«Βόμβα»! Συνεργασία Βαρδινογιάννη με Κόκκαλη – Ομάδα έκπληξη

Βαρδινογιάννης – Κόκκαλης: Motor Oil και Intrakat έδωσαν τα χέρια και δημιουργούν μια ισχυρή ομάδα. Η Intra-S Energy, η MS Kastoria I και οι νέες άδειες για μπαταρίες. Η Green Progressive Arrow που πήρε το «πράσινο» για 880 MW σε διάφορες περιοχές της χώρας. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Με νέους θυγατρικούς βραχίονες ενισχύουν την παρουσία τους στην αποθήκευση ενέργειας οι Motor Oil και Intrakat.

Για την ΜΟΗ, που διαχειρίζεται τον τομέα των ΑΠΕ μέσω της Motor Oil Renewable Energy (MORE), η νέα θυγατρική είναι η MS KASTORIA I, η οποία εξασφάλισε από τη ΡΑΕ άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης εγκατεστημένης ισχύος 40 MW για τη θέση «Κορησός» της Τοπικής Κοινότητας Κορησού της Δημοτικής Ενότητας Αγίων Αναργύρων Καστοριάς. Η συγκεκριμένη θυγατρική της MORE συστάθηκε την 1η Απριλίου 2022 με Πρόεδρο τον Βίκτωρα Παπακωνσταντίνου.

Υπενθυμίζεται ότι η MORE έχει προχωρήσει στη σύσταση αντίστοιχων θυγατρικών, όπως οι MS VIOTIA I, MS FLORINA I, MS ILEIA I, MS FOKIDA I, οι οποίες έχουν εξασφαλίσει τέσσερις άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης, συνολικής ισχύος 170 MW.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο τομέας των ΑΠΕ και του υδρογόνου αποτελούν στρατηγικές επιλογές του ομίλου της Motor Oil, με την θυγατρική MORE να ενισχύει σημαντικά το χαρτοφυλάκιο των νέων έργων έχοντας ήδη σε λειτουργία 280 MW αιολικής και ηλιακής ενέργειας ενώ βρίσκονται υπό ανάπτυξη επιπλέον 21 αιολικά πάρκα και επτά μονάδες αποθήκευσης. Υπό κατασκευή είναι αντίστοιχα από την ΜΟΗ σταθμοί ΑΠΕ ισχύος 84 MW και υπό ανάπτυξη άδειες συνολικής δυναμικότητας 650 MW, με πρώτο στόχο τα 363 ΜW για το 2023.

Πρόσφατα, ο Όμιλος προχώρησε σε συμφωνία με την Ελλάκτωρ για την απόκτηση ποσοστού 29,87%. Μαζί με αυτά έχει σε λειτουργία άμεσα πάνω από 800 MW και περαιτέρω δυναμικότητα χαρτοφυλακίου 2,3 GW, προς κατασκευή και ανάπτυξη.

Υπενθυμίζεται ότι στην MORE έχουν συγκεντρωθεί οι δραστηριότητες του Ομίλου που δεν σχετίζονται με τη διύλιση αργού και την εμπορία και διανομή προϊόντων πετρελαίου, όπως οι ΑΠΕ, η ηλεκτροπαραγωγή, η παροχή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, το σχεδιαζόμενο FSRU στους Αγίους Θεοδώρους (μέσω της Διώρυγα Gas) καθώς και η αναπτυσσόμενη δραστηριότητα στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων.

Βαρδινογιάννης – Κόκκαλης: Νέο άνοιγμα για την Intrakat

Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες διεργασίες για την είσοδο νέων μετόχων στην Intrakat, ο όμιλος ενισχύει περαιτέρω την παρουσία του στις ΑΠΕ είτε αυτόνομα, είτε μέσω της νεοσύστατης θυγατρικής ΙNKAT Energy, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε συμφωνία joint venture για τα υπεράκτια αιολικά με την Βελγική εταιρία Parkwind για έργα ισχύος 2GW.

Ωστόσο, με έναν νέο βραχίονα, την Intra-S Energy διεκδικεί την ισχυροποίηση του στον τομέα των έργων αποθήκευσης. Η εταιρεία συστάθηκε στα τέλη του 2021, ως 100% θυγατρική της Intrakat, ενώ στο Δ.Σ. Πρόεδρος είναι ο Λ. Λαζαράκης, Αντιπρόεδρος ο Σ. Καραμαγκιώλης και μέλος η Κ. Λαλαούνη.

Η εταιρεία στις 26 Ιουνίου εξασφάλισε από τη ΡΑΕ δύο άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης. Η πρώτη ισχύος 51,45 MW για τη θέση «Σπάτα» της Δημοτικής Ενότητας Μαργαρίου και Καρύστου του Δήμου Καρύστου Εύβοιας και η δεύτερη ισχύος 28,83 MW για τη θέση «Αργυρόν» της Δημοτικής Ενότητας Διστύων του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου επίσης στην Εύβοια.

Η Intrakat διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 500 MW, για τα οποία έχει λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση, καθώς ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο 350 MW ενώ έχει επεκταθεί και στα έργα αποθήκευσης με συνολική δυναμικότητα 700 MW.

Βαρδινογιάννης – Κόκκαλης: Η Green Progressive

Την «έκπληξη» πάντως στην τελευταία «φουρνιά» αδειών αποθήκευσης με χρήση συσσωρευτών έκανε η εταιρεία Green Progressive, η οποία μέσω 8 θυγατρικών συγκέντρωσε άδειες για έργα αποθήκευσης συνολικής ισχύος 880 MW σε περιοχές της Ροδόπης, του Νευροκοπίου, της Καρδίτσας, της Κοζάνης κ.α.

Οι εταιρείες αυτές έχουν συσταθεί μόλις τους προηγούμενους μήνες και μοναδικός εταίρος-διαχειριστής τους εμφανίζεται ο κ. Φίλιππος Παπαγεωργίου, επικεφαλής της εταιρείας F-GRID.

Βαρδινογιάννης – Κοκκάλης: Δεν τον σταματάει τίποτα!

Τέσσερις πυλώνες του αναπτυξιακού προγράμματος της Μotor Oil, με ορίζοντα το 2030 περιέγραψε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πέτρος Τζαννετάκης μιλώντας σήμερα στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Όπως ανέφερε, το επενδυτικό και αναπτυξιακό πλάνο του Ομίλου ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και αποσκοπεί στην επαύξηση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, τη μείωση το ενεργειακού κόστους, καθώς και την προοδευτική μείωση των εκπομπών ρύπων.

Συγκεκριμένα η στρατηγική του ομίλου σύμφωνα με τον κ. Τζαννετάκη περιλαμβάνει τα εξής:

1. Εντός του έτους ολοκληρώνεται η επένδυση στο Διυλιστήριο ύψους 310 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του Συγκροτήματος Κατεργασίας Νάφθας η οποία θα συμβάλει στην αύξηση παραγωγής βενζινών, κηροζίνης και υδρογόνου.

Ταυτόχρονα, εφαρμόζονται έργα που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τόσο στο Διυλιστήριο, όσο και στις άλλες δραστηριότητες του Ομίλου. Η ενεργειακή αυτάρκεια παραμένει στις προτεραιότητες.

2. Σχεδιάζεται και υλοποιείται το πρατήριο του μέλλοντος, το οποίο θα περιλαμβάνει διαφοροποιημένα προϊόντα, συμπιεσμένο φυσικό αέριο και αργότερα, διανομή υδρογόνου. Στον ίδιο χώρο θα παρέχεται φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων καθώς και μια σειρά άλλων υπηρεσιών και δραστηριοτήτων.

3. Η θυγατρική στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών MORE, λειτουργεί 280 MW αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων και αναπτύσει χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ με στόχο τα 363 ΜW για το 2023. Πρόσφατα, ο ‘Ομιλος προχώρησε σε συμφωνία με τον Όμιλο Ελλάκτωρ για την απόκτηση ποσοστού 29,87%. Μαζί με αυτά έχει σε λειτουργία άμεσα πάνω από 800 MW και περαιτέρω δυναμικότητα χαρτοφυλακίου 2,3 GW, προς κατασκευή και ανάπτυξη.

4. Η επαναδιύλιση λιπαντικών, όπου ο όμιλος δραστηριοποιείται μέσω της θυγατρικής LPC.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε επίσης την διάθεση μερίσματος ύψους 0,9 ευρώ ανά μετοχή (0,7 αν αφαιρεθεί το προμέρισμα που έχει διανεμηθεί) καθώς και νέο πρόγραμμα αγοράς έως και 7 εκατ. ιδίων μετοχών σε εύρος τιμών 8 – 23 ευρώ ανά μετοχή.

Βαρδινογιάννης – Κόκκαλης: Ελέγχουν πλέον τα πάντα στην Ελλάδα

Έπεσαν οι υπογραφές και έκλεισε το χρυσό deal στον κλάδο των κατασκευών, που φέρνει τον Ομιλο της Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη στο μετοχικό σχήμα του Ελλάκτωρα. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Η Motor Oil απέκτησε το 30,1% των μετοχών του κατασκευαστικού Ομίλου από τους εφοπλιστές Δημήτρη Μπάκο και Ιωάννη Καϋμενάκη, όπως επίσης και την εταιρεία Ανεμο, με το ισχυρό χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ, ενώ αναμένονται και οι επίσημες ανακοινώσεις.

Κατά πληροφορίες, το τίμημα κινείται κοντά στην περιοχή των 190 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το κομμάτι των ΑΠΕ.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια μεγάλη εξέλιξη στα διοικητικά ενός από τους κορυφαίους ομίλους στην Ελλάδα, που ίσως φέρει μια νέα μέρα στα τεκταινόμενα του κατασκευαστικού κλάδου.

Ενόψει της ολοκλήρωσης της διαδικασίας, μετά από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έχουν ανασταλεί οι διαπραγματεύσεις για τις δύο εταιρείες σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 17 του ν. 3371/2005, για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού και της ομαλής λειτουργίας της Αγοράς των κινητών αξιών των ως άνω εταιρειών και μέχρις ότου παρασχεθεί ενημέρωση στο επενδυτικό κοινό αναφορικά με την πιθανή υλοποίηση της συναλλαγής.