«Βόμβα»! Μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο – Τι θα γίνει με τους συμβασιούχους

Απολύσεις στο Δημόσιο: Εντολή της Κομισιόν να μπει το Δημόσιο σε ”τροχιά” εξορθολογισμού. Πότε και πώς θα τεθεί εκτός το έκτακτο προσωπικό. Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η τελευταία έκθεση της Κομισιόν, από το 2022 θα τεθεί ανώτατο ”πλαφόν” για το πλήθος της κατηγορίας αυτών των εργαζομένων. Θα προηγηθεί έως το τέλος του καλοκαιριού ”χαρτογράφηση” και αξιολόγηση των υφιστάμενων θέσεων.

Απολύσεις στο Δημόσιο: Ο ”χάρτης” των συμβασιούχων

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, τον Μάρτιο του 2021 οι εργαζόμενοι στο ”στενό” και ”ευρύ” Δημόσιο, οι οποίοι απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ανέρχονταν σε 161.251.

Το πλήθος αυτής της κατηγορίας συμβασιούχων έχει αυξηθεί κατά 43.652 ή 27% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι (σ.σ. 117.599 τον Μάρτιο του 2020).

Η μεγαλύτερη αύξηση έκτακτου προσωπικού σημειώθηκε στους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου στο ”στενό” δημόσιο (δηλαδή στους δημόσιους φορείς εκτός Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου), καθώς τον Μάρτιο του 2021 έφταναν σε 142.343 έναντι 101.504 πέρσι.

Η αύξηση αυτή οφείλεται ιδίως στις έκτακτες προσλήψεις λόγω του Covid-19. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, οι εν λόγω προσλήψεις ανήλθαν στις 22.055 και αφορούν για παράδειγμα γιατρούς σε νοσοκομεία και επιπλέον σχολικές καθαρίστριες.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως σύμφωνα με το βασικό σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η παράταση των έκτακτων συμβάσεων για τους γιατρούς που προσελήφθησαν λόγω Covid-19 έως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Αντίθετα, δεν αναμένεται η ανανέωση των έκτακτων συμβάσεων (μετά τις 30 Ιουνίου) για τις επιπλέον σχολικές καθαρίστριες που προσλήφθηκαν λόγω Covid-19.

Εξάλλου, θα μειωθεί ο αριθμός των συμβασιούχων λόγω της παύσης εργασίας των αναπληρωτών καθηγητών (περίπου 12.000) που φέρνει η λήξη της σχολικής χρονιάς, αλλά και των σχολικών καθαριστριών (κοντά στις 10.000) για τον ίδιο λόγο.

Όσον αφορά το έκτακτο προσωπικό στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, αυξήθηκε κατά 3.713 ή 18% (από τους 16.095 στους 19.808) μεταξύ Μαρτίου 2020-Μαρτίου 2021.

Απολύσεις στο Δημόσιο: Τι λένε Κομισιόν και ΔΝΤ

Ειδική αναφορά στον εν εξελίξει εξορθολογισμό του έκτακτου προσωπικού στο Δημόσιο έκανε και η έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν, η οποία δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η έκθεση της Κομισιόν κάνει λόγο για ενίσχυση του ελέγχου πρόσληψης στον δημόσιο τομέα μέσω του καθορισμού ετήσιου ανώτατου ορίου έκτακτων υπαλλήλων έως το 2021, το οποίο θα εφαρμοστεί από το 2022.

Από τις Βρυξέλλες επισημαίνουν επίσης πως η κυβέρνηση έχει σημειώσει πρόοδο στο έργο που απαιτείται για τον καθορισμό του ανώτατου ορίου για την πρόσληψη έκτακτων υπαλλήλων που θα θέσει σε ισχύ από το 2022.

Το έκτακτο προσωπικό θα δει μια σημαντική συνολική μείωση έως τον Οκτώβριο του 2021 και αφού οι εν εξελίξει διαδικασίες πρόσληψης μετατροπής προσωρινών θέσεων σε μόνιμες έχουν ολοκληρωθεί, τονίζουν από την Κομισιόν.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει αξιολόγηση της μεγαλύτερης ομάδας έκτακτου προσωπικού έως τον Αύγουστο του 2021, η οποία αποτελεί περίπου το 70% του συνολικού έκτακτου προσωπικού (περίπου 65.000).

Στη συνέχεια, θα εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση έως τον Οκτώβριο 2021, για τον καθορισμό ανώτατου ορίου για την πρόσληψη έκτακτων υπαλλήλων από το 2022.

Τέλος, οι διαδικασίες επιλογής που θα ολοκληρωθούν σύντομα για 10.500 εκπαιδευτικούς σε μόνιμες θέσεις θα οδηγήσουν σε αντίστοιχη μείωση των έκτακτων υπαλλήλων από τον Οκτώβριο του 2021.

Αλλά και το ΔΝΤ, αναφέρθηκε στην έκθεση του ”άρθρου 4” στο θέμα αυτό. Ειδικά για το δημόσιο το ΔΝΤ βλέπει το μισθολογικό κονδύλι να επανέρχεται στα προ της (πρώτης κρίσης ) επίπεδα, ενώ επισημαίνει ότι και οι κρατικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να αποτελούν μια διαρροή πόρων για τον προϋπολογισμό.

Απολύσεις στο Δημόσιο: Μείωση τακτικού προσωπικού

Να σημειωθεί, πάντως, πως σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, το πλήθος των μόνιμων υπαλλήλων μειώθηκε κατά το διάστημα Μαρτίου 2020 -Μαρτίου 2021 κατά 4.821 ή 0,7%.

Συγκεκριμένα, από τους 605.754 τακτικούς-μόνιμους υπάλληλους τον Μάρτιο του 2020 έπεσαν στους 600.933.

Απολύσεις στο Δημόσιο: Όλες οι προκηρύξεις που «τρέχουν» στον ΑΣΕΠ για προσλήψεις

Προσλήψεις σε ΔΕΔΔΗΕ, ΥΠΟΙΚ, ΚΕΠ μέσω ΑΣΕΠ με εκατοντάδες θέσεις εργασίας «ανοιχτές». Διαβάστε στο xristika.gr όλες τις θέσεις.

Αναλυτικά οι θέσεις:

ΑΣΕΠ 2021: 83 άτομα Τακτικού Προσωπικού σε Φορείς

Το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού προκηρύσσει την πρόσληψη 83 ατόμων, ως ακολούθως:

  • 62 άτομα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης
  • 14 άτομα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης
  • 7 άτομα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Περίοδος Υποβολής Αιτήσεων: 09/06/2021-24/06/2021

ΕΔΩ η προκήρυξη

Απολύσεις στο Δημόσιο: Τι ισχύει για πρόσληψη 78 ατόμων με Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου στο ΔΕΔΔΗΕ

Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. για τη Διεύθυνση Περιφέρειας Αττικής ανακοινώνει την πρόσληψη 78 ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας 8 μηνών.

Περίοδος Υποβολής Αιτήσεων: 04/06/2021-14/06/2021.

ΕΔΩ η προκήρυξη

Απολύσεις στο Δημόσιο: Τι ισχύει για 30 άτομα με Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου στο Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.

Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. για τη Διεύθυνση Δικτύου, ανακοινώνει την πρόσληψη 30 ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας 8 μηνών.

Περίοδος Υποβολής Αιτήσεων: 01/06/2021-10/06/2021

ΕΔΩ η προκήρυξη

Απολύσεις στο Δημόσιο: Τι ισχύει για 115 άτομα Τακτικού Προσωπικού σε Οργανικές Μονάδες του Υπουργείου Οικονομικών

Το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού προκηρύσσει την πρόσληψη 115 ατόμων, σε Οργανικές Μονάδες του Υπουργείου Οικονομικών.

Περίοδος Υποβολής Αιτήσεων: 15/06/2021-30/06/2021

ΕΔΩ η προκήρυξη

Απολύσεις στο Δημόσιο: Αλλάζουν οι προτεραιότητες στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

Η πανδημία του κορονοϊού έχει φέρει τα πάνω… κάτω, ακόμα και στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, αλλάζοντας πλήρως τις προτεραιότητες! Διαβάστε στο xristika.gr ποιοι κλάδοι μπαίνουν στην πρώτη γραμμή.

Σε αλλαγές στο σύστημα κινητικότητας και στον προγραμματισμό προσλήψεων ώστε να ενισχυθούν οι δήμοι με πρόσθετο προσωπικό, προσανατολίζεται το υπουργείο Εσωτερικών όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Τόνισε ότι δεν είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί μόνο η αποχώρηση υπαλλήλων από τους ΟΤΑ μέσω της κινητικότητας, αλλά και να επιταχυνθούν οι προσλήψεις στους ΟΤΑ καθώς οι σχετικές διαδικασίες είναι πολύ πιο αργές σε σχέση με τις αποχωρήσεις.

Επιπλέον, στο σχεδιασμό του υπουργείου θα μπει άμεσα και η κάλυψη θέσεων που σχετίζονται με τις νέες αρμοδιότητες που ανέλαβαν οι δήμοι, όπως είναι η Πολιτική Προστασία και οι πολεοδομίες, σημείωσε ο κ. Πέτσας, αναφέροντας ότι πολλοί δήμοι δεν έχουν προσωπικό για να ανταπεξέλθουν σχετικά.

Για την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών είπε ότι, αν και το θέμα έχει καθυστερήσεις, εν τούτοις τόνισε την ανάγκη «να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα» στο θέμα των αποκεντρωμένων διοικήσεων και της σχέσης με τις περιφέρειες και τους δήμους.

Αναφερόμενος στο «Αντώνης Τρίτσης» έκανε λόγο για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, αλλά μίλησε για βασικά μειονεκτήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.
Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε τη θέσπιση πλαφόν χρηματοδότησης για κάθε δήμο, προκειμένου να μην υπάρχουν δήμοι που, με βάση τις προτάσεις τους, να λαμβάνουν το σύνολο του χρηματοδοτικού πακέτου και άλλοι να μην παίρνουν τίποτα.

Για το ίδιο θέμα ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του ΥΠΕΣ, Μιχάλης Σταυριανουδάκης ανέφερε ότι επιλογή και του πρωθυπουργού είναι να υπάρξει μια λελογισμένη κατανομή λαμβάνοντας υπόψη τα πληθυσμιακά μεγέθη, τις ιδιαιτερότητες των αγροτικών περιοχών και ο συγκερασμός των αστικών πληθυσμών ώστε όλοι οι δήμοι να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα χωρίς να υπάρχουν «φαραωνικές» προτάσεις.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση των δήμων μέσων των ΚΑΠ, ο κ. Πέτσας αναγνώρισε ότι οι πόροι δεν επαρκούν και ότι χρειάζεται νέα αναδιάρθρωση που θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο το πληθυσμιακό μέγεθος αλλά και τη γεωγραφική έκταση του κάθε δήμου.

Τέλος, για τον κίνδυνο πολλές περιοχές της χώρας να μείνουν χωρίς υποκαταστήματα τραπεζών και ταχυδρομεία, ανέφερε ότι σε συνεργασία που είχε το πρωί με τον πρωθυπουργό, συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεννόηση με τις συστημικές τράπεζες ώστε να μην μείνει καμία έδρα δήμου χωρίς κατάστημα.

Ο κ. Πέτσας είπε ότι εντός της ημέρας θα έχει ανάλογη συνεργασία με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη ώστε να μην κλείσουν υποκαταστήματα ΕΛΤΑ σε μικρά νησιά και έδρες ορεινών δήμων.