Ακίνητα 2021: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Εντοπίστε άμεσα και με ακρίβεια τη ζώνη στην οποία ανήκει το ακίνητό σας. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Σε λειτουργία τέθηκε από σήμερα Δευτέρα η εφαρμογή valuemaps.gov.gr, η οποία παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να εντοπίζουν άμεσα, εύκολα και με ακρίβεια τη ζώνη του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού στην οποία ανήκει το ακίνητο που τους ενδιαφέρει, αλλά και να υπολογίζουν την αντικειμενική αξία του, συμπληρώνοντας τις απαραίτητες σχετικές παραμέτρους.
Η υλοποίηση του νέου ψηφιακού εργαλείου εντάσσεται στο πλαίσιο του τεχνολογικού και ψηφιακού εκσυγχρονισμού, που αποτελεί έναν από τους τέσσερις βασικούς άξονες της μεταρρύθμισης του πλαισίου αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων, την οποία προωθεί η κυβέρνηση, από το φθινόπωρο του 2019.
Μέσω της εφαρμογής, η οποία δημιουργήθηκε με τη συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και ειδικότερα των γενικών γραμματέων Οικονομικής Πολιτικής κ. Χρήστου Τριαντόπουλου και Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης κ. Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου, αποτυπώνονται -για πρώτη φορά- όλες οι ζώνες του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων σε έναν ψηφιακό, δορυφορικό χάρτη της Ελλάδας.
Για την ανάπτυξη του ψηφιακού χάρτη αξιοποιήθηκε η χρήση τεχνολογιών GIS (Geographic Information System), συμπεριλαμβάνοντας και τις νέες περιοχές -επεκτάσεις και νέες ζώνες- που εντάχθηκαν στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων από το Αυτοτελές Τμήμα Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.
Έτσι, ο πολίτης με πολύ απλό και γρήγορο τρόπο, χωρίς να απαιτείται η χρήση κωδικών για την είσοδο στην εφαρμογή, έχει πλέον τη δυνατότητα, αναγράφοντας μόνο τη διεύθυνση του ακινήτου ή τον ταχυδρομικό κώδικα, να αναζητά και να εντοπίζει με ακρίβεια τη ζώνη που τον ενδιαφέρει και να αντλεί όλη την πληροφόρηση, η οποία, μέχρι πρότινος, περιλαμβανόταν μόνο στους αντίστοιχους πίνακες και στα έγχαρτα αποσπάσματα χαρτών των προγενέστερων υπουργικών αποφάσεων καθορισμού των τιμών ζώνης.
Επίσης, χάρη στις πολλαπλές τεχνολογικά εξελιγμένες δυνατότητες της εφαρμογής, παρέχονται πρόσθετες δυνατότητες για:
- Εμφάνιση όλων των τιμών σε ενιαίο χάρτη, ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση αξιών περιοχών για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.
- Αποτύπωση των ζωνών του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων με μοναδική κωδικοποίησή τους πάνω στον δορυφορικό χάρτη της Ελλάδος.
- Υπολογισμό της τρέχουσας αντικειμενικής αξίας για ακίνητα εντός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμού και εντός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων με εισαγωγή παραμέτρων υπολογισμού.
Οι τιμές ζώνης, που έχουν αποτυπωθεί σε επίπεδο ζώνης, αφορούν την αξία νεόδμητου ακινήτου πρώτου ορόφου με πρόσοψη σε ένα δρόμο. Αναλογικά, μέσω της εφαρμογής αποτύπωσης των χαρακτηριστικών της κάθε κατοικίας (παλαιότητα, προσόψεις κ.λπ.), μπορεί ο κάθε πολίτης να υπολογίσει την τρέχουσα αντικειμενική αξία του ακινήτου του, επιλέγοντας την πρόσοψη και συμπληρώνοντας τα αναγκαία στοιχεία.
Πληροφόρηση, με το πάτημα ενός κουμπιού, σχετικά με το πώς θα διαμορφωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες από την 1/1/2022.
Εντοπισμό ζώνης στον χάρτη με όλα τα ψηφιοποιημένα στοιχεία της και άμεσο προσδιορισμό των περιοχών εκτός σχεδίου ή εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων μέχρι την ένταξή τους.
Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται ο εμπλουτισμός του συστήματος, τόσο με την ψηφιοποίηση των υπόλοιπων εντύπων προσδιορισμού αντικειμενικής αξίας ακινήτου όσο και με την εισαγωγή ψηφιοποιημένων δεδομένων, όπως των συντελεστών δόμησης της πολεοδομίας και των συντελεστών εμπορικότητας, ώστε να αυτοματοποιηθεί πλήρως ο υπολογισμός αξίας ακινήτων.
Το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τη νέα αυτή εφαρμογή παραμένει συνεπές στις δεσμεύσεις του για την ψηφιακή αναδιάρθρωση και αναβάθμιση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης περιλαμβάνει την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός Πληροφοριακού Συστήματος Μαζικών Εκτιμήσεων Αξιών Ακινήτων με τη δημιουργία ενός εκτιμητικού μοντέλου, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη και θα προσομοιώνει τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς ακινήτων και των τάσεων της αγοράς, βάσει στατιστικών μεθόδων διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη ξεκινήσει η προεργασία, η οποία και προχωρά με εντατικούς ρυθμούς, με στόχο η χώρα μας να αποκτήσει ένα σύγχρονο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων που θα είναι εναρμονισμένο με τις εξελίξεις στην αγορά και θα δημιουργεί τις συνθήκες, ώστε η φορολογία της ακίνητης περιουσίας να διασφαλίζει τον διττό στόχο της κοινωνικής δικαιοσύνης και της οικονομικής αποτελεσματικότητας.
Ακίνητα 2021: Αυτές είναι οι φθηνές και οι ακριβές περιοχές της Ελλάδας
Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών. Πώς διαμορφώνονται οι ζώνες. Τι ισχύει για τον ΕΝΦΙΑ. Αυξήσεις 229% στα ακίνητα στη Μύκονο και μειώσεις 50% στη Φλώρινα. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Τον χάρτη των νέων αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, ο οποίος μετά τις αναπροσαρμογές καλύπτει το 98% των εντός σχεδίου περιοχών της χώρας, από 85% που ήταν μέχρι τώρα, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις στη μεσαία τάξη και στη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων.
Ο στόχος των αναπροσαρμογών είναι οι νέες τιμές να συγκλίνουν με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων, να διορθωθούν κενά και αδικίες και να διευρυνθεί η φορολογική βάση μέσω δικαιότερης κατανομής του ΕΝΦΙΑ.
Η μεταρρύθμιση αυτή ξεφεύγει από τα δεδομένα του παρελθόντος, καθώς η άνοδος της αντικειμενικής αξίας δεν σημαίνει αύξηση του ΕΝΦΙΑ, το οποίο αποτελεί το αντικείμενο ανησυχίας των περισσότερων ιδιοκτητών.
Είναι μία μεταρρύθμιση που θα έχει ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2021 – αλλά με εφαρμογή από το 2022 -, με νέους συντελεστές, εναρμονισμένους με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, με νέα δομή και διάρθρωση και με διατήρηση της συνολικής δημοσιονομικής ουδετερότητας του φόρου – δηλαδή, παρά τις μεταβολές στις αντικειμενικές αξίες τα δημόσια έσοδα που προβλέπονται από τον ΕΝΦΙΑ δεν θα αυξηθούν.
Αντιθέτως, λαμβάνοντας υπόψη τον δημοσιονομικό χώρο, καθώς και τα δεδομένα της οικονομίας την επόμενη περίοδο, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του ΕΝΦΙΑ, σε συνέχεια της μείωσης κατά 22% που σημειώθηκε το 2019, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
Ακίνητα 2021: Ποια είναι τα αποτελέσματα της αναπροσαρμογής και επικαιροποίησης των τιμών ζώνης;
Αναφορικά με τα αποτελέσματα της αναπροσαρμογής και επικαιροποίησης των τιμών ζώνης και ανάλογα με την κατηγορία της ζώνης, οι ζώνες κατανέμονται στις παλαιές (υφιστάμενες) και στις νέες (νέες εντάξεις και επεκτάσεις).
Ειδικότερα, στις νέες ζώνες (νέες εντάξεις και επεκτάσεις), οι οποίες ανέρχονται σε 3.643 ζώνες (26% των συνολικών ζωνών του συστήματος), που μέχρι πρότινος ήταν εκτός του συστήματος των αντικειμενικών αξιών και λάμβαναν τη χαμηλότερη τιμή ζώνης της δημοτικής ενότητας ή του δήμου ή της περιφερειακής ενότητας, εντοπίζονται σημαντικές μεταβολές.
Από τις νέες ζώνες, στις επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών εντοπίζεται αύξηση στο 80% των 165 ζωνών. Η ένταξή τους στο σύστημα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών ζώνης κατά μέσο όρο σε 41% σε σχέση με τις υφιστάμενες, μέσα από τη διαδικασία των πιστοποιημένων εκτιμητών. Μεγάλη αύξηση, κατά 229%, εντοπίζεται σε τρεις ζώνες της Μυκόνου, καθώς υπολογίζονταν μέχρι σήμερα με τιμή 1.200 ευρώ και η τελική τιμή τους διαμορφώνεται πλέον σε 3.800 και 3.950 ευρώ, ενώ σημαντικές αυξήσεις εντοπίζονται σε ζώνες περιοχών, μεταξύ άλλων, όπως το Λαγονήσι, από 750 σε 1.450 ευρώ (αύξηση 93%), το Μαρούσι, από 1.300 σε 2.000 ευρώ (αύξηση 54%), το Χαλάνδρι, από 1.250 σε 1.900 ευρώ (αύξηση 52%), η Κέρκυρα, από 1.050 σε 1.600 ευρώ (αύξηση 52%), και η Νέα Αλικαρνασσός, από 650 σε 900 ευρώ (αύξηση 38%).
Ακίνητα 2021: Αυξήσεις έως και 200%
Παράλληλα, από τις νέες ζώνες, στις νέες εντάξεις εντοπίζεται αύξηση στο 40% των 3.478 ζωνών, η οποία διαμορφώνεται κατά μέσο όρο σε 26%.
Αυξήσεις, μέσα από τη διαδικασία των πιστοποιημένων εκτιμητών, που εντοπίζονται σε περιοχές των οποίων η τιμή ζώνης ήταν εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού, όπως η Ιθάκη, από 600 σε 2.100 ευρώ (αύξηση 250%), η Ρόδος, από 700 σε 2.100 ευρώ (αύξηση 200%), η Κως, από 650 σε 1.350 ευρώ (αύξηση 108%), η Κασσάνδρα Χαλκιδικής, από 800 σε 1.550 ευρώ (αύξηση 94%), η Κεφαλλονιά, από 700 σε 1.250 ευρώ (αύξηση 79%), η Χερσόνησος Ηρακλείου, από 600 σε 1.050 ευρώ (αύξηση 75%), η Ανάβυσσος, από 1.050 σε 1.700 (αύξηση 62%), η Σκαφιδιά Ηλείας, από 650 σε 950 ευρώ (αύξηση 46%), και η Πάτμος, από 650 σε 900 ευρώ (αύξηση 38%).
Παράλληλα, υπάρχουν και πολλές περιοχές, όπου μειώθηκαν οι τιμές ζώνης σε σχέση με την τιμή που οριζόταν εκτός του συστήματος των αντικειμενικών αξιών, καθώς με τις εισηγήσεις των πιστοποιημένων εκτιμητών προσεγγίστηκαν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα χαρακτηριστικά της περιοχής.
Ειδικότερα, από τις ζώνες των νέων εντάξεων, μείωση της τιμής εμφανίζουν 1.509 ζώνες, δηλαδή το 43% των νέων εντάξεων, η οποία διαμορφώνεται κατά μέσο όρο σε 18%. Μειώσεις εντοπίζονται σε ζώνες περιοχών, όπως η Φλώρινα, από 600 σε 300 ευρώ (μείωση 50%), η Χίος, από 800 σε 450 ευρώ (μείωση 44%), οι Πρέσπες, από 600 σε 400 ευρώ (μείωση 33%), το Αμύνταιο, από 600 σε 450 ευρώ (μείωση 25%), και η Ορεστιάδα, από 500 σε 400 ευρώ (μείωση 20%).
Όσον αφορά τις παλαιές, τις υφιστάμενες, 10.165 ζώνες του αντικειμενικού συστήματος η τάση που εμφανίζεται από τις εισηγήσεις των πιστοποιημένων εκτιμητών είναι ανοδική, καθώς οι 6.105 ζώνες σημειώνουν αύξηση κατά μέσο όρο 18%.
Αυξήσεις, μέσα από τη διαδικασία υποβολής εισηγήσεων από τους πιστοποιημένους εκτιμητές, εντοπίζονται σε ζώνες περιοχών, όπως η Σαντορίνη, από 1.100 σε 2.250 ευρώ (αύξηση 105%), το κέντρο Αθήνας, από 1.850 σε 3.600 ευρώ (αύξηση 95%), το Ναύπλιο, από 1.300 σε 2.200 ευρώ (αύξηση 69%), το Παλαιό Φάληρο, από 1.650 σε 2.750 ευρώ (αύξηση 67%), η Βουλιαγμένη, από 2.400 σε 3.850 ευρώ (αύξηση 60%), η Γλυφάδα, από 1.650 σε 2.550 ευρώ (αύξηση 55%), και το Ελληνικό, από 1.700 σε 2.200 ευρώ (αύξηση 29%). Αμετάβλητες παραμένουν 2.729 ζώνες, συνιστώντας το 27% των υφιστάμενων ζωνών, ενώ μείωση παρουσιάζουν 1.331 ζώνες (το 13% των υφιστάμενων), η οποία ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 11%.
Μειώσεις εντοπίζονται σε ζώνες περιοχών, όπως τα Φάρσαλα, από 500 σε 250 ευρώ (μείωση 50%), η Νάξος, από 800 σε 500 ευρώ (μείωση 38%), τα ‘Ανω Λιόσια, από 650 σε 450 ευρώ (μείωση 31%), η Δωδώνη Ιωαννίνων, από 550 σε 400 ευρώ (μείωση 27%), η Κόνιτσα, από 600 σε 450 ευρώ (μείωση 25%), και τα Δερβενοχώρια Βοιωτίας, από 500 σε 400 ευρώ (μείωση 20%).
Αξίζει να σημειωθεί, όσον αφορά τις παλαιές – υφιστάμενες ζώνες και, ειδικότερα, τη σύγκριση που διενεργείται βάσει των τιμών του 2018, ότι οι τιμές πριν τη μεταρρύθμιση δεν ανταποκρίνονται στο σύνολό τους σε εισηγήσεις πιστοποιημένων εκτιμητών, οι οποίες είχαν υποβληθεί το 2018 κατά την προηγούμενη πανελλαδική επικαιροποίηση.
Ως αποτέλεσμα, οι τρέχουσες εκτιμήσεις των πιστοποιημένων εκτιμητών εμπεριέχουν και μεταβολές – της προηγούμενης περιόδου – που έπρεπε να είχαν ήδη ενσωματωθεί στις αντικειμενικές αξίες, αλλά αυτό δεν είχε γίνει. Συνεπώς, σε πολλές περιπτώσεις οι αυξήσεις των νέων τιμών έναντι των προϋπαρχουσών, αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα της αγοράς ακινήτων, η οποία ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε το 2018 και η προσαρμογή της μετατέθηκε στο μέλλον.
Συνοψίζοντας, για το σύνολο της Επικράτειας η εικόνα για τις νέες τιμές ζώνης είναι σχετικά ανοδική, καθώς (α) 7.634 ζώνες (55% του συνόλου) εμφανίζουν αύξηση με μέσο όρο αύξησης 19,5%, (β) 2.860 ζώνες (21% του συνόλου) εμφανίζουν μείωση, με μέσο όρο μείωσης στο 14,7%, και (γ) 3.314 ζώνες (24% του συνόλου) παραμένουν αμετάβλητες.