Το νέο νόμισμα ονομάζεται ZiG και είναι ακόμη μία προσπάθεια της χώρας να φύγει από το… δολάριο. Το ευρώ πάντως προς το παρόν απειλείται μόνο από την ψηφιακή του μορφή…
ZiG ονομάζεται το νέο νόμισμα της Ζιμπάμπουε, το οποίο εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της χώρας και υποστηρίζεται από τον χρυσό. Στόχος της χώρας της Αφρικής είναι να κόψει τους δεσμούς με το αμερικανικό δολάριο. Το αν το πετύχει αυτή τη φορά είναι στοίχημα…
Η κυβέρνηση διατάσσεται να «επιταχύνει τις προσπάθειες για την αποδολαριοποίηση της οικονομίας και την προώθηση της χρήσης του ZiG ως μοναδικού νομίσματος της χώρας», σύμφωνα με το ψήφισμα που συμφωνήθηκε στο ετήσιο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος Αφρικανική Εθνική Ένωση της Ζιμπάμπουε – Πατριωτικό Μέτωπο (Zanu-PF) το Σαββατοκύριακο χωρίς όμως να δώσει χρονοδιάγραμμα για την αλλαγή.
Τι σημαίνει ΖiG
Το ZiG, συντομογραφία του Zimbabwe Gold, είναι η έκτη προσπάθεια της χώρας της νότιας Αφρικής μέσα σε 15 χρόνια να αντικαταστήσει το δολάριο που αποτελεί το κύριο νόμισμα συναλλαγών της. Σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, το αμερικανικό νόμισμα θα παραμείνει νόμιμο μέχρι το 2030. Ο πρόεδρος Έμερσον Μνανγκάγκουα έχει προηγουμένως προτείνει ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα μπορεί να επισπευθεί.
Το ZiG που εγκρίθηκε τον Απρίλιο, έχει αντιμετωπίσει αναποδιές, συμπεριλαμβανομένης της υποτίμησης κατά 43% τον περασμένο μήνα και των εκκλήσεων για την εγκατάλειψή του. Από την υποτίμηση του Σεπτεμβρίου, «η εμπιστοσύνη του κοινού στο ZiG έχει αποδυναμωθεί και έχει δώσει κίνητρα για περαιτέρω δολαριοποίηση της οικονομίας», έγραψε η Oxford Economics σε πρόσφατο σημείωμά της.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι το ZiG από μόνο του δεν είναι σε θέση να διορθώσει τα βαθύτερα οικονομικά ζητήματα της χώρας. Αυτά περιλαμβάνουν τον υψηλό πληθωρισμό και την έλλειψη εμπιστοσύνης του κοινού στις δημοσιονομικές και νομισματικές αρχές.
Το Zanu-PF κυβερνά τη Ζιμπάμπουε από τότε που απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1980, έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να λάβει «ισχυρά μέτρα για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης του ZiG και την εδραίωση της χρήσης του», σύμφωνα με ψήφισμα του κόμματος.
Το ZiG διαπραγματευόταν στα 28,37 ανά δολάριο στην επίσημη αγορά τη Δευτέρα και διαμορφώθηκε σε τιμές μεταξύ 40 και 50 ανά δολάριο στην παράλληλη αγορά, σύμφωνα με το ZimPriceCheck.com, έναν ιστότοπο που παρακολουθεί και τις δύο συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Καταργούνται… τα κέρματα του ευρώ: Η επίσημη ανακοίνωση
Οι πόλεις της Ευρώπης οχυρώνονται και παίρνουν μέτρα κατά του υπερτουρισμού, καταργώντας ακόμα και τα κέρματα στη… Φοντάνα ντι τρέβι.
Η Ρώμη οχυρώνεται και παίρνει σκληρά μέτρα για ένα από τα πιο διάσημα μνημεία της, τη Φοντάνα ντι Τρέβι, απαγορεύοντας στην ουσία την αγαπημένη συνήθεια των τουριστών, να πετούν κέρματα στο συντριβάνι.
Αν έχετε προγραμματίσει ένα ταξίδι στην «αιώνια πόλη» μέσα στο Φθνινόπωρο προλαβαίνετε να ακόμα μιας και οι σχετικές αλλαγές θα ισχύσουν από τους πρώτους μήνες του 2025 και θα υπάρξει πειραματική περίοδος εφαρμογής των νέων κανόνων. Το σιντριβάνι θα προστατεύεται από διαφανή διαχωριστικά, ενώ πρόκειται να δημιουργηθεί ένα υπερυψωμένο ημικυκλικό πέρασμα, το οποίο θα επιτρέπει στους επισκέπτες να πλησιάζουν πολύ κοντά στο νερό.
Η πρόσβαση στο πέρασμα δεν θα είναι απεριόριστη, αλλά θα προβλέπεται ένας ανώτατος αριθμός επισκεπτών. Οι οποίοι, πολύ σύντομα, δεν θα μπορούν, πλέον, να ρίχνουν κέρματα στη Φοντάνα, γυρισμένοι «πλάτη», αλλά θα πρέπει να τα αφήνουν μέσα σε ειδικό καλάθι. Θα είναι μια ασφαλέστερη, αλλά σίγουρα λιγότερο εντυπωσιακή πρακτική.
Μελλοντικά είναι πιθανόν να ληφθεί υπόψη η επιβολή ενός χαμηλού εισιτηρίου, για να μπορεί να θαυμάζει κανείς από κοντά το σιντριβάνι αυτό του δεκάτου ογδόου αιώνα. Προς το παρόν, επίσης, δεν θα ισχύσει κράτηση μέσω Διαδικτύου. Η είσοδος στο μπροστινό μέρος της Φοντάνα ντι Τρέβι θα ρυθμίζεται από υπαλλήλους, οι οποίοι θα φροντίζουν να μη δημιουργείται συνωστισμός, με όριο στον αριθμό εισόδων.
Τέλος, πρόκειται να απαγορευθεί πολύ σύντομα στους τουρίστες να τρώνε σάντουιτς και να πίνουν αναψυκτικά ενώ κάθονται στα σκαλιά που βρίσκονται στο πάνω μέρος του σιντριβανιού.
«Βόμβα»: Αποφασίστηκε αλλαγή νομίσματος στην Ευρώπη – Αποσύρουν τα ευρώ
Το ευρώ περνά σε μία ψηφιακή φάση και όλα είναι έτοιμα για το νέο νόμισμα της Ευρώπης.
Τη Δευτέρα μέσα σε μία ιδιαίτερα ανησυχητική συγκυρία, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο το Eurogroup, και μία ημέρα αργότερα θα συνέλθει το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων.
Όπως αναφέρεται στην επίσημη ημερήσια διάταξη του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, το Eurogroup θα επανεξετάσει τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και τις συναλλαγματικές εξελίξεις ενόψει των ετήσιων συνεδριάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, βασιζόμενο σε ανάλυση της Επιτροπής και απόψεις της ΕΚΤ.
Παράλληλα, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τους βασικούς πολιτικούς παράγοντες που διαμορφώνουν το ψηφιακό ευρώ στο ευρύτερο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συστημάτων πληρωμών, μετά από παρουσιάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και ενημερώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Προεδρία του Συμβουλίου.
Το συμβούλιο θα απασχολήσει επίσης το μέλλον της ένωσης κεφαλαιαγορών, με έμφαση στα μέτρα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές για τις μεσαίες επιχειρήσεις.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Nadia Calviño θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με τις πρωτοβουλίες της ΕΤΕπ στο πλαίσιο αυτό.
Την Τρίτη οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα προβούν σε απολογισμό της εφαρμογής του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΜΑΑ).
Το Συμβούλιο θα επιδιώξει να εκδώσει εκτελεστικές αποφάσεις για την έγκριση τροποποιημένων σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που υπέβαλαν ορισμένα κράτη μέλη.
Σημαντική εξέλιξη: Το νέο νόμισμα της Ευρώπης μετά το ευρώ
Όλο και πληθαίνουν οι δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχων για το νέο νόμισμα της Ευρώπης.
Όχι δεν θα καταργηθεί το ευρώ – ακόμα τουλάχιστον – αλλά στόχος είναι να δημιουργηθεί το ψηφιακό ευρώ για ευκολία στις συναλλαγές Online.
Στις τελευταίες εξελίξεις για το θέμα, η αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Evelien Witlox χαρακτήρισε πιθανή αλλά όχι αναπόφευκτη την πιθανότητα έκδοσης ψηφιακού ευρώ. Μάλιστα, οι εξελίξεις αναμένονται τέλος του Ιουνίου.
Όπως είπε μιλώντας στο συνέδριο fintech Money20/20, η ΕΚΤ εξετάζει τη δυνατότητα έκδοσης ενός ψηφιακού ευρώ, ως ηλεκτρονικού ισοδύναμου με μετρητά, επιτρέποντας στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν χρήματα από την κεντρική τράπεζα για πληρωμές, κάτι που θα ήταν δημόσιο αγαθό.
«Νομίζω ότι υπάρχει σίγουρα μεγάλη πιθανότητα… Αλλά δεν είναι αναπόφευκτο αυτήν τη στιγμή», τόνισε η ίδια.
Εάν εγκριθεί σχετικό σχέδιο νόμου, θα καταστήσει το ψηφιακό ευρώ νόμιμο χρήμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι έμποροι που προσφέρουν ψηφιακά μέσα πληρωμής θα πρέπει να το αποδεχθούν, ανέφερε στο Reuters.
Η ώθηση για ένα ψηφιακό ευρώ οφείλεται εν μέρει στις ανησυχίες για την εξάρτηση της Ευρώπης από υπηρεσίες πληρωμών εκτός της περιοχής, που μπορεί να υπονομεύσει την οικονομική της ανεξαρτησία και την ασφάλεια των δεδομένων που εμπλέκονται στις πληρωμές.
«Θεωρούμε πως το γεγονός ότι εξαρτόμαστε τόσο από μη ευρωπαίους παίκτες δεν είναι καλό για την οικονομική μας κυριαρχία, γιατί τι θα συνέβαινε εάν κάποια στιγμή αυτοί οι πάροχοι δεν είναι σε θέση να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για κάποιον λόγο», είπε χαρακτηριστικά η αξιωματούχος της ΕΚΤ.
«Επιπλέον, πολλά δεδομένα εμπλέκονται στις πληρωμές, επομένως το βλέπουμε πραγματικά ως μια σοβαρή ανησυχία», πρόσθεσε.
Μέχρι πρόσφατα 134 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 98% της παγκόσμιας οικονομίας εξερευνούσαν ψηφιακές εκδόσεις των νομισμάτων τους και ορισμένες από αυτές τα έχουν ήδη εισαγάγει.
Διατυπώθηκαν ευρέως ανησυχίες ότι τα ψηφιακά νομίσματα θα επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να κατασκοπεύουν τις πληρωμές των πολιτών. Από την ΕΚΤ έχει καταστεί σαφές ότι το απόρρητο θα ήταν ένα σημαντικό χαρακτηριστικό σχεδιασμού.
Σύμφωνα με τη Witlox, το ψηφιακό ευρώ δεν θα μπορούσε να προγραμματιστεί –με άλλα λόγια, δεν θα σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις- και δεν θα έδινε στις κυβερνήσεις τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις δαπάνες των χρηστών.
Η ίδια γνωστοποίησε ότι η ΕΚΤ πρόκειται να δημοσιεύσει έκθεση προόδου μέσα στον Ιούνιο.