Νέα μέτρα: Πακέτο 1,3 δισ. ευρώ – Ποιοι θα πάρουν αναδρομικά, Δώρο Πάσχα – Ποιοι γλιτώνουν φόρους

Νέα μέτρα: Τα 10 μόνιμα φορολογικά μέτρα και οι έκτακτες παροχές. Σε ποιους ετοιμάζεται να δώσει «ζεστό» χρήμα η κυβέρνηση. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Ένα νέο «πακέτο» έκτακτων και μόνιμων μέτρων, ύψους 1,3 δισ. ευρώ για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την ακρίβεια αλλά και δέσμη μόνιμων φοροελαφρύνσεων και εισφορών για την τετραετία 2023-2027, επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Στα τέλη Φεβρουαρίου θα προχωρήσει στην ανακοίνωση «στοχευμένων προσωρινών» μέτρων αλλά και μόνιμων αν προκύψει από τα δημοσιονομικά στοιχεία πως δημιουργείται μόνιμος «χώρος» στον προϋπολογισμό.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΣΚΑΙ υποστήριξε ότι αρχίζει να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για κάποιες πρόσθετες παρεμβάσεις που θα προτεραιοποιήσει ο πρωθυπουργός ανάμεσα στις πολλές ανάγκες που έχει η κοινωνία.

Νέα μέτρα: Τι προβλέπεται

Στα έκτακτα μέτρα περιλαμβάνονται:

  • η καταβολή ενός νέου επιδόματος στις ευάλωτες ομάδες πριν από το Πάσχα,
  • η παράταση του καθεστώτος του χαμηλού ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές, θέατρα, κινηματογράφους, γυμναστήρια και σχολές χορού μέχρι και το τέλος του 2023,
  • παράταση χορήγησης του Μarket Pass για άλλους τρεις μήνες.

Στα μόνιμα μέτρα, περιλαμβάνονται:

  • η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6%,
  • η  καταβολή των αναδρομικών για τις επικουρικές συντάξεις σε όλους τους δικαιούχους, αλλά σε τέσσερις ετήσιες δόσεις και
  • ενδεχομένως μία μείωση του τέλους επιτηδεύματος.

Όσον αφορά στις φορολογικές παρεμβάσεις που θα συμπεριληφθούν στην κυβερνητική ατζέντα της νέας τετραετίας, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η µείωση των συντελεστών ΦΠΑ και του φόρου επί των κερδών των επιχειρήσεων, η μείωση της προκαταβολής φόρου, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύµατος, ενώ εξετάζονται και αλλαγές στις φορολογικές κλίµακες µισθωτών και επαγγελµατιών.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιδιώκει να μη διαταραχθούν οι δηµοσιονοµικοί στόχοι και η υποχρέωση παραγωγής πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 0,7%  φέτος και πολύ υψηλότερων τα επόμενα έτη.

Νέα μέτρα: Προσωρινά μέτρα

  1. Χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης ύψους 300 ευρώ  πριν από το Πάσχα,στις ευάλωτες ομάδες που έλαβαν και την επιταγή ακρίβειας
  2. Παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε καφέ, ροφήματα, εστίαση, μεταφορές, θέατρα, κινηματογράφο, γυμναστήρια, σχολές χορού, τουριστικό πακέτο μέχρι το τέλος του 2023. Το μέτρο λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2023.
  3. Επέκταση της χορήγησης του «market pass» για ένα ακόμα τρίμηνο, έως τον Οκτώβριο .

 Νέα μέτρα: Μόνιμα μέτρα

  1. Tην επιστροφή σε δόσεις των αναδρομικών δώρων και επικουρικών συντάξεων που αφορούν στο ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015-Μάιος 2016 στο σύνολο των συνταξιούχων και όχι μόνο στους περίπου 350.000 που  προσέφυγαν στη δικαιοσύνη.
  2. Μείωση εισφορών κατά 0,6% μονάδες, που υπολείπονται  προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση των εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, ήτοι να φτάσουν στο 35,56% μέχρι το 2023

Νέα μέτρα: Mόνιμα φορολογικά μέτρα

  1. Σταδιακή κατάργηση τέλους επιτηδεύματος. Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος βρίσκεται στο τραπέζι, με ένα από τα σενάρια να προβλέπει μείωση του τέλους από φέτος καθώς μπορεί να  αποτελέσει ένα μέτρο «αντίβαρο» τόσο στην αύξηση του κατώτατου μισθού όσο και των  ασφαλιστικών εισφορών. Διαφορετικά το πιθανότερο είναι να ισχύσει  για τις φορολογικές δηλώσεις του 2024  και να καταργηθεί πλήρως το 2025. Σήμερα τα ετήσια ποσά του τέλους επιτηδεύματος ανέρχονται από 400 ευρώ εφόσον η έδρα εως 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.
  2. Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του βασικού συντελεστή ΦΠΑ ή μετάταξης αγαθών από τον υψηλό στον χαμηλό συντελεστή.
  3. Mείωση συντελεστή  φορολογίας επιχειρήσεων. Στην προεκλογική φορολογική ατζέντα εξετάζεται να περιληφθεί η μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων από το 22% στο 20%.
  4. Περαιτέρω αναμόρφωση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Εξετάζονται νέες αλλαγές, που θα προβλέπουν μεταξύ άλλων την περαιτέρω μείωση φορολογικών συντελεστών, αλλά και την υπαγωγή περισσοτέρων εισοδημάτων σε φορολογία με μία ενιαία κλίμακα.
  5. Aναμόρφωση του καθεστώτος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει  από το ΙΟΒΕ προτάσεις για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές ώστε να ετοιμαστεί στη συνέχεια το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο .
  6. Μείωση συντελεστών ΦΠΑ. Ένα από τα μέτρα που είχαν εξαγγελθεί για να εφαρμοστούν στην πρώτη θητεία της κυβέρνησης, αλλά δεν προχώρησε λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, ήταν και η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 24% και το 13% στο 22% και στο 11%. Το μέτρο αυτό  βρίσκεται ξανά στο κυβερνητικό τραπέζι.
  7. Μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα μη αλκοολούχα και τα αεριούχα ποτά (καφέ, χυμούς, αναψυκτικά), τα εισιτήρια κινηματογράφων, τις υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, πλοίων, αεροπλάνων και κόμιστρα ταξί), τα εισιτήρια αθλητικών αγώνων,  τις υπηρεσίες εστίασης, τις υπηρεσίες που παρέχονται από γυμναστήρια και τις υπηρεσίες που παρέχονται από σχολές εκμάθησης χορού.
  8. Μείωση προκαταβολής φόρου. Η προκαταβολή κυμαίνεται από 55%-100%. Για φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα η προκαταβολή φόρου είναι 55%,για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες 80% και για τις τράπεζες 100%. Η προκαταβολή φόρου μειώνεται στο μισό, όταν υποβάλλεται δήλωση για πρώτη φορά από φυσικό πρόσωπο που αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Ένα από τα σενάρια που είναι στο τραπέζι, προβλέπει μία μείωση της προκαταβολής φόρου  για φέτος.
  9. Η σταδιακή μείωση  και η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης με την ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού  περιουσιολογίου  και θα είναι εφικτός ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης όλων των Ελλήνων φορολογουμένων.
  10. Μείωση της φορολογίας των εισοδημάτων από ενοίκια κουρεύοντας τον λογαριασμό σε 978.051 ιδιοκτήτες που δηλώνουν 3,44 δισ. ευρώ από εκμισθώσεις κατοικιών. Εξετάζονται δύο προτάσεις ,με την πρώτη να προβλέπει επανασχεδιασμό από μηδενική βάση με έμφαση στους συντελεστές που θεωρούνται υψηλοί για τους έχοντες εισοδήματα από την συγκεκριμένη πηγή και τη δεύτερη, την ενσωμάτωση ενός πρόσθετου συντελεστή στην ισχύουσα κλίμακα, μεταξύ των εισοδημάτων από 12.001 έως 35.000 ευρώ με στόχο τον επιμερισμό της επιβάρυνσης.

Νέα μέτρα: Αυξήσεις σε 10 επιδόματα από Απρίλιο – Η λίστα με τα νέα ποσά

Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού το αμέσως επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα το αργότερο μέχρι τις 31 Μαρτίου. Αναμένεται η ψήφιση της σχετικής τροπολογίας μετά την απαραίτητη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και επιστημονικούς φορείς.

Αναγκαία είναι επίσης και η σχετική εισήγηση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Και αφού όλα αυτά ολοκληρωθούν, θα αρχίσει ο υπολογισμός των αυξήσεων και σε μια σειρά από επιδόματα, όπως για παράδειγμα του επιδόματος ανεργίας που σήμερα είναι στα 438 ευρώ. Υπολογίζεται, ανεπίσημα, ότι εφόσον ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά ποσοστό 5,5%, το επίδομα ανεργίας θα πάει στα 462 ευρώ.

Αναλυτικά, όλα τα επιδόματα που θα αυξηθούν:

  • Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας
  • Βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας
  • Ειδικό βοήθημα μετά τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων
  • Ειδικά εποχικά βοηθήματα
  • Ειδική παροχή μητρότητας
  • Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη
  • Αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ)
  • Αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.ά.
  • Αμοιβές Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα
  • Αποζημίωση για κάθε ημέρα Μαθητείας/Πρακτικής Άσκησης