Υπερθυρεοειδισμός και βάρος: Πως επηρεάζεται ο μεταβολισμός;

Ο θυρεοειδής αδένας, με τις ορμόνες που παράγεται, εμπλέκεται σε ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών του ανθρωπίνου οργανισμού. Μία από τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού που ελέγχονται μέσω του θυρεοειδούς είναι και ο μεταβολισμός. Ο Υπερθυρεοειδισμός και σωματικό βάρος λοιπόν σχετίζονται, καθώς η αυξημένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, που παρατηρείται χαρακτηριστικά στον υπερθυρεοειδισμό, έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του μεταβολικού ρυθμού. Αυτό εκδηλώνεται με:

  • Ταχυκαρδία
  • Εξάψεις
  • Εφιδρώσεις
  • Δυσανεξία στη ζέστη
  • Ευερεθιστότητα, άγχος, διέγερση
  • Αϋπνίες
  • Διάρροιες
  • Αυξημένη όρεξη κλπ.
Υπερθυρεοειδισμός και βάρος: Πως επηρεάζεται ο μεταβολισμός;

Υπερθυρεοειδισμός και βάρος: Αυξημένη όρεξη

Ειδικά η αυξημένη όρεξη είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του υπερθυρεοειδισμού. Χαρακτηριστικά, μάλιστα, ενώ ο ασθενής έχει αυξημένη όρεξη και τρώει πολύ, χάνει παρά ταύτα βάρος και αδυνατίζει.

Υπερθυρεοειδισμός και διατροφή

Παραδοσιακά στον υπερθυρεοειδισμό συνιστάται η αποφυγή πρόσληψης τροφών αυξημένης περιεκτικότητας σε ιώδιο (όπως για παράδειγμα το εμπλουτισμένο σε ιώδιο αλάτι και οι θαλασσινές τροφές). Συνιστάται επίσης η αποφυγή πρόσληψης νιτρικών με την διατροφή, γλουτένης και σόγιας.

Υπερθυρεοειδισμός και βάρος: Πως επηρεάζεται ο μεταβολισμός;

Υπερθυρεοειδισμός και αντιμετώπιση

Η επικοινωνία του ασθενούς με το γιατρό του έχει μεγάλη σημασία, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υπερθυρεοειδισμού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η αποκατάσταση της θυρεοειδικής λειτουργίας μπορεί να γίνει με τη βοήθεια των αντιθυρεοειδικών φαρμάκων. Αν ο υπερθυρεοειδισμός υποτροπιάσει ενόσω ο ασθενής είναι σε αγωγή με αντιθυρεοειδικά φάρμακα ή αν εμφανιστούν σοβαρές επιπλοκές της θεραπείας με αντιθυρεοειδικά φάρμακα, τότε έχει θέση η χειρουργική επέμβαση (ολική ή σχεδόν ολική θυρεοειδεκτομή). Η αποκατάσταση της θυρεοειδικής λειτουργίας επιτυγχάνεται εύκολα μετά την επέμβαση με τη χορήγηση θεραπείας υποκατάστασης. Εφόσον η ρύθμιση γίνει σωστά, τότε ο ασθενής δεν παρουσιάζει καμία από τις γνωστές σε αυτόν (από παλιότερα) εκδηλώσεις υπερθυρεοειδισμού, και το σωματικό του βάρος διατηρείται στα συνήθη επίπεδα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΚΟΡΑΦΑΣ, MD, PhD
Χειρουργός Θυρεοειδούς/ Ενδοκρινών Αδένων – Γενικός Χειρουργός