ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεχάστε το ευρώ: Ανακοινώθηκε νέο νόμισμα – Τι θα γίνει στην Ελλάδα

Ευρώ: Ξεχάστε ό,τι ξέρατε μέχρι σήμερα για τις συναλλαγές μας με τις τράπεζες, καθώς μετά το ευρώ έρχεται ένα νόμισμα, με τις επίσημες ανακοινώσεις να γίνονται σε λίγες ημέρες από την Αθήνα.

Μιλάμε για το ψηφιακό εύρω, η ανακοίνωση του οποίου θα γίνει από την Αθήνα, καθώς μέσα στον Οκτώβριο ολοκληρώνονται οι σχετικές προετοιμασίες που ξεκίνησε δύο χρόνια πριν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ημερομηνία για τις ανακοινώσεις φαίνεται πως θα είναι η 26η Οκτωβρίου, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και οι λοιποί κεντρικοί τραπεζίτες – μέλη της ΕΚΤ έρχονται στην Αθήνα για την μία συνεδρίαση που πραγματοποιεί ετησίως το ΔΣ της ΕΚΤ εκτός Φρανκφούρτης προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, εκείνη την ημέρα μπορεί να γίνουν και οι ανακοινώσεις για το ψηφιακό ευρώ, αποτελώντας, έτσι, μία κομβική στιγμή για την ΕΚΤ και την Ευρωζώνη.

Σημειώνεται ότι της άφιξης και της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ στην Αθήνα, αναμένεται να έχει προηγηθεί η δεύτερη απονομή επενδυτικής βαθμίδας στη χώρα (μετά την DBRS), από την Standard & Poor’s, γεγονός που θα στρέψει τα φώτα και στην Ελλάδα.

Αν και οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πραγματοποιήσουν μία ακόμη συνάντηση πριν το ραντεβού τους στην Αθήνα για να οριστικοποιήσουν την ατζέντα τους για το ψηφιακό ευρώ, οι προετοιμασίες στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, με τον διοικητή και οικοδεσπότη, Γιάννη Στουρνάρα, να μεριμνά για την φιλοξενία των ομολόγων του.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δεύτερος όροφος στο κεντρικό κτίριο της ΤτΕ στην Πανεπιστημίου έχει αναδιαμορφωθεί για τη δημιουργία των χώρων όπου θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΕΚΤ, αλλά και των προσωπικών γραφείων που, βάσει πρωτοκόλλου, θα πρέπει να διαθέτει ο κάθε κεντρικός τραπεζίτης – μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ-, καθώς επίσης και της αίθουσας για τις συνεντεύξεις Τύπου. Παράλληλα, το προσωπικό ασφαλείας της ΤτΕ εκπαιδεύτηκε εντατικά από την αρχές του καλοκαιριού από την Ελληνική Αστυνομία, ώστε να παράσχει τις υψηλού επιπέδου προδιαγραφές ασφαλείας που απαιτεί η διοργάνωση

Τι είναι το ψηφιακό ευρώ

Η ΕΚΤ ξεκίνησε την προετοιμασία για το ψηφιακό ευρώ τον Οκτώβριο του 2021.

Η Ευρώπη χρειαζόταν ένα ψηφιακό ευρώ, καθώς μετά την πανδημική κρίση, η εντατικοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας επιτάχυνε κατακόρυφα τις ηλεκτρονικές αγορές και τις ψηφιακές πληρωμές.

Έτσι, 350 εκατομμύρια καταναλωτές και 50 εκατομμύρια επιχειρήσεις στη ζώνη του ευρώ θα μπορούν να έχουν (μάλλον από το 2025) στο «πορτοφόλι» τους το ψηφιακό ευρώ, όπως και τα μετρητά, αποφασίζοντας πώς θα πληρώνουν στις συναλλαγές τους. Στην πράξη, το ψηφιακό ευρώ θα έχει τη μορφή πορτοφολιού το οποίο οι πολίτες θα φορτίζουν με ευρώ από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται να μπει ένα πλαφόν (2.000 ή 3.000 ευρώ ανά χρήστη) στη ρευστότητα που θα μπορούν να διατηρούν σε ψηφιακό ευρώ οι πολίτες. Επομένως, το ψηφιακό ευρώ θα συμπληρώσει και δεν θα αντικαταστήσει τα μετρητά, τα οποία θα εξακολουθήσουν να είναι διαθέσιμα στη ζώνη του ευρώ, όπως και τα άλλα ιδιωτικά ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Το νέο ψηφιακό μέσο πληρωμής θα γίνει αποδεκτό από όλους στη ζώνη του ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των διασυνοριακών πληρωμών. Θα διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων παρέχοντας κάτι το οποίο δεν υπάρχει σήμερα: ένα ψηφιακό μέσο πληρωμής που είναι καθολικά αποδεκτό σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, για πληρωμές σε καταστήματα, ηλεκτρονικές πληρωμές ή πληρωμές πρόσωπο με πρόσωπο. Ενώ, όπως τα μετρητά, το ψηφιακό ευρώ θα είναι μηδενικού κινδύνου, ευρέως προσβάσιμο, εύχρηστο και δωρεάν για βασική χρήση.

Το ψηφιακό ευρώ θα διατηρεί υψηλό βαθμό προστασίας της ιδιωτικής ζωής και ευκολία στη χρήση. Θα παρέχει επίσης τον υψηλότερο βαθμό προστασίας της ιδιωτικής ζωής στις ψηφιακές πληρωμές: το Ευρωσύστημα δεν θα έχει πρόσβαση ούτε θα αποθηκεύει τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα των χρηστών. Οι επιλογές για υψηλότερο βαθμό προστασίας της ιδιωτικής ζωής θα ισχύουν για τις πληρωμές σε ψηφιακό ευρώ που δεν γίνονται σε απευθείας ηλεκτρονική σύνδεση και οι οποίες θα είναι γνωστές μόνο στον πληρωτή και τον δικαιούχο της πληρωμής.

Έρχεται το ψηφιακό ευρώ και αλλάζουν όλα όσα ξέραμε Έτσι θα πληρώνουμε πλέον

Πληρωμές: Ερχεται το ψηφιακό ευρώ και αλλάζει τα πάντα στις πληρωμές. Τα οφέλη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δεν θα αντικαθιστά τα μετρητά, αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς αυτά, καθώς θα αποτελεί μια πρόσθετη και ευκολότερη επιλογή πληρωμής ενώ οι πολίτες θα το χρησιμοποιούν χωρίς χρέωση για τις βασικές πληρωμές τους σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

πιταχύνεται η διαδικασία για τη δημιουργία και έκδοση του ψηφιακού ευρώ ενόψει και της δημιουργίας ψηφιακών νομισμάτων από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου.

Η ιδέα ενός ψηφιακού νομίσματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια, με πολλές χώρες να διερευνούν τα πιθανά οφέλη και μειονεκτήματα ενός τέτοιου συστήματος.

Το ψηφιακό ευρώ δεν θα αντικαθιστά τα μετρητά, αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς αυτά, καθώς θα αποτελεί μια πρόσθετη και ευκολότερη επιλογή πληρωμής ενώ οι πολίτες θα το χρησιμοποιούν χωρίς χρέωση για τις βασικές πληρωμές τους σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

Πληρωμές: Το 2026 ενεργοποιείται

Το σχέδιο για την επιτάχυνση της έκδοσης αποκάλυψε πρόσφατα η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προσδιορίζοντας τον προσεχή Οκτώβριο ως χρόνο λήψης αποφάσεων, ενώ ιδιαίτερα σημαντική θεωρούν την εφαρμογή του και οι Γερμανοί.

Με σχετική ανάρτησή του στο Twitter ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Λίτνερ ανέφερε ότι «θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ για ένα μεγάλο άλμα στην καινοτομία, καθώς τα ψηφιακά μετρητά μπορούν να κάνουν την καθημερινότητά μας πιο εύκολη και να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη ανάπτυξης για την οικονομία».

Σημείωσε ακόμη ότι στόχος του είναι η καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, «όχι όμως με γενική καχυποψία σε ευρεία βάση», ενώ σε ό,τι αφορά τη χρήση του ψηφιακού ευρώ, προέβλεψε ότι θα υπάρξουν πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες θα αναπτύξουν ιδέες «που σήμερα δεν μπορούμε καν να σκεφτούμε».

Δε γίνεται πάντως λόγος για κατάργηση των μετρητών, διευκρίνισε ο Κρίστιαν Λίντνερ, παραδεχόμενος ωστόσο ότι είναι άγνωστο εάν τα μετρητά τελικά θα αντέξουν.

Εκτιμάται πάντως ότι πριν από το 2026 δεν θα έχει ενεργοποιηθεί η έκδοση του ψηφιακού ευρώ.

Πληρωμές: Το χρονοδιάγραμμα

Για να χρησιμοποιηθεί το ψηφιακό ευρώ ως ενιαίο νόμισμα, ταυτόχρονα με τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα, απαιτείται κανονισμός, κατόπιν πρότασης της Επιτροπής.

Για τον κανονισμό, θα εκπονηθεί εκτίμηση επιπτώσεων, η οποία θα υποστηριχθεί από διαβουλεύσεις που θα πραγματοποιηθούν τόσο με την Επιτροπή όσο και με την ΕΚΤ.

Η τρέχουσα στοχευμένη διαβούλευση συμπληρώνει τη δημόσια διαβούλευση της ΕΚΤ και στοχεύει στη συλλογή περαιτέρω πληροφοριών σχετικά με τις αναμενόμενες επιπτώσεις σε βασικούς κλάδους (χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση, υπηρεσίες πληρωμών, έμποροι), χρήστες (ενώσεις καταναλωτών, ενώσεις λιανοπωλητών), εμπορικά επιμελητήρια και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς στο διεθνές εμπόριο. Αυτή την περίοδο συζητείται η μορφή που θα μπορούσε να έχει το ψηφιακό ευρώ.

Σκοπός της φάσης αυτής είναι να προσδιοριστεί η βέλτιστη σχεδίαση του ψηφιακού ευρώ και να διασφαλιστεί ότι θα αποκρίνεται στις ανάγκες των χρηστών του.

Επίσης, στη διάρκεια της φάσης Έρευνας θα εξεταστεί το πώς οι χρηματοπιστωτικοί ενδιάμεσοι φορείς θα μπορούσαν να παρέχουν υπηρεσίες προσκηνίου (front-end) βάσει ψηφιακού ευρώ.

Οι εργασίες εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2023.

Στη συνέχεια θα αναπτυχθούν ολοκληρωμένες υπηρεσίες και θα διενεργηθούν δοκιμές σε real time του ψηφιακού ευρώ. Η διάρκεια αυτής της φάσης υπολογίζεται στα τρία έτη.

Στέλλα Νικολάου

Η Στέλλα Νικολάου είναι συντάκτρια στην ιστοσελίδα xristika.gr, όπου εξειδικεύεται σε θέματα που αφορούν την οικονομία, την καθημερινότητα και τις νέες τεχνολογίες. Με χρόνια εμπειρίας στον χώρο της διαδικτυακής δημοσιογραφίας, η Στέλλα αναλύει τις τρέχουσες εξελίξεις με έμφαση στην προσβασιμότητα και την κατανόηση, κάνοντας σύνθετα ζητήματα προσιτά για το ευρύ κοινό. Στόχος της είναι να ενημερώνει τους αναγνώστες για σημαντικά γεγονότα και πρακτικές πληροφορίες, διατηρώντας παράλληλα αντικειμενικότητα και ακρίβεια.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago