Αλλαγή ώρας 2022: Οριστικό – Τι θα ισχύσει τελικά τον χειμώνα

Αλλαγή ώρας 2022: Ήδη νυχτώνει πιο νωρίς και σε λίγες μέρες, το σκοτάδι θα πέφτει πιο νωρίς. Υπάρχει περίπτωση κατάργησης;

Όλα έτοιμα για μια ακόμα αλλαγή ώρας το 2022, αφού η κατάργηση, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων του ελληνικού υπουργείου Ενέργειας.

Εξάλλου, η πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε πέσει το -όχι και πολύ μακρινό- 2018 για να απαλλαγούμε οριστικά από την υπενθύμιση να γυρνάμε τα ρολόγια μας δύο φορές τον χρόνο και οι χώρες της Ε.Ε. κλήθηκαν τότε να εξετάσουν, να εφαρμόσουν πλάνο και να επιλέξουν εάν θα έμεναν στη θερινή ώρα ή στη χειμερινή.

Και ακριβώς επειδή από την αρχή της, η αλλαγή ώρας είχε θεσπιστεί για λόγους… ενέργειας, ήταν επόμενο να γίνει επιτέλους και η ερώτηση στην Ελλάδα για το τι θα κάνουμε τελικά.

Αλλαγή ώρας 2022: Τι θα γίνει με την κατάργηση στην Ελλάδα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε αρχικά στην ενεργειακή κρίση, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι φέτος θα έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα.

Όπως είπε, «ο ενεργειακός στραγγαλισμός της Ευρώπης από τη Ρωσία, έχει εκτινάξει τις τιμές κυρίως στο φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση έθεσε εξαρχής δυο προτεραιότητες, αφενός να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια και αφετέρου να την παρέχει σε προσιτές τιμές στους καταναλωτές».

Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε ότι «9 στα 10 νοικοκυριά, έχουν οριζόντια έκπτωση που απορροφά το 90% των αυξήσεων, ενώ για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν περισσότερες από 500 Kwh τον μήνα, η απορρόφηση των αυξήσεων φτάνει στο 80% και προβλέπεται επιπλέον έκπτωση εφόσον καταναλώσουν 15% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με την περσινή χρονιά».

Τέλος, ο κ. Σκρέκας κλήθηκε να δώσει απάντηση για το τι θα γίνει φέτος με την αλλαγή ώρας και αν τελικά το μέτρο θα καταργηθεί.

«Τα έχουμε συζητήσει και σκεφτεί όλα. Έχουν γίνει και μελέτες και τώρα εκπονείται ακόμη μία. Όμως, αυτήν τη στιγμή δεν φαίνεται να έχει επίπτωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας η αλλαγή ή μη της ώρας», υπογράμμισε ο υπουργός.

Συνεπώς, το μέτρο δεν πρόκειται να καταργηθεί -τουλάχιστον φέτος- και η αλλαγή ώρας φέτος θα γίνει κανονικά όπως κάθε φορά.

Αλλαγή ώρας 2022: Πότε πάμε στη χειμερινή στην Ελλάδα

Επομένως, και αυτόν τον Οκτώβριο θα γυρίσουμε σε χειμερινή την τελευταία Κυριακή του μήνα και συγκεκριμένα στις 30 Οκτωβρίου.

Πιο αναλυτικά, τα ξημερώματα της Κυριακής (30/10), στις 04:00, θα πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω, στις 03:00.

Η επόμενη αλλαγή ώρας το 2023

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η επόμενη αλλαγή της ώρας, θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου 2023 και συγκεκριμένα τα ξημερώματα της 26ης Μαρτίου.

Θα μπούμε ξανά στη θερινή, χάνοντας μία ώρα, αφού οι δείκτες του ρολογιού θα γυρίσουν μία ώρα μπροστά.

Γιατί «πάγωσε» η κατάργηση της αλλαγής ώρας στην Ε.Ε.

Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για τον τερματισμό των εποχικών αλλαγών της ώρας το 2019 σε όλη την ΕΕ, ενώ παράλληλα άφησε τα κράτη μέλη ελεύθερα να αποφασίσουν την επίσημη ώρα τους.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η τελική απόφαση βρίσκεται επί του παρόντος στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προκειμένου η πρόταση να αρχίσει να παράγει νομικά αποτελέσματα, θα πρέπει πρώτα να καταλήξουν σε συμφωνία. Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, τασσόμενο υπέρ της κατάργησης των εποχικών αλλαγών της ώρας έως το 2021. Το Συμβούλιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τη θέση του.

Η Ε.Ε. σχεδίαζε να σταματήσει την αλλαγή της ώρας το 2021, αλλά ήρθε το Brexit και η πανδημία και κάποια άλλα ζητήματα διεθνούς γραφειοκρατίας. Στη συνέχεια ήρθε η πανδημία και κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα, με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικότερα ζητήματα.

Η ενεργειακή κρίση και η αλλαγή ώρας

Το αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι η αλλαγή της ώρας θεσπίστηκε τη δεκαετία του ’70 ακριβώς για εξοικονόμηση ενέργειας! Πιο συγκεκριμένα, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, είχαν ληφθεί οι αποφάσεις για τη θερινή ώρα από τα περισσότερα κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Επί της ουσίας, αξιοποιούμε, με τη θερινή ώρα, το φως της ημέρας για μία ώρα παραπάνω, και για αυτό ισχύει και από το 1996 μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση. Το Φθινόπωρο πάλι τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Μέχρι να ληφθεί πάντως οποιαδήποτε οριστική απόφαση θα συνεχίζουμε να γυρνάμε τα ρολόγια.

Οι ώρες κοινής ησυχίας τον χειμώνα

Σύμφωνα με τη Αστυνομική Διάταξη 3 του 1996 οι ώρες μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας είναι οι ακόλουθες:

  • Κατά τη χειμερινή περίοδο από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30.
  • Κατά τη θερινή περίοδο από 15:00 έως 17:30 και από 23:00 έως 07:00.

Χειμερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα, από την 1 Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου.

Οι επιπτώσεις από την αλλαγή της ώρας

  • Αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρών ασθενειών

Είναι γνωστό πως ο ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία, επομένως το να χάσουμε ακόμα και μια ώρα από την καθιερωμένη μας ξεκούραση, μπορεί να διαταράξει τους φυσικούς ρυθμούς του σώματός μας.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2015 στο επιστημονικό περιοδικό «Sleep Medicine», οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος των συμμετεχόντων να εμφανίσουν εγκεφαλικό ήταν κατά 8% υψηλότερος τις πρώτες δύο μέρες μετά την αλλαγή ώρας, συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη ημέρα του χρόνου. Για τους ηλικιωμένους, το ποσοστό αυτό ανέβαινε στο 20% και για τους ανθρώπους με καρκίνο, στο 25%.

Επιπλέον, μια μετα-ανάλυση, που δημοσιεύτηκε το 2019 στο «Journal of Clinical Medicine», βρήκε ότι η πιθανότητα να εκδηλωθεί έμφραγμα είναι σημαντικά αυξημένη εντός δύο εβδομάδων από την αλλαγή ώρας.

  • Επιπτώσεις στην ψυχική υγεία

Τα δεδομένα των τελευταίων ετών δείχνουν ότι η αλλαγή ώρας μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και την ψυχική μας υγεία.

Πιο συγκεκριμένα, το «UTSW Medical Center» τονίζει ότι μπορεί να πυροδοτήσει την εμφάνιση της Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής ένα είδος κατάθλιψης που σχετίζεται με την έλλειψη φυσικού φωτός.

Μάλιστα, ερευνητές που μελέτησαν τα επίσημα στοιχεία που αφορούσαν τις αυτοκτονίες στην Αυστραλία συμπέραναν ότι υπήρχε αύξηση στις αυτοκτονίες των ανδρών εντός μερικών εβδομάδων από την αλλαγή ώρας.