Ξεκινά η 4η δόση του εμβολίου: Άνοιξε η πλατφόρμα για ραντεβού

Εμβόλιο κορονοϊού: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού. Στις 14 Σεπτεμβρίου οι εμβολιασμοί. τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα αφορούν αναμνηστικές δόσεις. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Στο Υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19 από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει επικαιροποιημένα εμβόλια και ανακοινώθηκε η ημερομηνία έναρξης των εμβολιασμών και οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, από τους καθ’ ύλην αρμόδιους.

Τον λόγο αρχικά πήρε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. «Ο βασικός εμβολιασμός και οι αναμνηστικές δόσεις έχουν μεταβάλει την πορεία της λοίμωξης. Η περιορισμένη διάρκεια της ανοσίας τόσο με τον εμβολιασμό όσο και από την ίδια τη νόσηση, όπως και η διαδοχική εμφάνιση μεταλλάξεων, υπαγόρευσαν την ανάγκη παρασκευής εμβολίων προσαρμοσμένων στα στελέχη που κυκλοφορούν», είπε αρχικά.

«Την 1η Σεπτεμβρίου ο ΕΜΑ γνωμοδότησε θετικά για δυο διδύναμα εμβόλια, ένα της εταιρίας Pfizer και ένα της εταιρίας Moderna, για την O1. Στόχος είναι να οργανωθούν έγκαιρα οι εκστρατείες εμβολιασμών των ευρωπαϊκών χωρών για το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Τα εμβόλια αυτά βασίζονται στην MRNA τεχνολογία. Με βάση τις κλινικές μελέτες προκαλούν αύξηση της ανοσιακής απόκρισης και έτσι είναι αποτελεσματικά ως προς την αντιμετώπιση των παραλλαγών της Omicron 1, της Omicron 2, της Omicron 2.7 αλλά και της Omicron 5», πρόσθεσε.

Εμβόλιο κορονοϊού: Ποιοι θα κάνουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Σύμφωνα με τη ρυθμιστική έγκριση του ΕΜΑ τα εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν από την ηλικία των 12 ετών και άνω. Οι συστάσεις καθορίζονται από κάθε χώρα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και την εμβολιαστική κάλυψη. Τα επικαιροποιημένα εμβόλια προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση. Μετά τη συμπλήρωση του βασικού εμβολιασμού, που είναι οι δυο δόσεις για τα υγιή άτομα και οι τρεις για τα ανοσοκατασταλμένα, ανεξάρτητα από το είδος του εμβολίου που χρησιμοποιήθηκε στον βασικό εμβολιασμό, όπως τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Τα εμβόλια χορηγούνται σύμφωνα με τις συστάσεις της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών σε χρονικό διάστημα τριών μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου. Προτεραιότητα έχουν τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης. Ενδεικτικά αναφέρω τις κύριες ομάδες:

  • Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών
  • Άτομα ηλικίας 12 – 15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου
  • Άτομα που διαμένουν ή εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή χρονίων νοσημάτων
  • Επαγγελματίες υγείας
  • Άτομα που διαβιούν με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή υποκείμενο νόσημα
  • Φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου από τον κορονοϊό

Στο άμεσο μέλλον, θα υπάρξει διαθεσιμότητα κι άλλων εμβολίων για τις παραλλαγές 04, 05 και άλλοι τύποι εμβολίων, σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. «Υπάρχει διεύρυνση των επιλογών και αυτό που περιμένουμε από την ύπαρξη πολλών τύπων εμβολίων, είναι η μείωση της μεταδοτικότητας των νέων παραλλαγών. Ο βασικός και κύριος στόχος είναι η ενίσχυση της ανοσίας για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και των θανάτων», σχολίασε.

Εμβόλιο κορονοϊού: Άνοιξε η πλατφόρμα – Πρώτοι εμβολιασμοί στις 14 Σεπτεμβρίου

Ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, πήρε τον λόγο και ανέφερε πως από τις 18:00 της Δευτέρας (12/9) έχει ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν όσοι επιθυμούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν στις 14 Σεπτεμβρίου και θα αφορούν αναμνηστικές δόσεις.

Όπως εξήγησε, το βασικό σχήμα εμβολιασμού θα πραγματοποιείται με τα αρχικού τύπου εμβόλια και οι αναμνηστικές δόσεις με τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Όσοι πολίτες έχουν ήδη προγραμματίσει ραντεβού για την αναμνηστική δόση με τα αρχικού τύπου εμβόλια, μπορούν να προγραμματίσουν εκ νέου έτσι ώστε να κάνουν αναμνηστική δόση με τα επικαιροποιημένα.

Εμβόλιο κορονοϊού: Αυτοί θα εμβολιαστούν με τα νέα εμβόλια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκτεινε πρόσφατα το οπλοστάσιο της με δύο νέα επικαιροποιημένα εμβόλια COVID: το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer (Comirnaty Original/Omicron BA.1) και αυτό της Moderna (Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1).

Καθώς ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται, τα υπάρχοντα εμβόλια επιστρατεύονται για να διασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή προστασία των Ευρωπαίων πολιτών κατά της COVID-19.

Σύμφωνα με το news4health, τα δύο δισθενή εμβόλια προς χρήση ως αναμνηστικές δόσεις επεκτείνουν την ανοσία έναντι στελεχών ανησυχίας, όπως της Όμικρον και των υποπαραλλαγών της.

Αν και τα δύο ενημερωμένα εμβόλια έχουν εγκριθεί για χρήση σε άτομα άνω των 12 ετών που έχουν λάβει το αρχικό σχήμα εμβολιασμού κατά της COVID, το ECDC και ο ΕΜΑ συμβουλεύουν τη χορήγηση αυτών των αναμνηστικών με προτεραιότητα σε όσα άτομα κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά λόγω συγκεκριμένων παραγόντων.

Αυτό περιλαμβάνει τους άνω των 60 ετών, τους ανοσοκατασταλμένους και άλλα ευάλωτα άτομα (άνω των 12 ετών) με υποκείμενα νοσήματα, καθώς και τις εγκύους.

Επιπλέον, το ECDC και ο EMA, σε κοινή δήλωσή τους ,συστήνουν την προτεραιοποίηση όσων διαμένουν και εργάζονται σε σπίτια μακροχρόνιας φροντίδας. Επίσης, πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι υγειονομικοί λόγω της αυξημένης έκθεσής τους σε περίπτωση μελλοντικών κυμάτων COVID και λόγω του καταλυτικού τους ρόλο στη λειτουργία των Συστημάτων Υγείας.

Ο έγκαιρος εμβολιασμός και η αξιοποίηση των ενισχυτικών εμβολίων ενόψει μιας πιθανής φθινοπωρινής και χειμερινής έκρηξης κρουσμάτων COVID-19 είναι ουσιαστικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων και την αποτροπή της υπερφόρτωσης των συστημάτων υγείας.

Τα επιλέξιμα άτομα που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί κατά της COVID-19 ή που δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση συνιστάται να προσέλθουν για εμβολιασμό όπως συνιστάται στις χώρες τους.

Τα προσαρμοσμένα εμβόλια που εγκρίθηκαν πρόσφατα εγκρίνονται για χρήση ως αναμνηστικές δόσεις μόνο σε άτομα που ολοκλήρωσαν τουλάχιστον τον αρχικό εμβολιασμός, ανεξάρτητα από το ποια εμβόλια χρησιμοποιήθηκαν τότε.

Τα αρχικά εμβόλια COVID-19 εξακολουθούν να παρέχουν προστασία από σοβαρές ασθένειες, νοσηλεία και θάνατο και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για αρχικούς εμβολιασμούς και να λαμβάνονται υπόψη για αναμνηστικές δόσεις όταν δεν είναι ακόμη διαθέσιμα νεότερα προσαρμοσμένα εμβόλια.

Περαιτέρω προσαρμογές της σύνθεσης των εμβολίων COVID-19 είναι αναπόφευκτες για την αντιμετώπιση υφιστάμενων και μελλοντικών κυκλοφορούντων παραλλαγών.

Τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η ανοσολογική απόκριση που προκαλείται από τα εγκεκριμένα προσαρμοσμένα εμβόλια κατά της BA.1 υπερβαίνει τα επιλεγμένα στελέχη και καλύπτει άλλες υποπαραλλαγές της Omicron όπως η BA.2, η BA.2.75 και η BA.5.

Εκτός από τα δύο εγκεκριμένα προσαρμοσμένα εμβόλια που στοχεύουν την υποπαραλλαγή Omicron BA.1 και το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2, ο EMA αξιολογεί ένα προσαρμοσμένο εμβόλιο που ταιριάζει με το αρχικό στέλεχος και τις υποπαραλλαγές Omicron BA.4 και BA.5.

Υπάρχουν επίσης ανασκοπήσεις σε εξέλιξη για εμβόλια συμπεριλαμβανομένου του στελέχους βήτα του ιού.

Εάν εγκριθούν, αυτά τα εμβόλια θα επεκτείνουν περαιτέρω τις επιλογές για εμβολιασμούς.

Οι εθνικές αρχές στην ΕΕ λαμβάνουν τελικές αποφάσεις σχετικά με την κυκλοφορία των εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων και του τύπου των εμβολίων, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η εξάπλωση της μόλυνσης, ο αντίκτυπος της COVID-19 σε διαφορετικούς πληθυσμούς και η εμφάνιση νέων παραλλαγών. Αυτά τα στοιχεία θα καθορίσουν ποια εμβόλια λαμβάνουν οι άνθρωποι και πότε, με βάση το επίπεδο κινδύνου και την επιδημιολογική κατάσταση.

Το ECDC και ο EMA θα συνεχίσουν να αξιολογούν στενά την αποτελεσματικότητα και τα επιδημιολογικά δεδομένα των αναδυόμενων εμβολίων και θα ενημερώσουν τις συστάσεις τους ανάλογα.