Επίδομα θέρμανσης: Έκτακτες ανακοινώσεις – Θα πάρουμε περισσότερα

Επίδομα θέρμανσης: Τρόπους για να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις εν όψει του δύσκολου χειμώνα αναζητά η κυβέρνηση. Τι θα γίνει με το επίδομα θέρμανσης για όσους καταναλώνουν πετρέλαιο και τι για όσους έχουν φυσικό αέριο. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και η επιδότηση της τιμής του φυσικού αερίου είναι μεταξύ των μέτρων στήριξης που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.

Οι σχετικές αποφάσεις θα κλειδώσουν τις επόμενες ημέρες και θα εξαρτηθούν από το πλεονάζων δημοσιονομικό χώρο και το κόστος των συγκεκριμένων παρεμβάσεων.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις εν όψει του δύσκολου χειμώνα και της εκτόξευσης στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος.

Επίδομα θέρμανσης: Ζαλίζουν οι τιμές

Αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης πέρυσι τον Οκτώβριο ξεκίνησε η πώλησή του προς 1,16 ευρώ το λίτρο και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την εκτόξευση της τιμής του «μαύρου χρυσού» έφτασε να κοστίζει 1,6 ευρώ Φέτος και με βάση τα σημερινά δεδομένα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι αυξημένη τουλάχιστον κατά 45%.

Για τους καταναλωτές φυσικού αερίου η κατάσταση είναι πιο ζοφερή, καθώς τον Ιανουάριο του 2021 η κιλοβατώρα κόστιζε 1,6 λεπτά στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ.

Πέρυσι το χειμώνα σκαρφάλωσε στα 6,38 λεπτά του ευρώ, με αύξηση 294%, ενώ τον τρέχον μήνα έφτασε στα 17 λεπτά του ευρώ και το Σεπτέμβριο θα ανέβει περαιτέρω, αφού η τιμολόγηση γίνεται με βάση τη χρηματιστηριακή τιμή του προηγούμενου μήνα, οι τελικοί καταναλωτές είναι πιθανό να πληρώσουν περί τα 24 με 25 λεπτά για κάθε κιλοβατώρα.

Και στην περίπτωση που οι τιμές του φυσικού αερίου κινηθούν υψηλότερα, το χειμώνα τα νοικοκυριά θα βρεθούν αντιμέτωπα με υπέρογκο κόστος.

Επίδομα θέρμανσης: Εξετάζονται παρεμβάσεις

Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση σχεδιάζει μέτρα στήριξης για τα περίπου 700.000 νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, αυτή τη στιγμή εξετάζονται σενάρια στήριξης των νοικοκυριών αυτών, προκειμένου να μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους στην καρδιά του χειμώνα.

Όσον αφορά τη μορφή που θα έχει η παρέμβαση, ο υπουργός είπε ότι «πέρυσι είχαμε στηρίξει με ενισχύσεις τα νοικοκυριά και με αυξημένο επίδομα θέρμανσης, αλλά και με επιδοτήσεις μέσα από τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου».

Προσέθεσε ότι όλα θα αποφασιστούν μετά τις συνεννοήσεις με το οικονομικό επιτελείο και αφού ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει πλαφόν στο φυσικό αέριο, ο κ. Σκρέκας υποστήριξε πως σιγά σιγά οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έρχονται και συντάσσονται με την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος εισηγήθηκε από νωρίς να θεσπιστεί πλαφόν στο φυσικό αέριο στα διεθνή χρηματιστήρια.

Στις 7 Σεπτεμβρίου, στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, ο Έλληνας εκπρόσωπος θα παρουσιάσει τη θέση της χώρας για περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου και θέσπιση πλαφόν» συμπλήρωσε ο υπουργός ΠΕΝ.

Σε κάθε περίπτωση, η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι σε αυτή την εκρηκτική αύξηση των τιμών ενέργειας θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί, με τον κ. Σκρέκα να επισημαίνει πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα ανακτά από 80% ως 90% της αύξησης του ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αναφερόμενος, τέλος, στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή», ο υπουργός προανήγγειλε την αύξηση των δικαιούχων κατά 70.000, λέγοντας ότι από 150.000 μπορεί να φτάσουν τους 220.000.

Επίδομα θέρμανσης: Αδύνατον να πληρωθούν τα κοινόχρηστα

Δυσάρεστα είναι τα μαντάτα για τους ένοικους πολυκατοικιών καθώς τα φετινά κοινόχρηστα θα είναι στα… ουράνια!

Περίπου 600.000 νοικοκυριά σε πολλές δεκάδες χιλιάδες πολυκατοικίες, επέλεξαν προ ετών να αλλάξουν τον καυστήρα της κεντρικής θέρμανσης κάνοντας στροφή στο φυσικό αέριο.

Τότε οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν έως και 50% χαμηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες του πετρελαίου και η απόσβεση της “επένδυσης” για την αλλαγή του καυστήρα, την εγκατάσταση και τη σύνδεση με το δίκτυο, μπορούσε να γίνει μέσα σε χρόνο ρεκόρ.

Φτάσαμε όμως στον Αύγουστο του 2022 και πλέον η τιμή του φυσικού αερίου από “πλεονέκτημα” για την πολυκατοικία έχει γίνει βάρος ασήκωτο.

Τον Αύγουστο του 2021, η κιλοβατώρα του φυσικού αερίου κόστιζε μόλις 3,5 λεπτά του ευρώ.

Φέτος, κοστίζει 17 λεπτά (σε επίπεδο χονδρικής). Επειδή όμως η τιμολόγηση του φυσικού αερίου γίνεται με την τιμή του προηγούμενου μήνα, για τον Σεπτέμβριο θα περάσει στην λιανική η “έκρηξη” της διεθνούς τιμής στα 320 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι λογαριασμοί με αυτές τις τιμές θα φτάσουν σε μονοκατοικίες και πολυκατοικίες τον Οκτώβριο.

Τα ποσά μπορεί να μην είναι εκρηκτικά καθώς οι θερμάνσεις είναι κλειστές και η μόνη κατανάλωση (αν υπάρχει) αφορά σε μαγείρεμα και ζεστό νερό.

Όταν όμως οι διαχειριστές των πολυκατοικιών και οι ένοικοι των μονοκατοικιών δουν την τιμή ανά κιλοβατώρα, θα θορυβηθούν καθώς πλέον θα απέχουν μερικές ημέρες από το “άνοιγμα” της θέρμανσης για την φετινή χειμερινή σεζόν.

Ήδη είναι πολλές οι πολυκατοικίες που από πέρυσι αποφάσισαν να μην ανάψουν την κεντρική θέρμανση λόγω της υψηλής τιμής. Αναμένεται ότι ο αριθμός θα πολλαπλασιαστεί καθώς τώρα μιλάμε για τέσσερις φορές ακριβότερη τιμή σε σχέση με τις ήδη αυξημένες περυσινές τιμές.

Ένα πολύ καλά μονωμένο διαμέρισμα 120 τετραγωνικών, θα φτάσει να πληρώνει 250 ευρώ τον μήνα μόνο για το φυσικό αέριο ενώ χωρίς επαρκή μόνωση, το κόστος μπορεί να εκτοξευτεί ακόμη και στα… 600 ευρώ τον μήνα. Φυσικά, το κόστος εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.

Το ερώτημα πλέον είναι ποια περιθώρια έχει ο κρατικός προϋπολογισμός για να ενισχύσει τα νοικοκυριά και σε αυτό το μέτωπο. Δεδομένου ότι το ηλεκτρικό ρεύμα απορροφά… δισεκατομμύρια κάθε μήνα, τα περιθώρια ενισχύσεων δεν είναι ατελείωτα.

Η επιδότηση της κιλοβατώρας του αερίου θα συνεχιστεί (δίνονται 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και εκπτώσεις από τη ΔΕΠΑ) αλλά αυτές πλέον είναι ελάχιστες αν αναλογιστεί κανείς ότι η τιμή του φυσικού αερίου έχει εκτοξευτεί στα 320 ευρώ.

Το θέμα της θέρμανσης αναμένεται να ενσωματωθεί στο πακέτο του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ώστε τα νοικοκυριά να έχουν πλήρη εικόνα και να αποφασίσουν πώς ακριβώς θα καλύψουν τις ανάγκες της θέρμανσης.