ευρώ ισχύουν για όλη τη διάρκεια της σύμβασης και σε κάθε περίπτωση με απώτερο χρονικό διάστημα τον Ιούλιο του 2023».
Εκπτώσεις παρόχων ρεύματος: «Οι τιμές που δίνουν οι πάροχοι πρέπει να είναι διακριτές από τις εκπτώσεις που δίνει η κρατική επιδότηση. Στην ουσία έχουμε μία έκπτωση που δίνει το κράτος. Αν δίνει κάποια έκπτωση ο πάροχος, τότε αυτή είναι επιπλέον. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αυτό, ιδιαίτερα στην τιμή χρέωσης. Να δώσω ένα παράδειγμα, όπως η έκπτωση συνέπειας. Αν πληρώνεις εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς έχεις κάποια έκπτωση. Αυτή πρέπει να είναι διακριτή από την κρατική επιδότηση».
Όριο στις κιλοβατώρες: «Κάποιοι πάροχοι μπορεί να δίνουν μία ελκυστική τιμή για ένα χρονικό διάστημα για 500, 1.000 κιλοβατώρες και από εκεί και πέρα η τιμή να αυξάνεται και μάλιστα σε αρκετό ύψος. Προσοχή τι λέει μέσα στη σύμβαση. Δηλαδή αν ξεπεράσουμε αυτές τις 500 – 1.000 κιλοβατώρες η αυξημένη τιμή θα ισχύει και για αυτές τις 500 ή 1.000. Γιατί αν ξεπεραστεί το πλαφόν ας πούμε και κάποιος επιβάλει για όλη την κατανάλωση, ο λογαριασμός φεύγει στα ύψη».
Συμβάσεις με σταθερή τιμολόγηση: «Κάποιοι άνθρωποι έχουν συμβάσεις με σταθερή τιμολόγηση, π.χ. έκανε κάποιος συμβόλαιο τον Ιούνιο του 2022. Αυτό επ’ ουδενί δεν μπορεί να αλλάξει αν είναι ετήσιο το συμβόλαιο μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Παρατηρήθηκε ότι κάποιοι πάροχοι πήγαν να αλλάξουν τα σταθερά τιμολόγια και να επιβάλουν τις νέες χρεώσεις. Αυτό δεν γίνεται. Είναι μη νόμιμο.»
Ρήτρα αποζημίωσης: «Έχει παρατηρηθεί σε συμβόλαια να προβλέπουν πως αν φεύγεις από εμένα και πας σε άλλο πάροχο πριν τη συμβατική διάρκεια, πληρώνεις. Αυτό είναι μη νόμιμο. Προσοχή αν το έχει μέσα η σύμβαση να ζητήσουν να εξαλειφθεί από το συμβατικό κείμενο».
Αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη, οι επιδοτήσεις θα κινηθούν στα ακόλουθα επίπεδα:
Θα παραμείνει η μειωμένη κλιμακωτή επιδότηση για όσους καταναλώνουν πάνω από 500 κιλοβατώρες και πάνω από 1000 κιλοβατώρες αντίστοιχα. Έτσι, η κάθε κιλοβατώρα πάνω από τις 500 θα κοστίζει 0,209 ευρώ και η κάθε κιλοβατώρα πάνω από τις 1000 (αφορά σε ελάχιστα νοικοκυριά) θα ανέρχεται στα 0,259 ευρώ.
Φυσικά, αυτές οι τελικές τιμές που προκύπτουν μετά την επιδότηση για τα νοικοκυριά, αφορούν αυστηρά στο κόστος του ρεύματος ανά κιλοβατώρα.
Ο τελικός λογαριασμός περιλαμβάνει τόσο την πάγια χρέωση, στην οποία μπήκε «πλαφόν» στα 5 ευρώ, όσο και τις χρεώσεις υπέρ τρίτων και τα δημοτικά τέλη.
Οι χρεώσεις που ανακοίνωσαν οι εταιρείες για τον Νοέμβριο είναι οι εξής:
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…