1.000 ευρώ «δωρεάν» από Alpha, Πειραιώς, Εθνική: Η ανακοίνωση

Σκέψεις του υπ. Εθνικής Οικονομίας να αλλάξουν τα όρια του IRIS, ώστε γίνονται ακόμη μεγαλύτερες συναλλαγές.

Μέχρι στιγμής το Iris, το οποίο έχει μπει καλά στις ζωές μας, τόσο για τους ατομικούς λογαριασμούς όσο και για τους επαγγελματικούς,προβλέπει τη μεταφορά μετρητών από τράπεζα σε τράπεζα χωρίς χρεώσεις. Ωστόσο, μέχρι στιγμής το όριο της δωρεάν ανταλλαγής χρημάτων ανεξαρτήτως συστημικής τράπεζας (Εθνική, Eurobank, Περαιώς, Alpha) και όχι μόνο ήταν στα 500 ευρώ.

Τώρα, υπάρχουν σκέψεις για την αύξηση των ορίων στα 1.000 ευρώ δωρεάν.

Περίπου το 25% των πολιτών είναι εγγεγραμμένοι στην υπηρεσία άμεσων πληρωμών IRIS, η οποία τους δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρουν χρήματα άμεσα και χωρίς επιβάρυνση, χρησιμοποιώντας μόνο τον αριθμό κινητού του παραλήπτη. Επιπλέον, τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι επιτηδευματίες είναι πλέον υποχρεωμένοι να αποδέχονται πληρωμές μέσω IRIS, με τη χρήση του ΑΦΜ ή του κινητού τους τηλεφώνου.

Τα όρια

Σημαντική άνοδος στον όγκο συναλλαγών στην υπηρεσία ήρθε με τη νομοθέτηση της υποχρέωσης των επαγγελματιών και των επιτηδευματιών να αποδέχονται πληρωμές μέσω IRIS. Και για τους επαγγελματίες τα οφέλη είναι σημαντικά, καθώς τα κόστη είναι χαμηλότερα από τις συναλλαγές με κάρτες.

Και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, το ημερήσιο όριο ανέρχεται σήμερα αθροιστικά στα 500 ευρώ. Αυτό που ζήτησε με πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι να εφαρμοστούν δύο διακριτά όρια για αυτές τις συναλλαγές.

Ο υπουργός ζήτησε αντί για ένα όριο των 500 ευρώ ανά συναλλαγή, να υπάρχουν δύο. 500 ευρώ για μεταφορά σε άλλα πρόσωπα και άλλα 500 ευρώ για μεταφορές σε επαγγελματίες, σύνολο 1.000 ευρώ.

Ωστόσο, το ζήτημα δε φαίνεται να προχωράει. Κάτι που οφείλεται στην ανάγκη να προσαρμοστούν ανάλογα οι υποδομές των τραπεζών, καθώς και να αντιμετωπιστούν πιθανές αδυναμίες σε επίπεδο απάτης, οι οποίες όμως, υποστηρίζονται πανευρωπαϊκά από το σύστημα TIPS της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα έχει πέσει στο τραπέζι και συζητιέται μεταξύ των τραπεζών τόσο στο πλαίσιο της Ελληνικής Ένωσης Τράπεζων όσο και της ΔΙΑΣ.

Σημαντική άνοδος στον όγκο συναλλαγών στην υπηρεσία ήρθε με τη νομοθέτηση της υποχρέωσης των επαγγελματιών και των επιτηδευματιών να αποδέχονται πληρωμές μέσω IRIS. Και για τους επαγγελματίες τα οφέλη είναι σημαντικά, καθώς τα κόστη είναι χαμηλότερα από τις συναλλαγές με κάρτες.

Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα από προμήθειες, μόνο για τις συστημικές τράπεζες, έφτασαν το πρώτο τρίμηνο του έτους στα 477 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 13,57%

Έσκασε τώρα: Πρόγραμμα για «δωρέαν» έπιπλα – Η ανακοίνωση

Μία μεγάλη προσφορά για την αγορά επίπλων έσκασε από τράπεζα με τεράστια αλυσίδα στην Ελλάδα. Οι διευκολύνσεις στην αγορά επίπλων χιλιάδων ευρώ είναι πολλές και κυμαίνονται αναλόγως με την αξία τους.

Δώρο τους τόκους κάνει η τράπεα tbi bank σε όσους αγοράσουν έπιπλα από τα κασταστήματα entos για αγορές έως 600 ευρώ.

Όι πελάτες μπορούν πλέον να κάνουν άμεσα τις αγορές τους στη μεγάλη αλυσίδα entos, πληρώνοντας με δόσεις, χωρίς πιστωτική κάρτα και χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.

Αν κάποιος κάνει αγορες αξίας έως 600 ευρώ, μπορούν να κάνουν την πληρωμή σε 4 άτοκες δόσεις.

Για αγορές από 300 έως 10.000 ευρώ, η tbi προσφέρει διάρκεια αποπληρωμής από 3 έως 60 μήνες με σταθερό επιτόκιο, δίνοντας την επιλογή στους καταναλωτές να επιλέξουν βάσει των οικονομικών τους δυνατοτήτων. Σημειώνεται ότι για αγορές που κυμαίνονται μεταξύ 300 και 600 ευρώ, μπορούν να αποφασίσουν μεταξύ των δύο προαναφερόμενων εναλλακτικών: είτε 4 άτοκες δόσεις είτε 3-60 μήνες με σταθερό επιτόκιο.

Το πρόγραμμα χρηματοδότησης της tbi ισχύει τόσο για αγορές στο ηλεκτρονικό κατάστημα των entos όσο και σε 19 φυσικά καταστήματα* ανά την Ελλάδα.

Επιδόματα… τέλος για όλους – Πότε κόβονται οριστικά

Επιδόματα: Ό,τι πήρατε… πήρατε καθώς μπαίνουν τέλος στα επιδόματα!

Η ανάγκη για καθαρά πρωτογενή πλεονάσματα βάζουν φρένο σε κάθε σχέδιο της κυβέρνησης για έκτακτες παροχές στους ασθενέστερους, όπως οι επιταγές ακρίβειας που δίνονταν εδώ και δύο χρόνια Χριστούγεννα και Πάσχα αλλά και τα fuel pass.

Μπορεί υπουργοί και βουλευτές να άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο παροχής έκτακτης στήριξης το Πάσχα αλλά ο πρωθυπουργός ήρθε άμεσα να κλείσει κάθε παράθυρο. Και η δήλωσή του αυτή ήταν βασιζόμενη στις πιέσεις από την ΕΕ για βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα.

Συνεπώς, οι πολίτες θα πρέπει να ξεχάσουν από δω και στο εξής οποιαδήποτε επιταγή ακρίβειας, έκτακτα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων.

Εφόσον υπάρχει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος, η κυβέρνηση, όπως έχει πει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συνεχίσει τον δρόμο της μείωσης της φορολογίας για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Με την τιμή των καυσίμων σε πολλές περιοχές της χώρας να έχει υπερβεί τα 2 ευρώ το λίτρο, θα είχε ανοίξει ήδη η κουβέντα για έναν νέο κύκλο fuel pass.

Ωστόσο, η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος, μη θέλοντας να καλλιεργήσει προσδοκίες με δεδομένου ότι το τελεσίγραφο της Ε.Ε. για τα έκτακτα επιδόματα και της παροχές είναι οριστικό και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.

Αυτή η νέα πολιτική σχετίζεται με την ανάγκη ταχύτερης μείωσης του χρέους και τιθάσευσης των δαπανών που μετά την πανδημία έχουν ξεφύγει. Και η πολιτική αυτή υποδεικνύεται από το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ.

Οι καθαρές πρωτογενείς δαπάνες είναι το νέο κριτήριο με βάση το οποίο θα καταρτίζονται τα τετραετή δημοσιονομικά – διαρθρωτικά προγράμματα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προβλέπει το νέο Σύμφωνο που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2025.

Η Κομισιόν θα καθορίσει, μετά τις ανοιξιάτικες προβλέψεις του Μαΐου και με βάση αυτές, τα επιτρεπτά ανώτατα όρια αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών των κρατών-μελών για το διάστημα 2025-2028. Αυτό θα γίνει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Στη συνέχεια, τα κράτη-μέλη θα διαμορφώσουν αναλόγως τα δημοσιονομικά – διαρθρωτικά τους προγράμματα.

Επιδόματα: Ποια κατάργησε η ΔΥΠΑ

Στην κατάργηση τριών εφάπαξ επιδομάτων που παρέχει η ΔΥΠΑ προχώρησε το υπουργείο Εργασίας.

Πρόκειται για παροχές που λαμβάνουν ειδικές κατηγορίες ανέργων και ορισμένα από αυτά καταβάλλονται μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης της ανεργίας.

Συγκεκριμένα αφορά: πρώτον, το ειδικό επίδομα που χορηγείται μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας.

Το ειδικό βοήθημα μετά την τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων.

Και το ειδικό επίδομα επίσχεσης που αφορά στη διακοπή της λειτουργίας μιας επιχείρησης.

Τα επιδόματα που καταργήθηκαν

  1. Το ειδικό επίδομα που δίδεται μετά τη λήξη της επιδότησης ανεργίας δικαιούνταν οι ασφαλισμένοι πολίτες που διατηρούσαν την ιδιότητα του ανέργου κατά την ημερομηνία καταβολής του βοηθήματος, εφόσον παρέμεναν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων επί ένα μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας. Το ύψος του ήταν ίσο προς δεκατρία (13) ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή 249,08 ευρώ.
  2. Το επίδομα τρίμηνης παραμονής στο μητρώο ανέργων, ελάμβαναν ορισμένες κατηγορίες ανέργων – μέχρι και τρεις φορές – μέσα στο ημερολογιακό έτος. Το ποσό του βοηθήματος ήταν 287,4 ευρώ.
  3. Το επίδομα επίσχεσης εργασίας, δικαιούνταν οι ασφαλισμένοι που δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης, κατά την περίπτωση διακοπής των εργασιών μιας επιχείρησης και αδυναμίας για οποιοδήποτε λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη.

Αμέσως μετά την δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ, με εσωτερικό έγγραφο που διανεμήθηκε στις υπηρεσίες της ΔΥΠΑ από τη διοίκηση του Οργανισμού σημειώνεται ότι «στο πλαίσιο εφαρμογής των ανωτέρω που είναι σε ισχύ από 29.12.2023: οι αιτήσεις των καταργηθέντων επιδομάτων δεν είναι πλέον διαθέσιμες στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, τυχόν δε αιτήσεις που υπεβλήθησαν από την 29.12.2023 και εξής είναι απορριπτέες.