Ξενοδοχεία: Στα ύψη οι απώλειες για τους κλάδους καταλυμάτων και εστίασης. Αβέβαιο το μέλλον για πολλές επιχειρήσεις. Δείτε στο xristika.gr τις δραματικές εξελίξεις.
Με απώλειες της τάξης των 3,2 δισ. ευρώ έκλεισε το γ’ τρίμηνο πέρυσι για τις επιχειρήσεις της χώρας που δραστηριοποιούνται στην παροχή καταλυμάτων και στην εστίαση, με τη «μερίδα του λέοντος» στις απώλειες (περίπου 2,5 δισ. ευρώ) να ανήκει στις επιχειρήσεις που παρέχουν καταλύματα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ:
Στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου παροχής καταλυμάτων, ο κύκλος εργασιών το γ’ τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 1.558.171.593 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 61,4% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο 2019, όπου είχε ανέλθει σε 4.034.094.834 ευρώ. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου (84,5%) και η μικρότερη μείωση (4,2%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών. Αύξηση 0,6% καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινα.
Στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης, ο κύκλος εργασιών το γ’ τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 1.580.633.291 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 31,2% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο 2019, όταν είχε ανέλθει σε 2.298.824.542 ευρώ. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου (69,5%), ενώ η μικρότερη μείωση (0,8%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.
Για τις επιχειρήσεις του κλάδου παροχής καταλυμάτων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Νοέμβριο 2020 ανήλθε σε 42.228.657 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 63,1% σε σχέση με τον Νοέμβριο 2019, όπου είχε ανέλθει σε 114.592.623 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών το 2019 μεγαλύτερη του 0,5%, η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης (83,8%) και η μικρότερη μείωση (19,8%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής. Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Κω.
Για τις επιχειρήσεις του κλάδου υπηρεσιών εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Νοέμβριο 2020 ανήλθε σε 56.080.717 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 53,4% σε σχέση με τον Νοέμβριο 2019, οπότε είχε ανέλθει σε 120.232.839 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών το 2019 μεγαλύτερη του 0,5%, η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας (93,2%) και η μικρότερη μείωση (9,2%) στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας. Αύξηση 54,4% καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας.
Ξενοδοχεία: Σοκάρουν τα στοιχεία για το λουκέτο σε μπαρ και εστιατόρια
Πότε θα ανοίξουν μπαρ, εστιατόρια και καφέ; Αυτή είναι η πιο συχνή ερώτηση που ακούς πλέον από όλους, μιας και οι συνθήκες καραντίνας έχουν κουράσει τους πολίτες. Ο κλάδος της εστίασης από την πλευρά του, δεν ξέρει πόσοι και πώς θα επιβιώσουν μετά την πανδημία.
Ο κλάδος παραγωγής και εμπορίας αλκοολούχων ποτών εκπέμπει SOS. Μετά την υψηλή φορολογία και το λαθρεμπόριο ο κλάδος, που έχει μία συνολική επίδραση στην εφοδιαστική αλυσίδα 2,3 δις ευρώ ετησίως και απασχολεί 66.000 ανθρώπους, βρίσκεται αντιμέτωπος με τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας μιας και αποτελεί βασικό προμηθευτή των επιχειρήσεων εστίασης και φιλοξενίας.
Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία πωλήσεων της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ), το 2020 έκλεισε με συρρίκνωση των πωλήσεων στο κανάλι χονδρικής κατά -52%.
Το σύνολο των πωλήσεων του κλάδου αλκοολούχων ποτών για το 2020 παρουσίασε πτώση -32% σε σύγκριση με το 2019, καθώς με μικρή αύξηση 2%, την πτώση συγκράτησε μόνο μερικώς το κανάλι της λιανικής (super market) και Cash and Carry, όντας και το μόνο που παρέμεινε σε λειτουργία, σε αντίθεση με την επιτόπια κατανάλωση (bars, café bars, εστιατόρια κ.ά.) που πρακτικά μηδενίστηκε τελώντας σε lockdown σχεδόν το ήμισυ της περσινής χρονιάς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κανάλι της επιτόπιας κατανάλωσης εκτιμάται ότι καταναλώνεται τουλάχιστον το 62% των αλκοολούχων ποτών. Στο ίδιο ασφυκτικό πλαίσιο συνεχίζει και το νέο έτος με το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος να παραμένει άγνωστο και τις επιχειρήσεις του κλάδου να αγωνιούν για το πώς θα κρατηθούν όρθιες, καθώς οι συνθήκες μέσα στις οποίες θα κληθεί να ανακάμψει η εφοδιαστική αλυσίδα κάθε άλλο παρά ευοίωνες διαφαίνονται ακόμη και αν ξεπερασθεί η κρίση της πανδημίας.
Την ίδια ώρα η Ελλάδα κατατάσσεται στην 1η θέση στην ΕΕ-27 σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα αναφορικά με το ύψος του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των αλκοολούχων ποτών, ενώ ταυτόχρονα ο ΕΦΚ είναι έως και 4,5 φορές υψηλότερος από το μέσο όρο γειτονικών και τουριστικά ανταγωνιστικών χωρών. Αυτή η συνθήκη έχει οδηγήσει τη χώρα σε δυσμενή θέση μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα του εγχώριου τουριστικού πακέτου, ενώ από τη διεθνή εμπειρία έχει αποδειχθεί ότι η υψηλή φορολογία αυξάνει σημαντικά τα κίνητρα λαθρεμπορίου και παραβατικότητας.
Ξενοδοχεία: Τι εξετάζει το ΥΠΟΙΚ
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το σενάριο της παράτασης του μειωμένου ΦΠΑ για την εστίαση (με ωφελημένο και τον τουρισμό), ίσως και μέχρι το τέλος του έτους, σε μια προσπάθεια να στηρίξει εμμέσως την επαναλειτουργία του κλάδου. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φέρεται αποφασισμένο να παρατείνει περαιτέρω τον μειωμένο ΦΠΑ 13% που ισχύει έως τον Απρίλιο.
Όσον αφορά τον τουριστικό κλάδο, υπενθυμίζεται ότι η διαμονή µε πρωινό, η ενιαία τιμή υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Στη διαμονή µε ημιδιατροφή (πρωινό και γεύμα), η ενιαία τιμή υπάγεται, επίσης, στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Στη διαμονή µε πλήρη διατροφή (full board – πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό γεύμα) το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση ποτών τα οποία περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία.
Στη διαμονή µε το σύστημα all inclusive, το 10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%, ως σύνθετη παροχή υπηρεσιών.
Τέλος, ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο να συνεχιστεί για τους συγκεκριμένους κλάδους το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων ακόμα και όταν οι επιχειρήσεις ανοίξουν προκειμένου να μπορέσουν να μειώσουν τις απώλειες, δεδομένου ότι συνέχιζαν να πληρώνουν μέρος του ενοικίου ακόμα και όταν βρίσκονταν εκτός λειτουργίας.