Σοκ με το πετρέλαιο θέρμανσης: Δείτε την τιμή που «κλειδώνει» στην Ελλάδα

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στο 1,70 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης, εάν άρχιζε τώρα η διάθεσή του. Ζητούν μείωση φόρου οι βενζινοπώλες. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Τουλάχιστον για όσο διαρκεί αυτή η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, ας μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης», ζήτησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, Μιχάλης Κιούσης, ο οποίος εκτίμησε όταν εάν ξεκινούσε τώρα η διάθεσή του, η τιμή θα ήταν δυσανάλογα υψηλή, στο 1,70 ευρώ ανά λίτρο.

«Πρέπει να δοθεί μια διέξοδος. Η Ευρώπη αποδείχθηκε πολύ “μικρή” και ανέτοιμη. Στην Ελλάδα πρέπει να βρούμε άμεσα λύσεις, πριν να είναι αργά.

Δεν πρέπει να περιμένουμε να έρθει ο χειμώνας» σημείωσε ο κ. Κιούσης στο Πρώτο Πρόγραμμα και συνέχιζε εξηγώντας τους λόγους της αποστολής σχετικής επιστολής στον πρωθυπουργό, από την Ομοσπονδία:

«Βλέπουμε ότι με σημερινά δεδομένα το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει με τιμή στο 1,70 ευρώ, τιμή που είναι απαγορευτική. Δεν υπάρχουν διέξοδοι σε άλλα φθηνότερα ενεργειακά προϊόντα.

Το φυσικό αέριο είναι ακριβότερο, το ρεύμα είναι ακόμη πιο ακριβό, οπότε πρέπει να βρούμε μια λύση».

«Πρέπει άμεσα τα αρμόδια υπουργεία υπό τον πρωθυπουργό να σκεφτούν, ώστε το πετρέλαιο να είναι πιο προσιτό στον καταναλωτή. Είναι κοινωνικό αγαθό, δεν είναι είδος πολυτελείας για να υπερφορολογείται.

Όσο χαμηλότερη είναι η τιμή, τόσο μεγαλύτερη η κατανάλωση και τόσο υψηλότερα τα δημόσια έσοδα», πρόσθεσε ο κ. Κιούσης, εκφράζοντας αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των επιδομάτων fuel pass.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ετοιμάζει πακέτο παροχών ο Μητσοτάκης

Άρωμα… εκλογών θα έχει το πακέτο παροχών που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ 2022. Αύξηση συντάξεων έως και 6,5%, κατώτατος μισθός 751 ευρώ, μείωση τέλους επιτηδεύματος κατά 50%, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, είναι μερικά μόνο από τα νέα μέτρα. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Με ένα μεγάλο πακέτο μέτρων και παροχών θα προσέλθει ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια της ΔΕΘ στις 10 Σεπτεμβρίου, το οποίο θα οριστικοποιηθεί τις πρώτες ημέρες του επόμενου μήνα, όταν θα υπάρχουν και τα στοιχεία από την πορεία της οικονομίας τον Αύγουστο.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μια νέα μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων, αυτή τη φορά από το 22% στο 20%, και με εφαρμογή από την επόμενη οικονομική χρήση.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται ένα δεύτερο, πιο βαρύ μέτρο, που αφορά τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, δηλαδή του κεντρικού συντελεστή από το 24% στο 22% και του μειωμένου από το 13% στο 11%, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%, σε μια προσπάθεια να μετριαστεί η ακρίβεια.

Το μέτρο αυτό θα κριθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες επειδή έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος αλλά είναι μέσα στους σχεδιασμούς εν όψει του δύσκολου χειμώνα.

Οι εισηγήσεις αυτές περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο προτάσεων που έχουν γίνει από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προς τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα αποφασίσει την ερχόμενη εβδομάδα ποια από αυτά θα συμπεριλάβει στο καλάθι της ΔΕΘ.

Κάποιες από τις εισηγήσεις έχουν υψηλό δημοσιονομικό κόστος και κάποιες άλλες χαμηλότερο, έτσι ώστε να υπάρχουν όλες οι δυνατές επιλογές για τη σύνθεση του κατάλληλου πακέτου μέτρων, δεδομένης και της πίεσης που ασκεί στα κρατικά ταμεία η ανάγκη της διαρκούς επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος και των καύσιμων.

Πάντως, ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκεται και μια νέα «επιταγή ακρίβειας», που θα κοστίσει πάνω από 300 εκατ. ευρώ, εφόσον είναι ανάλογη με την τελευταία, του Πάσχα.

Σχεδιάζεται να δοθεί προς το τέλος του χρόνου και να είναι το βασικό μέτρο για τη στήριξη των εισοδημάτων του 2022, πέραν της πιθανής επανάληψης του Fuel Pass για το τελευταίο τρίμηνο και της διεύρυνσης του επιδόματος θέρμανσης (εφόσον αυτά προχωρήσουν).

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ποια κλείδωσαν

Πέρα όμως από τις… εκπλήξεις και τα σενάρια για το «καλάθι» της ΔΕΘ υπάρχουν και τα μέτρα που θεωρούνται κλειδωμένα.

Αυτά είναι:

-Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους: Περίπου 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι, δημόσιοι λειτουργοί και συνταξιούχοι με ετήσια φορολογητέα εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις άνω των 12.000 ευρώ θα ωφεληθούν με αυξήσεις αποδοχών από 1/1/2023 εξαιτίας της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Αυτό θα συμβεί επειδή από τον Ιανουάριο του 2023 θα σταματήσει η μηνιαία παρακράτηση της εισφοράς από τους μισθούς όλων των υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου και από όλες τις συντάξεις. Σήμερα, η επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έχει ανασταλεί για τους μισθούς που εισέπραξαν πέρυσι και εισπράττουν και φέτος οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς επίσης και για τα εισοδήματα του 2021 τα οποία προέρχονται από επιχειρηματικές-αγροτικές δραστηριότητες, από εκμετάλλευση ακινήτων και από κινητές αξίες.

-Αύξηση συντάξεων: Η αύξηση των αποδοχών στους συνταξιούχους το 2023 (η πρώτη μετά από 12 χρόνια) θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ισχυρότερες, όπως και οι επιπτώσεις στα εισοδήματα.

Οι αρχικοί σχεδιασμοί προέβλεπαν αυξήσεις της τάξης του 4,5% από το νέο έτος για τους συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν αρνητική προσωπική διαφορά.

Με τον νόμο Βρούτση το ύψος της αύξησης προκύπτει από το άθροισμα των δύο ποσοστών: του ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ και του δείκτη τιμών καταναλωτή διαιρούμενου διά του δύο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί το 2022 κατά 3,1% και ο πληθωρισμός κατά 5,6%, που είναι οι αντίστοιχες προβλέψεις στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα φτάσει κοντά στο 4,5%.

Επειδή όμως η κούρσα του πληθωρισμού συνεχίζεται χτυπώντας ταχύτητα 11,6% για τον Ιούλιο, μετά τις εκρηκτικές ανατιμήσεις σε τρόφιμα, στέγαση και ενεργειακά προϊόντα, η κυβέρνηση εκ των πραγμάτων θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη αύξηση των συντάξεων.

Κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για αύξηση των συντάξεων τουλάχιστον 6,5%, ενώ για τους περίπου 850.000 συνταξιούχους που παίρνουν προσωπική ή αρνητική διάφορα (και βρίσκονται εκτός αυξήσεων) σχεδιάζεται ένα μικρό επίδομα της τάξης των 250 ευρώ.

Θα αφορά γενικά τους χαμηλοσυνταξιούχους και θα δοθεί με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος.

-Αύξηση του κατώτατου μισθού: Για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα είναι ειλημμένη η απόφαση να επισπευστούν οι διαδικασίες αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, έτσι ώστε οι βασικές αποδοχές να επανέλθουν (μετά από 10 χρόνια) στα 751 ευρώ το επόμενο έτος.

Ανοιχτό παραμένει το αν θα γίνει και το τελευταίο βήμα ως προς τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ήδη, με τη νέα μείωση των εισφορών στις επικουρικές, που ισχύει από την αρχή του καλοκαιριού, οι εισφορές έχουν μειωθεί κατά 4,4 μονάδες και απομένουν μόλις 0,6 μονάδες.

-Παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ: Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα παραταθεί και για το επόμενο έτος η διάταξη που προβλέπει την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα μη αλκοολούχα και τα αεριούχα ποτά (καφέ, χυμούς, αναψυκτικά), τα εισιτήρια κινηματογράφων, τις υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, πλοίων, αεροπλάνων και κόμιστρα ταξί), τα εισιτήρια αθλητικών αγώνων, τα εισιτήρια (δικαίωμα εισόδου) για ζωολογικούς κήπους, τις υπηρεσίες εστίασης, τις υπηρεσίες που παρέχονται από γυμναστήρια και τις υπηρεσίες που παρέχονται από σχολές εκμάθησης χορού.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Η νέα «επιταγή ακρίβειας»

Μεγάλες πιθανότητες συγκεντρώνει και το σενάριο χορήγησης μιας νέας «επιταγής ακρίβειας», όπως αυτή που δόθηκε το Πάσχα.

Το ανώτατο ύψος της ενίσχυσης εκτιμάται ότι θα ανέρχεται γύρω στα 200 ευρώ και θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα του δικαιούχου.

Εξετάζεται δηλαδή το να ισχύσουν ζώνες επιδότησης που θα ξεκινούν από, π.χ., 100-130 ευρώ και θα φτάνουν στα 200 ευρώ (ίσως και άνω).

Πετρέλαιο θέρμανσης: Αυξημένο και το επίδομα θέρμανσης

Η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και η επιδότηση της τιμής του φυσικού αερίου είναι μεταξύ των μέτρων στήριξης που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.

Οι σχετικές αποφάσεις θα κλειδώσουν τις επόμενες ημέρες και θα εξαρτηθούν από το πλεονάζων δημοσιονομικό χώρο και το κόστος των συγκεκριμένων παρεμβάσεων.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις εν όψει του δύσκολου χειμώνα και της εκτόξευσης στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος.