ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΗΜΕΡΑ LIVE

«Βόμβα» από τον ΕΟΔΥ: Νέο κύμα το φθινόπωρο

Κορονοϊός: Μπροστά σε ένα νέο, και μάλιστα μεγάλο, πανδημικό κύμα βρίσκεται η Ελλάδα καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως ο κορονοϊός θα είναι σε έξαρση το φθινόπωρο.

Στα δεδομένα που θα καθορίσουν την πορεία του κορωνοϊού και τον ρόλο της υποπαραλλαγής «Κένταυρος» ΒΑ.2.75 εστιάζει ο ΕΟΔΥ, εκτιμώντας ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ένα νέο κύμα κατά τη φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο.

Αρχικά ο ΕΟΔΥ σημειώνει πως η εξέλιξη της πορείας του κορονοϊού εξαρτάται από την ισορροπία μεταξύ της μολυσματικότητας του ιού και της ανοσίας στην κοινότητα.

Οι παράμετροι που αυξάνουν τη μολυσματικότητα του ιού είναι:

i) κλιματολογικοί παράμετροι (π.χ. κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα η μολυσματικότητα του κορωνοϊού αυξάνεται σημαντικά λόγω του ότι περνάμε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε εσωτερικούς χώρους),

ii) από την ανάδυση νέων μεταλλαγμένων στελεχών του ιού που μπορεί να αυξάνουν τη μολυσματικότητά του ή τη δυνατότητα ανοσιακής διαφυγής, τη δυνατότητα του ιού, δηλαδή, να μολύνει άτομα με ανοσία,

iii) άλλες ιδιότητες όπως, για παράδειγμα, το αν ο ιός προσβάλλει το ανώτερο αναπνευστικό, και συνεπώς μεταδίδεται πιο εύκολα, κ.λ.π.

Παράλληλα, η ανοσία στον πληθυσμό εξαρτάται από το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, τη χρονική διάρκεια που έχει μεσολαβήσει από τον εμβολιασμό, το είδος του εμβολίου και τα στελέχη που περιλαμβάνει, καθώς και το αν έχουμε μολυνθεί με τον ιό, το είδος (παραλλαγή, υποπαραλλαγή) του ιού που μας έχει μολύνει και η χρονική διάρκεια που έχει παρέλθει από τη μόλυνση.

Ο κορωνοϊός προκαλεί νέα κύματα όταν η ικανότητά του να προσβάλει τον πληθυσμό (μολυσματικότητα) είναι αυξημένη σε σχέση με την ανοσία στον πληθυσμό.

Για τους λόγους που προαναφέρθηκαν αυτό συμβαίνει κατά τους φθινοπωρινούς/χειμερινούς μήνες και όταν η ανοσία έναντι της μόλυνσης εξασθενεί είτε λόγω ανάδυσης μιας νέας παραλλαγής/υποπαραλλαγής ή και σε συνδυασμό με την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από τον εμβολιασμό ή την έκθεση μας στον ιό.

Δεν είναι δεδομένη η δυνατότητα κυριαρχίας της υποπαραλλαγής «Κένταυρος» στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνει ο ΕΟΔΥ, βάσει της εφιστάμενης εμπειρίας, η δυνατότητα κυριαρχίας μιας νέας υποπαραλλαγής, ή η πρόκληση ενός νέου κύματος λόγω μιας νέας υποπαραλλαγής εξαρτάται από το αν η νέα υποπαραλλαγή έχει σχετικό πλεονέκτημα σε σχέση με την υποπαραλλαγή που κυκλοφορεί στον πληθυσμό.

Παρότι η υποπαραλλαγή «κένταυρος» ΒΑ.2.75 έχει αναδυθεί εδώ και μερικούς μήνες, προς το παρόν παρουσιάζει αυξητική τάση μόνο στην Ινδία και σε καμία άλλη περιοχή χωρίς, συνεπώς, να υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να κυριαρχήσει έναντι της ΒΑ.5.

Αυτό μεταφράζεται στο ότι η δυνατότητα κυριαρχίας σε περιοχές, όπως στη χώρα μας, που υπάρχει σε μεγάλα ποσοστά η ΒΑ.5, δεν είναι δεδομένη.

Συμπερασματικά, όπως επισημαίνεται από τον Οργανισμό, ένα επερχόμενο κύμα είναι πολύ πιθανό να συμβεί κατά τη φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο στη χώρα μας για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, αλλά τα έως σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δεν παρέχουν τεκμηρίωση ότι αυτό θα συμβεί μετά βεβαιότητας, λόγω της πιθανής κυριαρχίας της υποπαραλλαγής ΒΑ.2.75.

Επίσης, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα μεγάλα ποσοστά υβριδικής ανοσίας στον πληθυσμό και η μεγάλη ένταση του πρόσφατου κύματος με την υποπαραλλαγή ΒΑ.5 καθιστά όχι απόλυτα προβλέψιμη την πορεία του κορονοϊού στο άμεσο μέλλον.

Από την άλλη σκοπιά αυτό που είναι σχεδόν βέβαιο, είναι ότι η προστασία που μας παρέχει το εμβόλιο έναντι σοβαρής νόσου είναι σημαντική και ότι ο κορονοϊός παρότι συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσα μας, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά αναφορικά με τις ιδιότητες του ιού, προκαλεί σε μικρότερα ποσοστά σοβαρή νόσο σε σχέση με το παρελθόν.

Η τήρηση των μέτρων προστασίας, ο εμβολιασμός, η έγκαιρη διάγνωση και σε κάθε περίπτωση όχι η καλλιέργεια πανικού αποτελούν τα όπλα μας για την αντιμετώπισή του.

Κορονοϊός: Επιστήμονας επιβεβαίωσε αυτό που φοβόμασταν – Από πού προήλθε ο COVID

Σε ένα σενάριο για την προέλευση του κορονοϊού που άναψε φωτιές προχώρησε ο καθηγητής του Columbia University, Jeffrey Sachs σε συνέντευξή του στους Tehran Times.

«Υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις ότι μια έρευνα από τις ΗΠΑ για γενετικό χειρισμό ιών μπορεί να δημιούργησε τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τη νόσο Covid-19», αποκαλύπτει ο Sachs.

«Και υπάρχουν αρκετά στοιχεία που με έκαναν να καταλήξω σε αυτό το συμπέρασμα, το οποίο πρέπει να εξεταστεί», σημειώνει ο καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Ο Sachs, ο οποίος προεδρεύει επίσης της επιτροπής Covid-19 στο The Lancet, ένα διάσημο ιατρικό περιοδικό, λέει ότι η εμφάνιση του Sars-Cov-2 είναι μια γκάφα της βιοτεχνολογίας και όχι ένα ατύχημα μιας φυσικής διάχυσης.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

Ερ: Υπάρχουν επιστημονικά αποδεδειγμένα στοιχεία για την προέλευση του Covid-19 ή θα πρέπει απλώς να βασιστούμε σε θεωρίες ή υποθέσεις; Ξέσπασε με φυσιολογικό τρόπο όπως ο MERS που εμφανίστηκε στη Σαουδική Αραβία;

Α: Υπάρχουν δύο υποθέσεις: μια φυσική διάχυση (όπως με το MERS) ή να είναι δημιουργία σε εργαστήριο. Και τα δύο είναι πιθανά. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρηματοδοτούσε έρευνες για επικίνδυνους γενετικούς χειρισμούς ιών που μοιάζουν με το SARS και δεν έχει ακόμη αποκαλύψει με ειλικρίνεια τη φύση αυτού του έργου. Υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις ότι αυτή η έρευνα μπορεί να δημιούργησε τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τη νόσο Covid-19. Μπορούμε να το υποπτευόμαστε αυτό επειδή Αμερικανοί επιστήμονες δήλωσαν την πρόθεσή τους να χειριστούν τους ιούς με τέτοιον τρόπο. Χρειάζεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ να είναι πιο διαφανής σχετικά με την τέτοια έρευνα.

Ερ.: Πώς βλέπετε τον μιντιακό-πολιτικό πόλεμο για την προέλευση της πανδημίας; Αμερικανοί αξιωματούχοι και μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν την Κίνα για το ξέσπασμά της.

Α: Ναι, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να κατηγορήσουν την Κίνα χωρίς να παραδεχτούν τον δικό τους πιθανό ρόλο. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν με τον ΠΟΥ για να βρουν την αλήθεια.

Ερ: Αν και οι ΗΠΑ είναι μια επιστημονικά και τεχνολογικά προηγμένη χώρα, το ποσοστό θνησιμότητας από τον Covid-19 εξακολουθεί να είναι υψηλό. Πώς αξιολογείτε την απόδοση των κυβερνήσεων Τραμπ και Μπάιντεν για τον περιορισμό της πανδημίας;

Α: Οι ΗΠΑ έκαναν κακή δουλειά, με περισσότερους από 1 εκατομμύριο νεκρούς. Το κοινό συμπεριφέρεται άσχημα, απορρίπτοντας για παράδειγμα τις μάσκες. Ο Τραμπ ήταν εντελώς ανεύθυνος. Ο Μπάιντεν τα πήγε λίγο καλύτερα από επιστημονική άποψη, αλλά η συνολική απόδοση των ΗΠΑ ήταν κακή.

Ερ: Πιστεύετε ότι ο κόσμος μπορεί να εξαλείψει τον Covid-19 στο εγγύς μέλλον; Και είναι δυνατόν ο κόσμος να αντιμετωπίσει νέες πανδημίες με αφύσικη προέλευση;

Α: Είναι πιθανό ο Covid να είναι μαζί μας για πολύ καιρό ακόμα, ίσως με νέα σοβαρά κύματα. Η πανδημία δεν βρίσκεται ακόμη κοντά στο τέλος της.

Πολλοί επικίνδυνοι βιολογικοί χειρισμοί παθογόνων παραγόντων συνεχίζονται ακόμα. Αυτό το είδος εργαστηριακής έρευνας πρέπει να δημοσιοποιηθεί και να ρυθμιστεί κατάλληλα. Η έρευνα για τα βιοόπλα πρέπει να σταματήσει. Χρειαζόμαστε παγκόσμια συνεργασία για να συμβεί αυτό.

Ερ: Συμφωνείτε με τις θεωρίες συνωμοσίας που υποστηρίζουν ότι ο Covid προήλθε από έρευνα για μεθόδους βιολογικού πολέμου;

Α: Δεν πιστεύω ότι ο Covid προήλθε από έρευνα βιολογικού πολέμου. Πιθανότατα, προήλθε από έρευνα για τη δημιουργία φαρμάκων και εμβολίων. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να μάθουμε περισσότερα. Το Εθνικό Ινσιτούτο Υγείας των ΗΠΑ θα πρέπει να δημοσιοποιήσει τις πληροφορίες σχετικά με αυτό το είδος έρευνας.

Κορονοϊός: Άσχημα νέα αν έχετε νοσήσει δυο φορές – Τι λένε οι επιστήμονες

Το να κολλήσετε κορονοϊό δύο ή τρεις φορές δεν είναι πρωτόγνωρο σε όσους όμως συμβεί είναι πιθανότερο να έχουν σοβαρά μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία που προκύπτουν από ερευνητικές μελέτες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, το να προσβληθεί κάποιος για δεύτερη φορά από κορονοϊό μπορεί να αυξήσει τους μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία του.

Το να κολλήσετε τον COVID-19 δύο ή τρεις φορές δεν είναι πρωτόγνωρο και όσοι το παθαίνουν είναι πιο πιθανό να έχουν σοβαρά μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Η Ana Chacon όχι μόνο επιβίωσε δύο φορές από τον καρκίνο, αλλά και από τον COVID-19 δύο φορές.

“Είχα καρκίνο του μαστού και των νεφρών, επομένως έχω χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε όταν τον έπαθα για δεύτερη φορά σκέφτηκα: “Ω χάλια, θα είναι χειρότερο από την πρώτη φορά; Μπορώ να το διατηρήσω;” Οπότε φοβήθηκα λίγο», είπε ο Chacon.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι έχει κάθε λόγο να ανησυχεί σύμφωνα με το nbclosangeles.

Η επαναμόλυνση COVID προσθέτει απολύτως κίνδυνο», είπε ο Aλ-Αλι. Η μελέτη έδειξε ότι, σε σύγκριση με εκείνους που μολύνθηκαν μόνο μία φορά, τα άτομα που μολύνθηκαν για δεύτερη φορά είχαν δυόμιση φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή ή πνευμονική νόσο και προβλήματα πήξης του αίματος.

Οι επακόλουθες λοιμώξεις συσχετίστηκαν επίσης με υψηλότερο κίνδυνο δυνητικά σοβαρών προβλημάτων υγείας, καθώς και με θάνατο από COVID-19.

“Κάθε φορά που κολλάτε τον COVID-19, κυριολεκτικά ρίχνετε τα ζάρια ή παίζετε ρώσικη ρουλέτα, γι’ αυτό κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να αποτρέψετε τον εαυτό σας από το να μολυνθείτε ξανά και ξανά”, είπε ο Δρ Ziyad Al-Aly.

Ο Δρ. Al-Aly, Διευθυντής του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας, και Επικεφαλής της Υπηρεσίας Έρευνας και Εκπαίδευσης στο Veterans Affairs St. Louis Health Care, είναι ο κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που έχουν COVID περισσότερες από μία φορές έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.

«Βλέπουμε ανθρώπους να έρχονται με καρδιακά προβλήματα, αρρυθμίες, εμφράγματα, θρόμβους αίματος, εγκεφαλικά», είπε.

Το γεγονός ότι ο ίδιος ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται όχι μόνο σημαίνει ότι πιθανότατα θα κολλάτε μια διαφορετική παραλλαγή κάθε φορά, αλλά σημαίνει επίσης ότι δεν θα αναπτύξετε ανοσία.

Σωτήρης Παπαδόπουλος

Ο Σωτήρης Παπαδόπουλος είναι συντάκτης στην ιστοσελίδα xristika.gr, με ειδίκευση σε θέματα οικονομίας, κοινωνίας και επιχειρηματικότητας. Έχει πολυετή εμπειρία στη δημοσιογραφία και επικεντρώνεται στην ανάλυση οικονομικών τάσεων και ειδήσεων, βοηθώντας τους αναγνώστες να κατανοούν τις εξελίξεις και να παίρνουν ενημερωμένες αποφάσεις. Με την ακρίβεια και την αμεσότητα που χαρακτηρίζουν τα άρθρα του, ο Σωτήρης Παπαδόπουλος έχει καταξιωθεί ως αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης στο χώρο της ελληνικής ψηφιακής δημοσιογραφίας.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago