Φόροι: «Ανάσα» στην τσέπη εκατομμυρίων φορολογούμενων και επιχειρήσεων με το νέο σχέδιο φοροελαφρύνσεων που έρχεται.
Μόνιμες μειώσεις φόρων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο σε μια προσπάθεια να «ανακουφίσει» τα νοικοκυριά που πλήττονται από την ενεργειακή και κατ’ επέκταση οικονομική κρίση.
Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ιδιοκτήτες ακινήτων, αγρότες, είναι κατηγορίες που θα δουν φοροελαφρύνσεις σε 8 κατηγορίες, με στόχο την αύξηση των εισοδημάτων τους.
Παρακάτω θα δείτε αναλυτικά τη λίστα, ωστόσο, δεν πρόκειται για οριστικές αποφάσεις αλλά για δεσμεύσεις. Όλα θα κριθούν, όπως πάντα, από τα νούμερα των δημοσιονομικών αλλά και την υποχρέωση παραγωγής πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 0,7% από το 2023 που πρέπει να είναι υψηλότερα τα επόμενα χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον επιβεβαιωθούν τα σενάρια, οι φόροι που θα μειωθούν είναι οι εξής:
Με στόχο τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης η οποία λύγισε στα χρόνια των μνημονίων εξετάζονται αλλαγές στα κλιμάκια και μείωση των συντελεστών.
Σήμερα, φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται με συντελεστές από 9% (για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος) έως και 44% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ με ενδιάμεσους συντελεστές 22%, 28% και 36% οι οποίοι επιβάλλονται κλιμακωτά για κάθε επιπλέον 10.000 ευρώ εισοδήματος (από 10.001 έως και 20.000, από 20.001 έως και 30.000 και από 30.001 έως και 40.000 ευρώ).
Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπει επανασχεδιασμό της κλίμακας με καθιέρωση νέων και περισσότερων κλιμακίων και συντελεστών που θα καθιστούν προοδευτικότερη και δικαιότερη την κλίμακα και θα μειώνουν τα βάρη κυρίως για όσους αποκτούν μεσαία εισοδήματα.
Σήμερα για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής 15%, ο οποίος αυξάνεται στο 35% για εισοδήματα από 12.001 έως 35.000 ευρώ και στο 45% για ενοίκια από 35.001 ευρώ και πάνω.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει αλλαγή δομής με την ενσωμάτωση ενός πρόσθετου συντελεστή στην ισχύουσα κλίμακα, μεταξύ των εισοδημάτων από 12.001 έως 35.000 ευρώ, με στόχο τον επιμερισμό της επιβάρυνσης αφού όσοι δηλώνουν εισοδήματα πάνω από τα 12.000 ευρώ φορολογούνται αυτομάτως με συντελεστή 35%.
Σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές θα πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον ένα ενδιάμεσα κλιμάκιο με συντελεστή 20%, ή 225, όπως είναι σήμερα στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.
Σήμερα τα ετήσια ποσά του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις ξεκινούν από 400 ευρώ και φθάνουν έως 1.000 ευρώ.
Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση έχει ανοίξει τη βεντάλια των εξαιρέσεων από το τέλος επιτηδεύματος, ενώ φέτος με την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων οι μικρές επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που προχώρησαν σε προσλήψεις εργαζομένων πλήρους απασχόλησης από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 θα δουν τον φορολογικό «λογαριασμό» τους να έχει ξεφουσκώσει από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Προς μονιμοποίηση οδεύουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε μεταφορές, εστίαση, καφέ, ροφήματα, τουριστικό πακέτο, σχολές χορού, θέατρα, κινηματογράφους, γυμναστήρια.
Εξετάζεται η μείωση του φορολογικού συντελεστή νομικών προσώπων από το 22% στο 20%, όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση πριν από τις εκλογές του 2019.
Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει από το ΙΟΒΕ προτάσεις για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές.
Η προκαταβολή κυμαίνεται από 55% έως 100%. Για φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα η προκαταβολή φόρου είναι 55%, για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες 20% και για τις τράπεζες 100%.
Η προκαταβολή φόρου μειώνεται στο μισό, όταν υποβάλλεται δήλωση για πρώτη φορά.
Τα τεκμήρια θα καταργηθούν με την ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.
Μέχρι τις 25 Μαρτίου αναμένεται η πρεμιέρα των φορολογικών δηλώσεων 2023, ημερομηνία που είναι νωρίτερη από οποιαδήποτε προηγούμενη χρονιά. Μάλιστα, φαίνεται πως στην ΑΑΔΕ «τρέχουν» να προλάβουν την 25η Μαρτίου για να είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet και να σπεύσουν οι εκατομμύρια φορολογούμενοι.
Ο προγραμματισμός μέχρι στιγμής είναι ο εξής: Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και του Δημοσίου, πρέπει να έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, μερισμάτων.
Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για να την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων αλλά και τις διασταυρώσεις που διενεργήσει η ΑΑΔΕ για να εντοπίσει όσους κρύβουν τα εισοδήματά τους.
Όλα τα έκτακτα επιδόματα που δόθηκαν λόγω ενεργειακής κρίσης και αυξήσεων των τιμών, όπως επιταγή ακρίβειας, Fuel Pass, Power Pass κ.ο.κ. θα προσυμπληρωθούν και θα εμφανίζονται, αλλά δεν φορολογούνται, ωστόσο, δηλώνονται για να καλύψουν τεκμήρια.
Σε οδηγία που έδωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, στους εργοδότες για να αποφευχθούν λάθη και τυχόν ταλαιπωρία για τους φορολογούμενους, ξεκαθαρίζεται ότι τα αφορολόγητα επιδόματα είναι:
Πρόσθετο φόρο 22% κινδυνεύουν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι πιθανόν δεν θα καταφέρουν, το 2022, να καλύψουν το 30% του ετήσιου πραγματικού τους εισοδήματος με δαπάνες οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με «πλαστικό χρήμα». Το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 20% για φορολογούμενους που έχουν δαπανήσει πάνω από το 60% του πραγματικού τους εισοδήματος σε τόκους δανείων, ενοίκια και φόρους.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…