Αλλαγή ώρας 2022: Ανατροπή στα σενάρια για κατάργηση

Αλλαγή ώρας 2022: Νέα δεδομένα φέρνει η ενεργειακή κρίση. Θα αλλάξουμε για τελευταία φορά τα ρολόγια μας, ή μήπως όχι;

Για πρώτη φορά ρωτήθηκε για την αλλαγή ώρας 2022 ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, και έδωσε την επίσημη ελληνική θέση.

Με αφορμή την ενεργειακή κρίση, τέθηκε το ερώτημα, μήπως ΔΕΝ θα έπρεπε να αλλάξουμε τελικά τα ρολόγια μας, για να εξοικονομήσουμε ενέργεια, εκμεταλλευόμενοι το φυσικό φως περισσότερες ώρες την ημέρα.

Ο κ. Σκρέκας αφού υπογράμμισε πως φέτος θα έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα, πρόσθεσε:

«Ο ενεργειακός στραγγαλισμός της Ευρώπης από τη Ρωσία, έχει εκτινάξει τις τιμές κυρίως στο φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση έθεσε εξαρχής δυο προτεραιότητες, αφενός να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια και αφετέρου να την παρέχει σε προσιτές τιμές στους καταναλωτές. Αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα έχει τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη».

Αλλαγή ώρας: Τι θα γίνει με την κατάργηση

«Τα έχουμε συζητήσει και σκεφτεί όλα. Έχουν γίνει και μελέτες και τώρα εκπονείται ακόμη μία. Όμως, αυτήν τη στιγμή δεν φαίνεται να έχει επίπτωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας η αλλαγή ή μη της ώρας», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.

Συνεπώς, το μέτρο δεν πρόκειται να καταργηθεί -τουλάχιστον φέτος- και η αλλαγή ώρας φέτος θα γίνει κανονικά όπως κάθε φορά.

Η ενεργειακή κρίση και η αλλαγή ώρας

Το αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι η αλλαγή της ώρας θεσπίστηκε τη δεκαετία του ’70 ακριβώς για εξοικονόμηση ενέργειας! Πιο συγκεκριμένα, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, είχαν ληφθεί οι αποφάσεις για τη θερινή ώρα από τα περισσότερα κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Επί της ουσίας, αξιοποιούμε, με τη θερινή ώρα, το φως της ημέρας για μία ώρα παραπάνω, και για αυτό ισχύει και από το 1996 μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση. Το Φθινόπωρο πάλι τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Μέχρι να ληφθεί πάντως οποιαδήποτε οριστική απόφαση θα συνεχίζουμε να γυρνάμε τα ρολόγια.

Πότε αλλάζει η ώρα τον Οκτώβριο 2022

Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Κυριακής (30/10), στις 04:00, θα πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω, στις 03:00.

Αλλαγή ώρας: Η τελευταία φορά

Εάν μέχρι την Άνοιξη του 2022 δεν μεσολαβήσει κάποια ευρωπαϊκή απόφαση για την κατάργηση του μέτρου, τότε η επόμενη αλλαγή ώρας, θα πραγματοποιηθεί την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2023.

Η πρόταση της Κομισιόν για την αλλαγή ώρας

Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για τον τερματισμό των εποχικών αλλαγών της ώρας το 2019 σε όλη την ΕΕ, ενώ παράλληλα άφησε τα κράτη μέλη ελεύθερα να αποφασίσουν την επίσημη ώρα τους.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η τελική απόφαση βρίσκεται επί του παρόντος στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προκειμένου η πρόταση να αρχίσει να παράγει νομικά αποτελέσματα, θα πρέπει πρώτα να καταλήξουν σε συμφωνία. Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, τασσόμενο υπέρ της κατάργησης των εποχικών αλλαγών της ώρας έως το 2021. Το Συμβούλιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τη θέση του.

Η Ε.Ε. σχεδίαζε να σταματήσει την αλλαγή της ώρας το 2021, αλλά ήρθε το Brexit και η πανδημία και κάποια άλλα ζητήματα διεθνούς γραφειοκρατίας. Στη συνέχεια ήρθε η πανδημία και κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα, με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικότερα ζητήματα.

Ποιες είναι οι ώρες κοινής ησυχίας τον χειμώνα

Σύμφωνα με τη Αστυνομική Διάταξη 3 του 1996 οι ώρες μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας είναι οι ακόλουθες:

  • Κατά τη χειμερινή περίοδο από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30.
  • Κατά τη θερινή περίοδο από 15:00 έως 17:30 και από 23:00 έως 07:00.
  • Χειμερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα, από την 1 Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου.

Θερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα από την 1 Απριλίου έως την 30 Σεπτεμβρίου.

6 κόλπα για εξοικονόμηση ενέργειας στο ψυγείο

Η εκρηκτική αύξηση των τιμών στην ενέργεια έχει κάνει την ανάγκη για ανεύρεση κόλπων, έτσι ώστε να μειώσουμε την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στο νοικοκυριό μας.

Μία καλή ιδέα είναι η αύξηση της αποδοτικότητας των συσκευών, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με τη σωστή χρήση: από το κουμπί στα πλυντήρια που θα σας εξοικονομήσει έως και 30% στο ρεύμα, μέχρι και η ρύθμιση της τηλεόρασης για 20% εξοικονόμηση ρεύματος, οι ιδέες είναι πολλές.

Όσον αφορά το ψυγείο, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διασφαλίσετε την εύρυθμη λειτουργία του, έτσι ώστε να μη σπαταλάτε περισσότερο ρεύμα από ό,τι είναι αναγκαίο. Παρακάτω, θα βρείτε τους 6 βασικούς πυλώνες για τη σωστή χρήση του οικιακού σας ψυγείου.

Αναλυτικά:

  • Μόνωση: Μην ξεχνάτε να ελέγχετε τακτικά το μονωτικό λάστιχο στην πόρτα του ψυγείου σας, ώστε να είναι καθαρό και να κάνει καλή επαφή και να μην υπάρχει απώλεια ενέργειας (απώλεια ψύξης).
  • Κλειστές πόρτες: Περιορίστε, στο μέτρο του δυνατού το χρονικό διάστημα που αφήνετε ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου σας. Με αυτό τον τρόπο θα ελαχιστοποιήσετε το χρόνο ανάκτησης θερμοκρασίας (απώλεια ψύξης, φως ψυγείου) με μειώνοντας έτσι την κατανάλωση από τη λειτουργία του μοτέρ.
  • Σωστή θέση: Έχουμε μιλήσει στο παρελθόν για το πώς η διαρρύθμιση του χώρου και οι θέσεις των επίπλων επηρεάζουν τη θερμοκρασία του σπιτιού μας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως είναι σημαντικό να τοποθετούμε και το ψυγείο μακριά από εστίες θέρμανσης, όπως είναι ο φούρνος και τα καλοριφέρ, έτσι ώστε να μην σπαταλάται περιττή ενέργεια προκειμένου να διατηρηθεί το εσωτερικό του δροσερό.
  • Θερμοστάτης: Αποφύγετε την υπερβολική ψύξη, ρυθμίζοντας το θερμοστάτη του συστήματος ψύξεις του ψυγείου σας σε μεγαλύτερη θερμοκρασία, σύμφωνα με τις προτεινόμενες τιμές του κατασκευαστή. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και 15% στο ρεύμα.
  • Απόψυξη: Εάν το ψυγείο σας είναι παλαιότερο μοντέλο και δεν υπάρχει η λειτουργία της αυτόματης απόψυξης, τότε συνίσταται τακτική απόψυξη. Σημειώνουμε πως ένα στρώμα πάγου πάχους 5χιλιοστών μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ρεύματος κατά 30%.
  • Εφημερίδες στην κατάψυξη: Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καταψύκτης θα πρέπει να είναι γεμάτος κατά 70% με 85% περίπου, ακόμα και εάν δεν έχετε αρκετά τρόφιμα για να καταψύξετε. Μία εύκολη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε φύλλα παλιάς εφημερίδας, τα οποία θα τα τσαλακώσετε σε μεγάλες μπάλες και στη συνέχεια θα τοποθετήσετε εντός της κατάψυξης στα ράφια που είναι άδεια.