«Βόμβα»: Στα δικαστήρια εταιρεία ρεύματος για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Ηλεκτρικό ρεύμα: Όπου βρουν τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας τις… κυνηγούν οι Έλληνες καταναλωτές, με τον ΗΡΩΝ να μπαίνει στη λίστα!

Ως γνωστόν, το ΙΝΚΑ-Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας και οι Οργανώσεις-Μέλη του έχουν προχωρήσει σε συλλογικές αγωγές κατά εταιρειών παροχής ενέργειας, καταγγέλλοντας τα «αστρονομικά υπερκέρδη των εταιρειών αυτών».

Όπως αναφέρει σε νέα ανακοίνωση:

«…Η ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ρεύματος, που επιβλήθηκε με αδιαφάνεια από τον Αύγουστο του 2021, συνθλίβει όλους τους καταναλωτές, ιδιώτες και επαγγελματίες, χωρίς εξαίρεση, αφού τους επιβαρύνει με εξωφρενικές χρεώσεις και τους οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο.

Μετά την εκδίκαση της συλλογικής αγωγής κατά της ΔΕΗ Α.Ε. που έλαβε χώρα την 6-7-2022 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών και για την οποία αναμένεται πλέον οριστική δικαστική απόφαση, σειρά έχει η ΗΡΩΝ Α.Ε.

Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα κατατέθηκε ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου συλλογική αγωγή κατά της εταιρείας ΗΡΩΝ Α.Ε. με στόχο τον έλεγχο των συμβάσεων που η εν λόγω εταιρεία διαθέτει στους καταναλωτές και την προστασία των καταναλωτών από την, παράνομη, αδιαφανή και καταχρηστική ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ρεύματος.

Η εν λόγω αγωγή έχει προσδιοριστεί για να εκδικαστεί ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών την 26-10-2022.

Με στόχο όχι μόνο την προστασία του εισοδήματος των πολιτών και του μέλλοντος της χώρας, αλλά και την προάσπιση της νομιμότητας, το ΙΝΚΑ-Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας και οι Οργανώσεις-Μέλη του καλούν όλους τους πολίτες, πέρα από κάθε κομματική ή πολιτική ένταξη, σε συλλογική δράση.

Επισκεφθείτε τώρα τον ιστότοπο https://syllogiki-inka.gr και inka.gr ή επικοινωνήστε στα τηλέφωνα της Γραμματείας Συλλογικής Αγωγής για την Ενέργεια: 211 0135 199 & 211 0135 200 για να ενημερωθείτε και λάβετε μέρος στην συλλογική αγωγή κατά της εταιρείας ΗΡΩΝ Α.Ε. ως ενάγοντες καταναλωτές, μέλη του ΙΝΚΑ-ΓΟΚΕ.

Γιατί μόνο με τη συλλογική δράση θα δούμε αποτελέσματα.»

Ηλεκτρικό ρεύμα: Κάθε μήνα και διαφορετική τιμή

Η επιβολή πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της κυβέρνησης για την συγκράτηση των τιμών καταναλωτή για το ρεύμα.

Ο μηχανισμός που τίθεται σε εφαρμογή προβλέπει ότι τα έσοδα που προκύπτουν από τη διαφορά του πλαφόν από την τιμή που διαμορφώνεται καθημερινά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας θα διοχετεύονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης προκειμένου να χρηματοδοτούνται οι επιδοτήσεις των λογαριασμών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Προβλέπεται επίσης ότι οι προμηθευτές θα ανακοινώνουν τα τιμολόγια που θα εφαρμόζουν κάθε μήνα, δύο μήνες πριν την εφαρμογή τους.

Για την πρώτη εφαρμογή της ρύθμισης, την προσεχή Κυριακή 10 Ιουλίου θα ανακοινωθούν τα τιμολόγια που θα ισχύσουν τον Αύγουστο ενώ τις 31 Ιουλίου θα ανακοινωθούν τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου.

Εκτιμάται ότι οι τιμές που θα ανακοινωθούν θα διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα καθώς δεν θα περιλαμβάνουν τις επιδοτήσεις που χορηγούσαν ως τώρα οι ίδιοι οι προμηθευτές προς τους πελάτες τους. Ωστόσο οι τελικές τιμές καταναλωτή θα είναι σημαντικά χαμηλότερες αφού εφαρμοστούν οι κρατικές επιδοτήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας.

Σύμφωνα με την απόφαση και την επεξεργασία των στοιχείων από τη ΡΑΕ το πλαφόν στους ηλεκτροπαραγωγούς ισχύει από τον τρέχοντα μήνα (Ιούλιο) και είναι:

  • 112 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα υδροηλεκτρικά
  • 85 ευρώ για τις λοιπές ανανεώσιμες πηγές
  • 208,29 ευρώ για τις λιγνιτικές μονάδες
  • 292 ευρώ για τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου και 408,47 ευρώ για τις μονάδες ανοιχτού κύκλου.

Το πλαφόν είναι σταθερό για υδροηλεκτρικά και ΑΠΕ ενώ για τις λοιπές τεχνολογίες θεσπίζεται μαθηματικός τύπος με βάση τον οποίο θα υπολογίζεται σε μηνιαία βάση το πλαφόν, ανάλογα με τη διακύμανση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, τις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, το βαθμό απόδοσης των μονάδων κ.α.

Η ανώτατη τιμή θα υπολογίζεται την προτελευταία εργάσιμη μέρα κάθε μήνα και θα αφορά την τιμή που λαμβάνεται υπόψη για τις εκκαθαρίσεις του επόμενου μήνα.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυτές είναι οι εταιρείες ρεύματος που συμμορφώθηκαν με τα στάνταρ της ΡΑΕ

Μετά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής η ΡΑΕ ενημερώνει πως μόλις πέντε προμηθευτές υιοθέτησαν στην προθεσμία το πρότυπο έγγραφο που πρότεινε για την αίτηση προσφοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρόκειται για τις εταιρίες, Protergia της Mytilineos, Elpedison, ΗΡΩΝ Ενεργειακή, KEN και Volton.

Η ΡΑΕ, προκειμένου να προστατεύσει τους καταναλωτές και να δώσει θετικό κίνητρο προς τους προμηθευτές, αποφάσισε να καθιερώσει το μέτρο της Θετικής Αναφοράς, δηλαδή, να ανακοινώνει στην ιστοσελίδα της τις εταιρείες που έχουν συμμορφωθεί με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Αρχής.

Η πρώτη Θετική Αναφορά περιλαμβάνει τις συγκεκριμένες εταιρείες, κάτι που σημαίνει ότι όλοι οι
υπόλοιποι προμηθευτές δεν έχουν υιοθετήσει ακόμη το πρότυπο έγγραφο.

Η ανακοίνωση

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στη βάση των αρμοδιοτήτων της για την εποπτεία της ενεργειακής αγοράς (άρθρα 3 και 22 του ν. 4001/2011), εξέδωσε την Απόφαση 986/2021, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την Απόφαση ΡΑΕ 389/2022 «Για την τροποποίηση της υπ’ αρ. 967/2021 Απόφασης ΡΑΕ «Κατευθυντήριες Οδηγίες για την υιοθέτηση πρότυπου εγγράφου “Αίτησης Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ΧΤ” και υποδείγματος “Λογαριασμού Κατανάλωσης ΧΤ” προκειμένου για την ενδυνάμωση των καταναλωτών και την ενίσχυση των αρχών της διαφάνειας, της ευχερούς κατανόησης και της συγκρισιμότητας, σε προσυμβατικό και συμβατικό πλαίσιο» – Κωδικοποίηση σε ενιαίο κείμενο».

Βάσει της εν λόγω απόφασης, θεσπίζονται κατευθυντήριες οδηγίες για την υιοθέτηση από τους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας ΧΤ πρότυπων εγγράφων για την «Αίτηση Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ΧΤ» και τον «Λογαριασμό Κατανάλωσης ΧΤ». Με την ίδια απόφαση, η ΡΑΕ στη βάση των αρμοδιοτήτων της για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας με το πλαίσιο που διέπει τη δραστηριότητά τους (άρθρο 13 του ν. 4001/2011), την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στις αρχές της διαφάνειας, της ακρίβειας και της ευχερούς κατανόησης κατά το προσυμβατικό στάδιο βάσει του δευτερογενούς κανονιστικού και ρυθμιστικού πλαισίου όπως αυτό περιλαμβάνεται στα άρθρα 11, 12, 14, 15, 17, 18, 27 και 28 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες, καθώς και την προαγωγή του υγιούς ανταγωνισμού, θέτει σε εφαρμογή την πρωτοβουλία «Θετική Αναφορά».

Αποβλέποντας στον διττό σκοπό, αφενός της παροχής θετικού κινήτρου προς τους Προμηθευτές ώστε να βελτιώσουν την προσυμβατική ενημέρωση των πελατών τους, αφετέρου της προστασίας των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, λαμβανομένης υπόψη της ιδιαιτερότητας της παρούσας συγκυρίας, υιοθετεί το μέτρο της ανακοίνωσης των στοιχείων των Προμηθευτών που έχουν υιοθετήσει πλήρως το πρότυπο έγγραφο «Αίτηση Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ΧΤ» και παράλληλα το έχουν αναρτήσει στον ιστότοπό τους.

Η πρώτη «Θετική Αναφορά» εστιάζει στην πλήρη υιοθέτηση από τους Προμηθευτές του πρότυπου εγγράφου «Αίτηση Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ΧΤ» και της ανάρτησης αυτού στον ιστότοπό τους μέχρι την 5η Ιουλίου 2022.

Επισημαίνεται ότι η σειρά αναγραφής των Προμηθευτών είναι αλφαβητική (ελληνικά αρχικά και λατινικά στη συνέχεια).

Ενεργοί Προμηθευτές που έχουν υιοθετήσει πλήρως το πρότυπο «Αίτηση Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ΧΤ» και το έχουν αναρτήσει στον ιστότοπό τους προς ενημέρωση των υφιστάμενων και δυνητικών πελατών τους:

ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.
ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. /PROTERGIA
ELPEDISON A.E.
ΚΕΝ Α.Ε.
VOLTON A.E.