Πλειστηριασμοί: Στο… σφυρί βγαίνουν οι περιουσίες αρκετών διασήμων καθώς οι πλειστηριασμοί ξεκινούν εκ νέου!
Μετά την καλοκαιρινή ραστώνη και δη του Αυγούστου, όπου παραδοσιακά η διαδικασία των πλειστηριασμών σταματάει προσωρινώς, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει έτοιμο το νέο γύρο, ο οποίος αναμένεται να είναι σφοδρός.
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου και για τους επόμενους τέσσερις μήνες, βάσει του στρατηγικού πλάνου που έχει εκπονήσει η ΑΑΔΕ αναμένεται να γίνουν περισσότεροι από 6.000 e-πλειστηριασμοί.
Από τις 18 Σεπτεμβρίου θα εκκινήσουν οι πλειστηριασμοί και για τα χρέη στην εφορία, τα οποία αγγίζουν συνολικά τα 90 δισ.ευρώ. Η συγκεκριμένη διαδικασία, σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση που προέρχεται από την ΑΑΔΕ, αφορά 8.827 μεγαλοοφειλέτες.
Στη λίστα των πλειστηριασμών που έχουν δρομολογηθεί για τους επόμενους μήνες βρίσκονται ηχηρά ονόματα από το ελληνικό «επιχειρείν» αλλά και άλλους επαγγελματικούς κλάδους.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
το μεγάλο συγκρότημα της Βαλκάν Εξπόρ του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου στη Θεσσαλονίκη
τη βίλα 4.400 τμ στη Μύκονο του επιχειρηματία Πάνου Δάβαρη
τη βίλα της οικογένειας Λούβαρη στην Εκάλη
το αδόμητο αγροτεμάχιο 22,4 στρεμμάτων στο Κορωπί της R.& P. Real Estate Investments. Πρόκειται για εταιρεία που είχαν συστήσει οι Κώστας Πηλαδάκη και Αντώνης Ρέμος
Πλειστηριασμοί: Πώς στηρίζονται τα ευάλωτα νοικοκυριά
Η συντριπτική πλειοψηφία των πλειστηριασμών πάντως, αφορά κατοικίες χιλιάδων δανειοληπτών «κόκκινων» δανείων.
Γι’ αυτούς τους δανειολήπτες μοναδικός φραγμός απέναντι στο «τσουνάμι» πλειστηριασμών που τους απειλεί, είναι το ενδιάμεσο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας που προωθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του νέου Πτωχευτικού Νόμου.
Αυτό αφορά τα αποδεδειγμένα ευάλωτα νοικοκυριά και προβλέπει ότι η δόση του στεγαστικού δανείου, σε τράπεζες ή funds, θα επιδοτείται από το κράτος για 15 μήνες.
Η επιδότηση από το κράτος θα ξεκινάει από τα 70 ευρώ και θα φτάνει έως τα 210 ευρώ και αφορά αποκλειστικά όσο νοικοκυριά υποβάλλουν τη σχετική αίτηση και πιστοποιηθούν ότι είναι ευάλωτα, πληρούν δηλαδή τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει το ενδιάμεσο πρόγραμμα επιδότηση της δόσης για την προστασία της α’ κατοικίας.
Ειδικότερα το συνολικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και έως του ποσού των 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
Επίσης η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.
Επιπρόσθετα τίθεται σε ισχύ το περιουσιακό όριο αναφορικά με καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές κ.λπ. το οποίο εφαρμόζεται για το «Επίδομα Στέγασης».
Τα εν λόγω κριτήρια ελέγχονται και διασταυρώνονται κατά την έκδοση βεβαίωσης ευάλωτου, η οποία είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Το ύψος της δόσης που θα πρέπει να πληρώνουν προσδιορίζεται στο 3,5% της αξίας του ακινήτου διαιρούμενης διά 12.
Ως «αξία κύριας κατοικίας» θεωρείται η τιμή της πρώτης προσφοράς σε περίπτωση πλειστηριασμού ή η φορολογητέα αξία της κύριας κατοικίας για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση πτώχευσης.
Στη δόση αυτή περιλαμβάνεται και η συνεισφορά του Δημοσίου, η οποία θα διαμορφώνεται από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Η επιδότηση της δόσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% επί της μηνιαίας δόσης.
Πλειστηριασμοί: Έχεις πάρει στεγαστικό δανείο; Έτσι θα λάβεις 210 ευρώ επιδότηση το μήνα
Επιδότηση των δόσεων των στεγαστικών δανείων, έως 210 ευρώ τον μήνα, σε ευάλωτα νοικοκυριά, προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr…
Αποδέκτες της επιδότησης θα είναι νοικοκυριά με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, που κινδυνεύουν να τους πάρουν τα σπίτια οι τράπεζες.
Η επιδότηση δίδεται επειδή δεν έχει συσταθεί ακόμα, ο φορέας, στον οποίο θα περιέρχονται τα σπίτια των οφειλετών των τραπεζών, ο οποίος θα τα ενοικιάζει για 12 χρόνια και μετά ο οφειλέτης θα έχει τη δυνατότητα να το αγοράσει ξανά.
Όμως, ο Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, δεν πρόκειται να λειτουργήσει πριν από 15 μήνες, όπως ενημέρωσε το υπουργείο Οικονομικών τους θεσμούς στο πλαίσιο της 13ης αξιολόγησης και μέχρι τότε, θα καταβάλλεται το μηνιαίο επίδομα στα νοικοκυριά με κόκκινα δάνεια, προκειμένου να αποφύγουν τους πλειστηριασμούς.
Σημειώνεται ότι από τις αρχές Ιανουαρίου 2022, θα έπρεπε να λειτουργεί ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, αλλά παραπέμφθηκε στις καλένδες, αφού τα συναρμόδια υπουργεία καθυστέρησαν τις διαδικασίες και ο νέος στόχος για την έναρξη λειτουργίας του φορέα, μετατίθεται τώρα για το καλοκαίρι του 2023.
Σημειώνεται όμως, ότι, από την 1η Ιανουαρίου οι τράπεζες, με βάση και το νέο πτωχευτικό κώδικα, μπορούν να κηρύσσουν σε πτώχευση τα νοικοκυριά και εκπλειστηριάζουν τα ακίνητά τους, ακόμη και την πρώτη κατοικία τους.
Εφόσον δεν υπάρχει η ασπίδα του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι έρμαια των κινήσεων των τραπεζών, οι οποίες με βάση τον νόμο μπορούν να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς και της πρώτης κατοικίας.
Δεδομένου του κενού που υφίσταται, μέχρι τη λειτουργία του Φορέα, και για να αποτραπούν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση προτείνει στους θεσμούς να καθιερωθεί μια επιδότηση των δόσεων των στεγαστικών δανείων, για όσο διάστημα είναι σε εκκρεμότητα η λειτουργία του Φορέα, ώστε να μην βρεθούν ενώπιον των πλειστηριασμών.
Πάντως, και η απόκτηση της πρώτης κατοικίας από τον φορέα, δεν είναι μια ευχάριστη εξέλιξη. Ο Φορέας θα αποκτά το ακίνητο και θα το νοικιάζει στον πρώην ιδιοκτήτη για 12 έτη, με μίσθωμα της αγοράς.
Στη λήξη της 12ετίας, ο πρώην ιδιοκτήτης θα έχει τη δυνατότητα να επαναγοράσει το ακίνητο σε τιμή που θα καθορίσει ο Φορέας ή θα του πουλάει σε άλλον ενδιαφερόμενο.
Τονίζεται, πως, στο τίμημα που θα καταβάλλει ο πρώην ιδιοκτήτης, δεν μετράνε τα ενοίκια που θα έχει καταβάλει στο 12 χρόνια.
Το ύψος της επιδότησης, που προτείνεται, για τις δόσεις του στεγαστικού δανείου, θα είναι από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με την οικονομική και την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη.
Τα κριτήρια χορήγησης και τα ποσά της καταβολής του επιδόματος θα είναι ίδια με εκείνα που ισχύουν για την καταβολή του στεγαστικού επιδόματος, ενώ οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να υποβάλουν αίτημα στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Ειδικότερα τα κριτήρια επιδότησης θα είναι τα ακόλουθα:
- Το συνολικό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
- Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τις 180.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.
Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ.
Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.