PLUS

Ξεφτίλα ή κίνητρο; «Πάρτε 500 ευρώ για να κάνετε το εμβόλιο»

Εμβολιασμοί: Όλα τα… όπλα για τους εμβολιασμούς έχουν βγει από τις φαρέτρες των χωρών και το ενδεχόμενο για πριμ 500 ευρώ για εμβολιασμούς έχει αρχίσει να ακούγεται ολοένα και περισσότερο!

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτής της τακτικής (η οποία είναι παράδειγμα σε όλα για την Ευρώπη), είναι η Γερμανία.

Τουλάχιστον το 85% του πληθυσμού θα πρέπει να εμβολιαστεί για να αποτραπεί ένα τέταρτο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο, εκτιμά το επιδημιολογικό ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

H Γερμανίδα καθηγήτρια Πολιτικής Οικονομίας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Καρλσρούη Νόρα Στσεχ κρίνει απαραίτητη, στη βάση συστηματικών μελετών, τη χορήγηση οικονομικών κινήτρων στον πληθυσμό για να επιτευχθεί γρήγορα αυτός ο φιλόδοξος στόχος.

«Ο εμβολιασμός συνδέεται με κόπο», δηλώνει σε συνέντευξη στο ραδιοσταθμό DLF: «Αναλογιστείτε ότι χρειάζονται συνήθως δύο δόσεις και δεν αποκλείεται για ένα, δύο βράδια οι εμβολιασμένοι να μην είναι στα καλύτερά τους. Χρειάζεται συνεπώς ένα είδος αποζημίωσης.

Το οικονομικό ινστιτούτο ifo αποτιμά την αξία του εμβολιασμού για την κοινωνία στα 1.500 ευρώ, ενώ οι εμβολιασμένοι δεν ανταμείβονται. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει».

Η Γερμανίδα οικονομολόγος αναφέρθηκε ωστόσο και σε συγκεκριμένα ποσά: «Οι μελέτες μάς δείχνουν ότι ήδη από ένα ποσό 100 ευρώ πλησιάζουμε το στόχο του 80%. Για μεγάλο διάστημα θεωρούσα το ποσό αρκετό.

Η μετάλλαξη Δέλτα όμως διασπείρεται τόσο γρήγορα που θα πρέπει να προσφερθούν στο κόσμο περισσότερα, δηλαδή ένα ποσό γύρω στα 500 ευρώ. Βάσει των μελετών μας μόνο έτσι θα αγγίξουμε ένα ποσοστό 90%.

Η καθηγήτρια Πολιτικής Οικονομίας πιστεύει ότι και όσοι έχουν κάνει ήδη το εμβόλιο θα πρέπει να λάβουν το δώρο των περίπου 500 ευρώ: «Δεν θέλουμε να δώσουμε άθελά μας κίνητρα σε όσους επιλέξουν να περιμένουν μήπως αυξηθούν τα ποσά. Θεωρώ ότι δεν θα πρέπει σε αυτή τη φάση να κοιτάξουμε τα χρήματα. Γνωρίζουμε ότι οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν, θα υπάρξει και τρίτη δόση. Καλό θα ήταν ο κόσμος να είναι βέβαιος εξαρχής ότι όλοι τυγχάνουν ίδιας μεταχείρισης όποτε κι αν κάνουν το εμβόλιο».

Εμβολιασμοί: Ούτε… αγγίζουν την μετάλλαξη Δέλτα Pfizer-AstraZeneca!

Παράλληλα, συνεχίζεται ο προβληματισμός για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Δέλτα από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Εργασία που δημοσιεύτηκε στο εγκυρότατο περιοδικό Nature στις 8 Ιουλίου 2021, μελετά την ευαισθησία της μετάλλαξης δέλτα έναντι των αντισωμάτων. Ο Καθηγητής Οργανικής Χημείας-Φαρμακοχημείας του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Κόκοτος, συνοψίζει τα δεδομένα που προκύπτουν από αυτή τη δημοσίευση.

Η ευαισθησία της μετάλλαξης δέλτα μελετήθηκε έναντι μονοκλωνικών αντισωμάτων εγκεκριμμένων για φαρμακευτική χρήση για την αντιμετώπιση της COVID-19, έναντι αντισωμάτων που είχαν δημιουργηθεί σε ανθρώπους που είχαν νοσήσει και έναντι αντισωμάτων που είχαν δημιουργηθεί μετά από εμβολιασμό.

Σε εργαστηριακό επίπεδο, η μετάλλαξη δέλτα βρέθηκε ότι είναι ανθεκτική έναντι ορισμένων μονοκλωνικών αντισωμάτων. Όσον αφορά ανθρώπους που είχαν νοσήσει, παρατηρήθηκε μείωση της αποτελεσματικότητας των αντισωμάτων έως τέσσερεις φορές σε σχέση με τη μετάλλαξη άλφα.

Μια δόση εμβολίου, είτε Pfizer είτε Astra Zeneca, δεν προσφέρει προστασία έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.

Αντίθετα, μετά από δύο δόσεις των υπαρχόντων εμβολίων δημιουργείται ικανή άμυνα σε υψηλό ποσοστό των εμβολιασμένων. Όμως, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι μειώνεται σημαντικά η αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων έναντι της μετάλλαξης δέλτα, 3 έως 5 φορές σε σχέση με τη μετάλλαξη άλφα.

Γενικά οι μεταλλάξεις του ιού χαρακτηρίζονται από μεταλλάξεις σε ορισμένα αμινοξέα της πρωτεΐνης ακίδας του ιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μεταβολή της δομής της πρωτεΐνης ακίδας, έτσι ώστε τα αντισώματα να μην μπορούν να την αναγνωρίσουν και να μειώνεται η αποτελεσματικότητά τους.

Τα δεδομένα αυτά υποδεικνύουν ότι θα πρέπει να βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση σχετικά με τη μετάλλαξη δέλτα, που εξαπλώνεται ταχέως στη χώρα μας. Ο έγκαιρος πλήρης εμβολιασμός, αλλά και η χρήση της προστατευτικής μάσκας, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Εμβολιασμοί: «Καμπανάκι» από ΕΜΑ για παρενέργειες

Και μέσα σε όλα, υπάρχουν και οι παρενέργειες!

Για πιθανές παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού, που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, προειδοποιεί ο EMA. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει προτείνει να ενταχθεί η μυοκαρδίτιδα στις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού που βασίζονται σε τεχνολογία mRNA, δηλαδή το Pfizer και το Moderna.

Ο ΕΜΑ έχει ζητήσει ακόμη να υπάρξει προειδοποίηση για το εμβόλιο της AstraZeneca, όσον αφορά στην εμφάνιση του συνδρόμου Guillan-Barre. Επίσης, έχει συμβουλεύσει τους πάσχοντες από σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής, να αποφεύγουν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Όσον αφορά σε αυτό το σκέλος, ζήτησε να συμπεριελήφθη αυτό το πρόβλημα υγείας στις παρενέργειες.

«Η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνησης συνέστησε ότι τα άτομα που είχαν προηγουμένως σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής δεν πρέπει να εμβολιαστούν με το εμβόλιο COVID-19 Janssen. Η Eπιτροπή εισηγήθηκε, επίσης, ότι το σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής πρέπει να προστεθεί στις πληροφορίες του προϊόντος ως νέα παρενέργεια, μαζί με μια προειδοποίηση για την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών του τομέα της υγείας και των ασθενών σχετικά με αυτόν τον κίνδυνο» ανέφερε σχετικό δελτίο Τύπου.

Ο Οργανισμός εξέτασε συνολικά τρεις τέτοιες περιπτώσεις, δύο μόλις ημέρες μετά τον εμβολιασμό με Johnson & Johnson.

Εμβολιασμοί: Προσοχή! Μεγάλη απάτη σε εξέλιξη

Σαν να μην έφταναν οι μεταλλάξεις που σαρώνουν τον πλανήτη, οι υγειονομικές Αρχές παγκοσμίως έχουν να αντιμετωπίσουν και νέες απειλές. Ποιοι και πώς πλασάρουν επικίνδυνα εμβόλια – «μαϊμού». Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Μέχρι κι ένας βουλευτής της ινδικής βουλής βρέθηκε ανάμεσα στους χιλιάδες ανυποψίαστους πολίτες που εμβολιάστηκαν πριν λίγες εβδομάδες με ψεύτικα σκευάσματα κατά του Covid-19.

Επιτήδειοι εκμεταλλεύτηκαν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ινδία, η οποία ανακοίνωσε την Κυριακή 723 θανάτους από κορονοϊό και 39.796 νέα κρούσματα.

Ο απολογισμός των θυμάτων στην τεράστια χώρα της Ασίας έχει φτάσει τους 402.728 νεκρούς με 30,59 εκατ. κρούσματα, ενώ σύμφωνα με ειδικούς οι αριθμοί είναι σίγουρα μεγαλύτεροι.

Η Ινδία έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον πλανήτη μετά τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται μάλιστα πως πριν από λίγες εβδομάδες – κι ενώ η Ινδία διανύει ένα καταστροφικό δεύτερο κύμα της πανδημίας – είχε αποκαλυφθεί εγκληματικό δίκτυο το οποίο πουλούσε ψεύτικα φάρμακα αλλά και… πυροσβεστήρες ως φιάλες οξυγόνου.

Σωτήρης Παπαδόπουλος

Ο Σωτήρης Παπαδόπουλος είναι συντάκτης στην ιστοσελίδα xristika.gr, με ειδίκευση σε θέματα οικονομίας, κοινωνίας και επιχειρηματικότητας. Έχει πολυετή εμπειρία στη δημοσιογραφία και επικεντρώνεται στην ανάλυση οικονομικών τάσεων και ειδήσεων, βοηθώντας τους αναγνώστες να κατανοούν τις εξελίξεις και να παίρνουν ενημερωμένες αποφάσεις. Με την ακρίβεια και την αμεσότητα που χαρακτηρίζουν τα άρθρα του, ο Σωτήρης Παπαδόπουλος έχει καταξιωθεί ως αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης στο χώρο της ελληνικής ψηφιακής δημοσιογραφίας.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago