Χρέη στην εφορία: Να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους θα έχουν οι οφειλέτες της εφορίας το αμέσως επόμενο διάστημα με τη λύση που αναβιώνει από το παρελθόν.
Αυξάνονται δραματικά τα χρέη στο υπουργείο Οικονομικών και το οικονομικό επιτελείο αναζητά λύσεις προτού το πρόβλημα ξεφύγει ανεξέλεγκτα. Έτσι, στο τραπέζι έρχεται να πέσει μία λύση «από τα παλιά» και δεν είναι άλλη από τη δυνατότητα εξόφλησης από 36-72 δόσεις. Θα λειτουργήσει όπως το μοντέλο των 120 δόσεων.
Η παλαιά ρύθμιση έχει πέσει σαν πρόταση προκειμένου να διορθωθούν τα κακώς κείμενα που αφήνει η πανδημία και η ενεργειακή κρίση, που έχουν ροκανίσει το εισόδημα και οι πολίτες δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Σε κάθε περίπτωση, βρισκόμαστε εν αναμονή μιας μεγάλης ανακοίνωσης, η οποία θα γίνει μέχρι τις αρχές Μαρτίου το αργότερο. Τότε που η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα έχει νέα ξεκάθαρη εικόνα του δημοσιονομικού χώρου. Εξάλλου, για τον Φεβρουάριο ανακοινώνει το μπαράζ προεκλογικών επιδομάτων και όλες τις κατηγορίες δικαιούχων.
Τι είναι η λύση με τις 36-120 δόσεις
Αυτό που φαίνεται να κερδίζει «πόντους» είναι η αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων για χρέη προς την Εφορία, δηλαδή των 120 δόσεων αλλά και της ρύθμισης της πανδημίας των 36 ή 72 δόσεων.
Στόχος είναι να δοθεί μία νέα ευκαιρία στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις για την εξόφληση των χρεών τους και ταυτόχρονα να μπει φρένο στην δημιουργία ενός νέου κύκλου «κόκκινων» φορολογικών οφειλών. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έχουν υπερβεί τα 113 δισ. ευρώ και τα νέα χρέη από απλήρωτους φόρους υπερβαίνουν τα 7 δις. ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες.
Τι θα ισχύει για το πέναλτι αν δεν πληρώνετε τις δόσεις
Σύμφωνα με τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι για την επανένταξη των φορολογούμενων σε ρυθμίσεις που έχασαν επειδή σταμάτησαν να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις, θα προβλέπεται «πέναλτι».
Αυτό εξετάζεται να αφορά την καταβολή δύο ή περισσότερων δόσεων των παλαιών ρυθμίσεων που χάθηκαν μετά την υποβολή της νέας αίτησης για επανένταξη στη ρύθμισης. Οι υπόλοιπες δόσεις που έχουν χαθεί θα προστεθούν στο τέλος της νέας ρύθμισης.
Χρέη στην εφορία έχουν σήμερα περισσότεροι από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα). Απ’ αυτούς 3,8 εκατ. φορολογούμενοι ή 9 στους 10 έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ. Τον τελευταίο χρόνο, δε, καταγράφεται αύξηση του αριθμού των μικρών οφειλετών.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έχουν υπερβεί τα 113 δισ. ευρώ και τα νέα χρέη από απλήρωτους φόρους υπερβαίνουν τα 7 δισ. ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες.
Ποιοι μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε έως 72 δόσεις
Για ένα σχήμα από 36 έως 72 δόσεις για νέες οφειλές συνεπών δανειοληπτών, έκανε λόγο ο Πρωιθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Κοζάνη.
Όπως είπε αναμένονται εξαγγελίες για κάποια σχήματα δόσεων που θα αφορά σε νέους συνεπείς δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, που δημιούργησαν δηλαδή νέες οφειλές τα τελευταία χρόνια.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως για όλους όσοι επιδιώκουν να αναβιώσουν τη συμμετοχή τους σε παλαιότερα σχήματα 72 ή 120 δόσεων ρύθμισης οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να το κάνουν μέσω της καταβολής δύο μηνιαίων δόσεων.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Τετάρτη θα δοθούν και οι διευκρινίσεις σχετικά με το εφάπαξ επίδομα από 200 έως 300 ευρώανάλογα με την προσωπική τους διαφορά, ως έκτακτη ενίσχυση για όσους δεν είδαν ακέραια αύξηση έως 7,75% στις συντάξεις τους.
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες βασική προϋπόθεση για τους δικαιούχους θα είναι να μην έλαβαν ούτε τα 250 ευρώ στις 20 Δεκεμβρίου και να μην ωφελήθηκαν από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και θα είναι «ανάλογη με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας».
Πρόκειται για μια κίνηση που επιτρέπει ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που έχει δημιουργηθεί από την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, όπως είπε σχετικά ο πρωθυπουργός.
Τι δήλωσε ο Σκυλακάκης για τις ρυθμίσεις χρεών
Στο ίδιο πλαίσιο, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών απάντησε και στο εάν θα υπάρξουν παρεμβάσεις και στο μέτωπο της φορολογίας.
«Άμεσες παρεμβάσεις δεν ξέρω, διότι ο χώρος που έχουμε για την ώρα διαπιστώσει είναι προσωρινός χώρος, αφορά το 2023. Μελετούμε τώρα το κυβερνητικό πρόγραμμα που θα εκθέσουμε στο ελληνικό λαό για την επόμενη τετραετία και εκεί, μετρώντας πάρα πολύ προσεκτικά, θα παρουσιάσουμε και τις μόνιμες παρεμβάσεις τις οποίες θα κάνουμε. Υπάρχουν και κάποιες έκτακτες παρεμβάσεις, προσέθεσε ο κ. Σκυλακάκης και έφερε ως παράδειγμα, την ανακοίνωση του κ. Οικονόμου «για μία πολύ σημαντική βελτίωση στο επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, που αφορά σε αυτή τη φάση, θα συνεχίσουμε και στις υπόλοιπες κατηγορίες, τους νοσηλευτές με μία πολύ σημαντική αύξηση, 50 ευρώ το μήνα, καθώς και τους εποχικούς πυροσβέστες, ένα μεγάλο αριθμό εποχικών πυροσβεστών, οι οποίοι δεν καλύπτονταν ως τώρα από αυτά τα επιδόματα, παρά το γεγονός ότι η δουλειά τους ήταν κατ’ εξοχήν επικίνδυνη και πολλές φορές και ανθυγιεινή».
Απαντώντας στο κατά πόσο αναμένεται εντός της εβδομάδας, να κατατεθεί τροπολογία που θα βελτιώνει κάποιες ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού, ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι αυτό είναι ένα χωριστό θέμα.
«Γενικώς ο εξωδικαστικός έχει αρχίσει για πρώτη φορά και δουλεύει κυρίως ωθώντας και τις δύο πλευρές και αυτούς που έχουν διαχειρίζονται τα δάνεια και αυτούς που οφείλουν να προσέρχονται και να κάνουν ρυθμίσεις.
Υπάρχει ένας πάρα πολύ μεγάλος αριθμός ρυθμίσεων που έχει γίνει ήδη και συνεχίζεται αυτό το πράγμα και οι ρυθμίσεις αυτές γίνονται με περικοπές των οφειλομένων. Συνεπώς, η δική μας η διάθεση είναι να ωθούμε όσο δυνατόν περισσότερους στη διαδικασία των ρυθμίσεων, που είναι και η πιο καλή διαδικασία.
Ήδη 115.000 τέτοια δάνεια πρασίνισαν και επέστρεψαν στις τράπεζες και από εκεί και πέρα να βελτιώνουμε συνεχώς βλέποντας και πώς λειτουργεί τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Αυτή είναι η κυβερνητική πολιτική. Σημειώνω ότι η μεταβίβαση των δανείων αυτών από τις τράπεζες στους servicers, πολλαπλασίασε τον αριθμό των ρυθμίσεων σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψιν και με αυτή την έννοια λύνει για πάρα πολλούς συμπολίτες μας το πρόβλημα το οποίο υπήρχε και το οποίο παγίδευε σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας στις ζωές τους» συμπλήρωσε ο κ. Σκυλακάκης.