Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει διορία μέχρι τις 16 Ιανουαρίου στους άνω των 60 να εμβολιαστούν αλλιώς θα έχει «καμπάνες» 100 ευρώ, ωστόσο υπάρχουν και οι τυχεροί! Δείτε ποιο το γλυτώνουν και πώς…
Ειδική πλατφόρμα για όσους έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό, ετοιμάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να υποβάλλουν τα πιστοποιητικά τους και να μην τους επιβληθεί το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ.
Αυτό δήλωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Παράλληλα όπως εξήγησε σήμερα μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ Στις 3 Ιανουαρίου θα φτάσει στην Ελλάδα η πρώτη μεγάλη παραλαβή εμβολίων έναντι του κορονοϊού για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών και στις 4 με 5 Ιανουαρίου θα ανοίξουν χιλιάδες νέα ραντεβού.
Για τους άνω των 60 ετών ανέφερε ότι 115.000 άτομα της συγκεκριμένης ομάδας είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους και εκτίμησε ότι μέχρι τις 16 Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί οι μισοί από τους 520.000 ανεμβολίαστους.
Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επεσήμανε επίσης ότι έχουν αυξηθεί οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί και θα δοθεί προτεραιότητα στα 18.000 αιτήματα για εμβολιασμό με πρώτη δόση σε όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν.
Επιπλέον εξήγησε ότι ετοιμάζεται ειδική πλατφόρμα για όσους έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό προκειμένου να υποβάλλουν τα πιστοποιητικά τους και να μην τους επιβληθεί κάποιο πρόστιμο.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Πώς θα επιβάλλεται το πρόστιμο
Αντιμέτωποι με κατασχετήρια και προσαυξήσεις απειλούνται οι 60άρηδες που θα επιμένουν να απέχουν από τον εμβολιασμό και δεν θα εξοφλούν το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ ανά μήνα.
Οι πρώτες βεβαιώσεις των προστίμων θα πρέπει να αναμένονται μέσα στο δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα αυτά να καταστούν ληξιπρόθεσμα την 1η Μαρτίου. Τα πρώτα πρόστιμα θα είναι της τάξης των 50 ευρώ, καθώς αφορούν μισό μήνα, το δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), τα χρέη που καταβάλλονται εφάπαξ καθίστανται ληξιπρόθεσμα την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου από τη βεβαίωση μήνα. Αν το πρόστιμο δεν πληρωθεί εγκαίρως, δηλαδή, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την βεβαίωσή του, επιβαρύνεται με προσαύξηση 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης.
Προσοχή, καθώς αν οι αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές του ανεμβολίαστου φορολογούμενου ξεπερνούν συνολικά τα 500 ευρώ, η ΑΑΔΕ μπορεί να προχωρήσει σε ηλεκτρονικό κατασχετήριο ή δέσμευση του τραπεζικού του λογαριασμού, εφόσον τηρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία (ο λογαριασμός δεν είναι δηλωμένος ως ακατάσχετος ή υπάρχουν χρήματα πάνω από 1.250 ευρώ ή ο δικαιούχος εισπράττει μισθό ή σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ).
«Να σημειώσουμε ότι πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί όσοι σκέφτονται να μην κάνουν το εμβόλιο, διότι το πρόστιμο των 100 ευρώ, αθροιζόμενο με άλλες οφειλές μπορεί να οδηγήσει σε λήψη μέτρων εναντίον τους, όπως η κατάσχεση του λογαριασμού τους ή η δέσμευσή του», δηλώνει στην «Ημερησία» ο Λογιστής – Φοροτεχνικός Α’ Τάξης, Αντώνης Μουζάκης.
Η τροπολογία περιγράφει την διαδικασία βεβαίωσης των προστίμων. Η ΗΔΙΚΑ αποστέλλει περιοδικά τα αναγκαία προσωπικά δεδομένα στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου να προσδιορισθεί ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου των υπόχρεων φυσικών προσώπων.
Στη συνέχεια η ΓΓΠΣΔΔ διαβιβάζει τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ, η οποία αναλαμβάνει την βεβαίωση και είσπραξη των προστίμων σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Υπενθυμίζεται πως το πρόστιμο είναι μηνιαίο, άρα θα βεβαιώνεται και θα «τρέχει» για κάθε μήνα άρνησης του εμβολίου. Οι κυρώσεις αίρονται από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης.
Οπως εξηγεί ο κ. Μουζάκης:
- το πρόστιμο μετά την βεβαίωσή του θα εμφανιστεί στην ηλεκτρονική καρτέλα του φορολογούμενου στο taxisnet με συγκεκριμένη ταυτότητα οφειλής για την πληρωμή του.
- σύμφωνα με τον ΚΕΔΕ τα χρέη καταβάλλονται εφάπαξ έως και την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την βεβαίωση. Συνεπώς αν τα πρώτα πρόστιμα βεβαιωθούν έως τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει θα πληρωθούν εντός Φεβρουαρίου και από 1η Μαρτίου θα καταστούν ληξιπρόθεσμα
- Για κάθε μήνα που δεν πληρώνεται το ληξιπρόθεσμο, βεβαιωμένο πρόστιμο επιβάλλεται προσαύξηση 0,73%. Έτσι η συνολική προσαύξηση μπορεί να φτάσει στο 8,76% το χρόνο.
- Για να ξεκινήσουν από την ΑΑΔΕ διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης (π.χ. ηλεκτρονικά κατασχετήρια) πρέπει οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να ξεπερνούν συνολικά τα 500 ευρώ.
- Η ΑΑΔΕ δεν διακρίνει την πηγή της οφειλής, αλλά εξετάζει σωρευτικά. Αυτό σημαίνει πως αν ο φορολογούμενος έχει παραλείψει να πληρώσει – για παράδειγμα – μια δόση του φόρου εισοδήματος ή και μια δόση του ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα αυτές να καταστούν ληξιπρόθεσμες, τότε το πρόστιμο των 100 ευρώ μπορεί να οδηγήσει τη σωρευτική οφειλή στα 500 ευρώ ενεργοποιώντας τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης από τον πρώτο κιόλας μήνα καθυστέρησης.
- Το ηλεκτρονικό κατασχετήριο επιβάλλεται από την ΑΑΔΕ στην τράπεζα και μπορεί να δεσμεύσει τον λογαριασμό χωρίς να τραβήξει χρήματα ή μπορεί να τραβήξει και χρήματα απευθείας.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι ανέφερε ο πρωθυπουργός
Υποχρεωτικός καθίσταται ο εμβολιασμός για την κρίσιμη ηλικιακή ομάδα των 60 και άνω. Αυτό ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που βρίσκεται σε εξέλιξη.
“Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου να έχουν κλείσει το ραντεβού τους να κάνουν την πρώτη δόση. Θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα στο σύστημα, για να εμβολιαστούν πρώτοι.
Η συνεδρίαση του Υπουργικού, η οποία άρχισε λίγο μετά τις 11 το πρωί, έχει επισήμως ως αντικείμενο νομοσχέδια των υπουργείων Ανάπτυξης, Εργασίας, Οικονομικών, Μετανάστευσης και Δικαιοσύνης.
Οι εξελίξεις γύρω από το στέλεχος “Όμικρον” του πανδημικού ιού είναι ο νέος παράγοντας που υπεισέρχεται στις κυβερνητικές συζητήσεις που πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου, στο δρόμο προς την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Τα δεδομένα της Covid-19 βρέθηκαν στο επίκεντρο της καθιερωμένης σύσκεψης της Δευτέρας, υπό τον πρωθυπουργό, τη στιγμή που η φράση-κλειδί “ανοιχτή οικονομία και κοινωνία” παραμένει το σταθερό σημείο στον ορίζοντα και επαναλαμβάνεται σταθερά στις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών.
“Η δική μας στρατηγική εξακολουθεί να παραμένει, όπως την είπα και προηγουμένως, συγκεκριμένη. Η χώρα δεν θα κλείσει. Τα μέτρα που έχουμε λάβει υποστηρίζουν αυτή τη στρατηγική σε αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο. Δεν σκεφτόμαστε μέτρα που μπορεί να φέρουν περιορισμούς στους εμβολιασμένους.
Δε σκεφτόμαστε μέτρα, τα οποία, σε καμία περίπτωση, θα συνιστούν μικρό, μεσαίο ή μεγάλο lockdown. Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε αυτή τη στρατηγική, που ταυτόχρονα κρατά την οικονομία, την εκπαίδευση και την κοινωνία ανοιχτή”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Το τρίπτυχο της ανόδου των εμβολιασμών των αυστηρών ελέγχων για την τήρηση των μέτρων και της ενίσχυσης του συστήματος υγείας βρίσκεται στην προμετωπίδα.
Και, ειδικά, στο μέτωπο της επιχείρησης “Ελευθερία”, κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι το μείγμα των μέτρων που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα, λειτουργεί ενισχυτικά στο κλείσιμο “ραντεβού”, είτε αυτά σχετίζονται με την πρώτη δόση, είτε με την τρίτη-αναμνηστική.
“Αυτό που κάνουμε είναι να συνεχίζουμε την πολυμέτωπη προσπάθεια για την ανάσχεση της πανδημίας, προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές, να στηριχθεί το Σύστημα Υγείας και να παραμείνουν ανοιχτές η οικονομία, η εκπαίδευση και η κοινωνία μας”, σχολιάζουν παράγοντες, ενώ, όσον αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη:
– Μέσα σε 16 ημέρες καταγράφεται αύξηση τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων, από το 71% στο 75%, των ατόμων άνω των δώδεκα ετών που είτε είναι εμβολιασμένοι, είτε έκλεισαν ραντεβού για την πρώτη δόση.
– Στις 11 Νοεμβρίου, σε σύνολο πληθυσμού 9.523 εκατομμυρίων ατόμων άνω των δώδεκα ετών, 6.752.859 είχαν εμβολιαστεί ή είχαν κλείσει ραντεβού για πρώτη δόση, δηλαδή ποσοστό 71%. Μετά από 16 ημέρες, στις 27 Νοεμβρίου, ο αριθμός των ατόμων που είχαν εμβολιαστεί ή είχαν κλείσει ραντεβού για πρώτη δόση, ξεπέρασε τα 7.135.000.
– Συνολικά πάνω από 386.000 πολίτες άνω των δώδεκα ετών προστέθηκαν σε δυο εβδομάδες στον συνολικό πληθυσμό που έχει επιλέξει να εμβολιαστεί.
– Στο ίδιο διάστημα οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών από 593.209 άτομα μειώθηκαν κατά 46.953 άτομα και έτσι οι εμβολιασμένοι στην ηλικιακή αυτή ομάδα έφτασαν το 82,2%.
– Τα εμβολιαστικά κέντρα από 1.500 εμβολιαστικά που ήταν το Σεπτέμβριο αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και έχουν φτάσει στα 2.300. Υπάρχει έτσι δυνατότητα για πάνω από 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα.
Αυτό που γίνεται εμφανές από τις συζητήσεις με στελέχη είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να πορευτεί το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι την εορταστική περίοδο με το υπάρχον πλαίσιο των παρεμβάσεων. Ωστόσο, σε περίπτωση που απαιτηθεί η υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας, τότε ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται βρίσκονται:
– Η αύξηση των rapid tests για τους μη εμβολιασμένους συμπολίτες μας από δύο σε τρία την εβδομάδα, με την πρόβλεψη οι έλεγχοι να είναι ημερήσιοι και όχι 48 ωρών.
– Η επαναφορά της χρήσης μάσκας παντού στους εξωτερικούς χώρους και όχι μόνο σε καταστάσεις συγχρωτισμού. Μέτρο που, έτσι κι αλλιώς, δεν έπαψε να βρίσκεται σε ισχύ.
“Θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα, όπως έγινε και στις ηλικίες άνω των 60. Θα υπάρξουν μέτρα για αυτούς που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν.
Σεβαστή επιλογή του καθενός να μην εμβολιαστεί, αλλά δεν είναι δυνατόν να “την πληρώνει” η πλειονότητα που αποφάσισε να εμβολιαστεί και έχει θωρακιστεί απέναντι στην πανδημία”, σημείωσε (Σκάι) ο υπουργός Υγείας, αφήνοντας ανοιχτό…δρόμο για τυχόν νέες παρεμβάσεις στο προσεχές χρονικό διάστημα.