Είδηση – «βόμβα» για το νερό: Δείτε το απίστευτο που συμβαίνει

ΕΥΔΑΠ: Την ώρα που το ηλεκτρικό ρεύμα κοστίζει… χρυσάφι, ο φόβος για έλλειψη και νερού ολοένα και φουντώνει. Τι ισχύει; Η απάντηση στο xristika.gr

Tην κατάσταση σε ό,τι αφορά την επάρκεια του νερού στην Ελλάδα περιέγραψε ο Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ, Χαράλαμπος Σαχίνης, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Βιώσιμη Ανάπτυξη: Ο ρόλος των Δημοσίων Επιχειρήσεων και η Στρατηγική κατεύθυνσης προς το μέλλον» που διοργάνωσε το Υπερταμείο, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Ο κ. Σαχίνης επισήμανε ότι «στην Ελλάδα έχουν γίνει πολλά έργα τις τελευταίες δεκαετίες οπότε δεν υπάρχει θέμα λειψυδρίας ή έλλειψης νερού» ωστόσο υπογράμμισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σπαταλάμε το νερό». Σε ό,τι αφορά την Αθήνα σημείωσε ότι τα δίκτυα είναι 60 ετών και γνωστοποίησε ότι η ΕΥΔΑΠ προσπαθεί να τριπλασιάσει τον ρυθμό αλλαγής των δικτύων. Παράλληλα η εταιρεία κάνει ανακύκλωση όχι μόνο του νερού άρδευσης αλλά και των υλικών που βγαίνουν από τα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και νέα έργα όπως εκείνο που υλοποιείται στο Δήμο Αθηναίων μέσω του οποίου γίνεται καθαρισμός λυμάτων για πότισμα σε ορισμένες περιοχές.

Τόνισε, επίσης ότι το νερό στην Αθήνα έρχεται από πηγές στην Δυτική Ελλάδα, στην ορεινή Ναυπακτία και είναι καθαρό νερό ενώ διανέμεται αφού καθαριστεί ακόμη περαιτέρω. Επιπλέον γίνονται δειγματοληψίες και εργαστηριακοί έλεγχοι οπότε η ποιότητα του νερού είναι από τις καλύτερες σε όλη την Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο Άνθιμος Αμανατίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΑΘ μίλησε για τα έργα που κάνει η εταιρεία και αναφέρθηκε στην επέκταση των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου νερού, ώστε να παρέχεται περισσότερο νερό στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Επιπρόσθετα, όπως είπε, μετά από 40 χρόνια επισκευάζεται ο υδαταγωγός της Αραβησσού, ένα έργο πνοής για τη Θεσσαλονίκη και μάλιστα εν λειτουργεία του αγωγού χωρίς να επηρεάζεται η καθημερινότητα των πολιτών. Ακόμη αναβαθμίζεται ο βιολογικός στη Σίνδο, η ΕΥΑΘ γίνεται ιδιοπαραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας με μια μονάδα συμπαραγωγής θερμικής ηλεκτρικής ενέργειας 5 Μεγαβάτ και ενός φωτοβολταϊκού και δίνεται βαρύτητα στην αποχέτευση με ένα έργο πολύ σημαντικό για τη Δυτική Θεσσαλονίκη, εκείνο της σύνδεσης του αποχετευτικού δικτύου με τον βιολογικό.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και πρόγραμμα τηλεμετρίας ώστε να ελέγχονται ανά πάσα στιγμή οι ποσότητες του νερού, ενώ έχουν συνδεθεί τα υδραγωγεία Αλιάκμονα και Αραβησσού ώστε να υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι υδροδότησης της πόλης και σκοπός της εταιρείας είναι ο περιορισμός των απωλειών του νερού από το 28% στο οποίο βρισκόμαστε, (στο μη τιμολογούμενο νερό) στο 15% ως το 2030.

Στις απειλές που μπορεί να υπάρξουν και σχετίζονται με το νερό αναφέρθηκε ο Σπύρος Κουβέλης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης EPLO μιλώντας ειδικότερα για τα έντονα καιρικά φαινόμενα, την ξηρασία, τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις ζημιές σε δάση και σε φυσικά οικοσυστήματα.

ΕΥΔΑΠ: Το «real estate» πλάνο της

Παράλληλα, σε φάση αναδιοργάνωσης και μετασχηματισμού όχι μόνο σε επιχειρηματικό επίπεδο, αλλά και σε σχέση με την αναμόρφωση στο «εσωτερικό» του ομίλου μέσω της σύστασης ή ανάδειξης ειδικών φορέων και επιτροπών βρίσκεται η εισηγμένη ΕΥΔΑΠ, έχοντας βάλει σε επεξεργασία πλάνο καταγραφής, αξιοποίησης ακινήτων κτηρίων και γραφείων της ή και συστέγασης υπηρεσιών.

Κατά τα φαινόμενα, η εισηγμένη δεν «χτίζει» δομές μόνο με στόχο την προώθηση ενός mega επενδυτικού πλάνου που σε βάθος ετών θα φτάσει στο 1,1 δις ευρώ συνολικά, αλλά προχωράει και σε πλήρη μετασχηματισμό προς όφελος της εταιρείας, των μετόχων και βέβαια των πελατών της (αναμόρφωση δομών, αναδιοργάνωση της εταιρείας σε ζητήματα λειτουργίας και ανθρώπινου δυναμικού, δυνατότητα συμμετοχής της ΕΥΔΑΠ σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ, συμφωνία με το Δημόσιο για την προμήθεια αδιύλιστου νερού στα επόμενα 20 χρόνια και πλήθος άλλων ενεργειών).

Προς την κατεύθυνση αυτή, δηλαδή το να… «τακτοποιήσει τα του οίκου της», η ΕΥΔΑΠ προωθεί και «ξεκαθάρισμα» στην ακίνητη περιουσία της.

Μάλιστα, προ ολίγων εβδομάδων, σύμφωνα με σχετική απόφαση και έγγραφο (ημερομηνία 17 Αυγούστου) που «φέρει τη σφραγίδα» του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου, κ Αναστάσιου Τόσιου, εγκρίθηκε η Σύσταση Ειδικής Επιτροπής για την Παρακολούθηση και την Παραλαβή της Σύμβασης με θέμα: «Αξιοποίηση υφιστάμενων ακινήτων κτηρίων και γραφείων της ΕΥΔΑΠ ΑΕ και πρόταση συστέγασης των υπηρεσιών σε ενιαίο χώρο».

Η ΕΥΔΑΠ λοιπόν, και οι αρμόδιες υπηρεσίες της, βρίσκονται σε φάση καταγραφής της ακίνητης περιουσίας του ομίλου με στόχο την λήψη αποφάσεων που θα συμβάλλουν στον εξορθολογισμό του χαρτοφυλακίου, στη μείωση του κόστους, στην εκμετάλλευση υποδομών της εισηγμένης κ.α.

Επί της ουσίας στην ΕΥΔΑΠ γίνεται «σκανάρισμα» των γραφείων που κατέχει η εισηγμένη (δεν γίνεται λόγος για άλλα πάγια, αντηλιοστάσια κ.α.) ώστε να γίνει «συμμάζεμα» υπηρεσιών, μετεγκαταστάσεις, να φανεί πόσα από αυτά είναι ιδιοχρησιμοποιούμενα, πόσα ενοικιάζει ο όμιλος κ.α. Προφανώς, όπως αναφέρουν άνθρωποι που παρακολουθούν τη διαδικασία, αναλόγως τι θα δείξει η καταγραφή ενδέχεται να προκύψουν αγορές, πωλήσεις, ενοικιάσεις χώρων, θα φανεί ποια χρησιμοποιούνται και ποια είναι «κενά», πως μπορεί να γίνει εκμετάλλευση των τελευταίων, πώς θα γίνει περικοπή σε κόστη κ.λπ. Η διαδικασία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ωστόσο εκτιμάται ότι μέσα στο προσεχές διάστημα, ίσως σε βάθος 2-3 μηνών, η ΕΥΔΑΠ έχει πιο ολοκληρωμένη και σαφή εικόνα για την ακίνητη περιουσία της.

Μια και ο λόγος για την ΕΥΔΑΠ να υπενθυμίσουμε, βάσει και της πρόσφατης ανακοίνωσης της εισηγμένης, ότι μετά από το (μεικτό) μέρισμα των 0,24 ευρώ ανά μετοχή που δόθηκε στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, η εταιρεία επανέρχεται και με το υπόλοιπο bonus που έχει «τάξει» στους μετόχους της η διοίκησή της, δηλαδή την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,23 ευρώ ανά μετοχή. Από την προσεχή Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 οι μετοχές της εταιρείας θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου, ενώ ως ημερομηνία έναρξης καταβολής της επιστροφής κεφαλαίου ορίζεται η Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021 από την Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως είχε αναδείξει το insider από τις αρχές κιόλας του καλοκαιριού, αθροιστικά πρόκειται για συνολικό bonus προς τους μετόχους της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ (για την ακρίβεια 50,055 εκατ.), με το Δημόσιο, δηλαδή την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ, γνωστή και ως Υπερταμείο, με 50% συν 1 μετοχή και το ΤΑΙΠΕΔ (με 11,33%) ελέγχουν συνολικά το 61,33% της ΕΥΔΑΠ άρα και να δικαιούνται τη «μερίδα του λέοντος». Όπως και τότε είχαμε αναδείξει, ο μεγαλοπενεδυτής Τζον Πόλσον έχοντας μερίδιο κοντά στο 10% έλαβε ή και θα λάβει συνολικά 5 εκατ. ευρώ. Στην ΕΥΔΑΠ, βάσει μετοχολογίου, νομικά πρόσωπα ελέγχουν συνολικά άνω του 32% (πάνω από 34,1 εκατ. μετοχές) και φυσικά πρόσωπα συνολικά το 6,61% (πάνω από 7 εκατ. μετοχές). Δηλαδή, έχουμε να κάνουμε με μερισματική απόδοση κοντά στο 6%, με την εισηγμένη να κατέχει ακόμα σημαντική ρευστότητα και την αγορά να αναμένει «σήμα» είτε για άλλες επικείμενες ανάλογες παροχές είτε και για ενεργοποίηση, κάποια στιγμή, της διαδικασίας πώλησης μετοχικού μεριδίου της ΕΥΔΑΠ.