Ακίνητα: Σκάνδαλο! Τα δίνουν τζάμπα στους ξένους – Απελπισία για τους Έλληνες

Ακίνητα: Την ώρα που τα ενοίκια έχουν πάει στο θεό και ο Έλληνας καλείται να πληρώσει 700 ευρώ για 50 τετραγωνικά, Κινέζοι, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί έρχονται και παίρνουν κοψοχρονιά ολόκληρες πολυκατοικίες. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Ξένα κεφάλαια άνω των 5 δισ. ευρώ έχουν εισρεύσει στην ελληνική οικονομία για την αγορά ακινήτων την περίοδο από το 2017 έως και το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΤΕ), τα οποία συγκεντρώνονται από τις εγχώριες τράπεζες.

Το ποσό αυτό αυξάνεται σε σχεδόν 5,8 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν και τα 788 εκατ. ευρώ που έχουν επενδυθεί στην ελληνική αγορά ακινήτων κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου του έτους, συνιστώντας μάλιστα και αύξηση κατά 61% συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Ακίνητα: «Χρυσή βίζα»

Αν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία, η οποία ανέκοψε το «κύμα» αυτό, θεωρείται βέβαιο ότι το ποσό αυτό θα ήταν κατά πολύ υψηλότερο, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤΤΕ, κατά την περίοδο 2017-2021, από χώρες εντός της Ε.Ε. προήλθαν «μόλις» 1,85 δισ. ευρώ (1,52 δισ. ευρώ εντός Ε.Ε.) έναντι 3,27 δισ. από χώρες εκτός αυτής, δείγμα της απήχησης που είχε το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε να ισχύει στα μέσα του 2014, αλλά άρχισε πραγματικά να αποδίδει από το 2017 και μετά, κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών που είχαν διαμορφωθεί στην ελληνική αγορά και της αύξησης της απήχησης των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα τελεί υπό αναθεώρηση, με τη βασικότερη αλλαγή που σχεδιάζεται να αφορά τον διπλασιασμό του ελάχιστου ποσού της επένδυσης, προκειμένου να χορηγηθεί άδεια παραμονής, από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ.

Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται και στις επιμέρους χώρες. Κυρίαρχο είναι το μερίδιο των κεφαλαίων κινεζικής προέλευσης, τα οποία αγγίζουν το 1,2 δισ. ευρώ από το 2017 έως και το 2021, με εισροές 437 εκατ. ευρώ απευθείας από την Κίνα και 973 εκατ. ευρώ από το Χονγκ Κονγκ.

Αυτή η εξέλιξη εξηγείται από την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στην Κίνα τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα π.χ. το 2020 και λόγω πανδημίας, οι εισροές από την Κίνα να μειωθούν σε μόλις 23 εκατ. ευρώ, έναντι 137 εκατ. ευρώ από το Χονγκ Κονγκ.

Επιπλέον 167 εκατ. ευρώ έχουν εισρεύσει και από τη Σιγκαπούρη, σημαντικό ποσοστό των οποίων θεωρείται ότι συνδέεται με Κινέζους επενδυτές, με δεδομένο ότι το 2017 το σχετικό μέγεθος ήταν μόλις 1 εκατ. ευρώ, και το 2019 είχε εκτοξευτεί σε 63 εκατ. ευρώ.

Το 2021, το 40,2% των ξένων κεφαλαίων που επενδύθηκαν στην ελληνική αγορά ακινήτων προήλθε από χώρες της Ε.Ε. και συγκεκριμένα 473 εκατ. ευρώ επί συνόλου 1,17 δισ. ευρώ.

Το αντίστοιχο ποσοστό το 2020 ήταν 37%, ενώ το 2019, κατά το οποίο σημειώθηκε η καλύτερη επίδοση μέχρι σήμερα, με συνολικές εισροές 1,45 δισ. ευρώ, το μερίδιο των αγοραστών από την Ε.Ε. δεν ξεπέρασε το 23,3%.

Παρ’ όλα αυτά, είναι ξεκάθαρη η ανοδική τάση, καθώς από τα 108 εκατ. ευρώ του 2017, το 2021 επενδύθηκαν 473 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των Ευρωπαίων, στην κορυφή βρίσκονται οι αγοραστές από την Κύπρο με 466 εκατ. ευρώ, ενώ εκείνοι από τη Γερμανία (μεταξύ των οποίων και πολλοί ομογενείς), έχουν επενδύσει 312 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι το 2021 το σχετικό ποσό ήταν υπερδιπλάσιο τόσο του 2020 (61 εκατ. ευρώ), όσο και του 2019 (60 εκατ. ευρώ).

Ανάλογη τάση καταγράφεται και μεταξύ των Γάλλων αγοραστών, οι οποίοι το 2021 επένδυσαν 80 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, από 37 εκατ. ευρώ το 2020 και 36 εκατ. ευρώ το 2019.

Συνολικά, από το 2017, τα γαλλικά κεφάλαια στην ελληνική αγορά ακινήτων ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ.

Ακίνητα: Από την Ελβετία

Επιπλέον 391 εκατ. ευρώ έχουν εισρεύσει από την Ελβετία όπου, ως γνωστόν, φιλοξενούνται τραπεζικοί λογαριασμοί από επενδυτές κάθε εθνικότητας (ενδεχομένως ακόμα και ελληνικής), ενώ οι Βρετανοί αγοραστές έχουν δαπανήσει 176 εκατ. ευρώ για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, ίσως λιγότερα απ’ όσα θα περίμενε κανείς, με βάση τον αριθμό των τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Αντίστοιχα, οι Ισραηλινοί επενδυτές κατατάσσονται στη 10η θέση, έχοντας τοποθετήσει 161 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά ακινήτων, με έμφαση στην αγορά παλιών διαμερισμάτων ή ακόμα και ολόκληρων πολυκατοικιών, με στόχο την ανακαίνιση και στη συνέχεια την εκμετάλλευση, μέσω βραχυχρόνιων ή μακροχρόνιων μισθώσεων.

Αξια αναφοράς είναι και η επενδυτική δραστηριότητα από τη Βουλγαρία, καθώς έχουν τοποθετηθεί κεφάλαια 125 εκατ. ευρώ από το 2017 μέχρι και το 2021.

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνονται και από τη ζήτηση που καταγράφουν μεσίτες και πλατφόρμες ηλεκτρονικών αγγελιών, όπως ο Spitogatos.gr.

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο κ. Δημήτρης Μελαχροινός, διευθύνων σύμβουλος του εν λόγω δικτύου αγγελιών, είχε παρουσιάσει έρευνα, με βάση την οποία το 15% των αναζητήσεων αφορά ξένους υποψήφιους αγοραστές, με τους Γερμανούς να αποτελούν την πολυπληθέστερη ομάδα και μάλιστα με διαφορά από την επόμενη.

«Πρόκειται τόσο για Γερμανούς όσο και για Ελληνες ομογενείς, οι οποίοι αναζητούν ακίνητα σε όλη τη χώρα, αλλά περισσότερο σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, ενώ ο διαθέσιμος προϋπολογισμός τους είναι της τάξεως των 170.000 ευρώ κατά μέσον όρο», είχε αναφέρει ο κ. Μελαχροινός.

Ακίνητα: Αμερικανοί

Ακολουθούν οι αγοραστές από τις ΗΠΑ, επίσης με σημαντικό ενδιαφέρον από ομογενείς, που διαθέτουν και τον υψηλότερο προϋπολογισμό με 350.000 ευρώ, για ακίνητα 125 τ.μ. κατά μέσον όρο.

Προτιμούν κατοικίες στις Κυκλάδες και στα νότια προάστια της Αττικής.

Σημαντική και συνεχή αύξηση καταγράφει και η ζήτηση από τη Γαλλία, με έμφαση στις Κυκλάδες, ιδίως μάλιστα το νησί της Πάρου και δευτερευόντως το κέντρο της Αθήνας.

Ακίνητα: Η μέγιστη μέση τιμή πώλησης

Οι μέγιστες μέσες τιμές πώλησης των κατοικιών καταγράφηκαν στα Νότια Προάστια των Αθηνών (3.167 ευρώ τ.μ.) και εν συνεχεία στις Βόρειες περιοχές (2.963 ευρώ/τ.μ.).

Στις ανωτέρω περιοχές, κατά το α’ εξάμηνο 2022 καταγράφηκε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αγορές κατοικιών.

Όσον αφορά τον ετήσιο ρυθμό αύξησης των τιμών τους ο μεγαλύτερος καταγράφηκε στον Πειραιά (+13,4%), στις Νότιες περιοχές της Αθήνας (+12,7%), στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης (+11,6%) και στα νησιά των Σποράδων (+11,5%).

Σε περιοχές που ανήκουν στις Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, καταγράφονται οι χαμηλότερες τιμές πώλησης κατοικιών. Συγκεκριμένα σε περιοχές της Καστοριάς (701 ευρώ/τ.μ.), της Κοζάνης (667 ευρώ/τ.μ.), του Κιλκίς (664 ευρώ/τ.μ.) και της Φλώρινας υπάρχουν οι χαμηλότερες τιμές (577 ευρώ/τ.μ.).

Σε τρεις περιοχές στον Δήμο Αθηναίων και στην περιοχή που περιβάλλει τον Δήμο Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν και οι υψηλότερες τιμές πώλησης στην χώρα.

Ο μεγαλύτερος ετήσιος ρυθμός αύξησης καταγράφηκε στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πειραιά όπου και προστέθηκαν νέοι σταθμοί του Μετρό.

Ως αποτέλεσμα ο ρυθμός αύξησης των τιμών των κατοικιών σημειώθηκε σε περιοχές του Πειραιά και των Νοτίων Προαστίων με ετήσιους ρυθμούς το 13,4% και 12,7% αντίστοιχα.

Ακίνητα: Πού καταγράφηκαν οι πιο ακριβές συναλλαγές

Μέσα στην Περιφέρεια Αττικής αποτυπώνονται και οι Δήμοι με τις πιο ακριβές τιμές πώλησης κατοικιών.

Συγκεκριμένα, με την σειρά κατάταξης, είναι η Βουλιαγμένη (5.932 ευρώ/τ.μ.), η Βούλα (4.333 ευρώ/τ.μ.).

Ακολουθούν η Φιλοθέη (4.077 ευρώ/τ.μ.), το Κολωνάκι και ο Λυκαβηττός (4.054 ευρώ/τ.μ.) και ο Άλιμος (4.019 ευρώ/τ.μ.). Στα χαμηλότερα επίπεδα (1.020 – 1.140 ευρώ/τ.μ.) βρίσκονται περιοχές όπως Ανω Λιόσια, ο Ωρωπός, η Σκάλα Ωρωπού, η Αγ. Βαρβάρα και τα Ταμπούρια – Αγ. Σοφία.

Γενικότερα, λοιπόν, Νότια Αθήνα και Πειραιάς είναι οι περιοχές με τις υψηλότερες αυξήσεις σε ετήσια βάση ως προς τη μέση ζητούμενη τιμής πώλησης σε σύγκριση με περιοχές όπως το Υπόλοιπο Αττικής, τη Δυτική Αθήνα και το Υπόλοιπο Νομού Θεσσαλονίκης.

Η Νότια Αθήνα είναι η πιο ακριβή περιοχή μετά τον Πειραιά (13,4%). Η Βόρεια Αθήνα (2.628 €/τμ) ακολουθεί δεύτερη, αν και υπάρχει σημαντική διαφορά σε σχέση με τη Νότια Αθήνα (3.167 €/τμ).

Συνολικά στην Ελλάδα ο μέσος όρος ζήτησης τιμών (για αγορά) ανήλθε σε 1.774 ευρώ/τ.μ. Αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη, στην Καλαμαριά καταγράφεται ζητούμενη μέση τιμή 2.333 ευρώ/τ.μ., στη Πυλαία 2.231 ευρώ/τ.μ. , στο κέντρο 2.000 ευρώ/τ.μ.

Οι χαμηλότερες τιμές στη Θεσσαλονίκη ομαδοποιούνται σε περιοχές που τοποθετούνται στα προάστια και στον υπόλοιπο νομό με κάτω από 1.000€/τμ.

Ακίνητα: Οι 5 περιοχές με τα υψηλότερα ενοίκια

Οι τιμές ενοικίασης στις υπόλοιπες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής όπως και στου Νομού Θεσσαλονίκης κατέγραψαν διψήφιες ετήσιες αυξήσεις των ενοικίων των κατοικιών (Σεπτέμβριος 2022-Σεπτέμβριος 2021).

Όσον δε αφορά τον ρυθμό μεγέθυνσης των ενοικίων, για την ίδια περίοδο αναφοράς, καταγράφηκε μία χαλάρωση του ρυθμού αύξησης κάτι που συμβαίνει με τις τιμές των αστικών ακινήτων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ομοίως, με τα οικιστικά ακίνητα προς πώληση, οι πιο ακριβές περιοχές της Αττικής για ενοικίαση κατοικίας κατά το τρίτο τρίμηνο εντοπίζονται στη Νότια Αθήνα, ενώ οι πιο οικονομικές περιοχές εκτός του κέντρου της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ετήσια αύξηση της μέσης τιμής ενοικίασης στον Πειραιά (12,0%) είναι από τις υψηλότερες σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Στα νότια προάστια οι τιμές ενοικίασης φτάνουν κατά μέσο όρο τα 10,8 ευρώ/τ.μ., στα Βόρεια τα 10 ευρώ/τ.μ., στο κέντρο της πόλης της Αθήνας στα 9 ευρώ/τ.μ.

Από άποψη μέσου όρου ζητούμενης τιμής ενοικίου, δύο περιοχές της Νότιας Αθήνας βρίσκονται στην κορυφή, μαζί με το Παλαιό Ψυχικό στη Βόρεια Αθήνα και περιοχή του κέντρου της Αθήνας, που θεωρούνται από τα πιο ακριβές με την πάροδο του χρόνου.

Όσον αφορά στο πιο ακραίο υψηλό μίσθωμα αυτό ζητείται στην περιοχή της Βουλιαγμένης με μέση τιμή τα 16,7 ευρώ/τ.μ. και ακολουθούν Κολωνάκι – Λυκαβηττός με 15,2 ευρώ/τ.μ., Π. Ψυχικό με 14,2 ευρώ/τ.μ., ιστορικό κέντρο Αθήνας με 13,9 ευρώ/τ.μ. και Ελληνικό με 13,8 ευρώ/τ.μ. Οι περισσότερο οικονομικές περιοχές είναι η Δυτική Αθήνα και τα προάστια του Πειραιά (6 έως 6,9 ευρώ/τ.μ.).

Εκτός Αττικής, οι Κυκλάδες (13,3 €/τμ) και ο Νομός Ρεθύμνου στην Κρήτη (8,3 €/τμ) αποτελούν τις περιοχές με την υψηλότερη μέση τιμή ζητούμενης τιμής.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης των κατοικιών που ζητούν οι ιδιοκτήτες τους, εκτός των συγκροτημάτων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καταγράφηκαν στο Υπόλοιπο Αττικής (+17,2%), Υπόλοιπο Θεσσαλονίκης (+12,9%),στον νομό Χανίων (10,3%) και στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς (+11,6%). Ενώ οι νομοί Καστοριάς (4,5 €/τμ), Ημαθίας (4,4€/τμ), Κιλκίς (3,7 €/τμ, και το υπόλοιπο Θεσσαλονίκη (3,8 €/τμ) συγκαταλέγονται στις περιοχές με την πιο οικονομική μέση τιμή ζήτησης ως προς τα ενοίκια.

Στο νομό Θεσσαλονίκης είναι πιο ακριβό να ενοικιαστεί μια κατοικία κοντά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (8,8€/τμ), σε Σαράντα Εκκλησιές – Ευαγγελίστρια (8,3 €/τμ), Άνω Πόλη (8,0 €/τμ), Τριανδρίας – Δόξας(9,0 €/τμ) σε σχέση με τα προάστια όπου ο μέσος όρος ζητούμενης τιμής ενοικίασης είναι έως και 45% χαμηλότερη.