«Βρέχει» λεφτά! Έρχεται νέο πακέτο αναδρομικών – Ποιοι και πόσα θα πάρουν

Αναδρομικά συντάξεων 2022: Χαράς ευαγγέλια για χιλιάδες συνταξιούχους καθώς έρχεται νέο πακέτο αναδρομικών! Δείτε στο xristika.gr ποιοι είναι οι τυχεροί…

Τρία πακέτα αναδρομικών αναμένουν οι συνταξιούχοι με τα δυο πακέτα να έρχονται τον Ιούνιο με τις καταβολές να αφορούν την παράλληλη ασφάλιση και τις εκκρεμότητες σε όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη.

Το τρίτο πακέτο αφορά την κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τα αναδρομικά για τα κομμένα δώρα και τις επιστροφές. Τα πακέτα αναδρομικών που έρχονται και αναλυτικά τα ποσά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι.

1. Παράλληλη ασφάλιση

Αύξηση εως και 563 ευρώ το μήνα θα λάβουν 55.000 συνταξιούχοι παράλληλης ασφάλισης μαζί με τα αναδρομικά τα οποία πρόκειται να καταβληθούν το επόμενο διάστημα(Ιούνιος) με μεγάλη καθυστέρηση, από τον ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα -το αργότερο εως το τέλος Ιούνιου- σχεδιάζεται από τον ΕΦΚΑ να ξεκινήσει η εκκαθάριση των συντάξεων που βρίσκονται στην ‘’ουρά’’ αλλά και η έκδοση με το σωστό τρόπο των νέων συντάξεων παράλληλης ασφάλισης.

Πρώτα θα εφαρμοστεί σε αυτούς που βγαίνουν σε σύνταξη από τον Ιούνιο και μετά, δηλαδή από τους συνταξιούχους που τώρα θα πάρουν τη σύνταξή τους. Και σταδιακά θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα αναδρομικά σε αυτούς που είναι ήδη συνταξιούχοι με τη σειρά αρχαιότητας, δηλαδή θα προηγουνται οι πρωτοι σε σειρά που συνταξιοδοτηθηκαν.

Πρόκειται συγκεκριμένα για τις προσαυξήσεις στις συντάξεις ασφαλισμένων, που πλήρωναν εισφορές σε δύο ταμεία και στο μεταξύ οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από τον Μάιο του 2016 και έπειτα.

Οι εν λόγω ασφαλισμένοι πλήρωναν ταυτόχρονα εισφορές σε δύο Ταμεία οι οποίες από το 2017 και μετά μπορούν να αξιοποιηθούν αφενός για να πάρουν προσαύξηση συντάξιμων αποδοχών και μεγαλύτερη σύνταξη και, αφετέρου, ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης από το 2017 και μετά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξηθεί ο χρόνος ασφάλισης για συνταξιοδότηση, που σημαίνει ότι η ανταποδοτική σύνταξη θα υπολογιστεί με μεγαλύτερο συντελεστή αναπλήρωσης.

Οι συνταξιούχοι αυτοί ανήκουν σε δύο βασικές κατηγορίες:

  • Στην πρώτη ανήκουν ασφαλισμένοι του τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τέως ΟΑΕΕ,
  • Στη δεύτερη αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και μηχανικοί (ασφάλιση στο τέως ΕΤΑΑ) με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο.
  • Οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από το τέως ΙΚΑ ή το τέως ΕΤΑΑ αντίστοιχα, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση της σύνταξης από τον τέως ΟΑΕΕ και το Δημόσιο.

Επισημαίνεται ότι οι συνταξιούχοι με παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία δικαιούνται το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών που δόθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς τα οφειλόμενα από τις προσαυξήσεις συντάξεων ξεκινούν από το 2017 και φτάνουν μέχρι στιγμής στα 5 έτη.

2. Αναδρομικά για άνω 30 έτη

Εντός του Ιουνίου έρχεται ένα πακέτο πληρωμών με αυξήσεις και αναδρομικά για περίπου 40.000 συνταξιούχους με 30 έτη ασφάλισης και άνω οι οποίοι έμειναν λόγω τεχνικών δυσκολιών εκτός του επανυπολογισμού συντάξεων που προβλέπει ο νόμος 4670/2020 για όσους έχουν πάνω από 30 έτη εργασιακού βίου.

Σε αυτό το πακέτο είναι παλαιοί (πριν από τον Μάιο του 2016) και νέοι (μετά τον Μάιο του 2016) συνταξιούχοι για τους οποίους ο επανυπολογισμός οδηγεί σε αύξηση συντάξεων, με δόσεις για τους παλιούς και εφάπαξ για τους νέους. Οι παλαιοί θα πληρωθούν τις 3 από τις 5 δόσεις της συνολικής αύξησης που βγάζει ο επανυπολογισμός ενώ οι νέοι παίρνουν σε μία δόση όλη την αύξηση.

Τα αναδρομικά ξεκινούν από τον Οκτώβριο του 2019 και ουσιαστικά φτάνουν έως σήμερα τους 31 μήνες. Για τους παλαιούς τα αναδρομικά θα είναι από το 1/5 της αύξησης, που σημαίνει για παράδειγμα, ότι με αύξηση 100 ευρώ θα πάρουν αναδρομικά τα 20 ευρώ για 31 μήνες, δηλαδή 620 ευρώ, ενώ για τους νέους τα αναδρομικά θα είναι τα 100 ευρώ για 31 μήνες, δηλαδή 3.100 ευρώ.

3. Αναδρομικά με νέα απόφαση του ΣτΕ

Παράλληλα οι συνταξιούχοι αναμένουν την κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τα αναδρομικά για τα ΄κομμένα’ δωρα και τις επιστροφές. Ειδικότερα από το 2023 και σε δόσεις μελετά το οικονομικό επιτελείο να καταβάλει τα αναδρομικά συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ για τους παλαιούς συνταξιούχους σε περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφασίσει να τους δικαιώσει.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν:

  • Επιστροφές μειώσεων επικουρικών συνταξεων (11μήνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016).
  • Στην εφάπαξ καταβολή του δώρου κύριας σύνταξης 800 ευρώ και των δώρων επικουρικής σύνταξης (13η και 14η επικουρικές συντάξεις, όπως ήταν ως το 2012).
  • Για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτώβρη 2020, να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τα δώρα.

Πρόκειται για μια δικαστική απόφαση από την οποία ουσιαστικά διακυβεύεται ένα δημοσιονομικό κόστος, που μπορεί, δυνητικά, να αγγίξει τα 2,5 δισ. ευρώ, ανάλογα με το εύρος της απόφασης και τις παραγραφές.

Οι διεκδικήσεις αφορούν:

  • 723 εκατομμυρίων για τα αναδρομικά των επικουρικών και
  • 1,875 δισ. ευρώ για τα Δώρα Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Αναδρομικά συντάξεων 2022: Και νέες αυξήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία

Χαράς ευαγγέλια για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους καθώς έρχονται αυξήσεις και μάλιστα… γενναίες! Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις έχουν προβλεφθεί με νόμο και δεν ακυρώνονται, ενώ στις επικουρικές οι αυξήσεις που επίσης έχουν νομοθετηθεί θα δοθούν αν δεν υπάρχουν ελλείμματα στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΕΦΚΑ, το ΕΤΕΑΕΠ.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» με το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» αποκάλυψε πρώτος στις 21/3/2022 τις επερχόμενες αυξήσεις για το 2023, με τα πρώτα σενάρια βάσει εκτιμήσεων να κάνουν λόγο για ένα ποσοστό γύρω στο 4% με 5%, και επικρατέστερο το 4,5% σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα.

Την αποκάλυψη του «Ασφάλιση και Συντάξεις» ήρθαν να επιβεβαιώσουν πρόσφατα και οι επίσημες διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας (Χατζηδάκης-Τσακλόγλου) ότι το 2023, μετά από μια 12ετία παγώματος και περικοπών, θα δοθούν αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις όπως τις προβλέπει ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος 4670/2020 (νόμος Βρούτση).

Ο νόμος 4670/2020, στην παράγραφο 4α, του άρθρου 25 (που τροποποιεί άρθρο 14 του νόμου 4387/2016), αναφέρει και τον τρόπο με τον οποίο θα προσδιοριστεί το τελικό ποσοστό των αυξήσεων για τις κύριες συντάξεις.

Ειδικότερα, η παράγραφος 4α του άρθρου 25 του νόμου 4670 αναφέρει ότι:

«Το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1η.1.2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους διαιρούμενου διά του δύο (2) και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».

Οι αυξήσεις, δηλαδή, θα είναι ίσες με το 50% του αθροίσματος της μεταβολής ΑΕΠ και πληθωρισμού και όχι μεγαλύτερες του ετήσιου πληθωρισμού.

Προσοχή: Η αύξηση θα υπολογιστεί επί της ανταποδοτικής και της εθνικής σύνταξης, όχι επί της προσωπικής διαφοράς.

Με τα ως τώρα δεδομένα από τις πλέον αρμόδιες πηγές (Τράπεζα της Ελλάδος, Κρατικός Προϋπολογισμός κ.ά.), ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2022 εκτιμάται στο 3,5%-3,8% και ο πληθωρισμός σε ένα εύρος από 5,8% ως 7%.

Σύμφωνα με το νόμο και βάσει των έως τώρα επίσημων προβλέψεων της οικονομίας, το ήμισυ της ανάπτυξης, δηλαδή περίπου 1,9%, και το ήμισυ του πληθωρισμού, δηλαδή ένα μέσο ποσοστό 3,2%, αθροίζονται σε ένα ποσοστό της τάξης του 5,1%, που θα είναι και η αύξηση των αυξήσεων για το 2023.

Αν τα δεδομένα αλλάξουν (π.χ., μείωση του ρυθμού ανάπτυξης), μπορεί το ποσοστό αύξησης των συντάξεων να υποχωρήσει στο 4% και όχι πιο κάτω. Αν τα πράγματα καλυτερέψουν, τότε οι αυξήσεις μπορεί και να κινηθούν οριακά πάνω από το 5%.

Οι νέοι πίνακες με τις αυξήσεις κύριων συντάξεων για όλα τα Ταμεία που εξασφάλισε και αποκαλύπτει σήμερα το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις», παίρνουν ως εκτίμηση μια αύξηση της τάξης του 4,8% σε όλες τις συντάξεις.

Υπάρχει το ενδεχόμενο οι αυξήσεις να είναι κλιμακωτές, δηλαδή να αποφασιστεί μεγαλύτερη αύξηση στις χαμηλές συντάξεις, ώστε να φανούν στην τσέπη των συνταξιούχων, και μικρότερη αύξηση στις υψηλότερες συντάξεις.