«Βόμβα» για 500.000 εργαζόμενους: Εξοργιστικό αυτό που κάνει η κυβέρνηση

Από επίσημα κυβερνητικά χείλη σε λίγους μήνες έρχεται μία κίνηση – σοκ για 500.000 εργαζόμενους. Το ανακοίνωσε ξανά ο υπ. Εργασίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Πρόκειται για έναν φιλόδοξο στόχο της κυβέρνησης έως το τέλος του 2024. Αφορά τη ψηφιακή κάρτα εργασίας από το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων και των πάνω από 2,4 εκατ. εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε κεντρικό σούπερ μάρκετ της Αθήνας, με στόχο να διαπιστώσει την εφαρμογή του μέτρου, τόνισε ξανά πως πρόθεσή της κυβέρνησης είναι η επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο λιανικό εμπόριο και στη βιομηχανία από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Μόλις το επίδοξο μέτρο εαρμοστεί στο 100% θα αφορά πάνω από 500.000 εργαζόμενους σε τουλάχιστον 65.000 επιχειρήσεις. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως έως το τέλος του 2023, η ψηφιακή κάρτα θα έχει εφαρμοστεί και στον κλάδο της εστίασης.

 Πρόκειται για το λιανικό εμπόριο με τις 50.000 και πλέον επιχειρήσεις και τους τουλάχιστον 300.000 εργαζόμενους, και η βιομηχανία που μέσω των πάνω από 17.500 επιχειρήσεων σε διαφορετικούς κλάδους, απασχολεί περισσότερους από 230.000 εργαζόμενους.

Προς το παρόν η ψηφιακή κάρτα αφορά τυπικά περισσότερους από 150.000 εργαζόμενους σε τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες ιδιωτικής φύλαξης (σεκιούριτι) και ΔΕΚΟ μεταφορών.

Το μέτρο θα εφαρμόζεται σταδιακά και με διαφοροποιήσεις, αλά καρτ, ανά κλάδο, καθώς θα λαμβάνονται υπόψη οι διαφοροποιήσεις που υπάρχουν. Για παράδειγμα, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στη Βιομηχανία, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της εγχώριας επιχειρηματικότητας, έχει ιδιαίτερες δυσκολίες, καθώς η οργάνωση του χρόνου εργασίας εκεί έχει πολλές και διαφορετικές μορφές, με έως και 3 βάρδιες στις περιπτώσεις επιχειρήσεων 24ωρης λειτουργίας, διαλείμματα, διευθέτηση του χρόνου εργασίας κ.λπ.

Αντίστοιχα, στο λιανικό εμπόριο, ο κλάδος είναι κατακερματισμένος, με πολύ μικρές επιχειρήσεις όπου σε πολλές περιπτώσεις ο εργοδότης είναι και ο μοναδικός εργαζόμενος, ενώ υπάρχουν ακόμη επιχειρήσεις που δεν έχουν καν οργανωμένο λογιστήριο. Παράλληλα, θα ληφθούν υπόψη ιδιομορφίες στις περιπτώσεις εργασίας σε εξωτερικούς χώρους ή από απόσταση.

Ήδη στο υπουργείο Εργασίας γνωρίζουν τα προβλήματα και αναμένεται να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους, προκειμένου να μην υπονομευτεί η αποτελεσματικότητα ενός πραγματικά εμβληματικού μέτρου. Ακόμη και οι υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν, θα είναι διαφορετικές, ενώ θα δίνεται και ο κατάλληλος χρόνος προσαρμογής, ώστε οι χιλιάδες επιχειρήσεις ενημερωθούν, προμηθευτούν όπου είναι αναγκαίο τον απαιτούμενο εξοπλισμό και «τρέξουν» το έργο.

Άνοιξαν 2.000 θέσεις στο Δημόσιο – Οι νέες θέσεις εργασίας που ανακοινώθηκαν, οι προθεσμίες

Προσλήψεις: Νέες θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν μέσω ΑΣΕΠ για θέσεις εργασίας σε διάφορους Δήμους της χώρας. Πώς θα κάνετε αίτηση, όλα τα δικαιολογητικά στο xristika.gr.

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα μπορούν οι σχεδόν 2.000 ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για μία θέση στο Δημόσιο, καθώς έχουν ανοίξει αρκετές προσλήψεις, άλλες μόνιμες και άλλες ορισμένου χρόνου.

Κάποιες από αυτές είναι στην Αττική, όμως οι προσλήψεις δεν αφορούν μόνο τους Αθηναίους αλλά και όσους μένουν μόνιμα και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Διαβάστε αναλυτικά πού πρέπει να στείλετε τα δικαιολογητικά για να υποβάλετε την αίτησή σας.

Σε εξέλιξη, λοιπόν, είναι οι παρακάτω προκηρύξεις. Προσοχή γιατί έχουν μικρή προθεσμία για υποβολή ενδιαφέροντος και δικαιολογητικών:

1.843 προσλήψεις στο Δημόσιο

Μέχρι 3 Νοεμβρίου μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις οι επιτυχόντες των επιτυχόντων του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2ΓΒ2023, κατηγορίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης για 1.843 θέσεις στο δημόσιο.

Οι επιτυχόντες ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο ΑΣΕΠ, με επισυναπτόμενα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου (www.asep.gr > Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες > Αίτηση) ακολουθώντας τις οδηγίες που παρέχονται στην Προκήρυξη (Κεφάλαιο Β΄ και Παράρτημα ΣΤ΄).

Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης στο ΑΣΕΠ ολοκληρώνεται όταν οι υποψήφιοι επιλέξουν «Οριστικοποίηση» και μόνο όταν ο 20ψήφιος κωδικός του παραβόλου βρίσκεται σε κατάσταση «ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ», προκειμένου αυτό να δεσμευτεί από το ΑΣΕΠ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΤ΄- ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ).

Το ΑΣΕΠ εφιστά την προσοχή των υποψηφίων στην πληρωμή του ίδιου κωδικού παραβόλου με αυτόν που αναγράφουν στην ηλεκτρονική τους αίτηση και μέχρι την υποβολή αυτής. Περισσότερες πληροφορίες προκειμένου ο κωδικός παραβόλου να εμφανίζεται άμεσα σε κατάσταση «ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ» και να μπορούν οι υποψήφιοι να προβούν σε «οριστικοποίηση» της αίτησης παρέχονται στο site της ΓΓΠΣΔΔ (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ).

77 προσλήψεις στον Δήμο Ηρακλείου

Προσλήψεις για οδηγούς και εργάτες απορριμματοφόρων στον δήμο Ηρακλείου Κρήτης μέσω ΑΣΕΠ (asep.gr).

Το νέο προσωπικό θα υπογράψει οκτάμηνη σύμβαση εργασίας.

Οι υποψήφιοι/ες όλων των ειδικοτήτων πρέπει να είναι ηλικίας από 18 έως 67 ετών και κατ’ εξαίρεση, έως 70 ετών, όσοι έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό έβδομο (67ο) έτος της ηλικίας και δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί από το δημόσιο ταμείο ή άλλον ασφαλιστικό φορέα.

20 προσλήψεις στον Δήμο Κορινθίων

Ο Δήμος Κορινθίων ανακοινώνει την πρόσληψη 20 ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας 4 μηνών.

  • Ειδικότητες
  • ΔΕ Οδηγών – 5 θέσεις
  • ΥΕ Συνοδών Απορριμματοφόρων – 15 θέσεις

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό, ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ ΣΟΧ 2ΔΕ/ΥΕ και να την υποβάλουν μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είτε αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία της υπηρεσίας στην ακόλουθη διεύθυνση:

  • Δήμος Κορινθίων, Κολιάτσου 32, Τ.Κ. 20131, Κόρινθος, απευθύνοντάς την στο Τμήμα Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων υπόψη κας Μπαρμπαρούση Μαρίας (τηλ. επικοινωνίας: 27413-61031, 27413-61081, 27413-61062, 27413-61097, 27413-61025).

Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ορίζεται η Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου, 2023.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ ΣΟΧ 2 ΔΕ/ΥΕ και να την υποβάλουν μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είτε αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία της υπηρεσίας στην ακόλουθη διεύθυνση: Δήμος Ηρακλείου, Αγίου Τίτου 1, Τ.Κ. 71202, Ηράκλειο Κρήτης, απευθύνοντάς την στο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού, υπόψη κου Κατσαράκη Κων. και κας Αθανασάκη Ευγενίας (τηλ. επικοινωνίας: 2813409424, 2813409162).

Το εμπρόθεσμο των αιτήσεων κρίνεται με βάση την ημερομηνία που φέρει ο φάκελος αποστολής, ο οποίος μετά την αποσφράγισή του επισυνάπτεται στην αίτηση των υποψηφίων.

Η αίτηση συμμετοχής επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και η ευθύνη της ορθής συμπλήρωσής της είναι αποκλειστικά του υποψηφίου.

Προσλήψεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς στον Δήμο Πειραιά

Ο Δήμος Πειραιά ανακοινώνει την πρόσληψη 10 ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, έως 31/08/2024 με δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης.

22 θέσεις εργασίας στον Δήμο Ρεθύμνου

Ο Δήμος Ρεθύμνου ανακοίνωσε την πρόσληψη 22 ατόμων με 8μηνη σύμβαση για την κάλυψη αναγκών του.

Θα προσληφθούν:

  • 1 άτομο ΔΕ Υδραυλικών 
  • 5 άτομα ΔΕ Οδηγών 
  • 1 άτομο ΔΕ Οδηγών – Χειριστών γεωργικών Μηχανημάτων 
  • 1 άτομο ΔΕ Χειριστών Μηχανημάτων Έργου 
  • 14 άτομα ΥΕ Προσωπικού καθαριότητας Εξωτερικών Χώρων 

Ηλικίες και κριτήρια κατάταξης αναλυτικά:

Οι υποψήφιοι/ες όλων των ειδικοτήτων πρέπει να είναι ηλικίας από 18 έως 67ετών και κατ’ εξαίρεση, έως 70 ετών, όσοι έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό έβδομο (67ο) έτος της ηλικίας και δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί από το δημόσιο ταμείο ή άλλον ασφαλιστικό φορέα.   Η σειρά κατάταξης μεταξύ των υποψηφίων καθορίζεται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια: Χρόνος ανεργίας, οικογενειακή κατάσταση, βαθμός βασικού τίτλου σπουδών, εμπειρία και τυχόν αναπηρία.   Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής ως τις 30 Οκτωβρίου 2023 

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ ΣΟΧ 2ΔΕ/ΥΕ και να την υποβάλουν μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά:   – είτε αυτοπροσώπως,  – είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή,  – είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στη διεύθυνση: Δήμος Ρεθύμνης, Λεωφ. Κουντουριώτου 80  Τ.Κ. 74132,  Ρέθυμνο, απευθύνοντάς την στο Γραφείο Προσωπικού, υπόψη κας Κουμνά Βασιλείας (τηλ. επικοινωνίας: 28313 41315). 

23 Προσλήψεις στον Δήμο Αιγιαλείας

Ο Πολιτισμός, Παιδεία, Αθλητισμός & Κοινωνική Προστασία Δήμου Αιγιαλείας ανακοινώνει την πρόσληψη 23 ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, έως 31/08/2024 με δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης.

Οι υποψήφιοι για την απόδειξη των ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ (βλ. ΠΙΝΑΚΑ Β), των λοιπών ιδιοτήτων τους και της εμπειρίας τους οφείλουν να υποβάλουν όλα τα απαιτούμενα από την παρούσα ανακοίνωση και το «Παράρτημα ανακοινώσεων Συμβάσεων εργασίας Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ)» δικαιολογητικά, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ενότητα «ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΤΙΤΛΩΝ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ» του Κεφαλαίου Ι του ανωτέρω Παραρτήματος, εκτός από την Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986 που αναφέρεται στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ I, «ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ», στοιχείο 2. του Παραρτήματος αυτού.

Διαβάστε ΌΛΕΣ τις Θέσεις Εργασίας ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ