Επίδομα ανεργίας 2022: Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο. Χρηματικό μπόνους μόνο για ελάχιστους. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Σημαντικές αλλαγές για τις παροχές των ανέργων περιλαμβάνει το νομοσχέδιο «Δουλειές για όλους» του υπουργείου Eργασίας το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση.
Συγκεκριμένα, εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια για τη διατήρηση σειράς βοηθημάτων, παροχών κ.λπ., που προβλέπονται για τους εγγεγραμμένους στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ.
Στόχος της ρύθμισης είναι η αντιμετώπιση φαινομένων κατάχρησης και απάτης, που εντοπίστηκαν μετά από διασταυρώσεις, οι οποίες αποκάλυψαν περιπτώσεις προσώπων με υψηλά εισοδήματα που παρέμεναν επί χρόνια εγγεγραμμένα στο μητρώο.
Τα κριτήρια αυτά είναι εκείνα που εφαρμόζονται για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης και δεν επηρεάζουν το επίδομα ανεργίας, το οποίο θα εξακολουθήσει να χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια ούτε το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας και το βοήθημα για αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους, για τα οποία παραμένουν οι προϋποθέσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.
Επίσης, δεν αλλάζει το καθεστώς που διέπει την χορήγηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ρεύματος, την έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και το επίδομα θέρμανσης.
Οι άνεργοι με οικογενειακό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ δε θα είναι πλέον δικαιούχοι των ωφελημάτων όπως μοριοδοτήσεις, κοινωνικός τουρισμός, δωρεάν μετακίνηση, ελεύθερη είσοδος σε θεάματα και μουσεία.
Ωστόσο, εξαιρούνται από τα εισοδηματικά κριτήρια τα ωφελήματα που έχουν σχέση με την έκπτωση η την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, η παροχή ρεύματος με κοινωνικό τιμολόγιο και το επίδομα θέρμανσης καθώς σ’ αυτές τις παροχές ισχύουν ήδη όροι και προϋποθέσεις.
Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια θα συνεχίσει να χορηγείται το επίδομα ανεργίας και το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας.
Διαγραφή από το μητρώο
Επιπλέον, ο άνεργος θα διαγράφεται για δύο χρόνια από το μητρώο του ΟΑΕΔ και θα διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος σε περίπτωση που αρνείται τρεις φορές θέση εργασίας που χαρακτηρίζεται κατάλληλη σε σχέση με τις γνώσεις του, την αμοιβή και τον τόπο εργασίας.
Το μέτρο εφαρμόζεται χρόνια στην Αυστρία, τη Σουηδία, το Βέλγιο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Στο ίδιο μήκος κύματος, θα διαγράφεται από τα μητρώα για 6 μήνες και θα διακόπτεται η καταβολή επιδόματος αν ο άνεργος αρνηθεί τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα κατάρτισης.
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την καταβολή χρηματικού μπόνους σε τρεις περιπτώσεις.
Θα καταβάλλεται ως μπόνους το 50% του επιδόματος εργασίας μέχρι τη λήξη του αν ο άνεργος βρει εργασία ενόσω επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ.
Μπόνους 300 ευρώ θα λαμβάνουν οι μακροχρόνια άνεργοι που βρίσκονται πάνω από 5 χρόνια στη λίστα του ΟΑΕΔ αν επανεργοποιηθούν και συντάξουν ψηφιακό σχέδιο δράσης εξεύρεσης εργασίας σε συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο.
Μπόνους παραγωγικότητας όμως θα λαμβάνουν και οι εργασιακοί σύμβουλοι ανάλογα με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους.
Αυξημένη επιδότηση, συνδεδεμένη με τον τελευταίο μισθό τους πρώτους μήνες της ανεργίας, προβλέπει πιλοτικό πρόγραμμα που σχεδιάζουν το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ και θα υλοποιηθεί για επιλεγμένη μερίδα περίπου 20.000 ανέργων.
Οι «υβριδικοί» άνεργοι του προγράμματος, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 58,6 εκατ. ευρώ, θα επιλεγούν με βάση αντιπροσωπευτικό δείγμα σε εθνικό επίπεδο και στοχευμένες γεωγραφικά περιοχές.
Ειδικότερα, βάσει του σχεδιασμού οι άνεργοι θα λαμβάνουν υψηλότερο επίδομα τους πρώτους έξι μήνες της ανεργίας, το οποίο δεν θα συνδέεται με τον κατώτατο μισθό, όπως σήμερα, αλλά θα είναι συνάρτηση της θέσης εργασίας, δηλαδή θα έχει σημείο αναφοράς τον μισθό που λάμβαναν ως εργαζόμενοι, προτού απολυθούν.
Το επίδομα θα βαίνει σταδιακά μειούμενο, χωρίς όμως ποτέ να πέσει κάτω από ένα μίνιμουμ ποσό, που είναι το σημερινό επίδομα ανεργίας ύψους 407 ευρώ, όπως προβλέπεται άλλωστε σε άρθρο του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά».
Δύο είναι τα σενάρια που εξετάζονται:
α) Αύξηση του επιδόματος ανεργίας. Τους πρώτους έξι μήνες της ανεργίας το επίδομα να ανέρχεται στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου τα προηγούμενα τρία έτη, με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ, όπως έχει προτείνει η επιτροπή Πισσαρίδη στην έκθεση της οποίας βασίζεται εν πολλοίς το εν λόγω πρόγραμμα.
Για παράδειγμα, αν ο εργαζόμενος που απολύθηκε λάμβανε μέσο μισθό 1.000 ευρώ, θα παίρνει τους πρώτους τρεις μήνες ως επίδομα ανεργίας 550 ευρώ. Στη συνέχεια, τον τέταρτο μήνα θα λάβει 500 ευρώ, τον πέμπτο 450 ευρώ και τον έκτο το μίνιμουμ ποσό των 407 ευρώ.
β) Το επίδομα ανεργίας παραμένει στα ίδια επίπεδα αλλά κατανέμεται εμπροσθοβαρώς. Δηλαδή ο απολυμένος δικαιούται από τον ΟΑΕΔ (που μετονομάστηκε σε Δημόσια Υπηρεσία Προώθησης Απασχόλησης) επί 12 μήνες επίδομα ύψους 407 ευρώ, ήτοι συνολικά 4.884 ευρώ.
Το σενάριο που εξετάζεται είναι να λάβει τους πρώτους μήνες μεγαλύτερο ποσό, για παράδειγμα 600 ευρώ, και τους υπόλοιπους μικρότερο ποσό, χωρίς να επηρεαστεί το μίνιμουμ συνολικό ποσό που παραμένει 4.884 ευρώ.
Στόχος της αλλαγής του τρόπου παροχής των επιδομάτων είναι να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και να δοθούν κίνητρα στον άνεργο να δραστηριοποιηθεί ως προς την εξεύρεση θέσης εργασίας τους πρώτους μήνες της ανεργίας καθώς, όπως έχει παρατηρηθεί, όσο περνάει ο καιρός οι άνεργοι απογοητεύονται και παραμένουν ανενεργοί για χρόνια στο μητρώο του ΟΑΕΔ.
Ενα ακόμα πιλοτικό πρόγραμμα που σχεδιάζεται, με προϋπολογισμό 33,8 εκατ. ευρώ, αφορά 10.500 μακροχρόνια ανέργους που θα δουν τα επιδόματά τους να αυξάνονται για 12 μήνες από τα 200 ευρώ που είναι σήμερα στα 325 ευρώ.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί προς την Ε.Ε. για την υλοποίηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων, στο πλαίσιο 70 νέων έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ.
Το 72% των εργοδοτών δηλώνει ότι αναζητά εργαζομένους και δεν μπορεί να βρει. Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για πάνω από 10 χρόνια.
Οι αλλαγές εκ βάθρων που προβλέπονται στην επαγγελματική κατάρτιση στοχεύουν στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των 2 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ προκειμένου να βελτιωθεί το λεγόμενο «skills matching» (η αντιστοίχιση δηλαδή των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας), στο οποίο η χώρα μας εμφανίζει πολύ χαμηλές επιδόσεις.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει ότι οι πάροχοι επαγγελματικής κατάρτισης θα αξιολογούνται ως προς το ποσοστό των καταρτισθέντων που βρήκαν δουλειά, το ποσοστό που πιστοποιήθηκε καθώς και την ποιότητα των υπηρεσιών τους.
Ο πάροχος θα αξιολογείται από τους ίδιους τους καταρτισθέντες αλλά και από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ.
Οι εκπαιδευόμενοι θα βάζουν στον πάροχο βαθμό από 1 (κακή επίδοση) έως 5 (άριστη) και θα «περνούν την τάξη» οι φορείς εκπαίδευσης που βαθμολογούνται -τουλάχιστον- με 3.
Μάλιστα για πρώτη φορά ορίζεται ότι το 30% του ποσού που δικαιούνται οι πάροχοι και οι καταρτιζόμενοι θα καταβάλλεται μόνο μετά την πιστοποίηση.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…