Zara: «Ψυχρολουσία» για την εταιρεία – Δείτε τι συνέβη

Zara: «Γονάτισε» ο ισπανικός κολοσσός Zara καθώς η μητρική Industria de Diseno Textil, ανακοίνωσε χασούρα… μαμούθ εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 15% τον Φεβρουάριο και κατά 4% την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, με βάση τις τοπικές ισοτιμίες. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων υποχώρησαν κατά 40% στα 4,55 δισ. ευρώ (5,4 δισ. δολάρια) σε ετήσια βάση μέχρι τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές ανάμεναν 4,77 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα από τις online πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 77% και αποτέλεσαν το 1/3 των συνολικών πωλήσεων το προηγούμενο έτος. Η Inditex πέτυχε τον στόχο της για πραγματοποίηση του 25% των εσόδων της από το ηλεκτρονικό εμπόριο δύο χρόνια νωρίτερα από ότι είχε προγραμματίσει, καθώς οι πανδημία άλλαξε τις συνήθειες των καταναλωτών.

Ο όμιλος επένδυσε περισσότερα από τους ανταγωνιστές της στις ηλεκτρονικές πωλήσεις και μπορεί να παραδώσει ενδύματα σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Μέχρι την Δευτέρα, το 15% των καταστημάτων της Inditex παρέμεναν κλειστά λόγω των περιορισμών. Η εταιρεία λιανικής, ωστόσο, αναμένει βελτίωση τον επόμενο μήνα, καθώς εκτιμά ότι το 100% των καταστημάτων της θα ανοίξουν. Εκτός από τις πέντε μεγαλύτερες αγορές που βρίσκονται τώρα σε lockdown, τα έσοδα της ενισχύθηκαν κατά 2% την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Τα λειτουργικά κέρδη του τέταρτου τριμήνου ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών κατά περίπου 30%, σημειώνοντας την μεγαλύτερη απώλεια των εκτιμήσεων για τα κέρδη της εδώ και πολλά χρόνια, σύμφωνα με τον Geoff Ruddell, αναλυτή της Morgan Stanley.

Ωστόσο, οι επενδυτές θεωρούν ότι αυτό αποτελεί παρελθόν και το αποδίδουν στην πανδημία, τόνισε.

Η μετοχή της εταιρείας παρουσίασε οριακή μεταβολή νωρίτερα στην αγορά της Μαδρίτης. Τον περασμένο μήνα κατέγραψε κέρδη 13%.

Zara: Πώς ο ιδιοκτήτης τους υπερδιπλασίασε τα κέρδη του σε τρία χρόνια!

O Amancio Ortega, o δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της αλυσίδας λιανικής ένδυσης Zara, υπερδιπλασίασε τα χρήματα του μέσα σε τρία χρόνια ποντάροντας σε μία ασυνήθιστη επένδυση για τον ίδιο, που προτιμά να τοποθετεί τα κεφάλαια του στην αγορά ακινήτων.

Η επενδυτική εταιρεία του μεγιστάνα, Pontegadea Inversiones, αγόρασε στα μέσα του 2018, ποσοστό 9,99% στην εταιρεία τηλεπικοινωνιακών υποδομών Telxius Telecom, που ανήκει στην ισπανική Telefonica, και η αποτίμηση της ήταν στα 3,8 δισ. ευρώ (4,6 δισ. δολαρίων), σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Η American Tower ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα πληρώσει 7,7 δισ. ευρώ για να αποκτήσει το 70% περίπου των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, αποφέροντας στον Ortega απόδοση τουλάχιστον 103%.

«Όταν η Pontegadea επένδυσε στην Telxius, η επιχείρηση δεν ήταν τόσο ενδιαφέρουσα όσο είναι τώρα», δήλωσε ο Ignacio Cantos, διευθυντής επενδύσεων στην ATL Capital στη Μαδρίτη. «Αποδείχθηκε πολύ καλή συμφωνία».

Ο Ortega, 84 ετών, παραδοσιακά διαφοροποιεί το χαρτοφυλάκιο του, διοχετεύοντας τα έσοδα της μητρικής της Zara, Inditex, στην αγορά ακινήτων, όπου έχει δημιουργήσει μία αυτοκρατορία. Από την αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας λιανικής το 2001, ο Ortega έχει λάβει περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η αξία των ακινήτων του Ισπανού δισεκατομμυριούχου ανέρχεται στα 15,2 δισεκατομμύρια ευρώ (17,2 δισεκατομμύρια δολάρια), όπως αποκάλυψε για πρώτη φορά η Pontegadea πέρυσι, αποτελώντας το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ακινήτων μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων της Ευρώπης.

Η εταιρεία ολοκλήρωσε την αγορά ενός κτιρίου γραφείων στο κεντρικό Λονδίνο τον περασμένο μήνα και έχει στην κατοχή της κτίρια ορόσημα, όπως το ιστορικό Haughwout Building του Μανχάταν.

Το 2019, ο ισχυρός επιχειρηματίας αγόρασε επίσης μερίδιο στην εταιρεία αγωγών φυσικού αερίου Enagas SA. Οι χειριστές πύργων τηλεπικοινωνιών και αγωγών φυσικού αερίου έχουν γενικά προβλέψιμα έσοδα και απαιτούν σχετικά μικρή επένδυση κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους, χαρακτηριστικά που προσέλκυσαν τον Ortega.

Γιος ενός εργάτη σε σιδηροδρόμους, ο Ortega είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ισπανίας με περιουσία αξίας 66,5 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Οι αποδόσεις του από τη συμφωνία με την Telxius Telecom, που θα είναι σε μετρητά, θα τον βοηθήσουν να μετριάσει τον αντίκτυπο της πανδημίας στην Inditex, η οποία αναγκάστηκε να κλείσει τα καταστήματα της. Η περιουσία του Ortega υποχώρησε κατά 9 δισ. δολάρια πέρυσι, καταγράφοντας τις περισσότερες απώλειες παγκοσμίως.

Zara: Η εταιρεία που της προκαλεί… τρόμο!

Μια από τις διασημότερες εταιρείες all in one παγκοσμίως, η Primark, σχεδιάζει την… απόβασή της στην ελληνική αγορά, προκαλώντας ανησυχία σε Jumbo, Zara και H&M!

Μάλιστα, η Primark έχει ενδιαφερθεί να αναπτύξει κατάστημα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στο Ελληνικό – οι πληροφορίες λένε ότι ζήτησε χώρο 10.000 τμ – και συγκεκριμένα στο ένα εκ των δύο εμπορικών κέντρων που σχεδιάζεται να αναπτυχθεί εκεί ή στον περιβάλλοντα χώρο του, σε αυτό που θα βρίσκεται επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν ότι τόσο με την Primark όσο και με άλλες μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες που έχουν ενδιαφερθεί να αναπτύξουν καταστήματα στο Ελληνικό δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα κάποια συμφωνία, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής για την παραχώρηση του Ελληνικού στη Lamda Development.

Το βέβαιο είναι ότι η είσοδος της Primark στην ελληνική αγορά θα φέρει σοβαρές αναταράξεις στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας, ανταγωνιζόμενη κυρίως αλυσίδες όπως η ελληνική Jumbo, καθώς και ξένες όπως η H&M ή οι εταιρείες του ομίλου Inditex.

Και αυτό διότι η Primark πουλάει ευρεία ποικιλία προϊόντων, γυναικεία και ανδρικά είδη ένδυσης και υπόδησης, καλλυντικά, αξεσουάρ, είδη σπιτιού, διακοσμητικά, ακόμα και κάποια γλυκά σνακ σε πολύ χαμηλές τιμές, κάτω του κόστους σε αρκετές περιπτώσεις.

Δεν είναι λίγοι στην Ελλάδα που τη χαρακτηρίζουν ως την αγγλική Jumbo.

Η Primark είναι μία από τις μεγαλύτερες λιανεμπορικές επιχειρήσεις ένδυσης στην Ευρώπη και ο μεγαλύτερος λιανέμπορος ειδών ένδυσης, υπόδησης, και αξεσουάρ σε ότι αφορά τον όγκο πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόκειται για θυγατρική του βρετανικού ομίλου ABF, εισηγμένου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, γνωστού κυρίως από τη δραστηριότητά του στην παραγωγή ζάχαρης.

Zara: Ποιοι τα έχασαν… όλα στην πανδημία

Αδιανόητη πτώση του τζίρου εξαιτίας της πανδημίας. Πώς θα αποζημιωθούν;

Η στήριξη του κράτους και τα προγράμματα χρηματοδότησης η τελευταία σανίδα σωτηρίας πριν το λουκέτο.

Δείτε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις στο λιανεμπόριο και τις ευκαιρίες για απόκτηση ρευστότητας.

Σημαντικές διαφοροποιήσεις όσον αφορά στον κύκλο εργασιών του 2020, εν μέσω δηλαδή πανδημίας καταγράφονται στους επιμέρους κλάδους του λιανεμπορίου.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το λιανικό εμπόριο εμφάνισε απώλειες ύψους περίπου 4, 5 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2019 με την πτώση του τζίρου να φτάνει συνολικά το 8,6%, καθώς ανήλθε σε 47,25 δισ. ευρώ, έναντι 51,72 δισ. ευρώ το 2019.

Κοσμηματοπωλεία, καταστήματα με καλλυντικά καθώς και ο κλάδος της ένδυσης, ήταν οι επιχειρήσεις οι οποίες παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το 2020 συγκριτικά με το 2019.

Αναλυτικά σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στον κλάδο «Ρολόγια και κοσμήματα σε ειδικευμένα καταστήματα» καταγράφηκε μείωση -46,8%, με τον τζίρο να ανέρχεται σε 221.540 ευρώ έναντι 416.595 ευρώ το 2019.

Ακολούθησε σε πτώση ο κλάδος «Κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, ενδύματα και υποδήματα σε υπαίθριους πάγκους και αγορές» με μείωση -39,8% αλλά με πολύ μικρή συμμετοχή στον συνολικό κύκλο εργασιών.

Αντίστοιχα, η δραστηριότητα «λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα» με μεγαλύτερη συμμετοχή στον συνολικό κύκλο εργασιών (3,63%), κατέγραψε πτώση -36,6% με τζίρο 1.715.163 ευρώ έναντι 2.704.375 το 2019.

Στον κλάδο των καταστημάτων με καλλυντικά και είδη καλλωπισμού τέλος, καταγράφηκε μείωση -39,4% με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 604.221 ευρώ έναντι 996.551 ευρώ το 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά στις επιχειρήσεις με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τον Nοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020 δηλαδή εν μέσω του δεύτερου lοckdown αλλά και των χριστουγεννιάτικων εορτών, στον κλάδο της ένδυσης τον Νοέμβριο καταγράφηκε μείωση -66,3% και τον Δεκέμβριο -72,%. Την ίδια περίοδο στα καταστήματα με ρολόγια και κοσμήματα μείωση – 61,9% και -43,8% αντίστοιχα, ενώ στα καλλυντικά -58,7% και -53,6%.

Στον κλάδο των παιχνιδιών, τέλος στον οποίο τον Δεκέμβριο γίνεται μεγάλο μέρος του ετήσιου τζίρου τον η μείωση έφτασε το 65,8% καθώς ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 46.420 ευρώ έναντι 135.803 ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρσι.

Όσον αφορά στους κλάδους με τις μεγαλύτερες αυξήσεις μεταξύ 2019-2020, οι «επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου» κατέγραψαν αύξηση 18%, ο κλάδος εμπορίου ηλεκτρονικών υπολογιστών αύξηση 13,1%, οι επιχειρήσεις με τρόφιμα/ποτά/καπνό 5,2% και τα καταστήματα με φαρμακευτικά είδη 4,1%.